اهمیت ضربان قلب هدف در چیست؟

هدف ما از انجام ورزش، کاهش وزن و سالم نگه داشتن بدن است. حال دانستن ضربان قلب هدف و چگونگی عملکرد قلب، می تواند به شما در انجام بهتر این کار کمک کند. ما در این نوشتار به بررسی ضربان قلب هدف و ایستا می پردازیم.

برای کنترل کیفیت ورزش خود، فرد باید میزان ضربان قلب خود را در زمان ورزش بررسی کند. با توجه به سن و وضعیت جسمی فرد ضربان قلب هدف ورزش هر فرد بین ۵۰ تا ۸۵ % ضربان قلب حداکثر فرد است.

چرا به ضربان هدف نیاز داریم؟

اگر به دنبال کاهش وزن خود از طریق ورزش هستید، آنچه که اهمیت بسیاری دارد، این است که بتوانید شدت و سختی تمرینات خود را با توجه به سطحی که در آن قرار دارید، تنظیم کنید. شما می توانید با محاسبه ضربان قلب هدف ، این کار را انجام دهید.

میزان ضربان قلب شما در هنگام فعالیت چطور است و چگونه می‌توان آن را محاسبه کرد؟ نمودار ساده ی ما به شما کمک خواهد کرد تا متوجه چگونگی عملکرد قلب خود، در هنگام ورزش شوید.

همچنین این نمودار به شما کمک خواهد کرد تا زمان استراحت نرمال، بیشترین حد ضربان قلب متناسب با سن، شدت تمرینات و عوامل دیگری که بر میزان ضربان قلب تأثیر دارند، را پیدا کنید.

 توجه
مصرف برخی داروها بر میزان ضربان قلب تأثیرگذار است و ممکن است فرد دارای حداکثر ضربان قلب اندکی باشد. در صورت ابتلا به مشکلات قلبی و مصرف دارو، از پزشک خود بپرسید میزان طبیعی ضربان قلب شما چقدر باید باشد.

ضربان قلب ایستا

ضربان قلب ایستا، تعداد دفعات ضربان قلب در هر دقیقه در حالت استراحت است، بهترین زمان محاسبه آن در هنگام صبح، پیش از بیرون آمدن از رختخواب و نوشیدن چای یا قهوه است.

عوامل موثر بر ضربان قلب ایستا

۶۰ الی ۱۰۰ ضربان در دقیقه برای بیشتر انسان‌ها طبیعی است،

  • استرس
  • اضطراب
  • هورمون‌ها
  • برخی داروها
  • فعالیت‌های فیزیکی

ضربان قلب ایستا در افراد ورزشکار و افرادی که فعالیت زیادی دارند، ۴۰ بار در دقیقه می باشد. پایین بودن سطح ضربان قلب ایستا، بهتر است، زیرا ماهیچه‌های قلب به‌ قدر کافی قوی بوده و دارای شرایط مناسبی هستند، از این‌ رو نیازی نیست برای پمپاژ خون به‌ سختی فعالیت کنند.

ضربان قلب ایستای  بالاتر، می تواند نشانه فعالیت فیزیکی اندک، فشار خون بالا و اضافه‌ وزن باشد

ضربان قلب

ضربان قلب هدف

ضربان قلب هدف به شما برای رسیدن به هدف مورد نظر کمک می‌کند و باعث می‌شود تا بیشترین بهره را از هر حرکت ببرید. حتی اگر ورزشکار حرفه‌ای نباشید، دانستن ضربان قلب هدف به شما برای محاسبه سطح سلامت بسیار کمک می‌کند.

به زبان ساده، ضربان قلب هدف میزان ضربان قلب در دقیقه است که انتظار می رود قلب شما در حال فعالیت ورزشی داشته باشد.

در جدول پایین، نقطه ضربان قلب هدف برای سنین مختلف مشخص‌شده است. حداکثر ضربان قلب ۲۲۰ بار منهای سن شما است.

حالا برای تعیین ضربان قلب هدف طی ورزش باید درصدی از ماکزیمم ضربان قلب را در نظر بگیرید. این محدوده معمولا بین ۵۰ تا ۸۵ درصد است.  مثلا این مقدار برای فرد ۴۵ ساله با حداکثر ضربان قلب ۱۷۵ حدود ۸۷ تا ۱۴۸ ضربان در دقیقه می شود.

در مقابل ستون مربوط به هر سن، ضربان قلب هدف مربوط به آن سن آمده است. در این جدول اعداد به‌صورت میانگین به‌عنوان راهنمایی کلی آمده اند.

سننقطه ضربان قلب هدف ۵۰-۸۵%میانگین حداکثر ضربان قلب ۱۰۰%
۲۰ ساله۱۰۰-۱۷۰ بار در دقیقه bpm۲۰۰ bpm
۳۰ ساله۹۵-۱۶۲ bpm۱۹۰ bpm
۳۵ ساله۹۳-۱۵۷ bpm۱۸۵ bpm
۴۰ ساله۹۰-۱۵۳ bpm۱۸۰ bpm
۴۵ ساله۸۸-۱۴۹ bpm۱۷۵ bpm
۵۰ ساله۸۵-۱۴۵ bpm۱۷۰ bpm
۵۵ ساله۸۳-۱۴۰ bpm۱۶۵ bpm
۶۰ ساله۸۰-۱۳۶ bpm۱۶۰ bpm
۶۵ ساله۷۸-۱۳۲ bpm۱۵۵ bpm
۷۰ ساله۷۵-۱۲۸ bpm۱۵۰ bpm

ضربان قلب خودتان را پیدا کنید.

پس از مشخص کردن هدف اصلی‌تان، می‌توانید ضربان قلب را کنترل کنید. در هنگام فعالیت، ضربان قلب را به‌صورت مرتب کنترل کنید. در صورت استفاده از ابزارهای دیجیتال، کار بسیار آسان خواهد بود اما در صورت عدم دسترسی به آن، می‌توان به‌صورت دستی این عمل را انجام داد.

بهترین قسمت های بدن برای اندازه‌گیری ضربان قلب عبارتند از:

✅ مچ‌ دست‌

✅ جلو آرنج

✅ کنار گردن

✅ بالای پا

برای اندازه‌گیری دقیق ضربان قلب، دو انگشت اشاره را روی یکی از محل‌ های ذکر شده می‌ گذاریم و تعداد نبض‌ها را در ۶۰ ثانیه می‌ شماریم. شما همچنین می‌ توانید همین کار را در ۲۰ ثانیه انجام دهید و حاصل را در عدد ۳ ضرب کنید.

توصیه می‌شود از انگشت شست برای گرفتن نبض استفاده نکنید، زیرا شست، خود دارای نبض ضعیفی است.

 

دکتر سعید یزدانخواه متخصص قلب و عروق و فوق تخصص آنژیوپلاستی
برای پرسش از دکتر سعید یزدانخواه برروی لینک مشاوره پزشکی کلیک کنید.

[wp_ulike]

.برای ارتقاء کیفیت مطالب امتیاز دهید

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

برای ثبت پرسش خود از دکتر می توانید از این قسمت استفاده کنید.پاسخ شما تا 2 روز از طریق پیامک و ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد.

پیگیری سوال قبل

© همیارسیستم
  • تصویر کاربر مجتبی سه شنبه ۵ اسفند ۹۹( 2 روز پیش) تعداد بازدید: 5 مشاهده پرسش
    سلام و عرض ادب آقای دکتر.مرد و ۳۴ ساله هستم
    از سال گذشته بخاطر یه سری مشکلات دچار اضطراب و استرس شدید شدم.رفلاکس هم دارم آقای دکتر
    معمولا درد قفسه سینه دارم و بعضی از اوقات سوزش در بازوی چپ به صورت نقطه ای و درد پشت و درد پشت گردن دارم ولی هیچکدوم از دردها باهم نیستن و به صورت جداگانه درد میگیره و الگوی خاصی نداره.سال گذشته پیش متخصص رفتم اکو و تست ورزش گرفتن و گفتن مشکلی نداری.و دردها اضطرابی هست
    بخاطر شغلم معمولا روزی چند ساعت پیاده روی دارم
    و موقع ورزش و پله بالا رفتن مشکلی ندارم و نفس تنگی یا درد خاصی ندارم.ولی این دردها خسته ام کرده
    جواب اکو و تست براتون میفرستم
    نیاز هست برای پیگیری بیشتر اقدام کنم؟
      برای دریافت خدمات بیشتر تماس با ما نوبت دهی
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه سه شنبه ۵ اسفند ۹۹( 2 روز پیش)
      سلام و عرض ادب خیر نیاز به پیگیری قلبی نیست
  • تصویر کاربر مینا سه شنبه ۵ اسفند ۹۹( 2 روز پیش) تعداد بازدید: 6 مشاهده پرسش
    ی مدت ک قلبم تیر میکشید و بعد وبعد از مدتی رو به بهبودی رفت اما بعد ی مدت دوباره تیر کشیدن ها شروع شد و اینکه به متخصص مراجعه کردم و اکو ک ازم گرفتن و برای شما فرستادم و تا شما هم در آن نظر خودتون رو به بنده اطلاع دهید
      برای دریافت خدمات بیشتر تماس با ما نوبت دهی
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه سه شنبه ۵ اسفند ۹۹( 2 روز پیش)
      سلام و عرض ادب لطفاً تصویر گزارش اکوکاردیوگرافی را نیز بفرستید
  • تصویر کاربر محمد سه شنبه ۵ اسفند ۹۹( 3 روز پیش) تعداد بازدید: 4 مشاهده پرسش
    سلام بنده چند ساله قرص آ اس آ مصرف میکنم به توصیه پزشک برای گذاشتن فنر یا استنت الان برای کشیدن دندان میشه برا چند روز قرص مصرف نکنم در غیر این صورت باید چکار کنم ممنون
      برای دریافت خدمات بیشتر تماس با ما نوبت دهی
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه سه شنبه ۵ اسفند ۹۹( 3 روز پیش)
      سلام و عرض برای کشیدن دندان نیاز به قطع آسپیرین نیست
  • تصویر کاربر S سه شنبه ۵ اسفند ۹۹( 3 روز پیش) تعداد بازدید: 14 مشاهده پرسش
    سلام وقت بخیر خدمت دکتر گرامی، خانمی 35 ساله ام، حدود دو سال پیش به علت تشخیص آریتمی قلبی که در اهواز انجام دادم به کلینیک آریتمی تهران اومدم، و آنجا گفتن فقط تاکی کاردی هست، تست تبلت هم مثبت شد که تشخیص سندروم وازواگال دادن، دکتر متازیرو و فلودروکورتیزون نوشتند، که قرار بود تا شش ماه استفاده کنم و بعد از اون دوباره برم پیششون که متاسفانه به علت کرونا ،امکان رفتن وجود نداشت، منم فلودروکورتیزون به تدریج قطع کردم، اگرچه با فلودرو سرگیجه خیلی بهتر میشد و بهتر می تونستم فعالیت کنم، ولی وقتی دراز می‌کشیدم شدیداً تنگی نفس میگرفتم، منم قطع کردم......الان حدود شش ماه هست که موقع پیاده روی و فعالیت به شدت سرگیجه و تنگی نفس میگیرم ، اینقدر زیر دنده به خصوص سمت راست درد میگیره، که فک میکنم کبدم از شدت فشار در حال ترکیدن.....با این حال، پیش خانم دکتر اکیاش رفتم اکو مجدد کردم، جز اندازه ،LA که از 3 به 3/5 افزایش داشت، دیگه تفاوتی با اکو قبلی نبود.....حالا عاجزانه از شما تقاضا دارم، راهنمایی کنید چی کار کنم، من دانشجو دکتری ام، از طرفی یه مادرم، نیاز دارم که بتونم فعالیت هام خوب انجام بدم.....خواهشمندم کمکم کنید ، این شرایط واقعا زندگی من بدجوری به مخاطره انداخته ......با این شرایط کرونا امکان اومدن به تهران وجود نداره......ممنون میشم کمکم کنید.
      برای دریافت خدمات بیشتر تماس با ما نوبت دهی
    1. تصویر کاربر S سه شنبه ۵ اسفند ۹۹( 3 روز پیش)
      اکو خدمت شما
    2. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه سه شنبه ۵ اسفند ۹۹( 3 روز پیش)
      سلام و عرض ادب لطفاً با یکی از همکاران محترم متخصص بیماریهای ریوی نیز مشورت بفرمایید
    3. تصویر کاربر S سه شنبه ۵ اسفند ۹۹( 3 روز پیش)
      آقای دکتر یک سوالی داشتم ، اینکه طی اکو های انجام گرفته،اندازه دهلیز چپ ، طی این چند سال به تدریج از 2.4 به تدریج 2.8 و 3 و در نهایت 3.5 شده ، سوالی که دارم این که آیا این اندازه با توجه به اپراتور و دستگاه متفاوت یا اینکه واقعا روند تدریجی داشته طی این پنچ سال؟ و اینکه قابل برگشت؟؟!
    4. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه سه شنبه ۵ اسفند ۹۹( 3 روز پیش)
      هر دو امکان وجود دارد یعنی تفاوت در اپراتور و گذشت زمان هر دو. لذا در مورد پیشرفت در طول زمان نمی توان اظهار نظر کرد
    5. تصویر کاربر S سه شنبه ۵ اسفند ۹۹( 3 روز پیش)
      طبق آخرین اکو خانم دکتر اکیاش روند کاملا منطقی چون اندازه LA از 2.5به 3.5افزایش پیدا کرده ،الگو سریالی دریچه میترال از نرمال به trivial و نهایتا mild ....که این دو کاملا به هم مرتبط و روند منطقی داره...اینکه نهایتا چه تغبیری در آینده می‌کنه مشخص نیست،.....نیاز به پایش هست ، یا خیر......گرچه من بیشتر جنبه علمی اش دارم نگاه می کنم نه بیماری
    6. تصویر کاربر S سه شنبه ۵ اسفند ۹۹( 3 روز پیش)
      آقای دکتر ببخشید از حجم پیام ها.....پس طبق نتیجه ، خطا یا تفاوت اپراتور یا دستگاه مد نظر نیست ، و صرفا گذشت زمان.....مسلما گذشت زمان هم دوباره مسأله مشخص تر می‌کنه....تمام صحبت های من از دید یه دانشجو فرض کنید نه بیمار....ممنون از صبوری همیشگی شما در پاسخگویی
    7. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه سه شنبه ۵ اسفند ۹۹( 3 روز پیش)
      بله نیاز به تکرار اکو سالیانه است. نه تفاوت اوپراتورها همچنان بعنوان یک عامل تفاوت مطرح است و پدیده ای را منطقی عنوان می‌کنید می‌تواند تصادفی باشد
    8. نمایش سایر 6 پاسخ
  • تصویر کاربر اعتماد سه شنبه ۵ اسفند ۹۹( 3 روز پیش) تعداد بازدید: 7 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر آیا گرفتگی عروق را می شود با پرتو درمانی درمان کرد
      برای دریافت خدمات بیشتر تماس با ما نوبت دهی
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه سه شنبه ۵ اسفند ۹۹( 3 روز پیش)
      سلام و عرض ادب خیر
  • تصویر کاربر فتاحی دوشنبه ۴ اسفند ۹۹( 3 روز پیش) تعداد بازدید: 8 مشاهده پرسش
    سلام وقت بخیر من 39 سال سن دارم متاسفانه چند وقتیه سردردهای شدید بصورت نبض زدن رو حس میکنم فشارمم معمولا بین 130 تا 140 و مینیمم 90 هستش چند روز قرص لوزارتان استفاده کردم ولی قطعش کردم. بمدت سی روزه که تقریبا روزی 5کیلومتر پیاده روی میکنم و رژیم غذایمو کاملا با نمک خیلی کم اصلاح کردم بعد از مدتی مجددا سردردم شروع شده محبت بفرمایید راهنمایی نماید چکار کنم.
      برای دریافت خدمات بیشتر تماس با ما نوبت دهی
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه دوشنبه ۴ اسفند ۹۹( 3 روز پیش)
      سلام و عرض ادب احتمالاً مبتلا به میگرن هستید. توصیه می‌کنم که جهت بررسی به یکی از همکاران محترم نرولوژیست مراجعه بفرمائید
  • تصویر کاربر منصوریان یکشنبه ۳ اسفند ۹۹( 4 روز پیش) تعداد بازدید: 7 مشاهده پرسش
    سلام استاد.
    با توجه به استند گذاری انجام شده در زمستان ۹۵ بعد از MI و با توجه به کم شدن قرص پلاویکس و کونکور در داروخانه های اهواز، آیا ممکن است که زیلت و بیزوپرولول را جایگزین کنیم؟
      برای دریافت خدمات بیشتر تماس با ما نوبت دهی
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه یکشنبه ۳ اسفند ۹۹( 4 روز پیش)
      سلام و عرض ادب نیازی به ادامه پلاویکس نیست و بجای کانکور میتوانید از بیزوپرولول با هر برندی را استفاده کنید
    2. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه یکشنبه ۳ اسفند ۹۹( 4 روز پیش)
      سلام و عرض ادب بله اشکالی ندارد
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر مهدی یکشنبه ۳ اسفند ۹۹( 4 روز پیش) تعداد بازدید: 1 مشاهده پرسش
    با سلام
    سطح نرمال فشار خون ریوی افراد مسن با بیماری قلبی و ریوی چند باید باشد ؟ سطح PAH و سطح ef
    با تشکر
      برای دریافت خدمات بیشتر تماس با ما نوبت دهی
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه یکشنبه ۳ اسفند ۹۹( 4 روز پیش)
      سلام و عرض ادب فشار شریان ریوی کمتر از ۲۵ میلی متر جیوه و EF بالاتر از ۵۵ درصد طبیعی است و این میزان ارتباطی با سن ندارد
  • تصویر کاربر محمد یکشنبه ۳ اسفند ۹۹( 5 روز پیش) تعداد بازدید: 6 مشاهده پرسش
    باسلام پسرم ۳۲سالش هست بعضی اوقات فشار مینیم او روی ۹ نشان میده درضمن ازبچگی موقع خواب دهنش باز بود وکمی هم تری گیلسیر یدش بالا ۲۱۰ تا البته ارثی هست
    لطفا راهنمایی کنید علتش چی میتوند باشه ونیاز به مراجعه به دکتر هست ممنون از لطفتون.
      برای دریافت خدمات بیشتر تماس با ما نوبت دهی
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه یکشنبه ۳ اسفند ۹۹( 5 روز پیش)
      سلام و عرض ادب نیاز به انجام آزمایش های اولیه فشارخون و هولتر فشار خون ۲۴ ساعته دارند
  • تصویر کاربر پروانه شنبه ۲ اسفند ۹۹( 5 روز پیش) تعداد بازدید: 14 مشاهده پرسش
    سلام و عرض ادب.باکدرهگیری dlbth6227سوال درباره گزارش هولترپرسیدم.کل صفحات رو ارسال کردم. مجدد متن سوالم رو میفرستم: چندساله ضربانات نابجا و کوبنده همراه با تنگی نفس، تپش در گلو و اخیرا سابقه افت فشار شدیدهمراه با تاکیکاردی و حملات پری فینت به دکتر مراجعه کردم.بالاترین ضربان (۱۹۲) در حین فعالیت جسمانی گزارش شد که دکتر بدلیل این اندازه ضربان بالا وعلایم این چند وقته (افت فشار شدید طولانی و مزمن همراه با ضربان بالا، بی اشتهایی و اختلال خواب) دستور بررسی بیماری آدیسون رو هم در کنار تشخیص سنکوپ وازوواگال دادن.مدودرین تجویز کردن.کنکور ۱/۲۵ هم به دلیل تپشهای مزمن کوبنده و بوسپیرون، یک ماهه استفاده میکنم. سابقه مصرف پرانول هم دارم.اکو فقط نارسایی خفیف دریچه هارو نشون داد.دکتر بامشاهده صفحات نوار قلب هولتر گفتن حتی یک عدد پی وی سی یا پی ای سی و هیچگونه آریتمی نداشتی. ممنون میشم بفرمایید تعداد دقیق پی وی سی یا پی ای سی در هر روز چندتا بوده است؟آیا گزارش تایپی هولتر درست بوده است؟
      برای دریافت خدمات بیشتر تماس با ما نوبت دهی
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه شنبه ۲ اسفند ۹۹( 5 روز پیش)
      سلام و عرض ادب در هولتر تاکی کاردی دهلیزی دارید
    2. تصویر کاربر پروانه شنبه ۲ اسفند ۹۹( 5 روز پیش)
      ممنون آقای دکتر...دلیل این حملات پری فینتم این آریتمی psvt هست؟البته چند روزه با مصرف مدودرین شدت حملات کمتر شده.زمان خود هولتر هم مشکل پری فینت پیدا نکردم. دکتر خودم گفتن هیچ آریتمی نداری..لازمه برای درمان این آریتمی، دکترم رو عوض کنم و به فوق تخصص آریتمی مراجعه کنم؟
    3. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه شنبه ۲ اسفند ۹۹( 5 روز پیش)
      بله توصیه می‌کنم که با یکی از همکاران محترم الکتروفیزیولوژیست قلب نیز مشورت بفرمایید
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
درحال دریافت اطلاعات
پرسش از دکتر