علت بالا بودن مینیمم فشار خون چیست؟

هر گاه ضریب فشار خون پایین در فرد بیشتر از ۹۰ میلیمتر جیوه شود، او به فشار خون دیاستولیک مبتلا شده است. بالا بودن مینیمم فشار خون یک وضعیت پزشکی اورژانسی محسوب میشود که فرد برای درمان آن باید هر چه سریعتر اقدام کند. در این مقاله به بررسی علت بالا بودن مینیمم فشار خون می پردازیم.

مینیمم فشار خون بالا

فشار خون بالا یک مشکل رو به رشد در جهان است. در اکثر افرادى که مبتلا به فشار خون دیاستولیک بالا هستند، دلیل خاصى براى بروز این عارضه به دست نیامده است.

اما تقریبا به طور معمول، فشار خون دیاستولیک به دلیل بروز اختلالات دیگری مانند بیماری تیروئید، بیماری آپنه خواب یا بیمارى هاى کلیوی به وجود مى آید.

فشار خون بالا چند است؟

فشار خون شامل دو شماره است که شماره بالا (سیستولیک) و شماره پایین (دیاستولیک) نامیده می شوند. بنابراین، سه نوع فشار خون بالا وجود دارد.

  • فشار خون دیاستولیک بالا  (فشار خون دیاستولیک): زمانى رخ مى دهد که شماره پایین، بالاى ٨٠ mmHg باشد.
  • فشار خون سیستولیک بالا ( فشار خون سیستولیک ): زمانى رخ مى دهد که شماره بالا، بالاى ١٣٠ mmHg باشد.
  • فشار خون مخلوط: زمانى رخ مى دهد که هر دو شماره بالا باشند.

👈 مطلب مرتبط: فشار خون نرمال در سنین مختلف چند است؟ برای دانستن برروی لینک زیر کلیک کنید.

فشار خون نرمال

علت بالا بودن مینیمم فشار خون

فشار خون دیاستولیک منفرد (IDH) اغلب در جوانان مشاهده مى شود. در اکثر افرادى که به فشار خون دیاستولیک منفرد مبتلا هستند دلیل خاصى براى بروز آن به دست نیامده است.

بالا بودن مینیمم فشار خون

این فشار خون، به نوعى عمده، اولیه و ضرورى محسوب مى شود. گاها فرد به دلیل ابتلا به بیمارى هایى چون مشکلات تیروئیدى، بیمارى هاى کلیوى و یا بیمارى آپنه خواب به این نوع فشار خون مبتلا مى شود.

فشار خون اولیه

این نوع از فشار خون دلیل مشخص و خاصی ندارد و نمی توان آن را به فاکتور ویژه ای نسبت داد. پزشکان بر این عقیده اند که فشار خون اولیه زمانی رخ می دهد که ترکیبی از ژن ها و فاکتورهای محیط اطراف به همراه بسیاری دیگر از متغیرهای ژنتیکی منجر به بروز شرایط مذکور – فشار خون اولیه در فرد – شوند.

فشار خون اولیه بیشتر در افراد جوان و بزرگسال مشاهده می شود و دلیل خاصی برای بروز آن وجود ندارد، اما شاید به دلیل عدم تعادل هورمون غدد دروز ریز و یا انقباض نامناسب و بیش از حد رگ های خونی کوچک در دیواره عضلات اتفاق افتاده باشد.

دلایل مربوط به غدد درون ریز و کلیه

تیروئید کم کار و یا به اصطلاح هیپوتیروئیدی، یکى از بیمارى هایى است که علت بالا بودن مینیمم فشار خون است. همانند فشار خون اولیه، فشار دیاستولیک بالا هم نتیجه تنگى شدید مویرگ ها است.

بروز هیپوتیروئیدی در افرادى که اضافه وزن دارند، دچار خستگى مفرد مى شوند، و یا به راحتى سرما مى خورند بیشتر است، اما براى تایید وجود این بیمارى نیاز به آزمایش خون است.

بیمارى هاى غدد درون ریز سطح موادى چون آلدوسترون، هورمون پاراتیروئید و کورتیکواستروئیدها را بالا مى برد و این موضوع باعث بروز فشار خون دیاستولیک بالا مى شود.

اکثر بیماری هایی که به کلیه آسیب می رسانند ممکن است باعث کاهش توانایی کلیه ها برای حذف مایعات از بدن یا افزایش تولید آنژیوتانسین شوند.

بروز فشار خون رینو واسکولار به دلیل تنگ شدگى شریان اصلى که به کلیه ها وصل مى شود، یکی دیگر از علل احتمالی بروز فشار خون دیاستولیک بالا است.

 آپنه انسدادی خواب

آپنه خواب – توقف های اپیزودیک در تنفس در حین خواب – ممکن است باعث بروز فشار خون دیاستولیک بالا شود. اکثرا در افراد مبتلا به این سندرم افزایش ضربان قلب دیده می شود، چرا که این عارضه ممکن است فواصل بین ضربان هاى قلب را کوتاه تر کند، بنابراین رگ های خونی بیشتر در معرض جریان خون اضافی قرار مى گیرند.

خواب بیش از حد در طول روز، نشانگر سندرم آپنه خواب است، اما برای تشخیص این اختلال، الگوى خواب فرد باید مورد بررسى قرار گیرد.

 سیگار و نوشیدنی های الکلی

مصرف بیش از حد سیگار و الکل نیز می تواند باعث بروز فشار خون دیاستولیک بالا شود.

فشار خون بالا

امکان بروز این مساله، هنگامى که کلیه ها آسیب دیده باشند بیشتر خواهد بود، چرا که آنژیوتانسین معمولا در کبد تجزیه می شود. فشار خون دیاستولیک بالا نیز ممکن است به دلیل مصرف داروهایی مانند داروهای ضد بارداری خوراکی، کورتیکواستروئیدها یا داروهای ضد التهابی غیر استروییدی مانند ایبوپروفن به وجود آید.

عوامل خطر براى فشار خون دیاستولیک بالا

برخى از عوامل خطر برای فشار خون دیاستولیک بالا شناسایی شده اند. آنها به تنهایى دلائل اصلى بروز این عارضه نیستند، اما بروز برخى از آنها احتمال بروز فشار خون دیاستولیک بالا را افزایش مى دهد.

ریسک فاکتورهایى که در مطالعه قلب فریمینگام ارائه شد شامل مذکر بودن، جوان بودن و اضافه وزن داشتن بود؛ این مقاله در مارس ٢٠٠۵ در نشریه سیرکولیشن چاپ شد.

در واقع، هم این مطالعه و هم دیگر تحقیقات نشان می دهند که فشار مینیمم بالا به نسبت بیشتر از فشار خون مخلوط یا فشار خون سیستولیک بالا در بزرگسالان زیر ۴٠ سال شیوع دارد.

از دیگرریسک فاکتورهاى فشار مینیمم بالای گزارش شده در مطالعات منتشر شده در ژوئیه ٢٠١٢ مجله قلب هند مى توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • شیوه زندگی کم تحرک
  • سیگار کشیدن
  • سطح کلی کلسترول بالا
  • مصرف قهوه یا چای زیاد

راههای کاهش فشار خون مینیمم

صرف نظر از علت پدید آمدن این عارضه، فشار مینیمم بالا نباید نادیده گرفته شود. در بسیاری از افراد، فشار سیستولیک در طول زمان افزایش می یابد.

در مطالعه قلب فریمینگام، ٨٣ درصد از افراد مبتلا به فشار مینیمم بالا، بیمارى فشار خون بالا را ١٠ سال بعد تجربه کردند. حتی اگر پیشرفت هم نکند، عارضه فشار خون دیاستولیک بالا احتمال بروز عوارض جدی قلبی عروقی را افزایش می دهد.

بر اساس مطالعه ای که در سال ٢٠١۴ در ژورنال فشار خون منتشر شد، بزرگسالان مبتلا به فشار مینیمم بالا دو برابر بیشتر در معرض ابتلا به بیمارى هاى قلبی عروقی (از جمله حملات قلبی، سکته مغزی و مرگ و میر مرتبط با قلب)، در مقایسه با افراد بزرگسال با فشار طبیعى، قرار دارند.

طبق دستورالعمل هاى به روز شده به وسیله کالج آمریکایی Cardiology و انجمن قلب آمریکا در سال ٢٠١٧، توصیه شده است که  دیاستولیک ۸۰ mmHg و یا بیشتر باید تحت درمان قرار بگیرند، خواه فرد به فشار مینیمم بالا یا فشار خون مخلوط  بالا مبتلا باشه و خواه نباشد.

استراتژی هاى مربوط  به کاهش فشار خون ممکن است شامل کاهش وزن، تغییرات غذایی، ورزش و دارو باشد. همچنین کاهش دیگر ریسک فاکتورهاى بیماری قلبی عروقی مانند کنترل قند خون و میزان کلسترول نیز اهمیت دارد.

نکاتی برای بالا بودن مینیمم فشار خون

عارضه فشار خون دیاستولیک بالا معمولا علائمى ندارد. سردرد، خونریزی بینی و علائم دیگر گاهی اوقات به فشار خون بالا نسبت داده می شود، اما این علائم در افرادی که فشار عادی دارند نیز ممکن است رخ دهد.

اگر دچار درد قفسه سینه، تنگی نفس، سرگیجه یا ضعف ناگهانی، تغییر در گفتار یا کاهش سطح آگاهی شدید، فورا به پزشک مراجعه کنید.

این علائم ممکن است هشدارى براى بروز یک عارضه تهدید کننده حیاتی مرتبط با فشار خون دیاستولیک بالا  مانند حمله قلبی یا سکته مغزی را نشان دهد.

 

 

دکتر سعید یزدان خواه متخصص قلب و عروق و فوق تخصص آنژیوگرافی

برای پرسش از دکتر کلیک کنید.

[wp_ulike]

.برای ارتقاء کیفیت مطالب امتیاز دهید

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

ثبت سوال جدید غیرفعال می‌باشد.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر فریبا جمعه ۲۴ بهمن ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 258 مشاهده پرسش
    با عرض سلام وارادت
    بنده خانم ۵۶ ساله ای هستم چند سال پیش فشار خون داشتم قرص میخوردم حدود دو سال فشارم طبیعی شد وقرص رو قطع کردم اما تازگی فشارم بر گشته و بعضی مواقع مقاوم به دارو بوده وحدود ۱۵۰ روی ۱۱۰ میشه که مینیمم خیلی زیاده وبه قرص والسارتان که چندین سال بود که میخوردم جواب نمیده لطفا توضیح بدین ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه جمعه ۲۴ بهمن ۹۹( 3 سال پیش)
      سلام و عرض ادب از والزومیکس ۵٫۱۶۰ روزانه یک عدد استفاده بفرمائید
  • تصویر کاربر سهیلا جمعه ۲۴ بهمن ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 263 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر ۳۹ سال سن دارم دو روز بعد از اتمام عادت ماهانه از صبح سردرد شدید داشتم عصردر درمانگاه فشارم گرفتم ۱۲روی ۱۰ بود با تجویز دکتر درمانگاه قرص لوزارتان ۲۵ خوردم الان بهتر هستم خواستم نظر شما هم بدونم احتیاج هست باز قرص لوزارتان رو مصرف کنم ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه جمعه ۲۴ بهمن ۹۹( 3 سال پیش)
      سلام و عرض ادب لطفاً یک هفته پس از قطع دارو یک هولتر فشار خون ۲۴ ساعته انجام دهید
  • تصویر کاربر مهدی جمعه ۲۴ بهمن ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 265 مشاهده پرسش
    سلام همسرم ۳۷ سال دارند و چند وقطیه فشارشون روی ۱۲روی ۱۰ است وسردردشدیددرناهیه گیجگاه و چشم دارند و به دلیل کرونا به بیمارستان نمیرن ایا این فشار خون خطری براش داره اگر خطر دارد خواهش میکنم راه حلی به من بگید ممنون میشم
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه جمعه ۲۴ بهمن ۹۹( 3 سال پیش)
      پاسخ شما در سوال قبلی داده شد. فشارخون خون ایشان نیز نیاز به بررسی و در صورت تایید نیاز به درمان دارد
  • تصویر کاربر مهدی جمعه ۲۴ بهمن ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 250 مشاهده پرسش
    سلام همسرم ۳۷ سال دارند و چند وقطیه فشارشون روی ۱۲روی ۱۰ است وسردردشدیددرناهیه گیجگاه و چشم دارند
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه جمعه ۲۴ بهمن ۹۹( 3 سال پیش)
      سلام و عرض ادب لطفاً یک هولتر فشارخون ۲۴ ساعته انجام دهند و همچنین برای بررسی علت سردرد به یکی از همکاران محترم نرولوژیست مراجعه فرمایند
  • تصویر کاربر مهدی جمعه ۲۴ بهمن ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 283 مشاهده پرسش
    سلام وقت بخیر.حدودا ۹ ماه هست که فهمیدم فشار خون بالا دارم حدودا فشار بزرگ ۱۵/۴و فشار کوچک ۱۰/۷میباشد چند مدل قرص فشار خون خوردم ولی اثر نکرده.و همچنین هپاتیت cداشتم درمان شده.گانگارین ده سال پیش عمل کردم.سال پیش دچار امبولی ریه شدم ۱۱ روز بستری شدم والان قرص الاکوعیت مصرف میکنم بخاطر غلظت خون.و به شدت تو پاهام واریس هست.میخواستم بدونم ایا ربطی به بیماریهام داره ودرمان؟
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه جمعه ۲۴ بهمن ۹۹( 3 سال پیش)
      سلام و عرض ادب خیر فشارخون شما ارتباطی با موارد مذکور ندارد. لطفاً نام داروهای مصرفی قبلی و فعلی را بفرمایید
  • تصویر کاربر پوران پنجشنبه ۲۳ بهمن ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 229 مشاهده پرسش
    سلام‌ مادرم ۵ سال دچار سکته ی مغزی شده و سال پیش تشنج کرد و دیگر نمی تواند حرکت کند الان هم دچار زخم بستر تنگی نفس شده و مدتی است فشار خونش با توجه به خوردن دارو های فشار ۱۷ روی ۱۰/۵ است لطفا راهنمایی کنید مادرم ۶۵ سال دارد
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه پنجشنبه ۲۳ بهمن ۹۹( 3 سال پیش)
      سلام و عرض لطفاً لیست داروهای مصرفی ایشان را بفرستید
  • تصویر کاربر خرم شنبه ۱۸ بهمن ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 261 مشاهده پرسش
    با عرض سلام، همسر بنده آقایی 40 ساله هستند که فشار خون بالا داشتن و ضربان قلب پایین، با مراجعه به پزشک عمومی قرص آملودیپیدین تجویز کردن ولی با مصرف این قرص چند روز اول همه چی اوکی بود و فشار خون و ضربان قلب به حد تعادل رسید مثلا 128 روی 78 و صربان قلب 70 به بالا ولی کم کم 135 روی 99 شد با ضربان قلب همون 60 یا 70 ولی فشار مینیممشون بالاست واین موضوع مارا نگران کرده است. ممنون میشوم راهنمایی بفرمایید..
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه شنبه ۱۸ بهمن ۹۹( 3 سال پیش)
      سلام و عرض ادب لطفاً آملودیپین را با والزومیکس ۵٫۸۰ روزانه یک عدد جایگزین کنند
  • تصویر کاربر حمیدرضا جمعه ۱۷ بهمن ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 280 مشاهده پرسش
    باسلام و عرض ارادت
    بنده دوماه پیش هنگام بیدار شدن از خواب دچار سرگیجه شدید و حالت تهوع شدم به پزشک عمومی مراجعه کردم و گفتند که مشکل از گوشم هست و قرص اکتوسرک تجویز کردند .البته پزشک فشارخونم رو هم گرفت و گفت نمک نخور در صورتیکه بنده اصلا از نمک استفاده نمیکنم.بعد یکماه به متخصص گوش مراجعه کردم گفتند مشکل تزگوشم هست .فشارم هم سیزده روی نه بود .قرص ویتامین ب ۱ و هیدروکلرونیازید ۲۵ و آمپول ب ۶ و اکتوسرک تجویز کردند.اما هنوز بعضی روزها صبحها و یا بعد از خواب نیمروز با سرگیجه بیدار میشم فشارم هم با دستگاه فشارسنج دیجیتالی مچی متغیر و اکثرا مینیمم فشارم روی ۹ می باشد.خواهشمندم راهنمایی فرمایید چکاری انجام بدم آیا مشکل حادی هست و یا با سن ۴۷ سال این فشار طبیعی است؟
    متشکر میشم راهنمایی فرمایید.
    تلبته شغلم هم حسابداری و پر استرس میباشد.
    سپاس
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه جمعه ۱۷ بهمن ۹۹( 3 سال پیش)
      سلام و عرض ادب لطفاً یک هولتر فشار خون ۲۴ ساعته انجام دهید. فشار دیاستولی بالا است
  • تصویر کاربر لیلا جمعه ۱۷ بهمن ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 266 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر من فشارم در نوسان هست یک شب شد ۱۵ سر درد شدید داشتم.دکتر بهم آمپول زد.دو تا قرص املودیپین ۵ میلی گرم و لوزارتان ۲۵ داد.الان ۳ روزه میخورم فشارم ۱۲و ۱۱ شده بعضا روی ۸۶ یا روی ۸۸ چکار کنم این قرص ها رو بخورم سرم دور پیشانیم می سوزه دکتر گفت خوب شدی قطع کن حالا نمیدانم بخورم یانه در ضمن قبل پریودی اینجوری شدم .حالا نصف یا یک چهارم لوزارتان رو میشه خورد؟
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه جمعه ۱۷ بهمن ۹۹( 3 سال پیش)
      سلام و عرض ادب بهتر است که بدون دارو یک هولتر فشار خون ۲۴ ساعته انجام دهید. دوز مناسب دارو بستگی به میزان فشار خون دارد
  • تصویر کاربر ابراهیم جمعه ۱۷ بهمن ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 335 مشاهده پرسش
    بنده 47 سالمه گه گاهی فشارکوچک بالاست وفقط سردرد میگیرم علتش چیست . برای پیشگیری چه باید بکنم .مرسی از لطفتان
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه جمعه ۱۷ بهمن ۹۹( 3 سال پیش)
      سلام و عرض ادب برای یافتن علت احتمالی نیاز به انجام آزمایش های اولیه فشارخون دارید. لطفاً فشارخون خود را روزانه قبل از صبحانه و قبل از شام هر دو بار با مثانه خالی اندازه گیری بفرمایید
درحال دریافت اطلاعات