انجام فرایند آنژیوپلاستی برای بسیاری از افراد یک هشدار جهت بهبود سلامت قلب خود به شمار می رود. در این موارد فرد باید سبک زندگی خود را تغییر داده و با انتخاب صحیح رژیم بعد از آنژیوپلاستی ریسک مشکلات قلبی آتی را کاهش دهند.
تغییر و بهبود رژیم غذایی تنها برای سلامت کلی بدن مفید نبوده و می تواند احتمال ابتلا به مشکلات قلبی آتی را تا ۷۳ درصد کاهش دهد. از جمله این مشکلات قلبی می توان به حملات قلبی اشاره کرد.
در زندگی بعد از آنژیوپلاستی رژیم غذایی مناسب و فعالیت بدنی اهمیت به سزایی دارد. مصرف مواد غذایی مناسب برای سلامت قلب می توانند به کاهش کلسترول، کاهش فشار خون و حفظ وزن در محدوده سالم کمک کنند.
فهرست موضوعات
رژیم دش برای بیمار قلبی Dash diet
رژیم غذایی مناسب برای سلامت قلب به طور کلی بر روی کاهش مصرف نمک و چربی های ناسالم و افزایش مقدار مصرف میوه ها، سبزیجات و غلات کامل تمرکز دارد.
تحقیقاتی که بر رژیم غذایی DASH و دیگر رژیم های مشابه انجام شد بیان داشت که چنین رژیم هایی مزایای قلبی عروقی بسیاری برای مصرف کنندگان دارند.
رژیم غذایی DASH نوعی از رژیم غذایی است که دارای راهبرد های تغذیه ای جهت کاهش فشار خون بالا می باشد. گزارشی از مرور ۶ تحقیق بیان داشت که پیروی از رژیم غذایی DASH خطر کلی ابتلا به بیماری های قلبی عروقی، اسپاسم عروق کرونری قلب، سکته مغزی و نارسایی قلبی را به ترتیب ۲۰، ۲۱، ۱۹ و ۲۹ درصد کاهش می دهد.
مواد غذایی رژیم بعد از آنژیوپلاستی
بسیاری از بیماران می پرسند، بعد از آنژیوگرافی چی بخوریم؟ بعد از آنژیوپلاستی چی بخوریم؟ یا برنامه غذایی بیمار قلبی چیست؟
افراد باید همزمان با بهبودی از فرایند آنژیوپلاستی یا فنرگذاری، اضافه کردن مواد غذایی زیر را به برنامه غذایی روزانه خود در نظر گیرند:
۱- غلات کامل
رژیم غذایی بعد از استنت گذاری را بهتر است با مصرف غلات کامل ادامه داد.مصرف تمامی غلات کامل مخصوصا دانه جو و جوی دو سر برای بیماران قلبی مفید هستند. این دو مورد حاوی یک فیبر خاص به نام بتا گلوکان هستند.
بتا گلوکان کلسترول را در مجرای گوارشی به خود جذب کرده و مانع رسیدن آن به جریان خون می شود. از جمله دیگر مواد غذایی مناسب می توان به گندم سیاه، بلغور، آرد کامل و ارزن اشاره کرد.
۲- میوه های مفید بعد از عمل قلب
میوه ها و سبزیجات از مهم ترین مواد تشکیل دهنده تغذیه مناسب بعد از آنژیوگرافی هستند.
متخصص قلب و عروق ما می گوید که میوه ها و سبزیجات تازه سرشار از پتاسیم هستند. پتاسیم می تواند اثرات سدیم را کمتر کرده و به کاهش فشار خون کمک کند. توت ها نیز برای سلامت قلب مفید هستند.
مصرف سیب و گلابی به کاهش خطر سکته مغزی کمک خواهد کرد. فلفل دلمه ای، گوجه، هویج و سبزیجات دارای برگ سبز همگی منابع فوق العاده ای از ویتامین ها و کاروتنوئید ها بوده و برای سلامت کلی بدن بسیار مفید هستند. کاروتنوئید نوعی آنتی اکسیدان است.
مصرف انواع بری ها مثل شاه توت، تمشک و کرنبری به کاهش التهاب و افزایش اتساع عروق خونی کمک می کند و در رژیم بیمار قلبی عالی است.
((سعی کنید در هر وعده غذایی یا میان وعده میوه و سبزیجات میل کنید)).
۳- چربی های سالم
همه چربی ها بد نیستند. تنها باید چربی های سالم اشباع نشده را مصرف کرده و مقدار کلی مصرف چربی ها را محدود کرد زیرا تمام چربی ها حاوی مقادیر زیادی کالری هستند.
این چربی ها می توانند خطر ابتلا به ضربان های غیر طبیعی قلب و احتمال تشکیل لخته های خونی را کاهش دهند. روغن زیتون بکر و روغن کانولا نیز منابع خوبی از چربی های سالم بوده و جایگزینی عالی برای کره هستند.
هنگامی که چربی های اشباع در رژیم غذایی جای خود را به چربی های غیر اشباع می دهند، سطح کلسترول موجود در بدن بهبود می یابد. از جمله چربی های اشباع می توان به کره، چربی حیوانی و… اشاره کرد.
۴- گوشت سفید
مصرف مرغ و دیگر ماکیان در صورت طبخ بدون روغن و گریل شده می تواند جایگزین پروتئینی مناسبی به جای گوشت های فرآوری شده باشد.
همچنین ماهی های سرشار از اسید های چرب امگا ۳ گزینه هایی عالی برای گنجاندن در رژیم غذایی هستند. از جمله این ماهی ها می توان به قزل آلا، سالمون، ساردین، تن باله دراز، شاه ماهی و ماکرل اشاره کرد.
۵- دانه ها، حبوبات و آجیل ها
رژیم بعد از آنژیوپلاستی را نمی توان بدون انواع مغز ها کامل کرد. مصرف حبوبات با کاهش فشار خون و خطر ابتلا به حمله قلبی ارتباط دارد. متخصصین قلب و عروق مصرف حداقل ۴ وعده حبوبات را در هفته توصیه می کنند.
۶- شکلات تلخ
در مواقع میل به خوردن شیرینی می توان مقداری شکلات تلخ مصرف کرد. شکلات تلخ سرشار از فلاوونوئید (نوعی آنتی اکسیدان) بوده و می تواند فشار خون و التهاب را کاهش دهد.
۷- چای تازه دم
در صورت تمایل به مصرف یک نوشیدنی آرامش بخش می توان چای را امتحان کرد. چای که سرشار از فلاوونوئید است می تواند خطر ابتلا به حمله قلبی، سکته مغزی و فشار خون بالا را کاهش دهد. چای های آماده و بطری شده چندان مناسب نبوده و بهتر است که چای تازه دم مصرف شود.
بیشتر بخوانید : مراقبت های بعد از آنژیوگرافی و آنژیوپلاستی چه هستند؟
مواد غذایی نامناسب برای سلامت قلب
افراد نباید تمامی زحمات خود را با مصرف مواد غذایی نامناسب از بین ببرند. در اینجا مضرترین مواد غذایی برای رژیم بعد از آنژیوپلاستی و دلایل مضر بودن آن ها برای سلامت قلب بیان شده اند:
گوشت های فرآوری شده
این موارد شامل هات داگ ها و گوشت های به کار رفته در اغذیه فروشی ها می شوند. این گوشت ها سرشار از سدیم، نیترات و دیگر مواد نگهدارنده ای هستند که می توانند به سلامت قلب آسیب برسانند و گزینه مضری در رژیم غذایی بعد از استنت گذاری محسوب می شوند.
چربی های ترانس و اشباع شده
افراد باید به مقدار چربی های اشباع شده موجود در کره، خامه، پنیر، گوشت قرمز دارای چربی و پوست ماکیان توجه کنند. چربی های ترانس را می توان در مواد غذایی سرخ یا بسته بندی شده یافت کرد. این مواد حاوی مقادیر بسیار زیادی از کلسترول اشباع نشده هستند.
دانه های فرآوری یا تصفیه شده
از نمونه های این موارد می توان به آرد سفید و برنج سفید اشاره کرد. دانه ها در فرایند فرآوری مقدار زیادی از اجزای مفید خود را از دست می دهند.
نوشیدنی ها و مواد خوراکی حاوی شکر های افزوده
افراد باید علاوه بر عدم مصرف نوشابه ها، به برچسب ارزش غذایی نوشیدنی های دیگر نیز توجه کنند. همچنین، باید از مصرف مواد غذایی همچون شکلات، ژله و دسر ها اجتناب کرد. این موارد سرشار از شکر بوده و می توانند به افزایش وزن منجر می شوند.
در نهایت، دکتر یزدان خواه فوق تخصص بیماری های قلب و عروق و فلوشیپ آنژیوپلاستی توصیه می کند:
یک رژیم بعد از آنژیوپلاستی سالم، مجموعه ای از تمام خوراکی های مصرفی فرد بوده و نباید چند مورد از هر گروه غذایی به صورت پراکنده در آن جای گیرند. با گنجاندن مواد خوراکی سالم در هر وعده و میان وعده می توان از پیشروی در مسیر رسیدن به سلامت قلب اطمینان کسب کرد.
.برای ارتقاء کیفیت مطالب امتیاز دهید