ایمپلنت دریچه قلب به روش کاتتر

TAVI یا همان ایمپلنت دریچه قلب به روش کاتتر فرایندی است که برای ترمیم دریچه آئورت آسیب دیده که کمترین تغییر ممکن را در ساختار بدن ایجاد می‌کند.

TAVI چیست؟

TAVI یا (Transcatheter Aortic Valve Implantation) مخفف  ایمپلنت دریچه قلب به روش کاتتر است. این فرایند برای ترمیم دریچه آئورت انجام می‌شود. طی فرایند TAVI یک دریچه مصنوعی ساخته شده از بافت قلب حیوانات (که معمولاً از خوک یا گاو گرفته می‌شود) داخل قلب بیمار جایگذاری می‌شود.

چرا باید ایمپلنت دریچه قلب انجام دهید؟

اگر دریچه قلب شخص مشکل داشته باشد و عمل قلب باز برایش خطرناک باشد، پزشک معمولاً فرایند TAVI را به بیمار توصیه می‌کند. دریچه قلب یکی از چهار دریچه اصلی قلب است. هر بار که قلب انسان می‌تپد، این دریچه باز و بسته می‌شود و فشار خون را از قلب به سایر نقاط بدن می‌فرستد.
تصویر زیر جریان خون داخل دریچه‌های قلب را نشان می‌دهد:

جراحی ایمپلنت دریچه قلب - جریان خون در قلب

وقتی پا به سن می‌گذارید، ممکن است کلسیم روی دریچه قلبتان انباشته شود و آن را سفت و ضخیم کند. در نتیجه این اتفاق، دریچه آئورت قلب به سختی باز می‌شود و از آنجایی که مسیر باریکی برای عبور خون وجود دارد، قلب مجبور می‌شود برای پمپاژ خون به نقاط بدن بیشتر تلاش کند. به این عارضه «تنگی دریچه آئورت» گفته می‌شود.

تنگی آئورت ممکن است در فرد باعث نفس‌تنگی، درد قفسه سینه، خستگی و سرگیجه شود. خوشبختانه فرایند TAVI می‌تواند این شرایط را درمان کند.

افتادگی دریچه میترال

برای آشنایی با روش های قطعی درمان دریچه میترال قلب، مقاله زیر را مطالعه کنید.

درمان پرولاپس دریچه میترال

خطرات عمل TAVI چیست؟

در فرایند TAVI تغییرات زیادی روی ساختار بدن بیمار نمی‌دهند، به این معنا که بریدگی‌های جراحی بسیار کوچک هستند و این مسئله باعث می‌شود فرایند ریکاوری و بهبود بیمار هم سریع‌تر اتفاق بیفتد. با این حال، این عمل هم مانند جراحی‌های دیگر چند مورد خطر احتمالی دارد که در زیر به آن‌ها اشاره می‌کنیم:

  • خونریزی یا جراحت رگ‌ها
  • بی نظمی در ضربان قلب (arrhythmias) که بعد از آن بیمار گاهی به ضربان‌ساز احتیاج پیدا می‌کند
  • گرفتگی سرخرگ کرونری
  • آسیب به کلیه
  • حمله قلبی
  • مرگ

قبل از اینکه بیمار با انجام جراحی موافقت کند، پزشک درمورد ریسک‌های موجود با او صحبت می‌کند و به هرگونه سؤال یا نگرانی بیمار پاسخ می‌دهد. بعد از آن، تیم پزشکی فرم رضایتی به شما می‌دهند تا به صورت کتبی برای انجام جراحی رضایت دهید.

آماده‌سازی برای عمل ایمپلنت دریچه قلب

برای آماده‌سازی قبل از عمل ایمپلنت دریچه آئورت قلب باید:

  • از پزشک بپرسید که آیا می‌توانید داروهای روزانه‌تان را مصرف کنید یا خیر: به‌‌خصوص اگر داروی دیابت یا غلظت خون مصرف می‌کنید، باید حتماً مسئله را با پزشک در میان بگذارید. در صورت استفاده از قرص SGLT2 برای قند خون، باید حداقل از سه روز قبل جراحی مصرف آن را متوقف کنید.
  • غذا نخورید: حداقل از شش ساعت قبل از جراحی بیمار نباید غذا بخورد.
  • از دو ساعت قبل جراحی هیچ مایع شفافی میل نکنید: نوشیدنی‌هایی مانند آب یا چای (بدون شیر) که می‌توانید از داخل آن‌ها آن طرف لیوان را ببینید، جزو دسته مایعات شفاف قرار می‌گیرند. از دوساعت قبل جراحی باید از خوردن این نوشیدنی‌ها خودداری کنید.

همچنین هنگام جراحی نباید هیچ طلا یا جواهری به همراه داشته باشید.

عمل تعویض دریچه آئورت

مراحل عمل تعویض دریچه آئورت با کاتتر

فرایند TAVI در یکی از اتاق‌های بیمارستان که شبیه به اتاق عمل است اتفاق می‌افتد. ابتدا بیمار  را با برانکار یا ویلچر به اتاق می‌برند و او را روی تخت جراحی باریکی می‌خوابانند. بیمار در سراسر عمل هوشیار است و به تجویز پزشک داروهای آرامش‌بخشی می‌خورد تا از درد در امان باشد. در حین جراحی:

  • ناحیه موردنظر با استفاده از بیحسی موضعی، بیحسی عمومی یا داروی بیهوشی ملایم بیحس می‌شود. البته پزشک قبل از عمل درمورد نوع بیحسی با شما صحبت خواهد کرد.
  • سپس از قمست کشاله ران یا زیر استخوان ترقوه یک لوله کتتر (بالون) وارد سرخرگ بیمار می‌کنند.
  • بالون از داخل رگ‌ها عبور می‌کند و در محل دریچه آئورت قرار می‌گیرد.
  • سپس دکتر به آرامی بالون را باد می‌کند تا دریچه قلب باز شود.
  • در این مرحله با استفاده از یک توری فلزی (فنر)، که دریچه را محکم نگه می‌دارد، دریچه جدیدی داخل سرخرگ جایگذاری می‌کنند. این دریچه جدید (بسته به نوع دریچه‌ای که استفاده شده) یا به صورت خودکار و یا با کمک بالون بزرگ می‌شود و در سرخرگ قرار می‌گیرد.
  • دریچه جدید طوری طراحی شده که دریچه آسیب‌دیده قلب را کنار بزند و خودش جایگزین آن شود.
  • بعد از نصب دریچه جدید، پزشک باد بالون را خالی می‌کند و آن را از رگ بیمار بیرون می‌آورد.

ایمپلنت دریچه قلب

بعد از TAVI چه اتفاقی می افتد؟

بعد از فرایند پزشک از نزدیک بیمار را معاینه می‌کند و به او می‌گوید که چه مدت باید در بیمارستان بستری باشد. به یاد داشته باشید تیم پزشکی به این خاطر در خدمت شما هستند که مراحل ریکاوری‌تان به خوبی پیش برود و بهترین نتیجه ممکن را از جراحی بگیرید.

قبل از اینکه از بیمارستان مرخص شوید، پرستاران نکاتی که باید درمورد فرایند ریکاوری و مراحل بهبود بدانید را برایتان توضیح می‌دهند. توجه داشته باشید که عمل کردن به این توصیه‌ها اهمیت خیلی زیادی دارد. اگر در این مدت علائم یا نشانه‌های خطرناکی مشاهده کردید که باعث نگرانی‌تان شد، حتماً آن را با پزشک در میان بگذارید.

سوالات رایج عمل تعویض دریچه قلب

در ادامه سوالاتی که معمولا پیرامون عمل ایمپلنت دریچه قلب به روش کاتتر می پرسند را پاسخ می دهیم.

عمل ایمپلنت دریچه آئورت چقدر طول می کشد؟

مدت زمان عمل TAVI معمولا  ۹۰ دقیقه طول می‌کشد.

بیمار بعد از جراحی چه مدت در بیمارستان بستری می‌شود؟

دریچه جدید به محض جایگذاری وظیفه دریچه اصلی را بر عهده می‌گیرد و شروع به جریان دادن خون می‌کند. بیمارانی که عمل TAVI  انجام می‌دهند، در عرض سه تا پنج روز از بیمارستان مرخص می‌شوند.

نسبت به بیماران عمل قلب باز، زمان خیلی کمتری را در بیمارستان می‌مانند. از آنجایی که در عمل قلب باز بریدگی‌های عمیقی روی بدن بیمار ایجاد می‌شود، فرد باید حدود ۱۰ روز در بیمارستان بماند تا جای تیغ جراحی التیام پیدا کند.

ریکاوری TAVI  چقدر زمان می‌برد؟

بیشتر افرادی که TAVI  انجام داده‌اند می گویند بین یک تا سه ماه طول می‌کشد تا به‌طور کامل بهبود یابند. اگر تنها زندگی می‌کنید، توصیه می‌کنیم حداقل به مدت یک هفته از دوستی بخواهید به خانه‌تان بیاید و در فرایند ریکاوری به شما کمک کند.

پزشک این فرایند را در بیمارستان انجام می‌دهد. نوع داروی بیحسی که برای بیمار استفاده می‌شود، به سلامت او بستگی دارد. دکتر برای بعضی از افراد بیهوشی کامل تجویز می‌کند اما معمولاً این فرایند با استفاده از داروی بیحسی و آرام‌بخش انجام می‌شود.

میزان موفقیت این فرایند چند درصد است؟

حدود ۹۸.۷ درصد از فرایندهای TAVI با موفقیت انجام می‌شوند.

آیا TAVI بی‌خطر است؟

ایمپلنت دریچه آئورت به روش کاتتر (TAVI) تبدیل به فرایندی مؤثر و بی‌خطر شده که با موفقیت بیماران مبتلا به تنگی آئورت (AS) را با موفقیت درمان می‌کند. به علاوه، بیشتر مواقع نتیجه این عمل کاملاً قابل پیش‌بینی و قابل تکرار است.

درست مانند همه جراحی‌های قلب، این عمل هم ممکن است خطرات جانی به همراه داشته باشد. بنابراین شاید برایتان مهم باشد بدانید چند درصد این عمل را با موفقیت پشت سر می‌گذارند. این فرایند حدود ۹۸ درصد از مواقع موفقیت‌آمیز بوده است. از عوارض احتمالی TAVR  می‌توان به خونریزی، آسیب به کلیه، حمله قلبی و سکته اشاره کرد.

بعد از عمل تعویض دریچه قلب، معمولا بیمار از ۳ تا ۶ ماه به صورت کامل بهبود پیدا می‌کند اما ممکن است بین ۶ تا ۱۲ ماه بعد از عمل درصورت بعضی حرکات یا جابه‌جای خاص در قسمت قفسه سینه کمی درد احساس کند.

تعویض دریچه آئورت

ایمپلنت دریچه آئورت چقدر عمر می‌کند؟

دریچه‌های مکانیکی معمولاً تا آخر عمر بیمار دوام می‌آورند اما دریچه‌هایی که از بافت بدن حیوانات ساخته می‌شوند حدود ۱۰ تا ۱۵ سال (و درصورتی که بیمار ۸۰ سال به بالا داشته باشد، حتی بیشتر از آن) عمر می‌کنند. در حال حاضر داده‌ها نشان می‌دهند که این دریچه‌ها حداقل تا پنج سال دوام می‌آورند و در این مدت هیچ آسیبی نمی‌بینند.

دکتر سعید یزدان خواه متخصص قلب و عروق و فوق تخصص آنژیوپلاستی

[wp_ulike]

.برای ارتقاء کیفیت مطالب امتیاز دهید

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

ثبت سوال جدید غیرفعال می‌باشد.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر Sana دوشنبه ۲۲ شهریور ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 224 مشاهده پرسش
    سلام دکتر ، خسته نباشید. من فردی 20 ساله هستم.
    افتادگی میترال دارم. در هفته حدودا دو بار دچار سوزش قلب شدید میشم. طوریکه با هر دم و بازدم این سوزش و تیر کشیدن قلب و قفسه سینه ، شدید تر میشه همراه با درد بیشتر. تصویری که از اکو و نوار قلب فرستادم مربوط به دو سال پیش هست. میخوام بدونم علت دیگه ای داره این سوزش قلب؟ و در نتیجه چه اقداماتی لازمه؟ ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه دوشنبه ۲۲ شهریور ۰( 2 سال پیش)
      سلام و عرض ادب از پنتوپرازول و مسکن هایی نظیر ژلوفن استفاده بفرمایید و همچنین تصویر گزارش اکوکاردیوگرافی خود را بفرستید تصویر ارسالی مربوط به پرینت های اکوکاردیوگرافی است
  • تصویر کاربر ناشناس یکشنبه ۲۴ مرداد ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 250 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر بزدان خواه اکسیژن مادرم با دستگاه 98 هست تو این شرایط امکان انژیو هست اقای دکتر و آیا انژیو بشه رگش باز بشه رو اکسیژن خون تاثیر می گذارد
    راستش نمیدونم چرا اکسیژن خونش بالا نمیاد دکتر کلا حرفی نمیزند امکان داره قلبش اب داره باشه و اگه اب داشته باشه چقدر زمان می برد خوب بشه چون ده روز هست تو سی سی یو بستریه و کراتنین خون تازه یک و نیم شده
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه یکشنبه ۲۴ مرداد ۰( 2 سال پیش)
      سلام و بله امکان آنژیوگرافی با این میزان اشباع اکسیژن هست و میزان اشباع اکسیژن در محدوده قابل قبول است و نیاز به افزایش ندارد. بدون ویزیت بیمار و اطلاع از وضعیت بالینی ایشان نمی توان در مورد سیر بیماری اظهار نظر کرد
  • تصویر کاربر امیرهاشم شنبه ۲۳ مرداد ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 222 مشاهده پرسش
    سلام جناب دکتر یزدان خواه از یزدان برایتان عمرباعزت خواهانم دوسال فبل دریچه قلب مادرم که 82سالشان بود را تعویض نمودیم ایشان بیماری دیابت دارند و قبل از عمل قرص پلاویکس استفاده می کردند متاسفانه بعداز عمل دربستر هستند وتوان حرکت ندارند وتاششماه ویزیت غیرحضوری داشتند خواستم سوال کنم آیا نیاز دارند قرص پلاویکس استفاده نمایند. باسپاس فراوان
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه شنبه ۲۳ مرداد ۰( 2 سال پیش)
      سلام و عرض ادب لطفاً بفرمائید که علت مصرف پلاویکس چه بوده است؟ سکته قلبی؟ سکته مغزی؟ تعبیه استنت در عروق قلبی؟
  • تصویر کاربر پریسا چهارشنبه ۲۰ مرداد ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 224 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر تروخدا سوال منو جواب بدید پدرم فروردین ۱۴۰۰ رگ قلبش میگیره و فنر میزنن والان داروهای قلب و آسپرین و پلاویکس میخورن الان ک مرداد ماهه یه توده تو مثانشون عمل کردن خونریزی قطع نمیشه و هنوز بعد عمل مثانه تو ادرار خون میبینن دکتر اورولوژ میگه باید پلاویکس قطع کنه تا خونریزی بند بیاد،بنظر شما خطر نداره من خیلی میترسم
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه چهارشنبه ۲۰ مرداد ۰( 2 سال پیش)
      سلام و عرض لطفاً تصویر گزارش آنژیوپلاستی ایشان را بفرستید
    2. تصویر کاربر پریسا چهارشنبه ۲۰ مرداد ۰( 2 سال پیش)
      عکسا اومد؟
    3. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه چهارشنبه ۲۰ مرداد ۰( 2 سال پیش)
      در صورت قطع پلاویکس احتمال ایجاد لخته در استنت وجود دارد و قطع آن را توصیه نمی کنم
    4. تصویر کاربر پریسا چهارشنبه ۲۰ مرداد ۰( 2 سال پیش)
      پس چیکار باید کنه ک خونریزی بند بیاد پلاویکس و اسپرین باعث خونریزی میشه،حتی به مدت کوتاه اگه قطع کنه تا خونریزی بند بیاد بازم ایراد ممنون ک جوابمو میدین
    5. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه چهارشنبه ۲۰ مرداد ۰( 2 سال پیش)
      در صورتی که جراحی باز انجام شده احتمال نشت خون از محل بخیه ها و نیاز به بررسی از این نظر وجود دارد و در صورتی که عمل جراحی باز نبوده و بصورت TUR بوده است جای نگرانی وجود ندارد و با شستشو از داخل مثانه به احتمال زیاد مشکل حل خواهد شد. قطع پلاویکس خطرناک است مگر اینکه شدت خونریزی زیاد و تهدید کننده حیات باشد
    6. نمایش سایر 4 پاسخ
  • تصویر کاربر ناشناس دوشنبه ۱۸ مرداد ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 252 مشاهده پرسش
    سلام دکتر کسی که کارکرد قلبیش 10درصد هست انژیوگرافی برایش خطرناکه ؟ یعنی اون ده درصد میتونه بیحسی رو تحمل کنه ؟ میخواستم بدونم انژیوگرافی برای همچین شخصی مناسب هست؟
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه دوشنبه ۱۸ مرداد ۰( 2 سال پیش)
      سلام و عرض ادب انجام آنژیوگرافی در این میزان کارکرد قلب ممنوعیتی ندارد هر چند که در این بیماران ریسک آنژیوگرافی نسبت به سایر افراد بالاتر است
  • تصویر کاربر ص.ی جمعه ۱۵ مرداد ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 249 مشاهده پرسش
    با سلام و احترام . خانمی هستم ۳۹ساله که پرولاپس دریچه میترال و نارسایی خفیف دریچه دارم که سه ماه پیش کرونا گرفتم و چهل درصد ریه ها درگیر و خیلی اذیت شدم قبل کرونا خیلی خس خس سینه داشتم که با داروهای کرونا برای مدتی خس خس رفع شد الان مدتیست دوباره دردهای قلبی علی الخصوص دور قلب و زیر سینه چپ و خس سینه شروع شده و به پشت هم منتشر می شود چون کارمند دانشگاه هستم باید برای واکسن ثبت نام کنم آیا باید واکسن خاصی را بزنم یا هر نوع باشد فرقی ندارد چون فعلا آسترازنکا موجود است که شنیده ام افرادی که بیماری زمینه ای دارن به دلیل عوارض بیشتر این واکسن بهتر است از تزریق آن خودداری کنند لطفا راهنمایی بفرمایید بسیار سپاسگزارم
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه جمعه ۱۵ مرداد ۰( 2 سال پیش)
      سلام و عرض ادب خیر در شما واکسن خاصی ارجحیت ندارد. واکسن آسترازنکا یکی از بهترین واکسن های موجود در ایران است
  • تصویر کاربر غلام جمعه ۸ مرداد ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 219 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکترخسته نباشیدمن ۵۵سالمه چهارشنبه هفته قبل بخاطرگرفتگی ۴رگ قلبم برام بالن زدن وفنرگذاشتن اما پشت شونم دردمیکنه دستام پاهام حالت سوزن سوزن هست مدام داروهامواستفاده میکنم غذاهای کاملارژیمی هم میخورم امادردش ساکت نمیشه آیامیشه بگیدبخاطرچیه دردش؟جای نگرانی هست یانه
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه جمعه ۸ مرداد ۰( 2 سال پیش)
      سلام و عرض ادب ممکن است که تا دو هفته دردی با ماهیت متفاوت از درد قبلی داشته باشید در صورت طبیعی بودن نوار قلب جای نگرانی نیست
  • تصویر کاربر بهلول یکشنبه ۱۳ تیر ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 215 مشاهده پرسش
    سلام به دکتر عزیز و مهربان
    دختر ۱۱ ساله ای دارم و در اهواز زندگی می کنیم. که مدتی از تیر کشیدن سمت چپ و همچنین تنگی نفس لزوما هنگام خستگی زیاد و تک سرفه های از ته سینه داشت.که با مراجعه به دکتر قلب فرمودنند افتادگی دریچه میترال دارند .سوال اول من این است باتوجه به پیوست ها شامل اکو گرافی و گزارش شدت آن چقدر است؟و احتیاج به چه درمانی است؟،سوال دوم ایا درمان قطعی دارد؟سوال سوم در موارد عمل جراحی ایا در ایران عمل کم تهاجمی یعنی از طریق رگ های پا و برش کم در ناحیه سبنه است؟سوال چهارم در خصوص تغذیه و ورزش چه مواردی را رعایت کند؟سوال پنجم آیا پرواز مشکلی ندارد.ممنون و بسیار متشکرم از صبر و حوصله بابت پاسخ
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه یکشنبه ۱۳ تیر ۰( 2 سال پیش)
      سلام و عرض ادب شدت کم است و فعلأ نیاز به درمان دارویی ندارد و نیاز به اقدام جراحی نیست. اقدام کمتر تهاجمی یعنی از طریق کنار قفسه سینه و نه جناغ و نه از طریق پا. ورزش خاص و یا رژیم غذایی خاصی بجز رژیم غذایی سالم نظیر هر فرد دیگر نیز نیاز نیست. مسافرت هوایی نیز منعی ندارد. در مجموع مشکل جدی نیست
  • تصویر کاربر علی جمعه ۱۱ تیر ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 234 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر .شوهرم ۴۲ ساله هست تشخیص داده اشد که پی وی سی دارند که ۲۰ درصد هم هست آیا بعد از انژیو به طور کامل بهبود پیدا می کند ..به صورت مادر زادی بوده
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه جمعه ۱۱ تیر ۰( 2 سال پیش)
      سلام و عرض ادب در صورتی که این عمل توسط تیم حرفه ای انجام شود احتمال عدم موفقیت ناچیز است
  • تصویر کاربر سمانه یکشنبه ۳۰ خرداد ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 215 مشاهده پرسش
    سلام خسته نباشید آقای دکتر شرمنده می خواستم بپرسم من روزی یک عدد قرص پروپرانول ۱۰ استفاده می کنم می خوام قطعش کنم ایرادی نداره که پروپرانول ۱۰ رو نصف کنم که ۵ بشه تا یک هفته بعد قطع کنم نصف کردن قرص پروپرانول ۱۰ خوردنش ایرادی نداره چون من الان ۳ روزی میشه که بدون دستور پزشک قطع کردم و احساس بدی دارم احساس درد در گردن و پشت و تیر کشیدن قلب دارم مشکلی نداره از امروز نصف پروپرانول ۱۰ را بخورم ممنونم از راهنماییتان
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه یکشنبه ۳۰ خرداد ۰( 2 سال پیش)
      سلام و عرض ادب خیر مجدداً با دوز ۵ میلی گرم روزانه شروع بفرمایید
درحال دریافت اطلاعات