ترومبوز ورید عمقی چیست و چگونه درمان می شود؟

ترومبوز ورید عمقی یا  Deep vein thrombosis یک وضعیت جدی است و زمانی رخ می دهد که لخته ی خونی در دیواره داخلی یک سیاهرگ عمقی تشکیل شود. در این مقاله به بررسی علائم، علل و روش های درمانی ترومبوز ورید عمقی می پردازیم.

لخته خون به حالت ژلاتین و جامد است. لخته های خون ورید های عمقی معمولا در ران یا ساق پا شکل می گیرند، اما می توانند در قسمت های دیگر بدن نیز ایجاد شوند. سایر نام های مرتبط با بیماری ترومبوز ورید عمقی شامل ترومبوآمبولی، سندرم پس از ترومبوز و سندرم پس از فلیبیک می باشد.

چه کسی در معرض ترومبوز ورید عمقی قرار دارد؟

ترومبوز عمیق سیارهرگ بیشتر در افراد بالای ۵٠ سال رخ می دهد. شرایط خاصی که سبب تغییراتی در جریان خون شما می شوند خطر ابتلا به لخته شدن  خون را افزایش می دهند. این شرایط عبارتند از :

✅ آسیبى که باعث صدمه دیدن وریدها می شود مانند شکستگی استخوان

✅ اضافه وزن، که فشار بیشتری بر روی وریدهای پا و لگن وارد می کند.

✅ سابقه خانوادگی DVT

✅ داشتن کاتتر در ورید

✅ مصرف قرص های ضد سرطان یا هورمون درمانی

✅ سیگار کشیدن

✅ نشسنن طولانی مدت

برخی بیماری ها و اختلالات ممکن است خطر لخته شدن خون را افزایش دهند، که شامل اختلالات انعقادی وراثتی می باشند، به ویژه هنگامی که شما حداقل یک عامل خطر داشته باشید.

سرطان و بیماری های التهابی روده نیز می توانند خطر ابتلا به لخته شدن خون را افزایش دهند. نارسایی قلبی نیز با افزایش خطر لخته شدن همراه است.

عمل جراحی

ترومبوز وریدی یک خطر بزرگ در ارتباط با جراحی است، به خصوص اگر عمل جراحی در اندام های تحتانی داشته باشید، مانند جراحی تعویض مفصل. اگر به جراحی تعویض مفصل نیاز داشته باشید، پزشک  درباره خطر ترومبوز ورید عمقی با شما صحبت خواهد کرد.

ترومبوز ورید عمقی در بارداری

حاملگی خطر ابتلا به ترومبوز را افزایش می دهد. افزایش سطح هورمون و بزرگ شدن رحم باعث کاهش جریان خون به اندام های تحتانی می شوند. این خطر بیش از ۶ هفته پس از زایمان ادامه دارد. استراحت کامل یا سزارین نیز خطر ابتلا به ترومبوز ورید عمقی را افزایش می دهند.

ترومبوز ورید عمقی

علائم ترومبوز ورید عمقی

به گفته موسسه ملی قلب، ریه و خون، علائم دی وی تی فقط در حدود نیمی از افرادی که این شرایط را دارند، رخ می دهد. علائم معمول عبارتند از:

❇ تورم یک طرفه پا یا مچ پا

❇ درد در پای متاثر که از ساق پا شروع می شود.

❇ درد شدید و ناشناخته در پا و مچ پا

❇ ناحیه ای از پوست که گرم تر از پوست مناطق اطراف است.

❇ پوست در ناحیه آسیب دیده رنگ پریده ، قرمز یا آبی رنگ است.

افراد ممکن است تا زمانی که درمان اورژانسی برای آمبولی ریه را انجام نداده اند، متوجه ترومبوز ورید عمقی نشوند. آمبولی ریه یک عارضه تهدید کننده زندگی است که در آن یک شریان در ریه مسدود می شود.

گزینه های درمان برای ترومبوز ورید عمقی

درمان ترومبوز شریانی بر روی پیشگیری از رشد لخته تمرکز می کند. علاوه بر این، درمان برای جلوگیری از آمبولی ریه و کاهش خطر ایجاد لخته بیشتر تلاش خواهد کرد.

#دارو

ممکن است پزشک داروهای رقیق کننده خون مانند هپارین، وارفارین، انوکساپارین یا فونداپارینوکس برای شما تجویز کند، این کار باعث می شود که خون شما لخته نشود. همچنین این امر لخته های موجود را تا حد ممکن کوچک نگه می دارد و احتمال ایجاد لخته های بیشتر را کاهش می دهد.

اگر رقیق کننده های خون موثر نباشند و یا در موارد شدید ترومبوز ورید عمقی پزشک ممکن است از داروهای ترومبولیتیک استفاده کند. داروهای ترومبولیتیک لخته ها را حل می کنند. این دارو ها به صورت داخل وریدی می باشند.

# جوراب های واریس یا فشارنده

جوراب های واریس می توانند مانع از تورم شوند و ممکن است شانس ابتلا به لخته شدن را کاهش دهند. جوراب های واریس فقط در زیر زانو یا بالاى آن قرار می گیرند. پزشک ممکن است توصیه کند که هر روز آن را بپوشید.

# فیلترها

اگر قادر به مصرف رقیق کننده های خون نباشید، ممکن است لازم باشد یک فیلتر در داخل ورید شکمی خود داشته باشید. این نوع درمان با توقف ورود لخته ها به ریه از آمبولی ریه پیشگیری می کند.

با این حال، گذاشتن فیلترها نیز کمی خطر دارد. اگر طولانی مدت باقی بمانند، در واقع می توانند ترومبوز ورید عمقی ایجاد کنند. باید کوتاه مدت مورد استفاده قرار بگیرند تا خطر ترومبوآمبولی کاهش یابد و بتوان از داروهای ضد انعقاد استفاده کرد.

طول درمان DVT

اگر درمان ترومبوز ورید عمقی معمولا چندماه به طول می انجامد و نیاز به ثبات بیمار در مسیر درمان و پیگیری مداوم وی دارد.

عوارض ناشی از ترومبوز ورید عمقی

 عارضه عمده آن آمبولی ریه است. اگر لخته خون به ریه ها وارد می شود و یک رگ خونی را مسدود کند، می تواند منجر به آمبولی شود. این امر می تواند باعث آسیب جدی به ریه ها و سایر قسمت های بدن شود. اگر نشانه هایی از آمبولی ریه دارید، سریعا به اورژانس مراجعه کنید . این علائم عبارتند از:

  • سرگیجه
  • تعریق
  • درد قفسه سینه ای با با سرفه و یا تنفس آن بدتر می شود
  • تنفس سریع و پی در پی
  • سرفه همراه با خون
  • ضربان قلب سریع

پیشگیری از ترومبوز ورید عمقی

شما می توانید با ایجاد چند تغییر در شیوه زندگی، خطر ابتلا به ترومبوز ورید عمقی را کاهش دهید که شامل کنترل فشار خون، ترک سیگار و کاهش وزن است.

حرکت دادن پاها و یا راه رفتن پس از مدت کوتاهی که نشسته اید یا خوابیده اید نیز کمک می کند تا جریان خون خود را حفظ کنید.

اگر جراحی دارید و پزشک برای شما رقیق کننده ی خون تجویز کرده است، آن را مصرف کنید چرا که احتمال ایجاد لخته را کاهش می دهد.

دکتر سعید یزدانخواه متخصص قلب و عروق و فوق تخصص آنژیوپلاستی

[wp_ulike]

.برای ارتقاء کیفیت مطالب امتیاز دهید

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

ثبت سوال جدید غیرفعال می‌باشد.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر فاطمه یکشنبه ۵ اردیبهشت ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 230 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    من۱۷سالمه و دوماهه که درد سمت چپ سینه دارم گاهی خوب میشه اما اکثر اوقات درد داره
    پاهامم همش درد میکنه وقتی درد سمت چپ سینم زیاد میشه حس میکنم یچی تو گلوم گیر کرده و حالت تهوع میگیرم پشت کتفم هم درد داره گاهیم بی دلیل تپش قلب میگیرم
    لطفاا بگید من مشکلم قلبیه یا ن
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه یکشنبه ۵ اردیبهشت ۰( 3 سال پیش)
      سلام و عرض ادب احتمالاً منشاء گوارشی یا عصبی دارد
  • تصویر کاربر Enamel جمعه ۳ اردیبهشت ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 301 مشاهده پرسش
    باسلام مجدد سوالم اینه که بیماری که سکته قلبی گذرونده الزاما بعد سکته عضله قلب از بین رفته؟ یا چه علایمی ظاهر شود بعد سکته مشخص میشه عضله اسیب زیادی دیده؟ منظورم بدون حالا اسکن قلبی و ...،و اگر اسیب باشد ایا ریکاوری برایش هست که بهتر شود یا نع دیگه؟متشکرم
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه جمعه ۳ اردیبهشت ۰( 3 سال پیش)
      سلام و عرض ادب در سکته قلبی به تعدادی از عضلات قلب آسیب رسیده است و این میزان آسیب تابع وسعتی از قلب است که توسط رگ مسئول سکته خون‌رسانی می شود در صورتی که سکته قلبی منجر به کاهش کسر جهشی نشده باشد. بافت عضلانی قلب که دچار نکروز شده باشد قابلیت ترمیم ندارد
  • تصویر کاربر زهرا سه شنبه ۳۱ فروردین ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 609 مشاهده پرسش
    آقای دکتر خیلی خیلی ممنون از راهنماییتون.خیلی خستتون کردم خیلی شرمندم بخدا.وقتتون رو گرفتم.انشالله خدا خیرتون بده.منم به امید خدا بچه رو نگه میدارم پناه بر خدا.باز هم تشکر میکنم از شما آقای دکتر یزدانخواه عزیز.خدانگهدارتون
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه سه شنبه ۳۱ فروردین ۰( 3 سال پیش)
      موفق باشید
  • تصویر کاربر مریم چهارشنبه ۲۵ فروردین ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 771 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر خسته نباشید.پدر من نارسایی قلبی با ef: 25% و دیابت دارند و داروهای کنکور۱۰ و لوزار و متفورمین و انسولین و اتورواستاتین مصرف میکنند من نبضشونو گرفتم و نامنظم میزد و ۵۰ میزد خواستم بدونم خطرناکه؟ و ممکنه ایست قلبی بکنه؟ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه سه شنبه ۲۴ فروردین ۰( 3 سال پیش)
      سلام و عرض ادب لطفاً تصویر نوار قلب ایشان را بفرستید
    2. تصویر کاربر مریم سه شنبه ۲۴ فروردین ۰( 3 سال پیش)
      فرستادم
    3. تصویر کاربر مریم سه شنبه ۲۴ فروردین ۰( 3 سال پیش)
      فرستادم
    4. تصویر کاربر مریم چهارشنبه ۲۵ فروردین ۰( 3 سال پیش)
      ممنون میشم جوابمو بدین
    5. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه چهارشنبه ۲۵ فروردین ۰( 3 سال پیش)
      در مبتلایان به نارسایی قلبی با اختلال عملکرد سیستولی احتمال مرگ ناگهانی بعلت آریتمی وجود دارد و این ریسک ارتباطی با تعداد ضربان قلب ندارد در ایشان پایین بودن تعداد ضربان قلب بعلت مصرف کانکور است که خطرزا نیست. یکی از مواردی که در این بیمار می توان توصیه کرد تعبیه پیس میکر سه حفره ای است که هم به بهبود عملکرد سیستولی کمک خواهد کرد (بویژه اگر سکته قلبی نکرده باشند) و هم در پیشگیری از مرگ ناگهانی موثر است
    6. تصویر کاربر مریم چهارشنبه ۲۵ فروردین ۰( 3 سال پیش)
      ببخشید نوار قلبشون خوبه یا بد؟ و در نوار قلب نامنظمی وجود دارد؟
    7. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه چهارشنبه ۲۵ فروردین ۰( 3 سال پیش)
      نوار قلب بلوک شاخه چپ و احتمالاً سکته قلبی قدیمی را نشان می دهد و آریتمی ندارد
    8. تصویر کاربر مریم چهارشنبه ۲۵ فروردین ۰( 3 سال پیش)
      ممنون از پاسخ گوییتون.(ده سال پیش دکترا گفته بودن سکته اومده برگشته)اگر پیس میکر تعبیه بشه ef افزایش پیدا میکنه؟و طول عمر بیماران دارای پیس میکر حدودا چقدره؟متشکرم
    9. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه چهارشنبه ۲۵ فروردین ۰( 3 سال پیش)
      سوال اول شما در بالا پاسخ داده شده است و در مورد سوال دوم نمی توان اظهار نظر درستی کرد
    10. تصویر کاربر مریم چهارشنبه ۲۵ فروردین ۰( 3 سال پیش)
      سلام اقای دکتر خسته نباشید.پدر من نارسایی قلبی با ef: 25% و دیابت دارند و داروهای کنکور۱۰ و لوزار و متفورمین و انسولین و اتورواستاتین مصرف میکنند امروز بردیم برای کمر دردشون دکتر و داروهای تداپروکس۵۰۰،fast run،رباکسول ۵۰۰،نورتریپتیلین۱۰،امپول Alpex، امپول دگزامتازون دکتر براشون نوشته،خواستم بدونم این داروها روی قلب تاثیری ندارند که اسیبی به قلبش وارد بشه؟ممنون میشم اگه جوابمو بدین
    11. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه چهارشنبه ۲۵ فروردین ۰( 3 سال پیش)
      خیر مشکلی ایجاد نخواهند کرد
    12. نمایش سایر 10 پاسخ
  • تصویر کاربر ارجمند شنبه ۲۳ اسفند ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 314 مشاهده پرسش
    با سلام خدمت آقای دکتر عریز ابتدا از اینکه سوالات رو پاسخ میدید خیلی متشکرم
    آقای دکتر جدیدا کلیپ های خارجی رو میبنم که با کاتتر یا وسیله ای شبیه اون پلاک ها که تجمع شده رو متراشن و یا خرد میکنن میخواستم بدون آیا این کار تو ایران انجام میشه و اگر نه کدوم کشور راحت تر میتونم برم هزینه ش برام مهم نیست، با سپاس
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه شنبه ۲۳ اسفند ۹۹( 3 سال پیش)
      سلام و عرض ادب موارد فوق الذکر انیمیشن است و بجز در مواردی که میزان زیادی رسوب کلسیم در رگ وجود نداشته باشد نیازی به استفاده از یک وسیله خاص نیست که آن هم در ایران موجود است
    2. تصویر کاربر ارجمند شنبه ۲۳ اسفند ۹۹( 3 سال پیش)
      ممنونم از اینکه سریع و دقیق پاسخ بنده رو دادید، جسارتا بنده گرفتگی 70 درصدی رگ قلب دارم بهم گفتن که باید استند گذاری کنم میخواستم ببینم میشه استند نذارم و از این روش استفاده کنم تا پلاک رفع و رگم باز بشه. ببخشید که وقتتون رو میگیرم
    3. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه شنبه ۲۳ اسفند ۹۹( 3 سال پیش)
      سلام و عرض ادب در مورد نیاز به اقدام تهاجمی بدون اطلاع از علائم و رویت فیلم آنژیوگرافی نمیتوان اظهار نظر کرد ولی در صورت تأیید لزوم به اقدام با دانش امروزی استنت بهترین گزینه و با بهترین نتیجه دراز مدت است
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر زهرا شنبه ۱۶ اسفند ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 400 مشاهده پرسش
    سلام وقت بخیر. من چند روز پیش برای شما نوار قلب فرستادم شما گفتید باید به دکتر مراجعه کنم اکو انجام بدم اکو نوار قلب رو برای شما ارسال میکنم.آقای دکتر من یه عملی پیش رو دارم که با بیهوشی انجام میشه خیلی نگرانم آیا نیاز به بررسی بیشتری هست؟ با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه شنبه ۱۶ اسفند ۹۹( 3 سال پیش)
      سلام و عرض ادب نیاز به بررسی از نظر گرفتگی عروق دارید
  • تصویر کاربر مژده پنجشنبه ۷ اسفند ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 372 مشاهده پرسش
    سلام خسته نباشید
    من ۲۸ سالمه
    یه مدت ورزش میکردم مخصوصا تردمیل
    الان مدتیه که زانوی پای راستم درد داره
    هم خود زانوم هم پشتش درد داره و این درد به پشت رانم و به ساق پا و مچ پام هم رسیده
    نمیتونم پامو تو یه حالت برای تایم طولانی ثابت نگه دارم
    حتی وقتایی که پامو دراز میکنم هم پام خشک میشه و درد میگیره
    یه مدتی هم هست که قسمتای مختلف بدنم بی دلیل کبود میشه
    بیشتر ساق پام بود الان ران پا هم اضافه شده
    کبودیا خیلی کوچیکن ولی طول میکشه تا رفع بشن و شبیه کبودی حاصل از ضربه خوردن نیس
    یه قسمتی از رگ هامه که کبود میشن
    میشه یکم راهنماییم کنین؟
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه چهارشنبه ۶ اسفند ۹۹( 3 سال پیش)
      سلام و عرض ادب لطفاً یک تصویر از کبودی مورد اشاره بفرستید
    2. تصویر کاربر مژده چهارشنبه ۶ اسفند ۹۹( 3 سال پیش)
      کبودی هام کوچیکه ولی دیر از بین میره
    3. تصویر کاربر مژده چهارشنبه ۶ اسفند ۹۹( 3 سال پیش)
      خدمت شما
    4. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه پنجشنبه ۷ اسفند ۹۹( 3 سال پیش)
      لطفاً آزمایش های انعقادی را انجام دهید و جهت ویزیت به یکی از همکاران محترم متخصص طب فیزیکی مراجعه بفرمایید
    5. نمایش سایر 3 پاسخ
  • تصویر کاربر نیکی چهارشنبه ۲۲ بهمن ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 326 مشاهده پرسش
    با سلام ،
    خانم ۴۰ ساله هستم ،بعد از زایمان دوم که سال گذشته دی ماه بود ،در سال و ران پا گاها تیرگیهای (لخته) خونی زیر پوست مشاهده مبکنم ،اضافه وزن هم قبل وبعد از زایمان نداشتم و وزن کاملا نرمال دارم ،بیماری خاصی هم ندارم وهمچنین سابقه ژنتیکی ندارم و تغذیه و روتین سالم رعایت میکنم .
    اخیرا ۲ تا در پای چپ و یکی در پای راست مشاهده کردم .آیا نگران کننده هست وباید به دکتر مراجعه کنم (جوراب. واریس هم برای درمان یا پیشگیری استفاده کنم)
    با تشکر از وقت و راهنمایی
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه چهارشنبه ۲۲ بهمن ۹۹( 3 سال پیش)
      سلام و عرض لطفاً در صورت امکان تصویر یکی از این لخته ها را بفرستید
  • تصویر کاربر شهریاری چهارشنبه ۲۲ بهمن ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 280 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر خسته نباشید.
    پسری 25 ساله هستم.. چند سال پیش به علت درد قلب به متخصص مراجعه کردم.
    گفتن یکی از دریچه های قلبم شل شده.
    و همچنین قلبم ضعیف شده که علتش عفونت داخلی هست.
    ولی اسم بیماری هام رو نگفتن. فقط گفتن هر 6 ماه یکبار باید ویزیت شم.
    عکس آزمایش هامو براتون ارسال کردم. میشه لطفا اسم بیماری هام رو بگین؟ و اینکه چقدر جدیه؟
    چندتا عکس دیگه هم هست ولی خب اینجا نمیشه بیشتر از 5 تا فرستاد.
    این که قلب ضعیف شده منظورشون نارسایی هست؟
    ممکنه روماتیسم و اندوکاردیت و اینا باشه؟
    خیلی ممنونم از وقتی که میزارین.
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه سه شنبه ۲۱ بهمن ۹۹( 3 سال پیش)
      سلام و عرض ادب مدارک ارسالی بجز پرولاپس میترال بهمراه مقدار ناچیز نارسایی این دریچه و کمبود ویتامین دی طبیعی هستند و اثری از عفونت نیست
    2. تصویر کاربر شهریاری چهارشنبه ۲۲ بهمن ۹۹( 3 سال پیش)
      خیلی ممنون اقای دکتر خدا خیرتون بده
    3. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه چهارشنبه ۲۲ بهمن ۹۹( 3 سال پیش)
      خواهش میکنم امیدوارم که مفید بوده باشد
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر mm شنبه ۱۱ بهمن ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 317 مشاهده پرسش
    سلام دکتر. وقت بخیر.من پسر ۲۵ ساله هستم و سال ۹۵ اکو کردم گفتن افتادگی میترال دارم و سطحی و مهم نیست. تا امسال بهمن ماه رفتم اکو کردم این دکتر اختلال PFO تشخیص داده . اکو ساده کردم نه مری. حالا من بعد ۲۵ سال تازه فهمیدم .
    حالا خیلی نگرانم چون مث اینکه PFO باعث سکته میشه نظر شما چیه؟{اکو ها رو براتون میفرستم}
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه شنبه ۱۱ بهمن ۹۹( 3 سال پیش)
      سلام و عرض ادب PFO پدیده شایعی است که در ۲۰ تا ۲۵ درصد افراد وجود دارد و بدون بروز حوادث مغزی نیاز به اقدام خاصی ندارد
درحال دریافت اطلاعات