علت بالا بودن مینیمم فشار خون چیست؟

هر گاه ضریب فشار خون پایین در فرد بیشتر از ۹۰ میلیمتر جیوه شود، او به فشار خون دیاستولیک مبتلا شده است. بالا بودن مینیمم فشار خون یک وضعیت پزشکی اورژانسی محسوب میشود که فرد برای درمان آن باید هر چه سریعتر اقدام کند. در این مقاله به بررسی علت بالا بودن مینیمم فشار خون می پردازیم.

مینیمم فشار خون بالا

فشار خون بالا یک مشکل رو به رشد در جهان است. در اکثر افرادى که مبتلا به فشار خون دیاستولیک بالا هستند، دلیل خاصى براى بروز این عارضه به دست نیامده است.

اما تقریبا به طور معمول، فشار خون دیاستولیک به دلیل بروز اختلالات دیگری مانند بیماری تیروئید، بیماری آپنه خواب یا بیمارى هاى کلیوی به وجود مى آید.

فشار خون بالا چند است؟

فشار خون شامل دو شماره است که شماره بالا (سیستولیک) و شماره پایین (دیاستولیک) نامیده می شوند. بنابراین، سه نوع فشار خون بالا وجود دارد.

  • فشار خون دیاستولیک بالا  (فشار خون دیاستولیک): زمانى رخ مى دهد که شماره پایین، بالاى ٨٠ mmHg باشد.
  • فشار خون سیستولیک بالا ( فشار خون سیستولیک ): زمانى رخ مى دهد که شماره بالا، بالاى ١٣٠ mmHg باشد.
  • فشار خون مخلوط: زمانى رخ مى دهد که هر دو شماره بالا باشند.

👈 مطلب مرتبط: فشار خون نرمال در سنین مختلف چند است؟ برای دانستن برروی لینک زیر کلیک کنید.

فشار خون نرمال

علت بالا بودن مینیمم فشار خون

فشار خون دیاستولیک منفرد (IDH) اغلب در جوانان مشاهده مى شود. در اکثر افرادى که به فشار خون دیاستولیک منفرد مبتلا هستند دلیل خاصى براى بروز آن به دست نیامده است.

بالا بودن مینیمم فشار خون

این فشار خون، به نوعى عمده، اولیه و ضرورى محسوب مى شود. گاها فرد به دلیل ابتلا به بیمارى هایى چون مشکلات تیروئیدى، بیمارى هاى کلیوى و یا بیمارى آپنه خواب به این نوع فشار خون مبتلا مى شود.

فشار خون اولیه

این نوع از فشار خون دلیل مشخص و خاصی ندارد و نمی توان آن را به فاکتور ویژه ای نسبت داد. پزشکان بر این عقیده اند که فشار خون اولیه زمانی رخ می دهد که ترکیبی از ژن ها و فاکتورهای محیط اطراف به همراه بسیاری دیگر از متغیرهای ژنتیکی منجر به بروز شرایط مذکور – فشار خون اولیه در فرد – شوند.

فشار خون اولیه بیشتر در افراد جوان و بزرگسال مشاهده می شود و دلیل خاصی برای بروز آن وجود ندارد، اما شاید به دلیل عدم تعادل هورمون غدد دروز ریز و یا انقباض نامناسب و بیش از حد رگ های خونی کوچک در دیواره عضلات اتفاق افتاده باشد.

دلایل مربوط به غدد درون ریز و کلیه

تیروئید کم کار و یا به اصطلاح هیپوتیروئیدی، یکى از بیمارى هایى است که علت بالا بودن مینیمم فشار خون است. همانند فشار خون اولیه، فشار دیاستولیک بالا هم نتیجه تنگى شدید مویرگ ها است.

بروز هیپوتیروئیدی در افرادى که اضافه وزن دارند، دچار خستگى مفرد مى شوند، و یا به راحتى سرما مى خورند بیشتر است، اما براى تایید وجود این بیمارى نیاز به آزمایش خون است.

بیمارى هاى غدد درون ریز سطح موادى چون آلدوسترون، هورمون پاراتیروئید و کورتیکواستروئیدها را بالا مى برد و این موضوع باعث بروز فشار خون دیاستولیک بالا مى شود.

اکثر بیماری هایی که به کلیه آسیب می رسانند ممکن است باعث کاهش توانایی کلیه ها برای حذف مایعات از بدن یا افزایش تولید آنژیوتانسین شوند.

بروز فشار خون رینو واسکولار به دلیل تنگ شدگى شریان اصلى که به کلیه ها وصل مى شود، یکی دیگر از علل احتمالی بروز فشار خون دیاستولیک بالا است.

 آپنه انسدادی خواب

آپنه خواب – توقف های اپیزودیک در تنفس در حین خواب – ممکن است باعث بروز فشار خون دیاستولیک بالا شود. اکثرا در افراد مبتلا به این سندرم افزایش ضربان قلب دیده می شود، چرا که این عارضه ممکن است فواصل بین ضربان هاى قلب را کوتاه تر کند، بنابراین رگ های خونی بیشتر در معرض جریان خون اضافی قرار مى گیرند.

خواب بیش از حد در طول روز، نشانگر سندرم آپنه خواب است، اما برای تشخیص این اختلال، الگوى خواب فرد باید مورد بررسى قرار گیرد.

 سیگار و نوشیدنی های الکلی

مصرف بیش از حد سیگار و الکل نیز می تواند باعث بروز فشار خون دیاستولیک بالا شود.

فشار خون بالا

امکان بروز این مساله، هنگامى که کلیه ها آسیب دیده باشند بیشتر خواهد بود، چرا که آنژیوتانسین معمولا در کبد تجزیه می شود. فشار خون دیاستولیک بالا نیز ممکن است به دلیل مصرف داروهایی مانند داروهای ضد بارداری خوراکی، کورتیکواستروئیدها یا داروهای ضد التهابی غیر استروییدی مانند ایبوپروفن به وجود آید.

عوامل خطر براى فشار خون دیاستولیک بالا

برخى از عوامل خطر برای فشار خون دیاستولیک بالا شناسایی شده اند. آنها به تنهایى دلائل اصلى بروز این عارضه نیستند، اما بروز برخى از آنها احتمال بروز فشار خون دیاستولیک بالا را افزایش مى دهد.

ریسک فاکتورهایى که در مطالعه قلب فریمینگام ارائه شد شامل مذکر بودن، جوان بودن و اضافه وزن داشتن بود؛ این مقاله در مارس ٢٠٠۵ در نشریه سیرکولیشن چاپ شد.

در واقع، هم این مطالعه و هم دیگر تحقیقات نشان می دهند که فشار مینیمم بالا به نسبت بیشتر از فشار خون مخلوط یا فشار خون سیستولیک بالا در بزرگسالان زیر ۴٠ سال شیوع دارد.

از دیگرریسک فاکتورهاى فشار مینیمم بالای گزارش شده در مطالعات منتشر شده در ژوئیه ٢٠١٢ مجله قلب هند مى توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • شیوه زندگی کم تحرک
  • سیگار کشیدن
  • سطح کلی کلسترول بالا
  • مصرف قهوه یا چای زیاد

راههای کاهش فشار خون مینیمم

صرف نظر از علت پدید آمدن این عارضه، فشار مینیمم بالا نباید نادیده گرفته شود. در بسیاری از افراد، فشار سیستولیک در طول زمان افزایش می یابد.

در مطالعه قلب فریمینگام، ٨٣ درصد از افراد مبتلا به فشار مینیمم بالا، بیمارى فشار خون بالا را ١٠ سال بعد تجربه کردند. حتی اگر پیشرفت هم نکند، عارضه فشار خون دیاستولیک بالا احتمال بروز عوارض جدی قلبی عروقی را افزایش می دهد.

بر اساس مطالعه ای که در سال ٢٠١۴ در ژورنال فشار خون منتشر شد، بزرگسالان مبتلا به فشار مینیمم بالا دو برابر بیشتر در معرض ابتلا به بیمارى هاى قلبی عروقی (از جمله حملات قلبی، سکته مغزی و مرگ و میر مرتبط با قلب)، در مقایسه با افراد بزرگسال با فشار طبیعى، قرار دارند.

طبق دستورالعمل هاى به روز شده به وسیله کالج آمریکایی Cardiology و انجمن قلب آمریکا در سال ٢٠١٧، توصیه شده است که  دیاستولیک ۸۰ mmHg و یا بیشتر باید تحت درمان قرار بگیرند، خواه فرد به فشار مینیمم بالا یا فشار خون مخلوط  بالا مبتلا باشه و خواه نباشد.

استراتژی هاى مربوط  به کاهش فشار خون ممکن است شامل کاهش وزن، تغییرات غذایی، ورزش و دارو باشد. همچنین کاهش دیگر ریسک فاکتورهاى بیماری قلبی عروقی مانند کنترل قند خون و میزان کلسترول نیز اهمیت دارد.

نکاتی برای بالا بودن مینیمم فشار خون

عارضه فشار خون دیاستولیک بالا معمولا علائمى ندارد. سردرد، خونریزی بینی و علائم دیگر گاهی اوقات به فشار خون بالا نسبت داده می شود، اما این علائم در افرادی که فشار عادی دارند نیز ممکن است رخ دهد.

اگر دچار درد قفسه سینه، تنگی نفس، سرگیجه یا ضعف ناگهانی، تغییر در گفتار یا کاهش سطح آگاهی شدید، فورا به پزشک مراجعه کنید.

این علائم ممکن است هشدارى براى بروز یک عارضه تهدید کننده حیاتی مرتبط با فشار خون دیاستولیک بالا  مانند حمله قلبی یا سکته مغزی را نشان دهد.

 

 

دکتر سعید یزدان خواه متخصص قلب و عروق و فوق تخصص آنژیوگرافی

برای پرسش از دکتر کلیک کنید.

۵
۰

.برای ارتقاء کیفیت مطالب امتیاز دهید

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

برای ثبت پرسش خود از دکتر می توانید از این قسمت استفاده کنید.پاسخ شما تا 2 روز از طریق پیامک و ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد.

پیگیری سوال قبل

© همیارسیستم
  • تصویر کاربر لاااله دوشنبه ۱۴ بهمن ۹۸( 6 ماه پیش) مشاهده پرسش
    برای دیاستولیک بالا چه کاری باید انجام بدیم ک بیاد پایین
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه دوشنبه ۱۴ بهمن ۹۸( 6 ماه پیش)

      سلام و عرض ادب
      در صورت بالا بودن مستمر فشار خون چه سیستولی و چه دیاستولی نیاز به مصرف دارو دارید
      در مورد سوزش قفسه سینه هم لطفاً توضیح بیشتری بدهید. در این مقاله می توانید https://dryazdankhah.com/28/%d9%81%d8%b4%d8%a7%d8%b1-%d8%ae%d9%88%d9%86-%d8%a8%d8%a7%d9%84%d8%a7/">درمان فشار خون بالا را مطالعه کنید.

  • تصویر کاربر بهار شنبه ۵ بهمن ۹۸( 6 ماه پیش) مشاهده پرسش
    سلام دکتر من 48سال سن دارم معمولا فشارمبین 8تا11است البته فشا مینیمم مدامسردرد دارم بعضی وقتها خون دماغ میشدم به انازه ای کهمجبور بودم دماغم را کتر کنم دارو هم امینوبرس ولورزارمیکس اچ 50 روزی یکدونه میخورم فشارم کمی بائین میاد ولی سردرد وتورم مچباها تنفس تند مخوصصا زمان بیدار شدن و بعضی وقتها فراموشی اذیتم می کند چکار باید بکنم سه سال سابقه دارم
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه شنبه ۵ بهمن ۹۸( 6 ماه پیش)

      سلام و عرض ادب
      با این توصیف فشار خون شما کنترل نیست و توصیه می‌کنم که یک هولتر فشار خون ۲۴ ساعت انجام دهید ورم مچ پا میتواند ناشی از مصرف آملودیپین باشد
      ممکن است که سردرد شما ریشه های عصبی و یا سایر علل ایجاد کننده سردرد را داشته باشند توصیه می‌کنم که در این مورد نیز با یکی از همکاران محترم داخلی مغز و اعصاب مشورت بفرمایید

  • تصویر کاربر طاها شنبه ۵ بهمن ۹۸( 6 ماه پیش) مشاهده پرسش
    سلام بیش از7سال است پانیک هستم و حملات پانیک در خواب را مکرر تجربه کردم
    با داروی سرترالین 200 میلی روزانه
    20 میلی پروپرانول
    وحدود 1 الی 2 میلی کلونازپام
    کنترل شده
    گاها در خواب دچار ضعف تنفس میشوم که درنتیجه کلونازپام هست
    و بعدازبیدارشدن از خواب
    حدود 2 ساعت یا کمتر
    فشارخونم بالا میرود حدود 15_16 روی 10
    که مجبورمیشوم کلوناز و پرانول بخورم
    تا بعداز2ساعت عادی میشوم و در طول روز چندین بار تست می کنم کاملاعادی هست
    اینکه بعد از بیدارشدن فشارخونم بالامیرود علت چیه؟ فقط بعدازبیدارشدن هام اینگونه میشم
    متخصص قلب هم بعدازنوار و اکو گفت مشکلی نیست
    بالابودن فشار خون باعث تشدید علائم پانیک من هم میشود و همدیگر را تشدید میکنه
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه شنبه ۵ بهمن ۹۸( 6 ماه پیش)

      سلام و عرض ادب
      توصیه می کنم که یک هولتر فشار خون ۲۴ ساعته انجام دهید

  • تصویر کاربر رضا شنبه ۵ بهمن ۹۸( 6 ماه پیش) مشاهده پرسش
    سلام و عرض ادب
    بعد از چند ماه که بطور مرتب فشار خون را با دستگاه دیجیتال اندازه گرفتم رگ های مچ دست چپم موقع گرفتن فشار حالت بیرون زدگی پیدا می کنند و تا مدتی حالت سوزش در مچ احساس می کنم و این حالت بیرون زدگی تقریبا بصورت پایدار درآمده است
    می خواستم بپرسم این وضعیت خطری دارد و راه درمان آن چیست؟
    در ضمن دستگاه دیجیتال من " فشار سنج دیجیتال گلامور مدل TMB-1112" است آیا این دستگاه مورد تایید شما هست؟
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه شنبه ۵ بهمن ۹۸( 6 ماه پیش)

      سلام و عرض ادب

      پیش از این نیز خدمت شما عرض کردم، جای نگرانی نیست. اگر فشار خون شما ثبات دارد می توانید دفعات اندازه گیری را کمتر کنید. دستگاه های دیجیتال جدید معمولا در صورت استفاده صحیح، دقت مناسبی دارند.

  • تصویر کاربر ساسان دوشنبه ۳۰ دی ۹۸( 6 ماه پیش) مشاهده پرسش
    سلام.وقت بخیر .آقای دکتر بنده 29 سال دارم و در حدود یکسال هست که از قرص های فشار خون استفاده میکنم.سال گذشته به دلیل یه شک پزشکی بنده تا آنژیوگرافی قلب پیش رفتم و خداروشکر مشکلی نداشتم.به تازکی پیش یکی از پزشکان دیگر قلب رفتم که با توجه و نوار و اکو فشار خون برای بنده تشخیص دادن و اسکن قلب برام تجویز کردن که انجام بشه.میخواستم بپرسم با توجه به اینکه سال گذشته آنژیو انجام دادم نیازی به اسکن قلب هست آیا؟
    در حال حاضر از قرص کنکور 2/5 و آسپرین 80 ساتفاده میکنم.
    سپاس از حسن توجه حضرتعالی
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه دوشنبه ۳۰ دی ۹۸( 6 ماه پیش)

      سلام و عرض ادب
      خیر نیاز به انجام اسکن هسته ای نیست

  • تصویر کاربر ميترا دوشنبه ۳۰ دی ۹۸( 6 ماه پیش) مشاهده پرسش
    با سلام من دختري ٢٦ ساله هستم و معمولاً فشار مينيمم بالا و حدود ٩ ميباشد. حدود ٤ سال پيش به پزشك قلب و عروق مراجعه كردم و بعد از كلي آزمايش و نوارقلبي و ... ايشون گفت مشكلي نداريد و احتمالاً به خاطر استرس است و قرص B300 داد. دوباره چند ماهي ميشه اين حالت برام رخ ميده و خودم كاملاً متوجه ميشم كي فشارم بالاست. دلتنگي ميگيرم شديداً گرسنه ميشم و خوابم مياد. ميخوام دوباره به پزشك مراجعه كنم ولي به علت هزينه ي بالايي كه قبلاً داشت ميترسم. به نظرتان در اين حالت چه كار كنم؟ مراجعه به پزشك را لازم ميبينيد يا خودم همون قرصي كه برام خوب بود رو بگيرم؟ با تشكر از پاسختان
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه دوشنبه ۳۰ دی ۹۸( 6 ماه پیش)

      سلام و عرض ادب
      لطفاً یک هولتر فشار خون ۲۴ ساعته انجام دهید

  • تصویر کاربر عظيم یکشنبه ۲۲ دی ۹۸( 6 ماه پیش) مشاهده پرسش
    من 53 ساله براي فشارخون لوزارتان 25 يكعددو ترازوسين 2/5 شبي يك عدد و ايندرال 20 روزي يك عددمصرف ميكنم فشارم كنترل است آيا با توجه به تحقيق متن شما ، ترازوسين 2/5 را براي بزرگي خوش خيم پروستات مصرف كنم چون تحقيقي كه در مطالب شما در باره مصرف آلفا بلوكرها خواندم نگران شدم پروستات من حدود 30 سي سي است و پي اس آ 65 صدم است و شبي دو بار براي ادرار كردن از خواب بيدار ميشم و روزها هم تعجيل براي ادرار كردن دارم اين قرص را متخصص ارولوژي داده است. ضمنا پرولاپس خفيف ميترال هم دارم.
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه یکشنبه ۲۲ دی ۹۸( 6 ماه پیش)

      مصرف ترازوسین برای شما معنی ندارد و می‌توانید مصرف آن را ادامه ندهید

  • تصویر کاربر ن یکشنبه ۲۲ دی ۹۸( 6 ماه پیش) مشاهده پرسش
    سلام وقت بخیر
    مرسی از پاسختون اقای دکتر
    ببخشید من در سوال قبلم اشتباها برای شما نوشتم اسکن قلب دادم. من پارسال مرداد ماه تست ورزش دادم negative بودهمون موقع هم اکو و نوار دادم نرمال بود امسال هم اردیبهشت نوار و اکو دادم نرمال بود . چندروز پیش دوباره اکو و نوار دادم دکتر گفت مشکل داره اسکن قلب باید انجام بدی. دی پریدامول خیلیی عوارض داره چه کنم ؟تصاویر اکو و نوار آخر رو براتون ارسال کنم؟ خیلیییی دوست دارم نظر شما رو بدونم. چون ی دکتر دیگه دیده اکو و نوار نرماله بازم از اینکه وقت می گذارید جواب می دید ممنون.
    1. تصویر کاربر ن شنبه ۲۱ دی ۹۸( 7 ماه پیش)
      تصویر اکو و نوار
    2. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه یکشنبه ۲۲ دی ۹۸( 6 ماه پیش)

      سلام و عرض ادب
      نوار قلب شما طبیعی است ولی با اطلاعات ارائه شده نمی‌توان در مورد ضرورت انجام اسکن هسته ای با دیپریدامول اظهارنظری کرد لازم به ذکر است که در صورت عدم ابتلا به آسم دی پیریدامول عارضه چندانی ندارد

    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر حمید یکشنبه ۲۲ دی ۹۸( 6 ماه پیش) مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر وقتتون بخیر
    بنده داروساز هستم و جهت تولید داروی جدید بیماری پرفشاری خون ریوی برنامه ریزی میکنم.
    میخواستم ببینم آیا آماری از مبتلایان به این بیماری در کشور وجود دارد؟
    ممنون از محبتتون
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه یکشنبه ۲۲ دی ۹۸( 6 ماه پیش)

      سلام و عرض ادب
      در این زمینه بنده آماری ندارم ولی می توانید از آمار رسمی وزارتخانه استفاده کنید

  • تصویر کاربر مهدی شنبه ۱۴ دی ۹۸( 7 ماه پیش) مشاهده پرسش
    سلام مینیم من جدیدا حدودا 10 تا 11می‌شود چه کنم ؟
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه شنبه ۱۴ دی ۹۸( 7 ماه پیش)

      سلام و عرض ادب
      پس از انجام آزمایش های اولیه فشار خون نیاز به شروع درمان دارویی دارید

درحال دریافت اطلاعات
پرسش از دکتر