ضربان قلب نرمال چند است؟

تعداد دفعات ضربان قلب در هر دقیقه را نبض یا ضربان قلب می گویند. تپش قلب نرمال و یا ضربان قلب نرمال هر فرد با فرد دیگر متفاوت است، اما میزان طبیعی آن در افراد بزرگسال، بین ۶۰ الی ۱۰۰ بار در هر دقیقه است.

ضربان قلب نرمال

ضربان قلب نرمال

ضربان قلب طبیعی هر فرد، بستگی به عوامل مختلفی از قبیل سن، اندازه بدن، وضعیت قلب، مصرف دارو و اینکه فرد در حالت نشسته یا در حال دویدن است، دارد. علاوه بر این، احساسات مانند: هیجان زدگی و ترسیدن نیز می‌توانند موجب افزایش ضربان قلب شوند.

مهم‌تر از همه اینکه سلامتی و تندرستی باعث کاهش ضربان قلب و عملکرد بهتر آن می‌شوند. با توجه به اطلاعات منتشرشده توسط انجمن قلب آمریکا (AHA)، میزان ضربان قلب ورزشکاران در حالت استراحت بین ۴۰ الی ۶۰ بار در هر دقیقه است.

قلب یک ماهیچه است و همان‌طور که با انجام برخی فعالیت‌ها، ماهیچه‌ها قوی می‌شوند، قلب نیز نیاز به برخی فعالیت‌ها دارد. دانستن میزان ضربان قلب، به کنترل میزان فعالیت و همچنین به تشخیص برخی بیماری‌ ها کمک می‌کند.

فشار خون در برابر میزان ضربان قلب

بعضی مردم فشارخون بالا را با میزان ضربان قلب بالا اشتباه می‌گیرند. فشارخون، میزان فشاری است که خون، به دیواره رگ ها وارد می کند. درحالی‌که نبض، تعداد دفعات ضربان قلب در هر دقیقه است.

به‌ طور کلی هیچ ارتباطی بین این دو نیست و فشار خون بالا صرفاً به معنای میزان ضربان قلب بالا نبوده و بالعکس. انجام فعالیت موجب افزایش میزان ضربان قلب می‌شود، اما فعالیت شدید تنها ممکن است به میزان ناچیزی سبب افزایش فشار خون شود.

چگونه ضربان قلب خود را اندازه‌ گیری کنیم؟

 اندازه گیری ضربان قلب

بهترین قسمت های بدن برای اندازه‌گیری ضربان قلب عبارتند از:

  • مچ‌ دست‌
  • جلو آرنج
  • کنار گردن
  • بالای پا

برای اندازه‌گیری دقیق ضربان قلب، دو انگشت اشاره را روی یکی از محل‌ های ذکر شده می‌ گذاریم و تعداد نبض‌ها را در ۶۰ ثانیه می‌ شماریم. شما همچنین می‌ توانید همین کار را در ۲۰ ثانیه انجام دهید و حاصل را در عدد ۳ ضرب کنید.

👈 توجه: توصیه می‌شود از انگشت شست برای گرفتن نبض استفاده نکنید، زیرا شست، خود دارای نبض ضعیفی است.

ضربان قلب در حالت استراحت

ضربان قلب در حالت استراحت

میزان ضربان قلب در حالت استراحت، تعداد نبض در حالت خوابیده یا نشسته است که فرد فعالیتی ندارد. به گفته انجمن قلب آمریکا بهترین زمان برای اندازه‌گیری ضربان قلب در حالت استراحت، در هنگام صبح و پیش از بیرون آمدن از رختخواب است.

میزان ضربان قلب طبیعی یا در حال استراحت برای سنین ۱۸ سال و بالاتر، بین ۶۰ الی ۱۰۰ بار در دقیقه است و این میزان بستگی به شرایط فیزیکی و سن دارد. بر اساس اعلام انجمن قلب آمریکا، میزان ضربان قلب طبیعی کودکان در رده سنی ۶ الی ۱۵ ساله، بین ۷۰ الی ۱۰۰ بار در دقیقه است.

اساساً ضربان قلب کمتر از ۶۰ بار در دقیقه به معنی مشکلات قلبی نیست بلکه افراد ورزشکار به دلیل سلامتی و آمادگی بدنی دارای ضربان قلب ضعیفی هستند. میزان ضربان قلب نرمال این افراد کمتر از ۴۰ بار در دقیقه است. ضربان قلب طبیعی افرادی که دارو مصرف می‌ کنند، به‌ خصوص داروهای فشار خون، کمتر از ۶۰ بار در دقیقه است.

در صورتی که ضربان نرمال قلب پایین تر از ۶۰ باشد و با علائمی از قبیل سرگیجه همراه باشد، باید به پزشک مراجعه کرد.

جدول ضربان قلب نرمال برای سنین مختلف

در حال استراحت تابعی از سن فرد، میزان فعالیت ورزشی، وزن و توانایی جسمی اوست.

حداکثر ضربان قلب ۲۲۰ بار منهای سن شما است. برای راحتی شما، جدول زیر حداکثر ضربان مجاز قلبی را برای سنین مختلف ارائه می دهد. اگر ضربان قلب شما  از این اعداد فراتر رفت، سریعا به پزشک مراجعه کنید.

سن

حداکثر ضربان قلب مجاز فرد

میانگین ضربان قلب حالت استراحت
۲۰ ساله۲۰۰ bpm۵۰ – ۸۵ bpm
۳۰ ساله۱۹۰ bpm۴۵ – ۸۰ bpm
۳۵ ساله۱۸۵ bpm۴۵ – ۸۰ bpm
۴۰ ساله۱۸۰ bpm۴۵ – ۷۵ bpm
۴۵ ساله۱۷۵ bpm۴۵ – ۷۵ bpm
۵۰ ساله۱۷۰ bpm۴۵ – ۷۵ bpm
۵۵ ساله۱۶۵ bpm۴۰ – ۷۰ bpm
۶۰ ساله۱۶۰ bpm۴۰ – ۷۰ bpm
۶۵ ساله۱۵۵ bpm۳۵ – ۶۵ bpm
۷۰ ساله۱۵۰ bpm۳۵ – ۶۵ bpm

ضربان قلب هدف یا ضربان حین ورزش

در صورتیکه ضربان طبیعی قلب فردی بالا باشد و همراه با برخی علائم، عملکرد قلبی وی باید توسط متخصص قلب و عروق بررسی شود.

به گفته انجمن قلب آمریکا، دانستن میزان ضربان قلب در حالت فعالیت، به فرد، در دانستن میزان فعالیت خود کمک می‌کند. زمانی که فرد در حوزه ضربان قلب هدف فعالیت کند، بیشترین بهره را از فعالیت خود کسب می‌کند.

بر اساس اعلام انجمن قلب آمریکا، حوزه ی ضربان قلب هدف یک شخص جوان، بین ۵۰ الی ۸۵  است. در صورتی که برای فردی ۶۰ ساله، حوزه ضربان قلب هدف بین ۸۰ الی ۱۳۶ است. ضربان قلب یا نبض را می‌توان از طریق دستگاه‌های دیجیتالی مخصوص و همچنین به‌ صورت دستی محاسبه کرد.

ضربان قلب ورزشکاران در حالت عادی

ضربان قلب ورزشکاران در حالت عادی

ضربان قلب ورزشکاران در حالت عادی کمتر از سایر افراد معمولی است. متوسط ضربان قلب در حال استراحت معمولاً بین ۶۰ تا ۸۰ دور در دقیقه است. اما برخی از ورزشکاران ضربان قلب آرامتری و بین ۳۰ تا ۴۰ بار در دقیقه دارند.

👈مطلب مرتبط: ضربان قلب هدف چیست؟ ضربان قلب هدف برای سنین مختلف چند است و چگونه محاسبه می شود؟ برای یافتن پاسخ برروی لینک زیر کلیک کنید.

ضربان قلب هدف

چگونه قلب خود را آرام کنیم؟

استرس، اضطراب و نگرانی از جمله عواملی هستند که سبب افزایش ضربان قلب و نبض می‌شوند. با اندکی نشستن و کشیدن چند نفس عمیق می‌توان میزان ضربان قلب را کاهش داد.

بنا به گفته انجمن قلب امریکا، سرد کردن پس از فعالیت‌های ورزشی، بسیار حائز اهمیت است. علت این امر به دلیل دمای بالای بدن، ضربان تند و اتساع عروق است. به همین دلیل توقف ناگهانی سبب آسیب به بدن و بقیه اعضا آن می‌شود. قدم زدن و انجام حرکات کششی نمونه‌ ای از حرکات برای سرد کردن هستند.

دکتر سعید یزدانخواه متخصص قلب و عروق و فوق تخصص آنژیوپلاستی
برای پرسش از دکتر روی لینک مشاوره پزشکی کلیک کنید.

[wp_ulike]

.برای ارتقاء کیفیت مطالب امتیاز دهید

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

ثبت سوال جدید غیرفعال می‌باشد.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر عسل چهارشنبه ۱۰ اردیبهشت ۹۹( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 214 مشاهده پرسش
    باسلام دخترم نوجوان 14 ساله است که چند ماه است مدام تپش قلب داره در حالت استراحت ضربان قلبش 116 هست خیلی نگرانم و تو این شرایط به دکتر نمیشه مراجعه کنیم ممنون میشم راهنماییم کنید جناب دکتر 🙏🌸
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه چهارشنبه ۱۰ اردیبهشت ۹۹( 4 سال پیش)

      سلام و عرض ادب
      در صورتی که فرزند شما فرد مضطربی هستند از پروپرانولول ۱۰ میلی گرم روزانه دو بار استفاده بفرمایند و در غیر این صورت نیاز به گرفتن یک نوار قلبی دارند

  • تصویر کاربر فاطمه دوشنبه ۸ اردیبهشت ۹۹( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 302 مشاهده پرسش
    سلام و احترام خانمی ۵۸ساله هستم که دوسال ونیم قبل انژیوپلاست شدم حدود دوهفته است احساس بی قراری ولرزش قلب دارم حتی با این لرزش ازخواب بیدارمیشوم .ضربان قلبم ۶۷فشارم ۱۱ومینی ۶ هستش سپاس از راهنمای شما
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه دوشنبه ۸ اردیبهشت ۹۹( 4 سال پیش)

      سلام و عرض ادب
      پیشنهاد می کنم که نوار قلب و هولتر نوار قلب ۴۸ ساعته بگیرید

  • تصویر کاربر باران شنبه ۶ اردیبهشت ۹۹( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 198 مشاهده پرسش
    سلام و عرض ادب
    آقای دکتر من یک کارمندهستم سنم ۳۱ و وزنم حدود۵۲ هست. فشار کاری بالا و استرس کاری زیادی دارم. چندوقتیه(مخصوصا از زمان استفاده از ماسک) در اداره یا حتی خونه نمیتونم از راه بینی تنفس درستی داشته باشم. دچار تنگی نفس، تپش قلب، سرگیجه و حتی جدیدا فشارخون پایین شدم. حتی موقع غذا خوردن هم نفس کم میارم و کمی اذیت میشم. در طول روز چندین بار نیاز به کشیدن نفس عمیق و خمیازه دارم. هیچ جای بدنم دردی ندارم. ولی این علایم اذیتم میکنن. حتی بعضی شبها چشامو که میبندم حس میکنم نفسم در حال قطع شدنه و بلافاصله بیدار میشم ولی دچار تپش قلب شدید میشم.دیشب با همین علایم رفتم کلینیک ضربانم ۱۳۰ بود و فشارم ۹ که مجبور شدن سرم وصل کنن اما گفتن تمام این موارد بخاطر استرس و اضطراب هست باید کنترل کنم. برام پرانول ۱۰ نوشتن هرشب یکی استفاده میکنم الان ضربانم بین ۸۵ تا ۹۰ هست بنظرتون نیاز به بررسی تخصصی قلبم نیست؟
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه شنبه ۶ اردیبهشت ۹۹( 4 سال پیش)

      سلام و عرض ادب
      پیشنهاد می کنم که توسط یکی از همکاران محترم متخصص بیماری های گوش و حلق و بینی و همچنین یکی از همکاران محترم متخصص بیماری های قلب و عروق ویزیت شوید

  • تصویر کاربر پارمیسا شنبه ۶ اردیبهشت ۹۹( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 731 مشاهده پرسش
    سلام. پدرم 65 سالشه. 50 سال سیگار کشیده اما دوماهه ترک کرده. مشکلی ریوی داره. گفتند COPD هست. از دوماه پیش علائم تنفسی داشته که ماه قبل بستری شده و با تست منفی کرونا مرخص شد. یک ماه در منزل بود علائم تنفسی بدتر شد و هفته قبل به علت تنگی نفس یک هفته بستری شد. بعد از مرخص شدن گفتند در منزل میبایست روزی 15 ساعت اکسیژن بگیره. ما تقسیم بندی کردیم و 40 دقیقه اکسیژن میدیم 20 دقیقه دستگاه رو خاموش میکنیم. در زمانی که اکسیژن میگیره درصد اشباع اکسیژنش به 90 و بالاتر میرسه با ضربان قلب بین 88 تا 98 اما در زمانی که اکسیژن قطع هست درصد اشباع اکسیژنش به 70 الی 73 میرسه با ضربان قلب حدودا 98 تا 104. فعالیتی نداره به جز زمانی که به سرویس بهداشتی میره وقتی برمیگرده اشباع اکسیژنش به 60 الی 65 میرسه ضربان قلب گاهی 100 تا 105 گاهی هم به 35 میرسه. تا الان مشکل قلبی نداشته. یک ماه پیش اکوکاردیوگرافی کرده دکتر گفتند قلبش نرمال هست اون موقع مشکل تنفسی داشت اما الان مشکلش تنفسیش بیشتر شده. در سونوگرافی شکم هم آنوریسم آئورت شکمی نشون داده شده با قطر کمتر از3 سانتی متر. سوال من این هست که این تغییرات ضربان قلب برای پدرم در حضور و غیاب اکسیژن تراپی چقدر غیرنرمال هست و چکار میشه کرد که کمترین آسیب به قلبش وارد بشه. تا الان مشکل قلبی یا بیماری خاصی نداشته به جزCOPD که به تازگی علائم نشون داده. داروهای مصرفی در حال حاضر (از 4 روز قبل شامل استیل سیستئین، ایروکاست، تیوتروپیوم، اسپری کاتوسین پلاس و یک شربت تقویت سیستم ایمنی هم استفاده میکنن به اسم dayan immune. با تشکر از شما
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه شنبه ۶ اردیبهشت ۹۹( 4 سال پیش)

      سلام و عرض ادب
      پیشنهاد می کنم که حداقل یک نوار قلب جهت بررسی بیشتر بگیرید

    2. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه شنبه ۶ اردیبهشت ۹۹( 4 سال پیش)

      سلام و عرض ادب
      این تغییرات ضربان قلب در حقیقت پاسخ طبیعی بدن به نوسانات میزان اشباع اکسیژن شریانی است و قابل انتظار است و به خودی خود نیازی به درمان ندارد و درمان اصلی آن همان درمان بیماری زمینه‌ای ریوی و بهبود یافتن میزان اکسیژن شریانی است لازم به ذکر است که با توضیحات ارائه شده احتمال انسداد عروق قلبی نیز قویآ مطرح است

    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر الی شنبه ۶ اردیبهشت ۹۹( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 315 مشاهده پرسش
    سلام خسته نباشید
    مادر من 55 سال دارن و به علت تپش قلب قرص متورال 50 هر 12 ساعت نصف عدد مصرف میکردن به تجویز پزشک که گفته بودن 3 ماه مصرف بشه و کنترل بشه اگر بهتر بود کم کم دارو را قطع کنه و حالا با خوردن یه چهارم قرص یک روز در میان هم فشارشون بالا میره هم ضربان 95 تا 105 میشه دوباره باید به همون صورت مصرف کنن قرص رو؟
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه شنبه ۶ اردیبهشت ۹۹( 4 سال پیش)

      سلام و عرض ادب
      پیشنهاد می کنم که متورال را با مصرف روزانه ۲/۵ میلی‌گرم کانکور هرشب جایگزین کنند

  • تصویر کاربر مهلا شنبه ۶ اردیبهشت ۹۹( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 480 مشاهده پرسش
    سلام عرض می کنم . من دختری 28 ساله هستم که به دلیل استرس وفشار روحی قرص آمی تریپتیلین 10 مصرف می کنم . من هنوزم بیشتر اوقات ناگهانی دچار تپش قلب میشم . حتی بعداز انجام فعالیت زیاد هم تا یه مدت زمانی تپش قلب دارم . پارسال به دلیل درد دست چپ وپشتم به دکتر مراجعه کردم .نوار قلب گرفتم ولی گفتن به خاطر اعصاب هست ومشکل قلبی ندارم .می خواستم بدونم می تونم دارویی برای وقتی تپش قلب میگیرم بخورم؟ ممنون میشم راهنمایی بفرمایید .
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه شنبه ۶ اردیبهشت ۹۹( 4 سال پیش)

      سلام و عرض ادب
      پیشنهاد میکنم که در صورتی که فشار خون شما کمتر از ۱۰ نباشد از متورال ۲۵ میلی گرم روزانه دو بار استفاده بفرمایید

  • تصویر کاربر نگار دوشنبه ۸ اردیبهشت ۹۹( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 432 مشاهده پرسش
    سلام وقت بخیر دکتر من 24سالمه قبل از کرونا بعلت تپش قلب و ضربان بالا و محکم و دردی ک تو قفسه سینه داشتم ( تیرکشیدن ) به متخصص مراجعه کردم برام اکو و نوار نوشتن گفتن ک افتادگی دریجه میتراله و برام متومورولول سوکسینات تجویز کردن و ازمایش نوشتن .تیروئیدم مشکلی نداشت ولی alt و ast سه برابر حداکثر بود و قرص هارو هنوز مصرف نکردم اما بااین وجود ضربانم از قبلا ک 100 و 90 بود به به 58 رسیده چندروزه ...موقع بلند شدن هم سرگیجه دارم مشکل کمخونی هم نداشتم بنطرتون علت چی میتونه باشه
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه دوشنبه ۸ اردیبهشت ۹۹( 4 سال پیش)

      سلام و عرض ادب
      علت سرگیجه شما به هنگام بلند شدن تجمع خون در پاها است و درمان آن به آهستگی بلند شدن و یا استفاده از جوراب واریس است و جای نگرانی ندارد همچنین شما نیاز به انجام سونوگرافی کبد و مجاری صفراوی و مراجعه به یکی از همکاران محترم بیماری های گوارشی دارید

  • تصویر کاربر شایلین دوشنبه ۱ اردیبهشت ۹۹( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 507 مشاهده پرسش
    سلام من خانم ۳۳ ساله با تپش قلب ۱۱۰ تا ۱۲۰ و فشار ۹ روی ۶ میخواستم بدونم باید برای تپش قلبم بررسی بشم در ضمن من یک فرزند یکساله دارم که شیر میدم
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه دوشنبه ۱ اردیبهشت ۹۹( 4 سال پیش)

      سلام و عرض ادب
      لطفاً تصویر نوار قلب خود را بفرستید

  • تصویر کاربر بهمنی چهارشنبه ۲۷ فروردین ۹۹( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 475 مشاهده پرسش
    سلام. خانمی۵۳ و نیم ساله با نتیجه ازمایش اکوی زیر که متخصص گفته دیواره قلبی کمی ضخیم و سایز قلبی کمی بزرگ شده است ایا می تواند روزه بگیرد یا خیر؟
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه چهارشنبه ۲۷ فروردین ۹۹( 4 سال پیش)

      سلام و عرض ادب
      بله روزه گرفتن مانعی ندارد

  • تصویر کاربر فاطمه چهارشنبه ۲۷ فروردین ۹۹( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 436 مشاهده پرسش
    سلام مادرم 85سال دارن وعفونت ریه داشتند عفونت برطرف شده ولی چون ازقبل نارسایی ریوی داشته اند ار دستگاه اکسیژن ساز استفاده می کنند ضربانشون بالا هست تا 148هم گاهی اوقات می رسه مشکل قلبی هم دارن از داروهای نیتروکانتین 2/6کاودیلول 6/25فروزماید 40و اسپیرونولاکتون استفاده می کنند لطفا برای پایین اوردن ضربان قلبشون راهنمایی مون کنید چون الان واقعا دراین وضعیت امکان مراجعه حضوری به پزشک نیست
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه چهارشنبه ۲۷ فروردین ۹۹( 4 سال پیش)

      سلام و عرض ادب
      برای پاسخگویی نیاز به رویت نوار قلب ایشان دارم لطفاً تصویر یکی از نوار قلب های ایشان که در زمان گرفتن نوار ضربان قلب زیاد بوده است را بفرستید

درحال دریافت اطلاعات