علائم فشار خون پایین که جدی گرفته نمی شوند!
نشانه های فشار خون پایین ناشی از بیماری ها، به علت آن ها بستگی دارد. به عنوان مثال، اگر خون کافی به مغز نرسد، سلول های مغزی اکسیژن و مواد مغذی به اندازه کافی دریافت نمی کنند و فرد ممکن است سرگیجه، سبکی سر و یا حتی ضعف را احساس کند.
فهرست موضوعات
علائم فشار خون پایین
شایع ترین علائم فشار خون پایین عبارتند از:
- سبکی سر
- سرگیجه
- غش کردن (سنکوپ)
نشانه های فشار خون پایین به علت بیماری خاص عبارتند از:
فشار خون پایین در حالت ایستاده
اغلب، بلند شدن از صندلی یا تخت با کاهش فشار خون همراه است، علت آن فرو ریختن خون به ورید های اندام تحتانی در حالت ایستادن است. اگر فشار خون فردی کم باشد، ایستادن می تواند فشار پایین را بدتر کند، تا نقطه شروع علائم آن باشد.
پیشرفت سرگیجه، سبکی سر یا غش کردن در هنگام ایستادن ناشی از فشار خون پایین، فشار خون پایین در حالت ایستاده نامیده می شود. در افراد عادی افت فشار سریع جبران می شود و منجر به فشار خون پایین در حلت ایستاده نمی شود.
بیماری قلبی
درد قفسه سینه یا حتی حمله قلبی ممکن است زمانی رخ دهد که فشار خون کافی برای انتقال خون به شریان های عروق کرونر وجود نداشته باشد (شریان هایی که خون را به عضله قلب می رسانند).
فشار خون پایین و کلیه
هنگامی که خون کافی به کلیه ها نرسد، کلیه ها در دفع مواد زائد از بدن، به عنوان مثال، اوره (BUN و کراتینین) ناکام می مانند و سطح آن ها در خون افزایش می یابد.
شوک
شوک یک وضعیت تهدید کننده زندگی است که در آن فشار خون پایین باعث نارسایی اندام هایی نظیر کلیه، کبد، قلب، ریه و مغز می شود.
علت فشار خون پایین
فشار خون اندازه ی فشار موجود در شریان ها در طول مراحل فعالیت و استراحت هر ضربان قلب است.
- فشار سیستولیک. عدد بالا در فشار خون، مقدار فشاری است که قلب هنگام فرستادن خون از شریان ها به بدن ایجاد می کند.
- فشار دیاستولیک. عدد پایین در فشار خون به مقدار فشار در شریان ها در زمان استراحت قلب اشاره می کند.
فشارخون در طول روز متغیر است و به وضعیت بدن، ریتم تنفسی، سطح استرس، وضعیت فیزیکی، داروهای مصرفی، رژیم غذایی و زمان روز بستگی دارد. فشار خون معمولا در شب کم تر است و هنگام بیدار شدن به شدت افزایش می یابد.
👈 نکته: فشار خون نرمال در سنین مختلف چند است؟ برای دانستن برروی لینک زیر کلیک کنید.
فشار خون پایین چند است؟
فشار خون پایین در شما ممکن است در فرد دیگری عادی باشد. اکثر پزشکان به علت وجود علائم، فشار خون پایین را تشخیص می دهند. برخی کارشناسان فشار خون پایین را با فشار سیستولیک کمتر از ۹۰ میلی متر جیوه یا دیاستولیک زیر ۶۰ میلی متر جیوه تعریف می کنند.
کاهش ناگهانی فشار خون می تواند خطرناک باشد. تغییر ۲۰ میلی متر جیوه، به عنوان مثال افت فشار سیستولیک از ۱۱۰ به ۹۰ میلی متر جیوه، می تواند باعث سرگیجه و غش کردن ناشی از عدم رسیدن خون کافی به مغز شود. افت شدید فشار خون مثلا در افراد با خونریزی غیر کنترل شده، عفونت های شدید و یا واکنش های آلرژیک، می تواند تهدید کننده زندگی باشد.
عوامل موثر در کاهش فشار خون
شرایط پزشکی که می تواند موجب فشار خون پایین شود عبارتند از:
بارداری و کاهش فشار خون
از آنجا که سیستم گردش خون به سرعت در دوران بارداری گسترش می یابد، فشار خون احتمالا کاهش پیدا می کند. این روند طبیعی است و فشار خون معمولا پس از زایمان به سطح قبل از بارداری می رسد.
بیماری قلبی و فشار خون پایین
برخی از بیماری های قلبی که می توانند منجر به فشار خون پایین شوند شامل ضربان قلب بسیار پایین (برادی کاردی)، اشکال در دریچه های قلب، حمله قلبی شدید و نارسایی قلبی است.
مشکلات غدد درون ریز
بیماری های تیروئید مانند بیماری پاراتیروئید، نارسایی آدرنال (بیماری آدیسون)، قند خون پایین (هیپوگلیسمی) و در برخی موارد دیابت می توانند فشار خون پایین را تحریک کنند.
دهیدراتاسیون (کم آبی)
هنگامی که بدن آب زیادی از دست می دهد، می تواند موجب ضعف، سرگیجه و خستگی شود. تب، استفراغ، اسهال شدید، مصرف بیش از حد دیورتیک ها و ورزش شدید می تواند منجر به کم آبی شود.
از دست دادن خون
از دست دادن مقدار زیادی خون در آسیب های عمده و یا خونریزی داخلی، مقدار خون بدن را کاهش می دهد و منجر به کاهش شدید فشار خون می شود.
عفونت شدید (سپتی سمی)
هنگامی که عفونت در بدن وارد جریان خون می شود، می تواند منجر به کاهش خطرناک فشار خون به نام شوک سپتیک شود.
واکنش آلرژیک شدید (آنافیلاکسی)
عوامل محرک این واکنش شدید و تهدید کننده زندگی عبارتند از غذاها، داروهای خاص، زهر حشرات و لاتکس. آنافیلاکسی می تواند مشکلات تنفسی، کهیر، خارش، گلودرد و کاهش خطرناک فشار خون ایجاد کند.
کمبود مواد مغذی در رژیم غذایی
فقدان ویتامین های B-12 و فولات می تواند جلوی بدن را از تولید گلبول های قرمز خون (کم خونی) بگیرد و باعث فشار خون پایین شود.
خطرات افت فشار خون
فشار خون پایین می تواند موجب سرگیجه، ضعف، خستگی و غش شود. فشار خون به شدت پایین می تواند بدن را از اکسیژن کافی برای انجام عملکردهای طبیعی خود محروم کند، که باعث آسیب به قلب و مغز می شود.
درمان فشار خون پایین در طب سنتی
فشار خون پایینی که علامت ایجاد نمی کند یا تنها علائم خفیفی دارد به ندرت به درمان نیاز دارد. اگر علامت دارید، درمان بستگی به علت اصلی ایجاد آن دارد. به عنوان مثال، هنگامی که فشار خون پایین توسط داروها ایجاد می شود، درمان معمولا شامل تغییر یا توقف دارو یا کاهش دوز می باشد. اگر فشار خون پایین شما علامت نداشته باشد، نیازی به درمان نیست و بهتر است با روش های زیر فشارخون خود را بالا ببرید:
از نمک بیشتری استفاده کنید.
کارشناسان معمولا توصیه می کنند که نمک را در رژیم غذایی خود محدود کنید زیرا سدیم می تواند فشار خون را افزایش دهد. برای افراد مبتلا به فشار خون پایین، این امر می تواند مفید باشد، اما چون سدیم زیاد می تواند به نارسایی قلبی منجر شود، به خصوص در افراد مسن، قبل از افزایش نمک در رژیم غذایی، با پزشک خود مشورت کنید.
آب بیشتری بنوشید.
مایع در بدن حجم خون را افزایش می دهد و به جلوگیری از کم آبی بدن کمک می کند که هر دو در درمان هایپوتانسیون موثر هستند.
جوراب های واریس
جوراب های الاستیکی معمولا برای از بین بردن درد و تورم وریدهای واریسی استفاده می شود که می تواند به کاهش ورود خون به پاها کمک کند.
مطلب مرتبط: فعالیت جسمی منظم میتواند شانس ابتلا به واریس را کاهش دهد. حتی اگر در حال حاضر به این عارضه مبتلا هستید، ورزش و تمرین میتوانند نشانههای این عارضه را سبکتر و از پیشرفت این بیماری جلوگیری کنند.
داروهای فشار خون پایین
برای درمان فشار خون پایین ارتوستاتیک می توانید از داروهای متعددی استفاده کنید. به عنوان مثال فلودروکورتیزون، دارویی که حجم خون را افزایش می دهد اغلب برای درمان این نوع فشار خون پایین استفاده می شود.
پزشکان اغلب از میدودرین برای بالا بردن سطح فشار خون در افراد مبتلا به هیپوتانسیون مزمن ارثی استفاده می کنند. این کار با محدود کردن توانایی گشاد شدن عروق خونی، باعث افزایش فشار خون می شود.
دکتر سعید یزدان خواه متخصص قلب و عروق و فوق تخصص آنژیوگرافی
برای پرسش از دکتر کلیک کنید.
.برای ارتقاء کیفیت مطالب امتیاز دهید