بیماری acs چیست و چگونه درمان می شود؟

هر وضعیت قلبی که سبب افت ناگهانی یا انسداد جریان خون به قلب شود، به عنوان سندرم کرونری حاد ( بیماری acs ) شناخته می شود. در این مقاله به بررسی علائم بیماری acs در زنان و مردان و همچنین روش های درمان این بیماری می پردازیم.

در صورتی که فرد احساس درد قفسه سینه (آنژین) یا فشاری مانند حمله قلبی در قفسه سینه خود داشته باشد، تصور بر این است که فرد به سندرم کرونری حاد ( بیماری acs ) ابتلا یافته است، مگر آنکه خلاف آن ثابت شود. بیماری acs وضعیتی جدی است که نیاز به توجه و درمان فوری دارد.

بیماری acs چیست؟

بیماری acs یک اصطلاح عمومی برای توصیف وضعیتی است که جریان خون به هر کدام از قسمت های قلب به طور ناگهانی کاهش یافته و یا مسدود شود. این سندرم وضعیتی اورژانسی است که نیازمند درمان فوری می باشد.

به محض آنکه این وضعیت تشخیص داده شد، فرد درمانی فوری دریافت خواهد کرد که می تواند شامل فرایندهایی از قبیل کاتتر گذاری قلبی، آنژیوپلاستی یا حتی جراحی قلب باشد. هنگامی که شرایط فرد پایدار شد، درمان های بعدی شامل مصرف دارو، تغییر سبک زندگی، و مراقبت های متعاقب می شوند.

سندرم کرونری حاد

عوامل موثر در ایجاد بیماری acs

رایج ترین علت سندرم کرونری حاد، بیماری یا تنگی شریان های کرونری می باشد. این عروق رگ هایی هستند که عضله قلب را به وسیله خون تغذیه می کنند. این تنگی معمولا توسط تشکیل پلاک های کلسترول در دیواره شریان ها ایجاد شده و به تصلب شرایین یا سفت شدن شریان ها منجر می شود.

مطلب مرتبط: علائم تصلب شرایین یا آترواسکلروز چیست؟ تصلب شرایین چگونه درمان میشود؟ برای یافتن پاسخ برروی لینک زیر کلیک کنید.
آترواسکلروز

در برخی موارد، بیماری acs زمانی اتفاق می افتد که پلاک های موجود به ناگهان در جریان خون شکسته می شوند. در این حالت یک لخته خون در اطراف این پلاک تشکیل شده و سبب تنگ شدن شریان می شود که به طور کامل یا نسبی جریان خون را مسدود می کند.

کاهش ناگهانی جریان خون به سلول های عضله قلب سبب مرگ آنها می شود. وضعیت های مختلفی وجود دارند که تحت عنوان سندرم کرونری حاد توصیف می شوند.

آنژین ناپایدار

این وضعیت هنگامی رخ می دهد که پلاک موجود در شریان به صورت ناگهانی شکسته می شود. یک لخته خون در اطراف این پلاک تشکیل می شود و تنگ شدن ناگهانی شریان را رقم می زند. هنگامی که این اتفاق می افتد، درد قفسه سینه یا آنژین می تواند به دفعات بیشتر، همراه با تحرک کم تر یا به مدتی طولانی تر از حد معمول رخ دهد. این تغییر در الگوی آنژین، آنژین ناپایدار خوانده می شود و فرد را در معرض خطر بالای حمله قلبی قرار می دهد.

حمله قلبی

اگر قلب شدیدا نیازمند خون باشد و به مدت بیش از ۲۰ دقیقه به آن اکسیژن کافی نرسد، قسمتی از قلب می میرد و سبب به وجود آمدن آسیبی دائمی می شود.

حمله های قلبی (انفارکتوس میوکارد نیز نامیده می شوند) توسط آزمایشات خون و یا آزمایشی به نام الکتروکاردیوگرام ( نوار قلب) که فعالیت الکتریکی قلب را نشان می دهد، تایید می شوند.

برخی حمله های قلبی ناحیه کوچکی از قلب را تحت تاثیر قرار داده و می توانند به وسیله درمان های پزشکی استاندارد در بیمارستان مدیریت شوند.

در صورتی که شریان کرونری مورد نظر به وسیله لخته ها، کاملا مسدود شود، جریان خون به طور کلی متوقف شده و کل ناحیه­ عضله قلب که توسط آن شریان تغذیه می شود، آسیب می بیند. این وضعیت سبب تغییری خاص در نوار قلب به نام STEMI شده و نیازمند درمانی فوری می باشد.

درمان درد قفسه سینه

علائم سندرم کرونری حاد

بیماری acs می تواند در هنگام استراحت یا فعالیت رخ دهد. علائم می توانند شامل موارد زیر شوند:

  • درد قفسه سینه که معمولا به عنوان تنگی یا سنگینی قفسه سینه توصیف می شود.
  • درد در ناحیه بالایی شکم
  • درد در کمر، گردن، فک یا بازو
  • تنگی نفس
  • تعریق
  • حالت تهوع
  • از دست دادن هوشیاری

برخلاف مردان، در برخی زنان درد قفسه سینه ممکن است اولین نشانه مشکل قلب نباشد. این زنان علائمی کمتر رایج مانند خستگی غیر عادی، مشکل در خوابیدن، سو هاضمه و اضطرابی از یک ماه قبل از حمله قلبی را بیان می کنند.

علائم بیماری سندرم حاد کرونری در مردان

  • درد در کمر، گردن و فک
  • احساس سنگینی، تنگی یا درد در قفسه سینه
  • تنگی نفس
  • از دست دادن هوشیاری
  • تعریق
  • درد شانه یا بازو
  • سو هاضمه
  • حالت تهوع
  • درد شکم

علائم سکته قلبی در زنان

علائم بیماری سندرم حاد کرونری در زنان

  • درد شانه یا بازو
  • تنگی نفس
  • ناراحتی، فشار یا درد قفسه سینه
  • کمر درد
  • خستگی
  • مشکل در خوابیدن
  • اضطراب
  • تعریق
  • سو هاضمه

تشخیص سندرم حاد کرونری

جهت انجام تشخیصی سریع و دقیق، پزشک انجام آزمایش هایی را درخواست داده و از فرد در ارتباط با هرگونه علائم و سابقه پزشکی او سوال می پرسد. آزمایش های رایج شامل موارد زیر می شوند:

الکتروکاردیوگرام (ECG)

این آزمایش فعالیت الکتریکی قلب را به وسیله الکترود هایی که به پوست وصل می شوند، اندازه می گیرد. ضربانات غیر عادی یا نامنظم می توانند بیانگر عملکرد ضعیف قلب در اثر کمبود اکسیژن باشند. برخی الگوهای سیگنال های الکتریکی می توانند به تعیین محل انسداد کمک کنند.

آزمایش های خون

در صورتی که مرگ سلولی منجر به آسیب بافت قلبی شود، می توان برخی آنزیم ها را در خون تشخیص داد.

👈 مقاله مرتبط: بالا بودن آنزیم های قلبی نشانه ی چیست؟ برای دانستن روی لینک زیر کلیک کنید.
بالا بودن آنزیم های قلب

اسکن پرفیوژن قلب

این آزمایش قادر است رسیدن مقدار کافی جریان خون به قلب را بیان کند. همچنین می تواند نواحی آسیب دیده پس از حمله قلبی را نیز بررسی کند. اطلاعات بدست آمده از این آزمایش ها همانند علائم و نشانه ها برای کمک به تشخیص سندرم کرونری حاد استفاده می شوند. همچنین، این موارد تعیین کننده قرارگیری این وضعیت در دسته حمله قلبی یا آنژین ناپایدار می باشند.

پزشکان می توانند از دیگر آزمایش ها نیز جهت تعیین مورد نیاز بودن درمان یا وجود مشکلات قلبی دیگر استفاده کنند. برخی پزشکان ممکن است از بیمار بخواهند تا یک پایشگر هولتر به خود وصل کند. این پایشگر فعالیت الکتریکی قلب را به مدت ۲۴ ساعت ثبت کرده و به تشخیص وجود ضربان های غیر عادی یا دوره های نارسایی جریان خون کافی که بدون علامت نیز می باشند کمک می کند. احتمال دارد انجام آزمایش هایی دیگر برای درمان بهتر بیمار و مطمئن شدن از عدم وجود عوامل دیگر تجویز شود.

اورژانسی

⚠توجه : سندرم کرونری حاد یک وضعیت پزشکی اورژانسی است و به مراقبت پزشکی فوری نیاز دارد.

درمان سندرم حاد کرونری

این وضعیت یک اورژانس پزشکی بوده و برای سندرم حاد کرونری درمان و مراقبت فوری درخواست می شود. اهداف کوتاه مدت شامل تسکین درد و بهبود جریان خون جهت احیای هر چه سریع تر عملکرد قلب می باشند.

اهداف بلند مدت شامل بهبود عملکرد کلی قلب، مدیریت عوامل خطر و کاهش خطر حمله قلبی می شوند. درمان معمول شامل ترکیبی از داروها و فرایند های جراحی است. دارو ها شامل موارد زیر می شوند:

  • نیتروگلیسرین
  • دارو های ضد پلاکت
  • بتا بلاکر ها
  • مهار کننده های آنزیم تبدیل کننده آنژیوتانسین (ACE inhibitors)
  • بلاک کننده های گیرنده آنژیوتانسین
  • استاتین ها

به افرادی که با سرویس های اورژانس تماس می گیرند توصیه می شود که در آمبولانس یک آسپرین مصرف کرده یا به آن ها داده شود. در صورتی که صرف دارو ها قادر به رفع مشکل و احیای عملکرد مناسب خون نباشد، ممکن است آنژیوپلاستی، استنت گذاری یا عمل جراحی بای پس شریان های کرونری مورد نیاز باشد.

تغییرات سبک زندگی

در برخی افراد می توان از بروز سندرم حاد کرونری پیشگیری کرد. بیماری قلبی می تواند مستقیما به سندرم کرونری حاد منجر شود اما افرادی که به بیماری قلبی مبتلا نیستند می توانند با داشتن یک سبک زندگی سالم خود را در برابر این خطر محافظت کنند.

  • پیروی از یک رژیم غذایی مناسب برای قلب

این رژیم غذایی شامل میوه ها، سبزیجات، غلات کامل و پروتئین حاصل از گوشت کم یا بدون چربی می باشد.

  • عدم مصرف سیگار

افرادی که سیگار مصرف می کنند می توانند جهت ترک آن از مصرف دارو و گرفتن مشاوره کمک گیرند.

  • داشتن فعالیت

این مورد به معنای انجام ورزش به صورت معمول جهت متناسب بودن از نظر فیزیکی است. افراد باید هدف خود را انجام ورزش متعادل حداقل ۲ یا ۳ بار در هفته قرار دهند.

  • توجه به اعداد و ارقام

افراد باید میزان فشار خون خود، کلسترول خود، تفسیر و محدوده طبیعی اعداد این دو مورد را بدانند.

  • مصرف مدیریت شده الکل

مصرف بیش از یک یا دو نوشیدنی الکلی در روز می تواند فشار خون را افزایش دهد.

  • حفظ وزنی متناسب

داشتن وزنی مناسب می تواند به پیشگیری از سندرم حاد کرونری کمک کند.

ممکن است به افرادی که سابقه ابتلا به مشکلاتی مانند یک حمله قلبی را دارند توصیه شود که علاوه بر دارو های خود یک قرص آسپرین کودکان (آسپرین بچه) نیز مصرف کنند.

آسپرین به جلوگیری از تشکیل لخته های خون به وسیله پلاکت ها کمک کرده و احتمال بروز حمله قلبی ثانویه را در حدود ۲۲ درصد کاهش می دهد.

با انجام تغییراتی در سبک زندگی و مصرف داروهای صحیح جلوگیری یا درمان سندرم کرونری حاد امکان پذیر است و این کار به داشتن یک زندگی عادی منجر می شود.

 

دکتر سعید یزدان خواه متخصص قلب و عروق و فوق تخصص آنژیوپلاستی

برای پرسش از دکتر کلیک کنید.

[wp_ulike]

.برای ارتقاء کیفیت مطالب امتیاز دهید

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

ثبت سوال جدید غیرفعال می‌باشد.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر جواد یکشنبه ۲۵ اسفند ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 643 مشاهده پرسش
    با سلام
    چند روز پیش سوالاتی از آقای دکتر داشتم و حسب دستور در این صفحه وارد کردم ولی هیچ پاسخی دریافت نکردم اگر امکان پاسخ دادن ندارید لطفا اطلاع دهید
    ضمنا سوال دیگرم این است که مطب در این ایام باز هست یا خیر ؟
    اینهم ایمیل من
    jabadshahvaladi42@gmail.com
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه یکشنبه ۲۵ اسفند ۹۸( 4 سال پیش)
       

      سلام و عرض ادب
      در مورد فعالیت های روزمره در صورتی که ایجاد درد نکند محدودیتی وجود ندارد در مورد ورزش نیز همین موضوع مصداق دارد ولی از ورزشهای قدرتی و یا ایزو متریک اجتناب کنید در مورد غذا نیز غذاهای چرب نظیر کله پاچه، خامه، سرشیر، کره، جگر و غذاهایی از این دست را مصرف نفرمایید
      در صورت تمایل به مراجعه حضوری نیز می توانید در روزهای زوج همراه با سی دی آنژیوگرافی و سایر مدارک به کلینیک بنده که آدرس آن در https://dryazdankhah.com/%d8%aa%d9%85%d8%a7%d8%b3-%d8%a8%d8%a7-%d9%85%d8%a7/">سایت موجود است مراجعه فرمایید

  • تصویر کاربر امین چهارشنبه ۸ آبان ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 295 مشاهده پرسش
    سلام وقت بخیر آقای دکتر
    من ۲۶ ساله هستم درد تو قفسه سینه و فک داشتم که در حین استراحت اتفاق افتاد به پزشک مراجعه کردم و بعد از آزمایش و آنژیوگرافی و اکو گفتن سکته قلبی شدید بوده که زودگذر هم بوده وبعد از پنج روز بستری در بیمارستان تشخیص دادن به دلیل اسپاسم قلبی این اتفاق افتاده شغلم کارگریه میخواستم بدونم فعالیت سنگین مشکلی هست یا نه ممنون میشم جواب بدین با سپاس
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه چهارشنبه ۸ آبان ۹۸( 5 سال پیش)

      سلام و عرض ادب
      پاسخ شما بستگی به میزان EF در اکو دارد در صورتی که این میزان خیلی پایین آمده باشد به احتمال زیاد قادر به انجام فعالیت های سنگین بدن نیستید

  • تصویر کاربر K چهارشنبه ۲۴ مهر ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 302 مشاهده پرسش
    با سلام
    ماه پیش با شما مشورت کردم که اریتمی تشخیص دادین الان حدود یک هفتس که وقتی راه میرم قلبم درد شدیدی داره و از پشت هم درد میگیره
    مشکلی هست؟
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه چهارشنبه ۲۴ مهر ۹۸( 5 سال پیش)

      سلام و عرض ادب
      شما نیاز به بررسی توسط یک پزشک متخصص بیماری های قلب و عروق دارید لطفا حضوری مراجعه کنید. همچنین شما می توانید از سایت به آدرس و شماره تماس و ساعات حضور در مطب دسترسی داشته باشید.
      https://dryazdankhah.com/%d8%aa%d9%85%d8%a7%d8%b3-%d8%a8%d8%a7-%d9%85%d8%a7/

  • تصویر کاربر زری یکشنبه ۱۴ مهر ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 374 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر من قبلا یعنی چند ماه اخیر عمل قلب ASD انجام دادم ولی همچنین توی اکوی قبلیم معلوم شد که دریچه های قبلیم دچار نارسایی خفیف بودند که بعد عمل این شدت نارسایی متوسط شده توی هردو دریچه سوالم این هست آقای دکتر باید دوباره جراحی باز قلب بشم آیا با دارو میشه جلوی پیشرفت بیماری رو گرفت.خیلی نگرانم. لطفا سوالمو جواب بدید. با تشکر. ضمنا من ۴۰ سال سن دارم‌.
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه دوشنبه ۱ مهر ۹۸( 5 سال پیش)

      سلام و عرض ادب
      در صورتی که علامتی ندارید فعلا نیاز به اقدام خاصی نیست لطفاً در صورت امکان تصویر گزارش اکوی بعد از جراحی را هم بفرستید

    2. تصویر کاربر زری دوشنبه ۱ مهر ۹۸( 5 سال پیش)
      سلام. ممنون آقای دکتر چشم میفرستم.
    3. تصویر کاربر زری دوشنبه ۱ مهر ۹۸( 5 سال پیش)
      سلام. آقای دکتر چشم میفرستم.
    4. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه یکشنبه ۱۴ مهر ۹۸( 5 سال پیش)

      فایلی به دست ما نرسیده است، اگر مایل هستید دوباره امتحان کنید.

    5. نمایش سایر 3 پاسخ
  • تصویر کاربر Mohamadmadar دوشنبه ۱ مهر ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 310 مشاهده پرسش
    پدر ٧٠ساله كه دچار تنگى نفس هست كه گاه وبيگاه بوجود ميادوپزشكAcsتشخيص داده،وبخاطر ضعف بدن نه عمل ميشه كرد ونه آنژيو ودارو داده وگفته ببرين خونه وبراى تنگى نفس اكسيژن استفاده كنين
    واقعا راه حلى نيست،بيمار ما خواب نداره وإحساس تنگى نفس شديد داره
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه دوشنبه ۱ مهر ۹۸( 5 سال پیش)

      سلام و عرض ادب
      اطلاعاتی که ارائه کرده اید متاسفانه برای پاسخگویی دقیق کافی نیست ولی ۷۰ سالگی سن بالایی برای انجام آنژیوگرافی و سایر اقدامات لازمه نیست

  • تصویر کاربر ایدا یکشنبه ۶ مرداد ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 508 مشاهده پرسش
    با سلام و وقت بخیر خدمت دکتر ارجمند !مدتی است دچار احساس تنگی در قفسه سینه و خفگی شدید و حتی ضربان شدید قلب میشوم به گونه ای که نفسم قطع میشود و دلم میخواد تمام لباس تنم را در اورم تا از خفگی رهایی یابم حتی نمی توانم بخوابم بخاطر احساس تنگی قفسه سینه !ایا خطر جدی است و ناشی از سکته قلبی است
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه یکشنبه ۶ مرداد ۹۸( 5 سال پیش)

      سلام و عرض ادب
      نیاز به ویزیت توسط یک پزشک متخصص قلب و عروق دارید.

  • تصویر کاربر رضا یکشنبه ۶ مرداد ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 325 مشاهده پرسش
    با سلام وقت بخير
    پدر من قلبش سوراخ مادرزادي داشته حدود 12 سال پيش عمل قلب باز كرده به قول خود دكترش سوراخ را بستن ولي الان حدود 3 سال خيلي سرفه ميكنه هر دكتري كه شما بگيد پدرم را برديم از ريه گرفته تا گوش و حلق و بيني ولي متاسفانه براي مدت خيلي كمي بهتر ميشه سرفه نميكنه ولي وقتي داروها به بدنش عادت ميكنه ديگه داروها جواب نميده
    يه مطلب ديگه سرفه هاي خشك همراه با خلط ميباشد.
    خواستم بپرسم شما ميتونيد كمكمان كنيد كه پدرم درمان بشه و ديگه سرفه نكنه يا بايد پيش دكتر خاصي ببريم
    ممنون ميشم كه من را راهنمايي كنيد
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه یکشنبه ۶ مرداد ۹۸( 5 سال پیش)

      سلام و عرض ادب
      در صورتیکه خلط هر چند گهگاه وجود داره با بعد از انجام سی تی اسکن قفسه سینه با یک همکار فوق تخصص بیماریهای ریه مشورت بفرمائید.

  • تصویر کاربر معصومه سه شنبه ۱۸ تیر ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 604 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر۱۲ روز که مادرم عمل قلب باز انجام داده بعد ۷ روز که قرار به مرخص شدنش بو حالش بد میشه وامروز روز ۱۲ متوجه شدن سکته مغزی والن تو آی سی یو وتنفسش هم فقط با دستگاه مامان خوب میشه آقای دکتر
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه سه شنبه ۱۸ تیر ۹۸( 5 سال پیش)

      سلام و عرض ادب
      اطلاعات ارائه شده کامل نیست و بسته به وضعیت بالینی بیمار پیش آگهی متفاوت است.

  • تصویر کاربر فرشاد دوشنبه ۱۰ تیر ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 503 مشاهده پرسش
    من یه جوان 29 ساله با ef 25 ، جواب دکترا به من کاردیومیوپاتی دیلاته ، دو ساله متوجه بیماریم شدم هر چند ماه یبار دکتر میرم ef من هی بالا پایین میشه از ۲۵ به ۴۰_۴۵ تغییر کرد اما باز دوباره ef من دیروز تو بیمارستان بعد اکو دکتر گفت که ۲۵ شده ، درد ، تنگی نفس ، حالت تهوع ، خارش مچ پا و خستگی علائم منه ، اسپیرونولاکتون ۲۵، متوهگزال۹۵ ،لیزینوپریل ۲۰ و لیزینوپریل ۵ مصرف میکنم تازگیا دکتر بهم گفته اینترستو تهیه کن میشه راهنماییم کنید لطفا
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه دوشنبه ۱۰ تیر ۹۸( 5 سال پیش)

      سلام و عرض ادب
      در صورت امکان تهیه اینترستو داروی انتخابی برای نارسائی قلبی است

درحال دریافت اطلاعات