علت بالا بودن مینیمم فشار خون چیست؟

هر گاه ضریب فشار خون پایین در فرد بیشتر از ۹۰ میلیمتر جیوه شود، او به فشار خون دیاستولیک مبتلا شده است. بالا بودن مینیمم فشار خون یک وضعیت پزشکی اورژانسی محسوب میشود که فرد برای درمان آن باید هر چه سریعتر اقدام کند. در این مقاله به بررسی علت بالا بودن مینیمم فشار خون می پردازیم.

مینیمم فشار خون بالا

فشار خون بالا یک مشکل رو به رشد در جهان است. در اکثر افرادى که مبتلا به فشار خون دیاستولیک بالا هستند، دلیل خاصى براى بروز این عارضه به دست نیامده است.

اما تقریبا به طور معمول، فشار خون دیاستولیک به دلیل بروز اختلالات دیگری مانند بیماری تیروئید، بیماری آپنه خواب یا بیمارى هاى کلیوی به وجود مى آید.

فشار خون بالا چند است؟

فشار خون شامل دو شماره است که شماره بالا (سیستولیک) و شماره پایین (دیاستولیک) نامیده می شوند. بنابراین، سه نوع فشار خون بالا وجود دارد.

  • فشار خون دیاستولیک بالا  (فشار خون دیاستولیک): زمانى رخ مى دهد که شماره پایین، بالاى ٨٠ mmHg باشد.
  • فشار خون سیستولیک بالا ( فشار خون سیستولیک ): زمانى رخ مى دهد که شماره بالا، بالاى ١٣٠ mmHg باشد.
  • فشار خون مخلوط: زمانى رخ مى دهد که هر دو شماره بالا باشند.

👈 مطلب مرتبط: فشار خون نرمال در سنین مختلف چند است؟ برای دانستن برروی لینک زیر کلیک کنید.

فشار خون نرمال

علت بالا بودن مینیمم فشار خون

فشار خون دیاستولیک منفرد (IDH) اغلب در جوانان مشاهده مى شود. در اکثر افرادى که به فشار خون دیاستولیک منفرد مبتلا هستند دلیل خاصى براى بروز آن به دست نیامده است.

بالا بودن مینیمم فشار خون

این فشار خون، به نوعى عمده، اولیه و ضرورى محسوب مى شود. گاها فرد به دلیل ابتلا به بیمارى هایى چون مشکلات تیروئیدى، بیمارى هاى کلیوى و یا بیمارى آپنه خواب به این نوع فشار خون مبتلا مى شود.

فشار خون اولیه

این نوع از فشار خون دلیل مشخص و خاصی ندارد و نمی توان آن را به فاکتور ویژه ای نسبت داد. پزشکان بر این عقیده اند که فشار خون اولیه زمانی رخ می دهد که ترکیبی از ژن ها و فاکتورهای محیط اطراف به همراه بسیاری دیگر از متغیرهای ژنتیکی منجر به بروز شرایط مذکور – فشار خون اولیه در فرد – شوند.

فشار خون اولیه بیشتر در افراد جوان و بزرگسال مشاهده می شود و دلیل خاصی برای بروز آن وجود ندارد، اما شاید به دلیل عدم تعادل هورمون غدد دروز ریز و یا انقباض نامناسب و بیش از حد رگ های خونی کوچک در دیواره عضلات اتفاق افتاده باشد.

دلایل مربوط به غدد درون ریز و کلیه

تیروئید کم کار و یا به اصطلاح هیپوتیروئیدی، یکى از بیمارى هایى است که علت بالا بودن مینیمم فشار خون است. همانند فشار خون اولیه، فشار دیاستولیک بالا هم نتیجه تنگى شدید مویرگ ها است.

بروز هیپوتیروئیدی در افرادى که اضافه وزن دارند، دچار خستگى مفرد مى شوند، و یا به راحتى سرما مى خورند بیشتر است، اما براى تایید وجود این بیمارى نیاز به آزمایش خون است.

بیمارى هاى غدد درون ریز سطح موادى چون آلدوسترون، هورمون پاراتیروئید و کورتیکواستروئیدها را بالا مى برد و این موضوع باعث بروز فشار خون دیاستولیک بالا مى شود.

اکثر بیماری هایی که به کلیه آسیب می رسانند ممکن است باعث کاهش توانایی کلیه ها برای حذف مایعات از بدن یا افزایش تولید آنژیوتانسین شوند.

بروز فشار خون رینو واسکولار به دلیل تنگ شدگى شریان اصلى که به کلیه ها وصل مى شود، یکی دیگر از علل احتمالی بروز فشار خون دیاستولیک بالا است.

 آپنه انسدادی خواب

آپنه خواب – توقف های اپیزودیک در تنفس در حین خواب – ممکن است باعث بروز فشار خون دیاستولیک بالا شود. اکثرا در افراد مبتلا به این سندرم افزایش ضربان قلب دیده می شود، چرا که این عارضه ممکن است فواصل بین ضربان هاى قلب را کوتاه تر کند، بنابراین رگ های خونی بیشتر در معرض جریان خون اضافی قرار مى گیرند.

خواب بیش از حد در طول روز، نشانگر سندرم آپنه خواب است، اما برای تشخیص این اختلال، الگوى خواب فرد باید مورد بررسى قرار گیرد.

 سیگار و نوشیدنی های الکلی

مصرف بیش از حد سیگار و الکل نیز می تواند باعث بروز فشار خون دیاستولیک بالا شود.

فشار خون بالا

امکان بروز این مساله، هنگامى که کلیه ها آسیب دیده باشند بیشتر خواهد بود، چرا که آنژیوتانسین معمولا در کبد تجزیه می شود. فشار خون دیاستولیک بالا نیز ممکن است به دلیل مصرف داروهایی مانند داروهای ضد بارداری خوراکی، کورتیکواستروئیدها یا داروهای ضد التهابی غیر استروییدی مانند ایبوپروفن به وجود آید.

عوامل خطر براى فشار خون دیاستولیک بالا

برخى از عوامل خطر برای فشار خون دیاستولیک بالا شناسایی شده اند. آنها به تنهایى دلائل اصلى بروز این عارضه نیستند، اما بروز برخى از آنها احتمال بروز فشار خون دیاستولیک بالا را افزایش مى دهد.

ریسک فاکتورهایى که در مطالعه قلب فریمینگام ارائه شد شامل مذکر بودن، جوان بودن و اضافه وزن داشتن بود؛ این مقاله در مارس ٢٠٠۵ در نشریه سیرکولیشن چاپ شد.

در واقع، هم این مطالعه و هم دیگر تحقیقات نشان می دهند که فشار مینیمم بالا به نسبت بیشتر از فشار خون مخلوط یا فشار خون سیستولیک بالا در بزرگسالان زیر ۴٠ سال شیوع دارد.

از دیگرریسک فاکتورهاى فشار مینیمم بالای گزارش شده در مطالعات منتشر شده در ژوئیه ٢٠١٢ مجله قلب هند مى توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • شیوه زندگی کم تحرک
  • سیگار کشیدن
  • سطح کلی کلسترول بالا
  • مصرف قهوه یا چای زیاد

راههای کاهش فشار خون مینیمم

صرف نظر از علت پدید آمدن این عارضه، فشار مینیمم بالا نباید نادیده گرفته شود. در بسیاری از افراد، فشار سیستولیک در طول زمان افزایش می یابد.

در مطالعه قلب فریمینگام، ٨٣ درصد از افراد مبتلا به فشار مینیمم بالا، بیمارى فشار خون بالا را ١٠ سال بعد تجربه کردند. حتی اگر پیشرفت هم نکند، عارضه فشار خون دیاستولیک بالا احتمال بروز عوارض جدی قلبی عروقی را افزایش می دهد.

بر اساس مطالعه ای که در سال ٢٠١۴ در ژورنال فشار خون منتشر شد، بزرگسالان مبتلا به فشار مینیمم بالا دو برابر بیشتر در معرض ابتلا به بیمارى هاى قلبی عروقی (از جمله حملات قلبی، سکته مغزی و مرگ و میر مرتبط با قلب)، در مقایسه با افراد بزرگسال با فشار طبیعى، قرار دارند.

طبق دستورالعمل هاى به روز شده به وسیله کالج آمریکایی Cardiology و انجمن قلب آمریکا در سال ٢٠١٧، توصیه شده است که  دیاستولیک ۸۰ mmHg و یا بیشتر باید تحت درمان قرار بگیرند، خواه فرد به فشار مینیمم بالا یا فشار خون مخلوط  بالا مبتلا باشه و خواه نباشد.

استراتژی هاى مربوط  به کاهش فشار خون ممکن است شامل کاهش وزن، تغییرات غذایی، ورزش و دارو باشد. همچنین کاهش دیگر ریسک فاکتورهاى بیماری قلبی عروقی مانند کنترل قند خون و میزان کلسترول نیز اهمیت دارد.

نکاتی برای بالا بودن مینیمم فشار خون

عارضه فشار خون دیاستولیک بالا معمولا علائمى ندارد. سردرد، خونریزی بینی و علائم دیگر گاهی اوقات به فشار خون بالا نسبت داده می شود، اما این علائم در افرادی که فشار عادی دارند نیز ممکن است رخ دهد.

اگر دچار درد قفسه سینه، تنگی نفس، سرگیجه یا ضعف ناگهانی، تغییر در گفتار یا کاهش سطح آگاهی شدید، فورا به پزشک مراجعه کنید.

این علائم ممکن است هشدارى براى بروز یک عارضه تهدید کننده حیاتی مرتبط با فشار خون دیاستولیک بالا  مانند حمله قلبی یا سکته مغزی را نشان دهد.

 

 

دکتر سعید یزدان خواه متخصص قلب و عروق و فوق تخصص آنژیوگرافی

برای پرسش از دکتر کلیک کنید.

[wp_ulike]

.برای ارتقاء کیفیت مطالب امتیاز دهید

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

ثبت سوال جدید غیرفعال می‌باشد.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر سحر سه شنبه ۲۶ فروردین ۹۹( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 232 مشاهده پرسش
    سلام ٥٥سال دارم در ايام قرنطينه فشارم تا ١٦مى رفت قرص لوزال ٢٥هر دوازده ساعت مصرف كردم اما با اين حال مينيمم فشارم بيشتر وقتا روى ١٠ و ١٠/٥ است لطفا راهنمايم كنيد
    ممنون اقاى دكتر از شما نمك هم نمى خورم تو خونه ورزش هم انجام مى دم وزنم ٦٥كيلو است
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه سه شنبه ۲۶ فروردین ۹۹( 4 سال پیش)

      سلام و عرض ادب
      لطفاً در صورتی که تعداد ضربان قلب شما بیش از ۶۰ در دقیقه می باشد قرص کنکور ۵ میلی گرمی را هر شب یک عدد به داروهای مصرفی قبلی اضافه کنید

  • تصویر کاربر علی شنبه ۳ خرداد ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 185 مشاهده پرسش
    سلام
    فشار خونم 160 و مینیمم 105 میباشد عوارض و درمان
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه شنبه ۳ خرداد ۹۹( 3 سال پیش)
      سلام و عرض ادب عوارض: ۱- افزایش ریسک ابتلا به تنگی عروق قلبی ۲- احتمال بزرگ شدن قلب ۳- افزایش ریسک ابتلا به آریتمی های قلبی نظیر فیبریلاسیون دهلیزی درمان: فعلا با لوزارتان ۲۵ روزی دوبار درمان دارویی را شروع کنید و از رژیم غذایی کم نمک و سرشار از سبزیجات استفاده کنید و در صورت اضافه وزن با رژیم غذایی و ورزش به وزن ایده‌آل برسید و روزانه نیم ساعت ورزش کنید
  • تصویر کاربر مصطفی سه شنبه ۲۶ فروردین ۹۹( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 202 مشاهده پرسش
    با سلام و احترام
    من 51 ساله هستم مدتیست که فشار خونم نامتعادل شده به ویژه فشار خون دیاستولیکم بالا رفته و احساس درد درناحیه پیشانی ، چشم ها ، حالت اضطراب ، تپش قلب و گاهاً تنگی نفس در من ایجاد می شود سئوال بنده این هست که آیا استفاده از ضدعفونی کنندهای پایه الکل ( بصورت ژل و محلول) در این دوران کرونایی می تواند تاثیر در این مشکل داشته باشد؟
    در ضمن مدت حدود 5 ماه می شود که به علت کم کاری تیروئید داروی Levothyroxine به مقدار یک قرص 50 میل مصرف می کنم یاد آوری می کنم که قبل از مصرف دارو در سال حداق 2 بار خون می دادم
    ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه سه شنبه ۲۶ فروردین ۹۹( 4 سال پیش)

      سلام و عرض ادب
      خیر استفاده از محلول های ضدعفونی کننده مورد اشاره عاملی برای بالا رفتن فشار خون شما نیست و نیاز به بررسی از نظر علل احتمالی ایجاد کننده بالا رفتن فشارخون دارید
      در صورت طبیعی بودن تستهای تیروئید علت بالا بودن فشار خون شما نیز بیماری تیروئید نمی باشد

  • تصویر کاربر ص یکشنبه ۲۴ فروردین ۹۹( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 436 مشاهده پرسش
    باسلام و وقت بخير؛
    بنده ٤٤ساله هستم، مينيمم فشار خون بنده بين ٨تا١١ متغير است، روزانه ٢بار پيپ ميكشم، ٤عدد قرص ب٢ ميخورم و تكرر ادرار با مقدار كم و تعداد بالا و دفع ناقص و بعضا اذيت كننده دارم.
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه یکشنبه ۲۴ فروردین ۹۹( 4 سال پیش)

      سلام و عرض ادب
      شما نیاز به انجام هولتر فشار خون ۲۴ ساعته و آزمایش آنالیز و کشت ادرار دارید

  • تصویر کاربر نیاز دوشنبه ۲۵ فروردین ۹۹( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 248 مشاهده پرسش
    با سلام خانم 36 ساله هستم دچار سر گیجه تپش قلب ناگهانی و بی حالی میشوم خستگی و خواب آلودگی روز و گز گز سر در هنگام حمله و استرس بسیار بالا فشار خون ماکسیمم نرمال و فشار خون مینیمم نه ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه دوشنبه ۲۵ فروردین ۹۹( 4 سال پیش)

      سلام و عرض ادب
      پیشنهاد میکنم که یک هولتر فشار خون ۲۴ ساعته و یک هولتر نوار قلب ۴۸ ساعته انجام دهید

  • تصویر کاربر امیر دوشنبه ۲۵ فروردین ۹۹( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 258 مشاهده پرسش
    با سلام.دیشب فشارم تا نوزده روی دوازده بالا رفته بدون اینکه غذای سنگینی خورده باشم و در حال حاضر فشارم چهارده روی ده است.از درمان های خانگی مثل سیر استفاده کردم.هنوز احساس سنگینی دارم .42سال دارم.لطفا راهنمایی کنید.
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه دوشنبه ۲۵ فروردین ۹۹( 4 سال پیش)

      سلام و عرض ادب
      نیاز به انجام آزمایشات خون و ادرار و مصرف داروهای پایین آورنده فشار خون و رژیم غذایی کم نمک دارید و اکتفا به داروهای گیاهی مناسب شما نیست

  • تصویر کاربر اشکان دوشنبه ۲۵ فروردین ۹۹( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 291 مشاهده پرسش
    سلام، من ۳۳ ساله هستم، سه روز پیش با سرگیجه بسیار شدید مواجه شدم، بعدش فشار خون من بالا حدود ۱۴.۵ روی ۱۰ بود و این قضیه ۳ روز ادامه داره، علایم دیگه بنده گیج بودن و سرگیجه و کمی تنگی نفس تقریبا در کل این ۳ روز بوده. این مدت معمولا مینیمم فشار خونم بیشتر اوقات بالا بوده نزدیک ۱۰ حتی وقتی ماکزیمم فشار خونم حدود ۱۲ بود و من رو خیلی اذیت کرده، الان losamix H رو شب مصرف میکنم.
    لطفا بفرمایید که چکار کنم. ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه دوشنبه ۲۵ فروردین ۹۹( 4 سال پیش)

      سلام و عرض ادب
      توصیه می کنم که ضمن مشورت با یکی از همکاران محترم متخصص گوش و حلق و بینی و یا نورولوژیست قبل از شروع داروهای پایین آورنده فشارخون ابتدا یک هولتر فشار خون ۲۴ ساعته انجام دهید

  • تصویر کاربر نورانی دوشنبه ۲۵ فروردین ۹۹( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 203 مشاهده پرسش
    سلام وقت بخیر، خانمی 35 ساله هستم که جدیدا فشارم رو اندازه میگیرم فشارم حدود 12. 5 روی 9 تا 10 هست. فشار دیاستولم بالا هست. البته استرس دارم و ضربان قلبم هم به 120 میرسه. ممکنه از استرس باشه یا باید چکاپ شم؟ ممنون از پاسخ گویی تان
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه دوشنبه ۲۵ فروردین ۹۹( 4 سال پیش)

      سلام و عرض ادب
      پیشنهاد می کنم که به مدت یک هفته هر صبح ناشتا با مثانه خالی فشار خون خود را اندازه بگیرید و یا به عنوان راه آلترناتیو از هولتر فشار خون ۲۴ ساعته استفاده کنید تا در مورد وجود و یا عدم وجود فشار خون و در صورت اثبات بالا بودن فشار خون داروی مناسب برای درمان تصمیم گیری شود

  • تصویر کاربر کاوه سه شنبه ۱۲ فروردین ۹۹( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 271 مشاهده پرسش
    سلام من 37سالمه چند ماه به فشار خون بالا مبتلام قرص والزومیکس استفاده میکنم با قرص فروزماید 40 نصف صبح بااین حال مینیمم فشارم بالای دهه ضربان قلبم هم بین نودتا صده با اوضاع حالا پزشکم نیست لطفا راهنمایی کنیدممنون
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه سه شنبه ۱۲ فروردین ۹۹( 4 سال پیش)

      سلام و عرض ادب
      توصیه می کنم که از والزومیکس5/160 هر صبح یک عدد و قرص کانکور ۵ میلی گرمی اصلی هر شب یک عدد استفاده کنید و فروزماید را فعلاً قطع کنید

  • تصویر کاربر حسين سه شنبه ۱۲ فروردین ۹۹( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 213 مشاهده پرسش
    عرض سلام و ادب خدمت شما
    بنده چند روزي است كه فشار خونم در هنگام خواب بالا ميره البته فشار خون كوچك روي ١٠ تا ١٠/٥ ميره
    البته دكتر رفتم ولي فشار خون منو گرفت و نرمال بود
    الان بنظر شما علت بالا بودن فشار خون من در شب چي ميتونه باشه
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه سه شنبه ۱۲ فروردین ۹۹( 4 سال پیش)

      سلام و عرض ادب
      لطفاً یک هولتر فشار خون ۲۴ ساعته انجام دهید

درحال دریافت اطلاعات