علت بالا بودن مینیمم فشار خون چیست؟

هر گاه ضریب فشار خون پایین در فرد بیشتر از ۹۰ میلیمتر جیوه شود، او به فشار خون دیاستولیک مبتلا شده است. بالا بودن مینیمم فشار خون یک وضعیت پزشکی اورژانسی محسوب میشود که فرد برای درمان آن باید هر چه سریعتر اقدام کند. در این مقاله به بررسی علت بالا بودن مینیمم فشار خون می پردازیم.

مینیمم فشار خون بالا

فشار خون بالا یک مشکل رو به رشد در جهان است. در اکثر افرادى که مبتلا به فشار خون دیاستولیک بالا هستند، دلیل خاصى براى بروز این عارضه به دست نیامده است.

اما تقریبا به طور معمول، فشار خون دیاستولیک به دلیل بروز اختلالات دیگری مانند بیماری تیروئید، بیماری آپنه خواب یا بیمارى هاى کلیوی به وجود مى آید.

فشار خون بالا چند است؟

فشار خون شامل دو شماره است که شماره بالا (سیستولیک) و شماره پایین (دیاستولیک) نامیده می شوند. بنابراین، سه نوع فشار خون بالا وجود دارد.

  • فشار خون دیاستولیک بالا  (فشار خون دیاستولیک): زمانى رخ مى دهد که شماره پایین، بالاى ٨٠ mmHg باشد.
  • فشار خون سیستولیک بالا ( فشار خون سیستولیک ): زمانى رخ مى دهد که شماره بالا، بالاى ١٣٠ mmHg باشد.
  • فشار خون مخلوط: زمانى رخ مى دهد که هر دو شماره بالا باشند.

👈 مطلب مرتبط: فشار خون نرمال در سنین مختلف چند است؟ برای دانستن برروی لینک زیر کلیک کنید.

فشار خون نرمال

علت بالا بودن مینیمم فشار خون

فشار خون دیاستولیک منفرد (IDH) اغلب در جوانان مشاهده مى شود. در اکثر افرادى که به فشار خون دیاستولیک منفرد مبتلا هستند دلیل خاصى براى بروز آن به دست نیامده است.

بالا بودن مینیمم فشار خون

این فشار خون، به نوعى عمده، اولیه و ضرورى محسوب مى شود. گاها فرد به دلیل ابتلا به بیمارى هایى چون مشکلات تیروئیدى، بیمارى هاى کلیوى و یا بیمارى آپنه خواب به این نوع فشار خون مبتلا مى شود.

فشار خون اولیه

این نوع از فشار خون دلیل مشخص و خاصی ندارد و نمی توان آن را به فاکتور ویژه ای نسبت داد. پزشکان بر این عقیده اند که فشار خون اولیه زمانی رخ می دهد که ترکیبی از ژن ها و فاکتورهای محیط اطراف به همراه بسیاری دیگر از متغیرهای ژنتیکی منجر به بروز شرایط مذکور – فشار خون اولیه در فرد – شوند.

فشار خون اولیه بیشتر در افراد جوان و بزرگسال مشاهده می شود و دلیل خاصی برای بروز آن وجود ندارد، اما شاید به دلیل عدم تعادل هورمون غدد دروز ریز و یا انقباض نامناسب و بیش از حد رگ های خونی کوچک در دیواره عضلات اتفاق افتاده باشد.

دلایل مربوط به غدد درون ریز و کلیه

تیروئید کم کار و یا به اصطلاح هیپوتیروئیدی، یکى از بیمارى هایى است که علت بالا بودن مینیمم فشار خون است. همانند فشار خون اولیه، فشار دیاستولیک بالا هم نتیجه تنگى شدید مویرگ ها است.

بروز هیپوتیروئیدی در افرادى که اضافه وزن دارند، دچار خستگى مفرد مى شوند، و یا به راحتى سرما مى خورند بیشتر است، اما براى تایید وجود این بیمارى نیاز به آزمایش خون است.

بیمارى هاى غدد درون ریز سطح موادى چون آلدوسترون، هورمون پاراتیروئید و کورتیکواستروئیدها را بالا مى برد و این موضوع باعث بروز فشار خون دیاستولیک بالا مى شود.

اکثر بیماری هایی که به کلیه آسیب می رسانند ممکن است باعث کاهش توانایی کلیه ها برای حذف مایعات از بدن یا افزایش تولید آنژیوتانسین شوند.

بروز فشار خون رینو واسکولار به دلیل تنگ شدگى شریان اصلى که به کلیه ها وصل مى شود، یکی دیگر از علل احتمالی بروز فشار خون دیاستولیک بالا است.

 آپنه انسدادی خواب

آپنه خواب – توقف های اپیزودیک در تنفس در حین خواب – ممکن است باعث بروز فشار خون دیاستولیک بالا شود. اکثرا در افراد مبتلا به این سندرم افزایش ضربان قلب دیده می شود، چرا که این عارضه ممکن است فواصل بین ضربان هاى قلب را کوتاه تر کند، بنابراین رگ های خونی بیشتر در معرض جریان خون اضافی قرار مى گیرند.

خواب بیش از حد در طول روز، نشانگر سندرم آپنه خواب است، اما برای تشخیص این اختلال، الگوى خواب فرد باید مورد بررسى قرار گیرد.

 سیگار و نوشیدنی های الکلی

مصرف بیش از حد سیگار و الکل نیز می تواند باعث بروز فشار خون دیاستولیک بالا شود.

فشار خون بالا

امکان بروز این مساله، هنگامى که کلیه ها آسیب دیده باشند بیشتر خواهد بود، چرا که آنژیوتانسین معمولا در کبد تجزیه می شود. فشار خون دیاستولیک بالا نیز ممکن است به دلیل مصرف داروهایی مانند داروهای ضد بارداری خوراکی، کورتیکواستروئیدها یا داروهای ضد التهابی غیر استروییدی مانند ایبوپروفن به وجود آید.

عوامل خطر براى فشار خون دیاستولیک بالا

برخى از عوامل خطر برای فشار خون دیاستولیک بالا شناسایی شده اند. آنها به تنهایى دلائل اصلى بروز این عارضه نیستند، اما بروز برخى از آنها احتمال بروز فشار خون دیاستولیک بالا را افزایش مى دهد.

ریسک فاکتورهایى که در مطالعه قلب فریمینگام ارائه شد شامل مذکر بودن، جوان بودن و اضافه وزن داشتن بود؛ این مقاله در مارس ٢٠٠۵ در نشریه سیرکولیشن چاپ شد.

در واقع، هم این مطالعه و هم دیگر تحقیقات نشان می دهند که فشار مینیمم بالا به نسبت بیشتر از فشار خون مخلوط یا فشار خون سیستولیک بالا در بزرگسالان زیر ۴٠ سال شیوع دارد.

از دیگرریسک فاکتورهاى فشار مینیمم بالای گزارش شده در مطالعات منتشر شده در ژوئیه ٢٠١٢ مجله قلب هند مى توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • شیوه زندگی کم تحرک
  • سیگار کشیدن
  • سطح کلی کلسترول بالا
  • مصرف قهوه یا چای زیاد

راههای کاهش فشار خون مینیمم

صرف نظر از علت پدید آمدن این عارضه، فشار مینیمم بالا نباید نادیده گرفته شود. در بسیاری از افراد، فشار سیستولیک در طول زمان افزایش می یابد.

در مطالعه قلب فریمینگام، ٨٣ درصد از افراد مبتلا به فشار مینیمم بالا، بیمارى فشار خون بالا را ١٠ سال بعد تجربه کردند. حتی اگر پیشرفت هم نکند، عارضه فشار خون دیاستولیک بالا احتمال بروز عوارض جدی قلبی عروقی را افزایش می دهد.

بر اساس مطالعه ای که در سال ٢٠١۴ در ژورنال فشار خون منتشر شد، بزرگسالان مبتلا به فشار مینیمم بالا دو برابر بیشتر در معرض ابتلا به بیمارى هاى قلبی عروقی (از جمله حملات قلبی، سکته مغزی و مرگ و میر مرتبط با قلب)، در مقایسه با افراد بزرگسال با فشار طبیعى، قرار دارند.

طبق دستورالعمل هاى به روز شده به وسیله کالج آمریکایی Cardiology و انجمن قلب آمریکا در سال ٢٠١٧، توصیه شده است که  دیاستولیک ۸۰ mmHg و یا بیشتر باید تحت درمان قرار بگیرند، خواه فرد به فشار مینیمم بالا یا فشار خون مخلوط  بالا مبتلا باشه و خواه نباشد.

استراتژی هاى مربوط  به کاهش فشار خون ممکن است شامل کاهش وزن، تغییرات غذایی، ورزش و دارو باشد. همچنین کاهش دیگر ریسک فاکتورهاى بیماری قلبی عروقی مانند کنترل قند خون و میزان کلسترول نیز اهمیت دارد.

نکاتی برای بالا بودن مینیمم فشار خون

عارضه فشار خون دیاستولیک بالا معمولا علائمى ندارد. سردرد، خونریزی بینی و علائم دیگر گاهی اوقات به فشار خون بالا نسبت داده می شود، اما این علائم در افرادی که فشار عادی دارند نیز ممکن است رخ دهد.

اگر دچار درد قفسه سینه، تنگی نفس، سرگیجه یا ضعف ناگهانی، تغییر در گفتار یا کاهش سطح آگاهی شدید، فورا به پزشک مراجعه کنید.

این علائم ممکن است هشدارى براى بروز یک عارضه تهدید کننده حیاتی مرتبط با فشار خون دیاستولیک بالا  مانند حمله قلبی یا سکته مغزی را نشان دهد.

 

 

دکتر سعید یزدان خواه متخصص قلب و عروق و فوق تخصص آنژیوگرافی

برای پرسش از دکتر کلیک کنید.

[wp_ulike]

.برای ارتقاء کیفیت مطالب امتیاز دهید

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

ثبت سوال جدید غیرفعال می‌باشد.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر سایه سه شنبه ۱۶ اردیبهشت ۹۹( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 273 مشاهده پرسش
    سلام من ۴۲ سالم .اضافه وزن ندارم .فعالیت بدنی دارم ورزش میکنم هروز حدود یک ربع سابقه فشار بالا نداشتم .سر در بسیار زیاد با فشار روی چشم راست و سردی در انگشتان دست و پا داشتم باعث شد فشارم رو اندازه گیری کنم ۱۲ رو ۹/۳ بود الان سه روز دارم کنترل میکنم .دیشب دوباره فشارم ۱۳ روی ۹/۸ بود الانم که بیدار شدم ۱۲ روی ۹/۳ تو این اوضاع کرونا بفرمائید من چکار کنم .سرم سنگینه. با تشکر از شما
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه سه شنبه ۱۶ اردیبهشت ۹۹( 4 سال پیش)

      سلام و عرض ادب
      فعلاً روزانه ۲۵ میلی گرم لوزارتان استفاده کنید و برای کنترل سردرد از مسکن هایی نظیر استامینوفن کدئین استفاده کنید.

      همچنین رژیم غذایی کم نمک و استفاده بیشتر از سبزیجات و لبنیات کم چرب را پیشنهاد می کنم.

  • تصویر کاربر محمد سه شنبه ۱۶ اردیبهشت ۹۹( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 277 مشاهده پرسش
    با عرض سلام خدمت جناب دکتر
    من یک مرد ۴۴ ساله‌ام، حدود دو سال هست که مبتلا به فشار خون هستم. فشار ماکزیمم هم گاهی اوقات بالا میره ولی فشار مینیمم معمولا بالای ۹ هستش و گاهی اوقات پشت سرم درد میگیره. صبح ها و شب‌ها قرص لوزارتان ۲۵ مصرف می‌کنم دفع ادرار نیز بیش از اعضای خانواده دارم. ضمنن روزانه یک فنجان قهوه و مصرف چای کمرنگم نسبتا زیاد هستش.
    دستور چی می‌فرمایید؟؟
    بالا بودن مینیمم نگران کننده است برام
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه سه شنبه ۱۶ اردیبهشت ۹۹( 4 سال پیش)

      سلام و عرض ادب
      لطفاً روزانه یک عدد قرص آملودیپین ۵ میلی گرمی به داروهای مصرفی قبل اضافه کنید

  • تصویر کاربر حسین سه شنبه ۱۶ اردیبهشت ۹۹( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 282 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    وقتتون بخیر
    من حدود 40 سال دارم و از پارسال متوجه شدم فشار خون دارم و حدود پنج ماهه با تجویز دکتر روزی یک عدد قرص والزومیکس 5/80 استفاده می کنم.
    اوایل خوب بود ولی یه ماهی هست که فشارمو کنترل می کنم می بینم تاثیر قرص خیلی کم شده و فشارم مخصوصا توی این دو هفته اخیر در حال بالا رفتنه که نمودارشو واستون پیوست کردم.
    می شه منو راهنمایی بفرمایید.
    سپاسگزارم
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه سه شنبه ۱۶ اردیبهشت ۹۹( 4 سال پیش)

      سلام و عرض ادب
      لطفاً یک کانکور ۵ میلی گرمی هر شب به داروهای خود اضافه کنید و در صورت عدم پاسخ مناسب یک هولتر فشار خون ۲۴ ساعته انجام دهید

  • تصویر کاربر جواد شنبه ۱۳ اردیبهشت ۹۹( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 293 مشاهده پرسش
    سلام من حدود یه سال هست که فشارم بدون مصرف قرص ۱۵ روی ۱۰ میشه . حدود یک سال هست که هیدرو کلرو نیارید ۵۰ روزی یکی مصرف میکنم .فشارم باز هم حدود ۱۳ روی ۹ یا ۱۰ میشه. سنم ۴۰ سال و هر سال به طور مرتب آزمایش خون و ادرار میدم و مشکلی نبوده . ضربان قلبم هم بین ۶۰ تا ۷۰ هست . آیا بالا بودن فشار خون میتواند دلیل وجود مشکل قلبی هم باشد . لطفا راهنمایی فرمائید با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه شنبه ۱۳ اردیبهشت ۹۹( 4 سال پیش)

      سلام و عرض ادب
      نیاز به اضافه کردن داروهای پایین آورنده فشار خون دارید
      فشار خون دلیلی بر وجود بیماری قلبی نیست ولی یکی از عوامل مهم مستعد کننده ابتلا به بیماری های قلبی است

  • تصویر کاربر امینی شنبه ۱۳ اردیبهشت ۹۹( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 297 مشاهده پرسش
    سلام من فشار خون پایین دارم تا 9و8 قرص میخورم وقتی که روزه میگرم فشارم تنظیم میشه فشارم 11 رو 7 میاد ووقتی که ورزش ميکنم فشارم تنظیم میشه ولی در شرایط عادی 11 رو 8و9 میاد یا دوازده و13 رو 8و9 میاد مشکلی نداره
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه شنبه ۱۳ اردیبهشت ۹۹( 4 سال پیش)

      سلام و عرض ادب
      در صورتی که با استفاده از رژیم غذایی کم نمک و ورزش و کاهش وزن( در صورتی که اضافه وزن دارید) فشار خون شما کنترل نشود نیاز به انجام هولتر فشار خون ۲۴ ساعته و بر اساس نتایج آن احتمالاً دارو دارید

  • تصویر کاربر آسو شنبه ۱۳ اردیبهشت ۹۹( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 262 مشاهده پرسش
    سلام پدرم ۶۰ سالشونه و حدود ۹سال پیش عمل قلب بازانجام دادن به علت بسته بودن دو رگ قلب اصلی که مادرزادی بود وهیچ زمینه ی بیماری نداشتن وهیچ علائمی ، ودوسال پیش تیروئدشون برداشتن و الان فشارشون ۱۳ روی ۹ است و سنگ کلیه هم دارن مشکل خاصیه مینیمم بالا؟
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه شنبه ۱۳ اردیبهشت ۹۹( 4 سال پیش)

      سلام و عرض ادب
      باید با تغییر دوز و یا نوع داروها فشار خونشان کنترل شود فشار خون مورد اشاره بالاست و نیاز به اصلاح دارد

  • تصویر کاربر مینا شنبه ۶ اردیبهشت ۹۹( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 320 مشاهده پرسش
    درود بر شما،سن من ۵۲ ساله ، اضافه وزن ندارم، ورزش میکنم. رژیم غذایی متعادلی دارم. سیگار و الکل مصرف نمیکنم. حدود یک سال دچار مشکلات عصبی و بی خوابی شبانه هستم .قبلا فشار خونم کاملا طبیعی بود ۱۲ / ۸، سیزدهم فروردین خونریزی سفیدی چشم داشتم، که پس از چند ساعت فشار خونم رو اندازه گرفتم ۱۳ / ۹ بود. از اون به بعد بیشتر شبها فشار دیاستولیک بالا تر از ۹ و کمتر از ده دارم. سه روز هم هست که در پشت سرم درد دارم، لطفا راهنمایی کنید. سپاسگزارم
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه شنبه ۶ اردیبهشت ۹۹( 4 سال پیش)

      سلام و عرض ادب
      لطفاً یک هولتر فشار خون ۲۴ ساعته انجام دهید

  • تصویر کاربر علی چهارشنبه ۳ اردیبهشت ۹۹( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 284 مشاهده پرسش
    سلام، من فشار دوم بالایی دارم اغلب روی 10و گاهی 11 و 12 میباشد برای درمان آن چه باید بکنم لطفا راهنمایی کنید ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه چهارشنبه ۳ اردیبهشت ۹۹( 4 سال پیش)

      سلام و عرض ادب
      در صورت تأیید فشار خون بالا شما در اندازه گیری های مکرر نیاز به استفاده از داروهای پایین آورنده فشار خون نظیر آملودیپین و یا لوزارتان دارید

  • تصویر کاربر آنیتا چهارشنبه ۳ اردیبهشت ۹۹( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 246 مشاهده پرسش
    سلام وقتتون به خیر ببخشین چرا در شوک یا حالت دیگه فشار خون سیستولیک کاهش می یابد و فشار دیاستولیک بر خلافش افزایش می یابد؟
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه چهارشنبه ۳ اردیبهشت ۹۹( 4 سال پیش)

      سلام و عرض ادب
      تعریف شوک کاهش فشار خون سیستولی است و لذا بدون کاهش فشار خون سیستولی تعریف شوک معنا ندارد
      در انواع مختلف شوک اختلاف فشار خون سیستولی و دیاستولی که اصطلاحاً به آن فشار پالس گفته میشود میتواند طبیعی باشد و یا کاهش یابد در مواردی که فشار پالس کاهش می‌یابد و یا بعبارت دیگر به عبارت دیگر فشار خون سیستولی کاهش یافته و فشار خون دیاستولی ثابت می‌ماند و یا حتی اندکی افزایش می‌یابد معمولاً نشانه قلبی بودن منشأ شوک می باشد

  • تصویر کاربر توفیق یکشنبه ۳۱ فروردین ۹۹( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 264 مشاهده پرسش
    مدتی است ی کم نفسم بند میاد آزمایش دادم از ششم نیست زیر قفسه سینه احساس میکنم باد میکند و فروریختن میشم و بیتاطقتی دارم و بعد از چن دقیقه خوب میشم و بازم دوباره تکرار میشه
    دکتر داخلی رفتم بعد از آزمایشات گقتن هیچی نیس و دکتر قلب رفتم گفت ناراحتی قلبی داری آیا این مربوط ب چه چیزی میباشد.....
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه یکشنبه ۳۱ فروردین ۹۹( 4 سال پیش)

      سلام و عرض ادب
      مشکل شما می تواند از بیماری‌های گوارشی و یا قلبی باشد ولی متاسفانه با توضیحات ارائه شده که بسیار ناقص می باشند نمی توان اظهار نظر دقیقی کرد

درحال دریافت اطلاعات