علت بالا بودن مینیمم فشار خون چیست؟

هر گاه ضریب فشار خون پایین در فرد بیشتر از ۹۰ میلیمتر جیوه شود، او به فشار خون دیاستولیک مبتلا شده است. بالا بودن مینیمم فشار خون یک وضعیت پزشکی اورژانسی محسوب میشود که فرد برای درمان آن باید هر چه سریعتر اقدام کند. در این مقاله به بررسی علت بالا بودن مینیمم فشار خون می پردازیم.

مینیمم فشار خون بالا

فشار خون بالا یک مشکل رو به رشد در جهان است. در اکثر افرادى که مبتلا به فشار خون دیاستولیک بالا هستند، دلیل خاصى براى بروز این عارضه به دست نیامده است.

اما تقریبا به طور معمول، فشار خون دیاستولیک به دلیل بروز اختلالات دیگری مانند بیماری تیروئید، بیماری آپنه خواب یا بیمارى هاى کلیوی به وجود مى آید.

فشار خون بالا چند است؟

فشار خون شامل دو شماره است که شماره بالا (سیستولیک) و شماره پایین (دیاستولیک) نامیده می شوند. بنابراین، سه نوع فشار خون بالا وجود دارد.

  • فشار خون دیاستولیک بالا  (فشار خون دیاستولیک): زمانى رخ مى دهد که شماره پایین، بالاى ٨٠ mmHg باشد.
  • فشار خون سیستولیک بالا ( فشار خون سیستولیک ): زمانى رخ مى دهد که شماره بالا، بالاى ١٣٠ mmHg باشد.
  • فشار خون مخلوط: زمانى رخ مى دهد که هر دو شماره بالا باشند.

👈 مطلب مرتبط: فشار خون نرمال در سنین مختلف چند است؟ برای دانستن برروی لینک زیر کلیک کنید.

فشار خون نرمال

علت بالا بودن مینیمم فشار خون

فشار خون دیاستولیک منفرد (IDH) اغلب در جوانان مشاهده مى شود. در اکثر افرادى که به فشار خون دیاستولیک منفرد مبتلا هستند دلیل خاصى براى بروز آن به دست نیامده است.

بالا بودن مینیمم فشار خون

این فشار خون، به نوعى عمده، اولیه و ضرورى محسوب مى شود. گاها فرد به دلیل ابتلا به بیمارى هایى چون مشکلات تیروئیدى، بیمارى هاى کلیوى و یا بیمارى آپنه خواب به این نوع فشار خون مبتلا مى شود.

فشار خون اولیه

این نوع از فشار خون دلیل مشخص و خاصی ندارد و نمی توان آن را به فاکتور ویژه ای نسبت داد. پزشکان بر این عقیده اند که فشار خون اولیه زمانی رخ می دهد که ترکیبی از ژن ها و فاکتورهای محیط اطراف به همراه بسیاری دیگر از متغیرهای ژنتیکی منجر به بروز شرایط مذکور – فشار خون اولیه در فرد – شوند.

فشار خون اولیه بیشتر در افراد جوان و بزرگسال مشاهده می شود و دلیل خاصی برای بروز آن وجود ندارد، اما شاید به دلیل عدم تعادل هورمون غدد دروز ریز و یا انقباض نامناسب و بیش از حد رگ های خونی کوچک در دیواره عضلات اتفاق افتاده باشد.

دلایل مربوط به غدد درون ریز و کلیه

تیروئید کم کار و یا به اصطلاح هیپوتیروئیدی، یکى از بیمارى هایى است که علت بالا بودن مینیمم فشار خون است. همانند فشار خون اولیه، فشار دیاستولیک بالا هم نتیجه تنگى شدید مویرگ ها است.

بروز هیپوتیروئیدی در افرادى که اضافه وزن دارند، دچار خستگى مفرد مى شوند، و یا به راحتى سرما مى خورند بیشتر است، اما براى تایید وجود این بیمارى نیاز به آزمایش خون است.

بیمارى هاى غدد درون ریز سطح موادى چون آلدوسترون، هورمون پاراتیروئید و کورتیکواستروئیدها را بالا مى برد و این موضوع باعث بروز فشار خون دیاستولیک بالا مى شود.

اکثر بیماری هایی که به کلیه آسیب می رسانند ممکن است باعث کاهش توانایی کلیه ها برای حذف مایعات از بدن یا افزایش تولید آنژیوتانسین شوند.

بروز فشار خون رینو واسکولار به دلیل تنگ شدگى شریان اصلى که به کلیه ها وصل مى شود، یکی دیگر از علل احتمالی بروز فشار خون دیاستولیک بالا است.

 آپنه انسدادی خواب

آپنه خواب – توقف های اپیزودیک در تنفس در حین خواب – ممکن است باعث بروز فشار خون دیاستولیک بالا شود. اکثرا در افراد مبتلا به این سندرم افزایش ضربان قلب دیده می شود، چرا که این عارضه ممکن است فواصل بین ضربان هاى قلب را کوتاه تر کند، بنابراین رگ های خونی بیشتر در معرض جریان خون اضافی قرار مى گیرند.

خواب بیش از حد در طول روز، نشانگر سندرم آپنه خواب است، اما برای تشخیص این اختلال، الگوى خواب فرد باید مورد بررسى قرار گیرد.

 سیگار و نوشیدنی های الکلی

مصرف بیش از حد سیگار و الکل نیز می تواند باعث بروز فشار خون دیاستولیک بالا شود.

فشار خون بالا

امکان بروز این مساله، هنگامى که کلیه ها آسیب دیده باشند بیشتر خواهد بود، چرا که آنژیوتانسین معمولا در کبد تجزیه می شود. فشار خون دیاستولیک بالا نیز ممکن است به دلیل مصرف داروهایی مانند داروهای ضد بارداری خوراکی، کورتیکواستروئیدها یا داروهای ضد التهابی غیر استروییدی مانند ایبوپروفن به وجود آید.

عوامل خطر براى فشار خون دیاستولیک بالا

برخى از عوامل خطر برای فشار خون دیاستولیک بالا شناسایی شده اند. آنها به تنهایى دلائل اصلى بروز این عارضه نیستند، اما بروز برخى از آنها احتمال بروز فشار خون دیاستولیک بالا را افزایش مى دهد.

ریسک فاکتورهایى که در مطالعه قلب فریمینگام ارائه شد شامل مذکر بودن، جوان بودن و اضافه وزن داشتن بود؛ این مقاله در مارس ٢٠٠۵ در نشریه سیرکولیشن چاپ شد.

در واقع، هم این مطالعه و هم دیگر تحقیقات نشان می دهند که فشار مینیمم بالا به نسبت بیشتر از فشار خون مخلوط یا فشار خون سیستولیک بالا در بزرگسالان زیر ۴٠ سال شیوع دارد.

از دیگرریسک فاکتورهاى فشار مینیمم بالای گزارش شده در مطالعات منتشر شده در ژوئیه ٢٠١٢ مجله قلب هند مى توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • شیوه زندگی کم تحرک
  • سیگار کشیدن
  • سطح کلی کلسترول بالا
  • مصرف قهوه یا چای زیاد

راههای کاهش فشار خون مینیمم

صرف نظر از علت پدید آمدن این عارضه، فشار مینیمم بالا نباید نادیده گرفته شود. در بسیاری از افراد، فشار سیستولیک در طول زمان افزایش می یابد.

در مطالعه قلب فریمینگام، ٨٣ درصد از افراد مبتلا به فشار مینیمم بالا، بیمارى فشار خون بالا را ١٠ سال بعد تجربه کردند. حتی اگر پیشرفت هم نکند، عارضه فشار خون دیاستولیک بالا احتمال بروز عوارض جدی قلبی عروقی را افزایش می دهد.

بر اساس مطالعه ای که در سال ٢٠١۴ در ژورنال فشار خون منتشر شد، بزرگسالان مبتلا به فشار مینیمم بالا دو برابر بیشتر در معرض ابتلا به بیمارى هاى قلبی عروقی (از جمله حملات قلبی، سکته مغزی و مرگ و میر مرتبط با قلب)، در مقایسه با افراد بزرگسال با فشار طبیعى، قرار دارند.

طبق دستورالعمل هاى به روز شده به وسیله کالج آمریکایی Cardiology و انجمن قلب آمریکا در سال ٢٠١٧، توصیه شده است که  دیاستولیک ۸۰ mmHg و یا بیشتر باید تحت درمان قرار بگیرند، خواه فرد به فشار مینیمم بالا یا فشار خون مخلوط  بالا مبتلا باشه و خواه نباشد.

استراتژی هاى مربوط  به کاهش فشار خون ممکن است شامل کاهش وزن، تغییرات غذایی، ورزش و دارو باشد. همچنین کاهش دیگر ریسک فاکتورهاى بیماری قلبی عروقی مانند کنترل قند خون و میزان کلسترول نیز اهمیت دارد.

نکاتی برای بالا بودن مینیمم فشار خون

عارضه فشار خون دیاستولیک بالا معمولا علائمى ندارد. سردرد، خونریزی بینی و علائم دیگر گاهی اوقات به فشار خون بالا نسبت داده می شود، اما این علائم در افرادی که فشار عادی دارند نیز ممکن است رخ دهد.

اگر دچار درد قفسه سینه، تنگی نفس، سرگیجه یا ضعف ناگهانی، تغییر در گفتار یا کاهش سطح آگاهی شدید، فورا به پزشک مراجعه کنید.

این علائم ممکن است هشدارى براى بروز یک عارضه تهدید کننده حیاتی مرتبط با فشار خون دیاستولیک بالا  مانند حمله قلبی یا سکته مغزی را نشان دهد.

 

 

دکتر سعید یزدان خواه متخصص قلب و عروق و فوق تخصص آنژیوگرافی

برای پرسش از دکتر کلیک کنید.

[wp_ulike]

.برای ارتقاء کیفیت مطالب امتیاز دهید

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

ثبت سوال جدید غیرفعال می‌باشد.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر هادی پنجشنبه ۳ مهر ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 265 مشاهده پرسش
    سلام و عرض ادب
    بنده 38 سال سن دارم با وزن 78 کیلو و قد 165 ، دو سه سالی هست که درگیر افزایش فشار خون مینمم هستم. تو این مدت با تجویز پزشک ان قرص های متنوعی از جمله کاپتوپریل ، لوزارتان و آملوپرس به تناوب استفاده کردم ولی متاسفانه فشار مینمم همچنان بالاست. تو زمانهای طبیعی 12/9 یا 13/10 و در زمانهایی که درد پشت سر دارم به 14/10 یا 14/12 میرسه. با توصیه پزشک متخصص قلب آزمایش تیروئید دادم و متوجه شدم که کم کاری تیروئید دارم و روزانه یکعدد قرص لئوتیروکسین مصرف میکنم. اکو و تست ورزش هم انجام دادم که مورد خاصی از نظر متخصص قلب وجود نداشت. آیا دلیل بالا بودن فشار دیاستول من کم کاری تیروئیده و ممکنه با کنترل تیروئید فشار خونم نرمال بشه؟
    با تشکر از شما
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه پنجشنبه ۳ مهر ۹۹( 3 سال پیش)
      سلام و عرض ادب یکی ازعلل قابل درمان افزایش فشار خون کم کاری تیروئید است ولی به دلیل شیوع بالای کم کاری تیروئید و بیماری فشار خون، احتمال ابتلا به هر دو بیماری شایع در یک زمان نیز وجود دارد. لذا ضمن این که نیاز به درمان کم کاری تیروئید دارید این امکان وجود دارد که علیرغم درمان مناسب کم کاری تیروئید فشار خون شما همچنان بالا باقی بماند و نیاز به مصرف دارو داشته باشید.
  • تصویر کاربر مریم یکشنبه ۲۳ شهریور ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 217 مشاهده پرسش
    اقای دکتر بیماری ک نارسایی قلبی دارد و فشار خونش بالا و پایین میشود خطرناک است
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه یکشنبه ۲۳ شهریور ۹۹( 3 سال پیش)
      سلام و عرض ادب نوسانات فشارخون خون در محدوده مختصر تاثیری ندارد ولی پایین بودن فشارخون در نارسایی قلبی نشانه بدی است و با پیش آگهی بدتری همراه است. بالا رفتن زیاد فشارخون نیز می‌تواند منجر به نارسایی قلبی جبران نشده گردد
  • تصویر کاربر مونا جمعه ۲۱ شهریور ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 256 مشاهده پرسش
    اگر فشار منیمم بیشتر باشه(90 ) درمان خانگی چی میتونیم انجام دهیم اقا ی دکتر لطفا کمکم کنید خیلی ممنون از محبتتون
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه جمعه ۲۱ شهریور ۹۹( 3 سال پیش)
      سلام و عرض ادب درمان دارویی لازم است و رژیم غذایی کم نمک. درمان خانگی جایگاهی ندارد
  • تصویر کاربر زهرا دوشنبه ۱۷ شهریور ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 445 مشاهده پرسش
    سلام وقتتون بخير
    آقاي دكتر من ٢٢ سالمه يه مدته از لحاظ روحي حالم خوب نيس و فشار خونم بالا رفته ، اولين بار فشارم سيستوليكم رو ١٧ بود و آمپول و قرص زيزباني حل شد، ولي توي خونه فشارمو ميگيرم در عين حال كه ١/٢قرص متورال دوبار درروز استفاده ميكنم بيشتر اوقات در روز فشار سيستوليكم طبيعيه بين ١١-١٢ ولي فشار دياستوليكم بالاي ٨ ميره و قلبم تير ميكشه
    آيا حتما بايد به دكتر مراجعه كنم ؟ وضع روحيم به فشار دياستوليكم ربط داره؟ قبلا سابقه فشار خون نداشتم
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه دوشنبه ۱۷ شهریور ۹۹( 3 سال پیش)
      سلام و عرض ادب شما حتما نیاز به انجام آزمایشات خون و ادرار و همچنین انجام هولتر فشار خون ۲۴ تا ۴۸ ساعته فشارخون دارید. مسئله فقط ناشی از مشکلات عصبی نیست
  • تصویر کاربر امیر سه شنبه ۱۱ شهریور ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 229 مشاهده پرسش
    با عرض احترام
    آیا به واسطه بالا آمدن فشار خون بالا تا ۱۷ در یک مرحله توسط استرس بایستی قرص لوزارتان را صبح و شب یک عدد همیشه خورد؟بنده چند روز صبح و شب نصف قرص را خودم ولی تغییرات فشار نا محسوس بود.
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه سه شنبه ۱۱ شهریور ۹۹( 3 سال پیش)
      سلام و عرض ادب توصیه میکنم که برای تجویز داروی مناسب و دوز مناسب دارو قبل از تغییر دوز ابتدا یک هولتر فشار خون ۲۴ ساعته انجام دهید
  • تصویر کاربر هاشم جمعه ۷ شهریور ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 213 مشاهده پرسش
    سلام بر دکتر عزیز.
    من 38 ساله هستم. نوسان فشار زیادی دارم. با هولتر فشار 24 ساعته دکتر گفتند ورزش کنید نیاز به دارو نیست. ولی مشکلی که هست گاهی اوقات فشارم بالاست. معمولا بین 12/8 تا 12/9 در نوسان هست. البته با تحرک مثل بلند کردن وزنه یا بالا رفتن از پله این ارقام بالا هم می رود؛ مثلا گاهی تا 15/10. به سبب درد در قفسه سینه پیگیری می کنم. مثلا گاهی اوقات در قفسه سینه یک درد مبهم را احساس می کنم بطوری که نمی تونم نفس عمیق بکشم چون درد دارم شاید درد عضلانی یا مربوط به استخوان قفسه سینه باشه واقعا نمی دونم که بعد از چند دقیقه خوب میشه و جالب هست که با تغییر وضعیت این درد کم یا زیاد هم میشه. چند سال پیش آزمایشات مربوط به کلیه، سونو و غیره انجام شد چیزی پیدا نشد. ممنون میشم اگر راهنمایی فرمائید.
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه جمعه ۷ شهریور ۹۹( 3 سال پیش)
      سلام و عرض ادب افزایش فشارخون بویژه فشار سیستولی یک امر طبیعی است. با توضیحات ارائه شده درد سینه شما منشا اسکلتی عضلانی دارد و با گرم نگه داشته شدن، نرمش و مسکن بهبود خواهد یافت. توصیه می‌کنم که در صورت وجود ریسک فاکتورهای قلبی و یا عدم پاسخ مناسب به درمان های فوق یک تست ورزش نیز انجام دهید
  • تصویر کاربر پرویز سه شنبه ۲۱ مرداد ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 215 مشاهده پرسش
    سلام جناب دکتر .من مدتی هست که مینیمم فشارم بالا میره .شبا از خواب میپرم .و دست وپام مور مور میکنه .دکتر قلب هم یه بار رفتم گفت مشکل خاصی نداری .ولی من هر چند روز اذیت میشم .خستگی مفرط دارم .زمان بالا رفتن مینیمم خونم به چشام فشار میاد . زود سرماخورده میشم .جلوی کولر نمیتونم بمونم و...موندم چکار کنم .
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه سه شنبه ۲۱ مرداد ۹۹( 3 سال پیش)
      سلام و عرض ادب در صورت تایید بالا بودن فشارخون در اندازه گیری های مکرر و یا در هولتر نیاز به انجام آزمایشات اولیه فشارخون و مصرف دارو دارید
  • تصویر کاربر صادق شنبه ۱۸ مرداد ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 357 مشاهده پرسش
    دکتر جان سلام
    ضمن سپاس فراوان از وقت و زمانی که برای پاسخ به پرسش ها، ۴۲ سال سن دارم و وزنم ۸۵ کیلو گرم است.
    نزدیک به سه سال است که فشار دیاستولیک بنده بین ۹.۵ تا ۱۰.۲ متغیر است البته به ندرت کمتر و بیشتر از بازه ذکر شده می شود. بعد از مراجعه به دکتر قرص های متورال (نصف شب نصف صبح)، لوزارتان و هیدرو کلراتیازید تجویز کرده اند که متاسفانه جواب نمیده و همچنان فشار دیاستولیک در بازه ذکر شده میباشد
    بزرگواری می کنید راهنمایی کنید. با سپاس
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه شنبه ۱۸ مرداد ۹۹( 3 سال پیش)
      سلام و عرض ادب لطفاً بفرمایید که معمولاً فشارخون سیستولی شما چقدر است؟
    2. تصویر کاربر صادق شنبه ۱۸ مرداد ۹۹( 3 سال پیش)
      باسلا م مجدد
      ضمن عرض ادب و سپاس فراوان از پیگیری شما
      فشار سیستولیک بنده نرمال است یعنی ۱۲ و به ندرت تا ۱۳ بالا می رود.
      همچنین قد بنده 172cm و وزن 85kg است ؛ وقتی دیدم فشار دیاستولیک پایین نیامد خودسرانه به جای مصرف یک نصفه قرص یک قرص کامل مصرف کردم که فایده ای نداشت و فقط باعث شد قرص های مصرفی فشار سیستولیک را بیشتر پایین بیاورن که گاهی باعث افت فشار بنده میشن یعنی سیستولیک تا۱۱ و گاهی تا ۱۰ پایین میاد
      همچنین لازم به ذکر است که متورال را یک متخصص و لوزارتان را دکتر عزیز دیگری تجویز نمودند. اما متاسفانه تاکنون فشار دیاستولیک پایین نیامده

      با سپاس فراوان
    3. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه شنبه ۱۸ مرداد ۹۹( 3 سال پیش)
      داروهای مورد اشاره را با والزومیکس 5/80 جایگزین بفرمایید و در صورت عدم پاسخ مناسب یک هولتر فشار خون ۲۴ ساعته انجام دهید
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر سعید سه شنبه ۱۴ مرداد ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 339 مشاهده پرسش
    با سلام.39سال دارم قد 185و وزن 103کیلوگرم. سابقه فشار خون بالا در خانواده داریم و شخصاً از سه سال قبل تحت نظر پزشک داروی لوزار 25 در دو نوبت استفاده میکنم. اما فشار خون دیاستولیک من همیشه بالا،در اعداد 8و9هست. گاهی سردرد میگیرم و چک میکنم که فشار خونم بالاست. اسید اوریک خونم کمی بالاست.الوپرانول مصرف میکنم.با توجه به شرایط کنونی امکان رفتن ب دکتر ندارم. ممنون میشم بفرمایید چه دارویی برای کم شدن فشار دیاستولیک ترجیحاً خارجی استفاده کنم که عوارض جانبی کمتری داشته باشه.؟
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه سه شنبه ۱۴ مرداد ۹۹( 3 سال پیش)
      سلام و عرض ادب پیشنهاد میکنم که ضمن کاهش وزن و استفاده از رژیم غذایی کم کالری‌ و کم نمک لوزارتان را با اکسفورج ۵/۱۶۰ جایگزین بفرمایید
    2. تصویر کاربر سعید سه شنبه ۱۴ مرداد ۹۹( 3 سال پیش)
      سپاسگزارم از توجه شما. لازم به ذکر است در چکاپ کامل شهریور 98فقط اوریک اسید و آنزیم های کبدی مقدار کمی نامتعادل بود. برای این موارد پیشنهاد خاصی دارید جناب دکتر؟
    3. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه سه شنبه ۱۴ مرداد ۹۹( 3 سال پیش)
      احتمالاً مبتلا به کبد چرب می‌باشید و اختلال آنزیم های کبدی به آن علت است ولی سایر احتمالات نیز وجود دارند لذا توصیه می‌کنم که یک سونوگرافی کبد و مجاری صفراوی انجام دهید و در صورت تایید کبد چرب مجدداً ضمن کاهش وزن از داروهای خانواده استاتین استفاده کنید. در مورد اسید اوریک هم مصرف آلوپورینول کافی است
    4. تصویر کاربر سعید سه شنبه ۱۴ مرداد ۹۹( 3 سال پیش)
      بسیار ممنونم از محبت شما. برای ویزیت این سونوگرافی به چه متخصصی باید مراجعه کنم؟
      آیا اگر با توجه به مسئله فشار خون به پزشک متخصص قلب و عروق مراجعه کنم ایشان این مورد را هم ویزیت و تجویز مینمایند؟
    5. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه سه شنبه ۱۴ مرداد ۹۹( 3 سال پیش)
      سونوگرافی توسط همکاران رادیولوژیست انجام می‌شود و درخواست سونوگرافی توسط همه پزشکان قابل انجام است
    6. نمایش سایر 4 پاسخ
  • تصویر کاربر شاهین دوشنبه ۱۳ مرداد ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 345 مشاهده پرسش
    سلام دکتر کلسترول ۱۱۰ برای یک مرد ۶۴ ساله میتواند موجب خستگی زود هنگام شود آیا کلسترول مینی موم هم دارد ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه دوشنبه ۱۳ مرداد ۹۹( 3 سال پیش)
      سلام و عرض ادب خیر
درحال دریافت اطلاعات