برای کاهش سریع چربی خون چه بخوریم؟

تغییر سبک زندگی و رژیم غذایی، یکی از ساده‌ترین راه‌های کاهش چربی خون و پیشگیری از بیماری‌های قلبی است. در این مقاله ۱۴ راهکار ساده جهت کاهش کلسترول بالا آمده است.

در کنار داروهایی که متخصص قلب برای کاهش چربی خون شما تجویز می کند، تغییر رژیم غذایی و فعالیت‌های ورزشی را که برای سلامت قلب بسیار مهم است، نباید نادیده گرفت.

کلسترول بالا

برای کاهش کلسترول چه بخوریم؟

بدن انسان به کلسترول بسیار اندکی نیاز دارد، اما بسیاری از مردم با مصرف بیش‌ از حد غذاهای چرب، کلسترول بالا و مضر مانند LDL را وارد بدن خود می‌کنند. درصورتی‌که سطح LDL بالا باشد، چربی در خون رسوب می کند و در نهایت این امر منجر به بیماری‌های قلبی و عروقی می‌شود. کلسترول مفید (HDL) برخلاف LDL نه‌ تنها مضر نیست بلکه باعث پاکسازی خون از کلسترول مضر LDL می‌شود.

✅ از دستانتان کمک بگیرید!

زیاده‌روی در خوردن بسیار آسان است و همین عامل موجب افزایش وزن و همچنین افزایش کلسترول می‌شود. برای آنکه بدانید در یک وعده چه میزان گوشت و ماهی مصرف کنید، کافی است به‌ اندازه کف دست خود از آن بردارید. یک وعده میوه به‌ اندازه یک‌ مشت است. یک وعده آجیل، سبزی‌های پخته‌شده، برنج و پاستا به‌اندازه کف دست است.

✅ غذاهای خوشمزه و مغذی را انتخاب کنید.

مصرف میوه و سبزی، ۵ الی ۹ وعده در روز موجب پایین آمدن سطح کلسترول مضر LDL می‌شود. آنتی‌اکسیدان و فیبر موجود در این مواد، برای بدن بسیار مفید است. علاوه بر این مصرف میوه و سبزی سبب پایین آمدن فشار خون و وزن می‌شود.

ماهی سالمون

✅ مصرف امگا ۳

ماهی سرشار از پروتئین و امگا۳ است، به همین دلیل مصرف آن دو بار در هفته توصیه می‌شود. امگا ۳ نوعی چربی مفید و مورد نیاز بدن است و سبب کاهش چربی‌های تری گلیسیرید در خون می‌شود. امگا ۳ همچنین سبب پایین آمدن کلسترول و در نتیجه جلوگیری از رسوب آن در داخل عروق می‌شود.

ماهی سالمون، تن و ساردین از جمله ماهی‌هایی هستند که سرشار از امگا ۳ بوده و توصیه می‌شود آن‌ها را به صورت کبابی، پخته و آب‌پز مصرف نمایید و از سرخ کردن آن‌ها پرهیز کنید.

✅در وعده صبحانه از غلات استفاده کنید.

مصرف غلات در وعده صبحانه، انتخابی هوشمندانه است و از پرخوری در وعده ناهار جلوگیری می‌کند. فیبر موجود در غلات باعث کنترل کلسترول مضر می‌ شود. مصرف غلات فقط مختص صبحانه نیست و در وعده‌های دیگر در طی روز نیز می‌توان آن‌ها را مصرف کرد.

آجیل

✅ آجیل بخورید.

آجیل را جایگزین هله‌ هوله و میان وعده‌های مضر مانند چیپس و پفک کنید. این دانه‌های مغذی سرشار از کلسترول مفید هستند و باعث پایین آمدن کلسترول مضر (LDL) می‌شوند. بر اساس مطالعات انجام شده، افرادی که در روز یک‌ مشت آجیل می‌خورند، کمتر به بیماری‌ های قلبی و عروقی مبتلا می‌گردند. وعده‌های غذایی خود را کوچک کنید و از مصرف بیش‌ از حد چربی، نمک و شکر پرهیز نمایید.

✅ مصرف چربی‌های غیر اشباع

مصرف چربی در رژیم غذایی لازم است اما به مقدار بسیار اندک، علاوه بر این نوع چربی نیز مهم است. به همین دلیل مصرف روغن‌های زیتون، آفتابگردان و کانولا به دلیل غیراشباع بودن و همچنین کلسترول مفید HDL بسیار توصیه می‌شوند.

برخلاف روغن‌های گیاهی، روغن‌های جانوری جز چربی‌های اشباع به‌حساب می‌آیند. چربی موجود در گوشت، لبنیات پرچرب، کره و روغن پالم، چربی‌ اشباع است. مصرف بیش از حد این چربی ها که سرشار از کلسترول مضر هستند، سبب گرفتگی عروق می شود و خطر ابتلا به سکته قلبی را افزایش می دهد.

مطلب مرتبط: برای آگاهی از علائم سکته قلبی و چگونگی پیشگیری از بروز آن بر روی لینک زیر کلیک کنید.

سکته قلبی

✅ کربوهیدرات‌ها

حبوبات و غلات، از آنجا که سرشار از فیبر هستند سبب افزایش قند خون نمی‌شوند. این مواد سبب کاهش کلسترول می‌شوند و باعث می‌شوند فرد برای مدت طولانی تر احساس سیری کند.

برخی مواد مانند برنج سفید، سیب‌زمینی و نان سفید، شامل کربوهیدرات‌ هایی هستند که سبب افزایش سریع قند می شوند و باعث می‌ شوند فرد زودتر احساس گرسنگی کند. همین عامل موجب افزایش وزن و چاقی می‌ گردد.

✅ ۳۰ دقیقه فعالیت ورزشی

تنها ۳۰ دقیقه فعالیت ورزشی در ۵ روز هفته، سبب کاهش کلسترول مضر و افزایش کلسترول مفید می‌شود. داشتن فعالیت همچنین سبب داشتن وزن ایده آل و پیشگیری از بیماری‌ های قلبی و عروقی می‌شود.

پیاده روی

✅ پیاده‌روی

پیاده‌روی ساده‌ترین، راحت‌ترین و کم‌ هزینه‌ترین فعالیت است. ورزش‌های هوازی مانند پیاده‌روی خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی و سکته را کاهش می دهند، استخوان‌ ها را قوی می کنند و برای کنترل استرس بسیار مناسب هستند. اگر به پیاده‌روی عادت ندارید، کافی است ابتدا با روزی ۱۰ دقیقه شروع کنید.

✅ مراقب غذاهای فست فود باشید.

غذاهای فست فود سرشار از چربی‌های اشباع، کالری و سدیم هستند. از این‌ رو در هنگام صرف غذاهای فست فود به موارد زیر دقت کنید:

  • بجای غذاهای سرخ‌کردنی از غذاهای پخته‌شده، کبابی و آب پز استفاده نمایید.
  • از خوردن چاشنی‌هایی مانند سس، پرهیز کنید.

✅ توضیحات روی بسته محصولات را به‌دقت مطالعه نمایید.

در هنگام انتخاب مواد غذایی، نوشته‌های روی محصول را مطالعه نمایید. به مواد تشکیل‌دهنده محصول مانند روغن‌های اشباع، سدیم، کالری و کلسترول دقت نمایید و سعی کنید محصولاتی را انتخاب نمایید که دارای ارزش غذایی بالایی باشند.

ریلکس کردن

✅ آرام باشید.

در بسیاری از مواقع استرس باعث مشکلات دیگر می‌شود. به‌ عنوان‌ مثال استرس در برخی افراد می‌تواند سبب افزایش فشار خون و حتی افزایش کلسترول شود.

برای آرام شدن کافی است در هنگام استرس فقط چند نفس عمیق بکشید. در صورتی‌ که برخی چیزها موجب استرس شما می‌شوند، کافی است از آن‌ها دوری نمایید.

✅ وزنتان را کنترل کنید.

اضافه‌وزن سبب مشکلات دیگر مانند افزایش چربی خون، فشارخون و ابتلا به دیابت نوع ۲ می‌شود. تمام این موارد نیز می‌توانند موجب رسوب در دیواره عروق شوند. کاهش وزن به‌ خصوص سوزاندن چربی‌های دور شکم کمک شایانی به کاهش کلسترول مضر می‌کند.

دکتر سعید یزدان خواه متخصص قلب و عروق و فوق تخصص آنژیوپلاستی

برای پرسش از دکتر برروی لینک مشاوره پزشکی کلیک کنید.

[wp_ulike]

.برای ارتقاء کیفیت مطالب امتیاز دهید

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

ثبت سوال جدید غیرفعال می‌باشد.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر فریبا یکشنبه ۲۰ مرداد ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 284 مشاهده پرسش
    سلام من ۴۰ ساله و دوساله ک متوجه شده ک روماتیسم قلبی و گشادی دریچه دارم مدتی بهم پنسیلین زدن بعدش قطعش کردن حالا قرص پرانول و متورال میخورم ولی هیچ تاثیری نداشتا ک هیچ نفس تنگیمم بیشتر شده حالا شما نظرتون چیه بای چکار کنم؟؟و بعضی وقتا سمت چپ دستمم کبود میشه؟؟چکار کنم؟ممنون ار لطف و زحمات شما
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه یکشنبه ۲۰ مرداد ۹۸( 5 سال پیش)

      سلام و عرض ادب
      لطفا
      ۱- متورال و پروپرانولول رو با هم مصرف نکنید
      ۲- تصویر گزارش اکو را بفرستید

  • تصویر کاربر سیما چهارشنبه ۱۶ مرداد ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 256 مشاهده پرسش
    باسلام خدمت شما.شوهرم ۲۷سالشه ومشکل نارسایی قلبی داره وبیشتر وقتا درد داره خصوصا شبا موقع خواب البته مادرزادیه چون مادرش این مشکل داشته ایا درمانی داره در حال حاضر هیچ دارویی استفاده نمکینه کل میونه خوبی با دارو نداره
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه چهارشنبه ۱۶ مرداد ۹۸( 5 سال پیش)

      سلام و عرض ادب
      ایشون نیاز به درمان داروئی دارند و عدم استفاده از داروهای لازم ( به هر دلیل ) موجب پیشرفت بیماری خواهد شد.

  • تصویر کاربر لیلا چهارشنبه ۱۶ مرداد ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 265 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر ، آیا با مصرف وراپامیل باید آب زیاد خورده شود ؟
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه چهارشنبه ۱۶ مرداد ۹۸( 5 سال پیش)

      سلام و عرض ادب
      مصرف آب به میزان متعارف کافی است خود دارو رو با آب کافی مصرف کنید

  • تصویر کاربر حنا یکشنبه ۶ مرداد ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 388 مشاهده پرسش
    سلام و خسته نباشی اقای دکتر من پلاکت خونم بیش از حد پایینه 22سالمه قصد بار داری دارم میخوام هر چه زودتر درمان شم میشه راهنماییم کنی باید چه دارویی بخورم تا زود نتیجه بگیرم؟
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه یکشنبه ۶ مرداد ۹۸( 5 سال پیش)

      سلام و عرض ادب
      لطفا با یکی از همکاران متخصص بیماریهای خون ( هماتولوژیست ) مشورت بفرمائید.

  • تصویر کاربر سامان یکشنبه ۶ مرداد ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 266 مشاهده پرسش
    سلام.جناب دکتریزدان خواه.درمورد بزرگ شدگی قلب توی عکس قفسه سینه فرمودین اکو بگیرید وپی گیر بشید اینکه عرض کنم حدودن شش ماهه تعبیه پیس میکر انجام شده و چند دفعه انالیز انجام شده توی مطب دوترمعالجش تا این دفعه اخری متوجه بزرگ شدگی قلبی شدن بوسیله متخصص ریه چون سرفه های گاهی خشک وتندی داشت واین اکو هم مال قبل از تعبیه پیس هست که اون موقع ریتم قلبی مادرم زیر ۴۰اومده بود که بعدش عمل شد.خواستم بببینم که اون موقع طبق اکو علایمی از بزرگ شدگی قلب مثل الان تو عکس قفسه سینه بوده یا دلایل دیگری موجب شده هست.باتشکر.واقعن ممنون.
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه یکشنبه ۶ مرداد ۹۸( 5 سال پیش)

      سلام و عرض ادب
      همان موقع هم قلب بزرگ بوده است.

  • تصویر کاربر شعله یکشنبه ۶ مرداد ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 294 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر ، یه سوال دارم اینکه آیا مصرف مادام العمر وراپامیل خطرناک است؟
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه یکشنبه ۶ مرداد ۹۸( 5 سال پیش)

      سلام و عرض ادب
      خیر ولی در صورت توصیه به ابلیشن بهتر هست که ابلیشن رو جایگزین مصرف مادامالعمر دارو کنید.

  • تصویر کاربر نسرین یکشنبه ۶ مرداد ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 291 مشاهده پرسش
    سلام
    مادر من ۶۲ سالشون هست و در عرض ۹ ماه دوبار دچار سکته مغزی در پوستریور سیرکولیشن مغزشون شدن و دیدشون تار شده.بعد از سکته اول اکوی قلب از راه مری شدن و سونوی رنگی کاروتید هم انجام دادن و گفتن نرمال هست.سی تی آنژیوی مغز هم انجام دادن اونم جواب خاصی نگرفتن و فقط سکته را تأیید کردند.و دکتر هم پلاویکس تجویز کردن که علی رغم مصرف اون باز هم هفته پیش اتفاق افتاد.
    باید بگم که مادرم دو سال میشه که تقریباً ماهی یکبار یکدفعه حالشون بد میشه.حالت تهوع میگیرن ، عق میزنن و رنگشون میپره عرق میشینه روی پیشونیشون و یه جورایی هوشیاریشون برای چند لحظه از دست میدن.بعد که بهتر میشن درد اطراف دیافراگم حس میکنن و کل روز بی حال میشن.
    اول گفتن از معده هست و آندوسکوپی و سونوی گوارش انجام دادن ولی بازم مشکلی نبود.
    ولی به نظر شما اینها علائم قلب و عروقی نیست؟
    یعنی ممکنه لخته ای توی بدنشون در حال چرخیدن باشه؟آخه یه مدت قبل تر هم یدفه میگفت درد توی دستم یا پام افتاده یا میگفت درد توی سینم افتاده.
    آزمایش های روماتیسمی هم انجام دادن ولی نرمال بود.
    شما در مورد قلبش نظرتون چیه
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه یکشنبه ۶ مرداد ۹۸( 5 سال پیش)

      سلام و عرض ادب
      به احتمال زیاد مشکل ناشی از وجود تنگی در شریان ورتبرال سمت مقابل هست بویژه اگر علائم هر دو بار در یک سمت باشند.

  • تصویر کاربر اشکان دوشنبه ۳۱ تیر ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 366 مشاهده پرسش
    سلام وقت بخیر، دکتر مصرف مکمل های بدنسازی مثل ٬ پودر پروتئین خالص و کراتین٬ که بدنسازان استفاده می کنند برای افرادی که قلب سالم دارن چنانچه از کارخانه معتبر و فاقد مواد شیمیایی و هورمونی باشند آیا مضر می باشد یا خیر ؟
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه دوشنبه ۳۱ تیر ۹۸( 5 سال پیش)

      سلام و عرض ادب
      توصیه کلی عدم مصرف داروهای فوق الذکر هست.

  • تصویر کاربر Zahra دوشنبه ۲۴ تیر ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 510 مشاهده پرسش
    سلام..برادرم ۱۳سالشه..سه سالی هست ۻربان قلبش نامنظم میزنه و زیر نظر دکتر بوده..تازگی اکو انجام داد و دکترش گفته که قلبش بزرگ شده و نیاز به عمل داره..اقای دکتر خواستم بدونم چقدر خطر داره بزرگی قلب و عملش؟
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه دوشنبه ۲۴ تیر ۹۸( 5 سال پیش)

      سلام و عرض ادب
      اطلاعات ارائه شده بسیار ناقص است لطفا توضیح بیشتری بدید.

  • تصویر کاربر mz چهارشنبه ۱۹ تیر ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 322 مشاهده پرسش
    سلام بنده 37 سال سن دارم فروردین 97 با تشخصی سکته قلبی خفیف بستری شده و بعد از آنزیو مشخص شد که مبتلابه slowflow هستم با چهار دارو مرخص شده و بعد از حدود 2 ماه با تشخیص متخصص قلب فقط دیلتیازم 120 روزی یکی مصرف میکردم بعد از ایجاد یک تپش به دنبال تنش های عصبی داروی مصرفی من به سوتالول و لیزونوژریل تغییر کرد که مصرف هر دو تا برام مشکل ساز شد و مبتلا به سرفه های شدید و خستگی مفرط شدم که دوباره داروها به آمیودارون و والزارتان تغییر کرد که با مصرف این داروها حالت خستگی و کسالت روزانه هنوز وجود دارد. میخواستم بپرستم با بیماری بنده مصرف امیودارون لزومی دارد در حالیکه فشار خون بنده الان حدود 11 روی 6 بوده و هیچ اثری از تپش و اریتمی ندارم. ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه چهارشنبه ۱۹ تیر ۹۸( 5 سال پیش)

      سلام و عرض ادب
      با توجه به توضیحات شما نیازی به داروهای مورد اشاره نیست ولی ممکن هست که پزشک معالج بدلیل دیگری این داروها رو شروع کرده باشند که در گزارش شما نیامده باشه.

درحال دریافت اطلاعات