نامنظم بودن ضربان قلب | ضربان قلب خطرناک چند است؟

فیبریلاسون‌ دهلیزی یا ضربان نامنظم قلب در نتیجه ی اختلال در سیستم الکتریکی قلب اتفاق می افتد. به طور طبیعی جریان الکتریکی قلب از دهلیز به سمت بطن، موجب انقباض نرمال قلب می‌شود. در فیبریلاسون‌ قلبی اما جریان الکتریکی نامنظم موجب ضربان نامنظم قلب می‌گردد.

نبض نامنظم

همان‌طور که گفته شد فیبریلاسون‌ باعث ضربان نامنظم می‌شود. از این رو اگر دستتان را روی نبض خود قرار دهید، متوجه این بی نظمی خواهید شد. تند بودن و بی نظمی ضربان قلب در صورت عدم درمان و کنترل به موقع، می‌تواند بسیار خطرناک باشد.

ضربان قلب خطرناک چند است؟

ضربان قلب به خودی خود خطرناک نیست. در حالت کلی تعداد ضربان بیشتر از ۱۰۰ ضربان در دقیقه بالا در نظر گرفته می شود. با این حال چنین ضربان قلبی نشان دهنده ی خطر برای قلب نیست. چرا که به عنوان مثال، یک پیاده روی سریع ۱۰ تا ۱۵ دقیقه ای به طور معمول ضربان قلب را به ۱۱۰ تا ۱۲۰ ضربان در دقیقه افزایش می دهد. بنابراین مهم این است که چه عاملی سبب افزایش چنین ضربان قلبی شده است؟!

علائم ضربان قلب نامنظم

در صورت ابتلا به تپش نامنظم قلب، فرد ممکن است علائم خطرناکی را تجربه کند. ضربان نامنظم می‌تواند باعث بروز علائمی از قبیل موارد زیر گردد:

👈 مطلب مرتبط: بسیاری از افراد دردهای قفسه سینه را در نتیجه ی حملات قلبی می دانند، اما درد در ناحیه قفسه سینه به دلایل متعددی می تواند اتفاق افتد. در این مقاله ۹ راهکار خانگی جهت درمان درد قفسه سینه به شما پیشنهاد می شود.

درمان درد قفسه سینه

نامنظم بودن ضربان قلب و سکته

مهم است که افراد ضربان قلب نرمال داشته باشند. نامنظم زدن قلب یکی از علائم جدی سکته است و حدود ۱۵ درصد از افراد مبتلا به این نوع عارضه، دچار سکته می‌شوند. جریان نامنظم خون در قلب باعث تشکیل لخته های خونی کوچکی در حفره قلبی می‌شود. لخته های خونی از طریق جریان خون وارد مغز شده و در نهایت موجب سکته می‌شوند. از این رو معمولا برای افراد مبتلا به ضربان نامنظم قلبی شدید، داروهای رقیق کننده خون تجویز می‌گردد.

‼ توجه: در صورت ابتلا به ضربان نامنظم و مشاهده علائمی همچون درد قفسه سینه، احساس ضعف و بی حالی، ضربان تند قلب (بیش از ۱۰۰ بار در دقیقه) و همچنین هرگونه علائم سکته به سرعت شماره ۱۱۵ را شماره گیری نمایید.

علت نامنظم بودن ضربان قلب چیست؟

نامنظم بودن ضربان و ریتم قلب نوعی ناهنجاری رایج است و برخی از موارد می‌تواند موجب تشدید آن گردد. این موارد عبارت‌اند از:

  • فشار خون بالا
  • اختلالات دریچه قلب
  • اختلالات کرونری
  • مصرف بیش ازحد مشروبات الکلی
  • اضافه وزن و چاقی
  • احساس خفگی در خواب
  • اختلالات تیروئیدی
  • عمل جراحی قلب : عمل جراحی قلب باز و بای پس قلب از جمله موارد جدی در بروز ضربان نامنظم هستند.

👈 مطلب مرتبط: عمل بای پس قلب چگونه انجام میشود؟ مراقبت های لازم بعد از عمل بای پس قلب کدامند؟ برای یافتن پاسخ برروی لینک زیر کلیک کنید.

عمل بای پس قلب

عوامل خطرزا در نامنظم زدن قلب

داشتن سابقه خانوادگی ابتلا به ریتم نامنظم قلب، یکی از موارد جدی و غیرقابل پیشگیری در ابتلا به این اختلال است. همچنین افزایش سن باعث افزایش خطر ابتلا به این اختلال می‌شود. علاوه بر این افراد سفید پوست در مقایسه با دیگر افراد، بیشتر در معرض خطر هستند.

رعایت بعضی موارد مانند داشتن رژیم غذایی سالم، کنترل وزن، عدم مصرف بیش از حد مشروبات الکلی و همچنین اجتناب از مصرف دخانیات، در کنترل و پیشگیری از نامنظم زدن قلب بسیار مؤثر هستند.

 ضربان نامنظم قلب مفرد

ضربان نامنظم قلب مفرد زمانی اتفاق می افتد که افراد زیر ۶۰ سال بدون علت خاصی دچار این عارضه گردند. ورزش و فعالیت، خوردن، خوابیدن و نوشیدن مشروبات الکلی از جمله موارد تشدید کننده آن است. ضربان نامنظم قلب مفرد گاهی نیاز به درمان ندارد و خود به خود بهبود می یابد. در این زمینه باید با توجه به نظر پزشک عمل کرد.

تشخیص نامنظم زدن قلب

تشخیص ضربان و تپش نامنظم قلب از طریق بررسی نوار قلب توسط پزشک صورت می‌گیرد. در صورتی که ضربان نامنظم قلب منقطع باشد، برای تشخیص این عارضه مستلزم استفاده از دستگاه کنترل هولتر Holter خواهد بود.

پس از تشخیص ضربان نامنظم قلب، برخی آزمایش های دیگر به منظور بررسی دریچه و عضلات قلب و همچنین تشخیص لخته خون توسط پزشک تجویز می‌گردد. آزمایش های دیگر شامل الکتروکاردیوگرام، بررسی میزان استرس و حتی گاهی میل زدن به منظور بررسی انسداد های عروقی می‌باشد.

👈 مطلب مرتبط: نحوه ی نصب هولتر قلب چگونه است؟ هولتر قلب چه چیزی را نشان می دهد؟ برای یافتن پاسخ برروی لینک زیر کلیک کنید.

هولتر قلب

دوره فیبریلاسون‌ دهلیزی

ضربان نامنظم قلب گاهی به صورت منقطع اتفاق می افتد. تپش نامنظم قلب به دلیل فیبریلاسون‌ دهلیزی ممکن است آغاز شود، ادامه یابد و علائم آن به حدی تشدید شود که نیازمند کنترل و درمان باشد.

درمان ضربان نامنظم قلب

کاردیو ورژن

در مواردی درمان نامنظم زدن قلب به وسیله شوک الکتریکی مؤثر است و به آن کاردیو ورژن گفته می‌شود. در موارد بسیار حاد، تنها گزینه کنترل این عارضه شوک الکتریکی است.

پیش از انجام کاردیو ورژن برای بیمار چند نمونه دارو تجویز می‌شود. در صورتی که مصرف دارو مؤثر واقع نگردد و تپش نامنظم قلب بیش از ۴۸ ساعت ادامه یابد، کاردیو ورژن در مورد فرد بیمار انجام نمی‌شود. دلیل انجام ندادن این عمل به خاطر لخته های خون است زیرا ممکن است منجر به سکته گردد.

عمل جراحی

در مواردی نیز درمان این اختلال مستلزم عمل جراحی است. ماز Maze نوعی عمل جراحی است که با ایجاد شکاف های کوچکی روی دهلیز باعث کنترل ضربان نامنظم قلب می‌شود. این عمل از طریق فرستادن رشته های کوچک به قلب انجام می‌شود.

دارو

معمولاً برای بیماران مبتلا به تپش نامنظم قلب به منظور پیشگیری از عوارض و خطرات، دارو تجویز می‌شود. داروهای رقیق کننده خون و ضد انعقاد خون موجب پیشگیری از خطر سکته می‌گردد. علاوه بر این داروهای تنظیم کننده میزان ضربان قلب مانع از ضربان قلب بسیار تند می‌شوند. همچنین برخی داروها به منظور کنترل ضربان الکتریکی قلب طراحی شده اند و مانع از بی نظمی آن می‌شوند.

ابلیشن قلبی

در موارد خاصی مصرف دارو و کاردیو ورژن ممکن است مؤثر واقع نگردد. از این رو عمل آبلِیشن توسط پزشک الکتروفیزیولوژیست به منظور رفع این مشکل ممکن است انجام شود.

در این روش جریان برق با ولتاژ پایین و فرکانس بالا از طریق میله رشته ای که در قلب قرار می‌گیرد، به محدوده ای از قلب که موجب ضربان نامنظم قلب می‌شود فرستاده می‌شود. این روش باعث از بین رفتن قسمتی از بافتی که موجب ضربان نامنظم قلب می‌شود، می‌گردد.

مطلب مرتبط: عمل ابلیشن قلب چگونه انجام می شود؟ مراقبت های لازم بعد از عمل ابلیشن کدامند؟ آیا سوزاندن رگ قلب خطرناک است؟ برای دانستن کلیک کنید.

عمل ابلیشن قلب

پیس میکر

در موارد بسیار نادری پس از انجام آبلیشن، ممکن است پیس میکر توسط پزشک در قلب قرار داده شود. پیس میکر برای درمان نامنظم زدن قلب طراحی نشده است بلکه به منظور درمان ضربان اندک قلب ساخته شده است. به همین دلیل در این مورد با پزشک کاردیولوژیست خود صحبت کنید.

پیشگیری از ابتلا به نبض نامنظم

داشتن رژیم غذایی سالم و پرهیز از برخی عادت های نادرست غذایی می‌تواند سبب کاهش ابتلا به ریتم نامنظم شود. فعالیت ورزشی مستمر، پرهیز از مصرف دخانیات، کنترل فشار خون و مصرف غذاهای کم چرب و کم نمک نیز در پیشگیری از ابتلا به این عارضه بسیار حائز اهمیت است.

توصیه پزشک

در صورت تشخیص و درمان به موقع، نامنظم زدن قلب بهبود می یابد. مصرف دارو به خصوص داروهای رقیق کننده خون برای افراد مبتلا به ضربان قلب نامنظم شدید ضروری است. برخی از این داروها نیز ممکن است همراه با عوارض طولانی مدت باشد که در این مورد توصیه می‌شود با پزشک خود مشورت نمایید.

 

دکتر سعید یزدانخواه متخصص قلب و عروق و فوق تخصص آنژیوپلاستی

برای پرسش از دکتر روی مشاوره پزشکی کلیک کنید.

[wp_ulike]

.برای ارتقاء کیفیت مطالب امتیاز دهید

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

ثبت سوال جدید غیرفعال می‌باشد.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر فاطمه‌ جمعه ۳ دی ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 222 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر خسته نباشید همون طور که میدونید در حالت عادی ما ضربان قلبمون رو تا دست روش نزاریم نمیفهمیم.روزانه در حالت عادی ضربان قلبم‌ که درحالت عادیه بدون داشتن استرسی اندازه یک یا دو ثانیه ضربان قلبم زیاد میشه به طوری که احساس میکنم قلبم به‌ اطراف قفسه سینم برخورد میکنه این خیلی برای من نگران کنندس اگه میشه راهنمایی کنید؟؟؟
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه جمعه ۳ دی ۰( 2 سال پیش)
      سلام و عرض ادب لطفاً یک هولتر نوار قلب ۴۸ ساعته انجام دهید
  • تصویر کاربر الهه پنجشنبه ۲ دی ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 237 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر میخواستم زپرسم نوسان قلب خطرناکه؟
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه پنجشنبه ۲ دی ۰( 2 سال پیش)
      پاسخ شما در سوال قبلی داده شد
  • تصویر کاربر الهه پنجشنبه ۲ دی ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 407 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر میخواستم زپرسم نوسان قلب خطرناکه؟
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه پنجشنبه ۲ دی ۰( 2 سال پیش)
      سلام و عرض ادب منظور شما از نوسان قلب چیست؟
  • تصویر کاربر صدف چهارشنبه ۲۴ آذر ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 217 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر خسته نباشید . من دختری ۱۶ ساله هستم . حدود یک هفته وقتی کمی عمیق نفس بکشم احساس درد و فشار در قفسه سینه احساس میکنم . احساس خستگی زیاد دارم و صبح ها حالت تهوع . مواقعی ک کمی راه میرم یا فعالیت سبکی انجام میدم یا حتی وقتی استرس داشته باشم تنفسم شدید میشه و قلبم هم درد میگیره و تند تند میتپه و انگار میخواد از از جاش کنده بشه
    ممنون میشم منو راهنمایی کنید و بگید ایا چنین علائمی خطرناک هستن !؟🌹🌹🌹
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه چهارشنبه ۲۴ آذر ۰( 3 سال پیش)
      سلام و عرض ادب لطفاً از مسکن هایی نظیر ژلوفن استفاده بفرمایید و از عدم ابتلا به کرونا اطمینان حاصل فرمائید
  • تصویر کاربر ابوالفضل چهارشنبه ۲۴ آذر ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 229 مشاهده پرسش
    دکتر سلام من دیشب سی ثانیه نمیزدبعد ضربان قلبم برگشت و بعدش تپش قلب گرفتم میشه راهنمایی کنید
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه چهارشنبه ۲۴ آذر ۰( 3 سال پیش)
      سلام و عرض ادب لطفاً جهت ویزیت و گرفتن نوار قلب به یکی از همکاران محترم متخصص بیماریهای قلب و عروق مراجعه فرمایید
  • تصویر کاربر زهرا چهارشنبه ۲۴ آذر ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 201 مشاهده پرسش
    سلام‌وقت بخیر .من ۱۶ ساله هستم . چند روزه که مدام در طول شبانه روز احساس سنگینی و درد در قفسه سینه دارم و تنفس و نبضم نامنظمه و چند روزه ک در روز حالت تهوع دارم . خیلی احساس بی حالی و خستگی و خواب الودگی دارم‌ و درد دست . تا الان مشکل قلبی نداشتم .
    ایا این علائم خطرناکه
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه چهارشنبه ۲۴ آذر ۰( 3 سال پیش)
      سلام و عرض ادب لطفاً جهت ویزیت به یکی از همکاران محترم متخصص بیماریهای داخلی مراجعه بفرمایید
  • تصویر کاربر حسن چهارشنبه ۲۴ آذر ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 244 مشاهده پرسش
    باسلام خدمت دکتر من ۶۰ سال سن دارم سال ۹۹ استنت گذاشتم دو عدد در یک رگ داروی پلاویکس یکسال خوردم اکنون پزشک مربوطه فقط اسپرین و داروی فشار والزومیکس ۵/۸۰ تجویز و آتوراواستادین بیست هم میخورم دوماه قبل یک پزشک قلب دیگر داروی فشار من را عوض کرده املوپرست با والسارتان ۸۰ داده بعد از سه روز مصرف دچار AF قلب بمدت سه ساعت شدم که دوباره سینوسی شد خوب شد اکنون پزشک داروی کنکور دو نیم و زالربان ۲۰ و همون قرص والزمیکس ۵/۸۰ با آسپرین را تجویز کرده اما درد منتشر از سینه چپ به زیر دنده ها دارم که با بررسی دوپزشک قلب تشخیص ناشی از دیسک گردن بوده که باید جراحی شود خلاصه مطلب در طول روز چند بار هر ده یا ۲۰ یا نیم ساعت انگار بین نبض های قلبم یک خلا یا تپش یا بصورت دلهره میزند هیچ علایمی در این مورد ندارم اما نبض من همیشه بین ۴۵ در حال استراحت مطلق و ۶۰ میباشد آیا درمان خاصی هست یا نه بخاطر داروهایت آیا رفع میشود یا خیر
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه چهارشنبه ۲۴ آذر ۰( 3 سال پیش)
      سلام و عرض ادب لطفاً یک هولتر نوار قلب ۴۸ ساعته انجام دهید. احتمالاً دچار آریتمی شده اید
  • تصویر کاربر Sajjad چهارشنبه ۲۴ آذر ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 436 مشاهده پرسش
    سلام خدمت پزشک محترم ، من مرد 25 ساله هستم که دو روز هست بعد از خوردن غذا به هنگام دراز کشیدن دچار جا افتادن نبض میشم بصورتی که یک حالت ارتعاشی عجیب بدون درد از بالای قفسه سینه تا گلو به وجود میاد بدون درد ، وقتی نبض رو اون لحظه میگیرم یک نبض توقف داره و باز منظم میشه اما بطور کلی ضربات تند نیست و حدود هفتاد تا هشتاد هست و اینکه وقتی بلا فاصله از حالت درازکش به نشسته یا ایستاده میشم این حالات از بین میره ، حدود 1/5 پیش هم اکو گرفتم گفتند مقدار خفیف دریچه خون پس میزنه و خیلی متوجه نشدم منظور چی هست البته این رو هم اضافه کنم که همراهش حالت ترش کردن هم بود ، خواهش میکنم راهنمایی کنید ، با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه چهارشنبه ۲۴ آذر ۰( 3 سال پیش)
      سلام و عرض ادب به احتمال زیاد دچار آریتمی هستید فعلا از پنتوپرازول ۴۰ میلی گرم هر صبح استفاده بفرمایید و در صورت عدم پاسخ مناسب یک هولتر نوار قلب ۴۸ ساعته انجام دهید
  • تصویر کاربر مهدی چهارشنبه ۱۷ آذر ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 228 مشاهده پرسش
    سلام خسته نباشید پسر من ۱۶ سال دارد فوتبالیست هست امروز دکتر رفته برای نوار قلب دکتر گفته ضربان قلبش نا منظم است خیلی نگرانم لطفا راهنمایم کنید خدا خیرتان بدهد، در ضمن تیروئید ش هم یه کمی کم کار است ،ودر خوردن نمک زیاده روی میکند آیا ربطی به اینها دارد؟
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه چهارشنبه ۱۷ آذر ۰( 3 سال پیش)
      سلام و عرض ادب لطفاً تصویر نوار قلب ایشان را بفرستید و احتمالاً ناشی از کم کاری تیروئید و یا مصرف نمک نیست
  • تصویر کاربر ساملن یکشنبه ۱۴ آذر ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 232 مشاهده پرسش
    با سلام صدای ضربان قلب من حدودادرهر10 ضربه 6ضربه ملایم 4ضربه بقیه یا تند یا آهسته
    میزند ایا خطری دارد یا نرمال است؟لطفا جوابم بدین
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه یکشنبه ۱۴ آذر ۰( 3 سال پیش)
      سلام و عرض ادب لطفاً تصویر نوار قلب خود را بفرستید
درحال دریافت اطلاعات