نامنظم بودن ضربان قلب | ضربان قلب خطرناک چند است؟

فیبریلاسون‌ دهلیزی یا ضربان نامنظم قلب در نتیجه ی اختلال در سیستم الکتریکی قلب اتفاق می افتد. به طور طبیعی جریان الکتریکی قلب از دهلیز به سمت بطن، موجب انقباض نرمال قلب می‌شود. در فیبریلاسون‌ قلبی اما جریان الکتریکی نامنظم موجب ضربان نامنظم قلب می‌گردد.

نبض نامنظم

همان‌طور که گفته شد فیبریلاسون‌ باعث ضربان نامنظم می‌شود. از این رو اگر دستتان را روی نبض خود قرار دهید، متوجه این بی نظمی خواهید شد. تند بودن و بی نظمی ضربان قلب در صورت عدم درمان و کنترل به موقع، می‌تواند بسیار خطرناک باشد.

ضربان قلب خطرناک چند است؟

ضربان قلب به خودی خود خطرناک نیست. در حالت کلی تعداد ضربان بیشتر از ۱۰۰ ضربان در دقیقه بالا در نظر گرفته می شود. با این حال چنین ضربان قلبی نشان دهنده ی خطر برای قلب نیست. چرا که به عنوان مثال، یک پیاده روی سریع ۱۰ تا ۱۵ دقیقه ای به طور معمول ضربان قلب را به ۱۱۰ تا ۱۲۰ ضربان در دقیقه افزایش می دهد. بنابراین مهم این است که چه عاملی سبب افزایش چنین ضربان قلبی شده است؟!

علائم ضربان قلب نامنظم

در صورت ابتلا به تپش نامنظم قلب، فرد ممکن است علائم خطرناکی را تجربه کند. ضربان نامنظم می‌تواند باعث بروز علائمی از قبیل موارد زیر گردد:

👈 مطلب مرتبط: بسیاری از افراد دردهای قفسه سینه را در نتیجه ی حملات قلبی می دانند، اما درد در ناحیه قفسه سینه به دلایل متعددی می تواند اتفاق افتد. در این مقاله ۹ راهکار خانگی جهت درمان درد قفسه سینه به شما پیشنهاد می شود.

درمان درد قفسه سینه

نامنظم بودن ضربان قلب و سکته

مهم است که افراد ضربان قلب نرمال داشته باشند. نامنظم زدن قلب یکی از علائم جدی سکته است و حدود ۱۵ درصد از افراد مبتلا به این نوع عارضه، دچار سکته می‌شوند. جریان نامنظم خون در قلب باعث تشکیل لخته های خونی کوچکی در حفره قلبی می‌شود. لخته های خونی از طریق جریان خون وارد مغز شده و در نهایت موجب سکته می‌شوند. از این رو معمولا برای افراد مبتلا به ضربان نامنظم قلبی شدید، داروهای رقیق کننده خون تجویز می‌گردد.

‼ توجه: در صورت ابتلا به ضربان نامنظم و مشاهده علائمی همچون درد قفسه سینه، احساس ضعف و بی حالی، ضربان تند قلب (بیش از ۱۰۰ بار در دقیقه) و همچنین هرگونه علائم سکته به سرعت شماره ۱۱۵ را شماره گیری نمایید.

علت نامنظم بودن ضربان قلب چیست؟

نامنظم بودن ضربان و ریتم قلب نوعی ناهنجاری رایج است و برخی از موارد می‌تواند موجب تشدید آن گردد. این موارد عبارت‌اند از:

  • فشار خون بالا
  • اختلالات دریچه قلب
  • اختلالات کرونری
  • مصرف بیش ازحد مشروبات الکلی
  • اضافه وزن و چاقی
  • احساس خفگی در خواب
  • اختلالات تیروئیدی
  • عمل جراحی قلب : عمل جراحی قلب باز و بای پس قلب از جمله موارد جدی در بروز ضربان نامنظم هستند.

👈 مطلب مرتبط: عمل بای پس قلب چگونه انجام میشود؟ مراقبت های لازم بعد از عمل بای پس قلب کدامند؟ برای یافتن پاسخ برروی لینک زیر کلیک کنید.

عمل بای پس قلب

عوامل خطرزا در نامنظم زدن قلب

داشتن سابقه خانوادگی ابتلا به ریتم نامنظم قلب، یکی از موارد جدی و غیرقابل پیشگیری در ابتلا به این اختلال است. همچنین افزایش سن باعث افزایش خطر ابتلا به این اختلال می‌شود. علاوه بر این افراد سفید پوست در مقایسه با دیگر افراد، بیشتر در معرض خطر هستند.

رعایت بعضی موارد مانند داشتن رژیم غذایی سالم، کنترل وزن، عدم مصرف بیش از حد مشروبات الکلی و همچنین اجتناب از مصرف دخانیات، در کنترل و پیشگیری از نامنظم زدن قلب بسیار مؤثر هستند.

 ضربان نامنظم قلب مفرد

ضربان نامنظم قلب مفرد زمانی اتفاق می افتد که افراد زیر ۶۰ سال بدون علت خاصی دچار این عارضه گردند. ورزش و فعالیت، خوردن، خوابیدن و نوشیدن مشروبات الکلی از جمله موارد تشدید کننده آن است. ضربان نامنظم قلب مفرد گاهی نیاز به درمان ندارد و خود به خود بهبود می یابد. در این زمینه باید با توجه به نظر پزشک عمل کرد.

تشخیص نامنظم زدن قلب

تشخیص ضربان و تپش نامنظم قلب از طریق بررسی نوار قلب توسط پزشک صورت می‌گیرد. در صورتی که ضربان نامنظم قلب منقطع باشد، برای تشخیص این عارضه مستلزم استفاده از دستگاه کنترل هولتر Holter خواهد بود.

پس از تشخیص ضربان نامنظم قلب، برخی آزمایش های دیگر به منظور بررسی دریچه و عضلات قلب و همچنین تشخیص لخته خون توسط پزشک تجویز می‌گردد. آزمایش های دیگر شامل الکتروکاردیوگرام، بررسی میزان استرس و حتی گاهی میل زدن به منظور بررسی انسداد های عروقی می‌باشد.

👈 مطلب مرتبط: نحوه ی نصب هولتر قلب چگونه است؟ هولتر قلب چه چیزی را نشان می دهد؟ برای یافتن پاسخ برروی لینک زیر کلیک کنید.

هولتر قلب

دوره فیبریلاسون‌ دهلیزی

ضربان نامنظم قلب گاهی به صورت منقطع اتفاق می افتد. تپش نامنظم قلب به دلیل فیبریلاسون‌ دهلیزی ممکن است آغاز شود، ادامه یابد و علائم آن به حدی تشدید شود که نیازمند کنترل و درمان باشد.

درمان ضربان نامنظم قلب

کاردیو ورژن

در مواردی درمان نامنظم زدن قلب به وسیله شوک الکتریکی مؤثر است و به آن کاردیو ورژن گفته می‌شود. در موارد بسیار حاد، تنها گزینه کنترل این عارضه شوک الکتریکی است.

پیش از انجام کاردیو ورژن برای بیمار چند نمونه دارو تجویز می‌شود. در صورتی که مصرف دارو مؤثر واقع نگردد و تپش نامنظم قلب بیش از ۴۸ ساعت ادامه یابد، کاردیو ورژن در مورد فرد بیمار انجام نمی‌شود. دلیل انجام ندادن این عمل به خاطر لخته های خون است زیرا ممکن است منجر به سکته گردد.

عمل جراحی

در مواردی نیز درمان این اختلال مستلزم عمل جراحی است. ماز Maze نوعی عمل جراحی است که با ایجاد شکاف های کوچکی روی دهلیز باعث کنترل ضربان نامنظم قلب می‌شود. این عمل از طریق فرستادن رشته های کوچک به قلب انجام می‌شود.

دارو

معمولاً برای بیماران مبتلا به تپش نامنظم قلب به منظور پیشگیری از عوارض و خطرات، دارو تجویز می‌شود. داروهای رقیق کننده خون و ضد انعقاد خون موجب پیشگیری از خطر سکته می‌گردد. علاوه بر این داروهای تنظیم کننده میزان ضربان قلب مانع از ضربان قلب بسیار تند می‌شوند. همچنین برخی داروها به منظور کنترل ضربان الکتریکی قلب طراحی شده اند و مانع از بی نظمی آن می‌شوند.

ابلیشن قلبی

در موارد خاصی مصرف دارو و کاردیو ورژن ممکن است مؤثر واقع نگردد. از این رو عمل آبلِیشن توسط پزشک الکتروفیزیولوژیست به منظور رفع این مشکل ممکن است انجام شود.

در این روش جریان برق با ولتاژ پایین و فرکانس بالا از طریق میله رشته ای که در قلب قرار می‌گیرد، به محدوده ای از قلب که موجب ضربان نامنظم قلب می‌شود فرستاده می‌شود. این روش باعث از بین رفتن قسمتی از بافتی که موجب ضربان نامنظم قلب می‌شود، می‌گردد.

مطلب مرتبط: عمل ابلیشن قلب چگونه انجام می شود؟ مراقبت های لازم بعد از عمل ابلیشن کدامند؟ آیا سوزاندن رگ قلب خطرناک است؟ برای دانستن کلیک کنید.

عمل ابلیشن قلب

پیس میکر

در موارد بسیار نادری پس از انجام آبلیشن، ممکن است پیس میکر توسط پزشک در قلب قرار داده شود. پیس میکر برای درمان نامنظم زدن قلب طراحی نشده است بلکه به منظور درمان ضربان اندک قلب ساخته شده است. به همین دلیل در این مورد با پزشک کاردیولوژیست خود صحبت کنید.

پیشگیری از ابتلا به نبض نامنظم

داشتن رژیم غذایی سالم و پرهیز از برخی عادت های نادرست غذایی می‌تواند سبب کاهش ابتلا به ریتم نامنظم شود. فعالیت ورزشی مستمر، پرهیز از مصرف دخانیات، کنترل فشار خون و مصرف غذاهای کم چرب و کم نمک نیز در پیشگیری از ابتلا به این عارضه بسیار حائز اهمیت است.

توصیه پزشک

در صورت تشخیص و درمان به موقع، نامنظم زدن قلب بهبود می یابد. مصرف دارو به خصوص داروهای رقیق کننده خون برای افراد مبتلا به ضربان قلب نامنظم شدید ضروری است. برخی از این داروها نیز ممکن است همراه با عوارض طولانی مدت باشد که در این مورد توصیه می‌شود با پزشک خود مشورت نمایید.

 

دکتر سعید یزدانخواه متخصص قلب و عروق و فوق تخصص آنژیوپلاستی

برای پرسش از دکتر روی مشاوره پزشکی کلیک کنید.

[wp_ulike]

.برای ارتقاء کیفیت مطالب امتیاز دهید

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

ثبت سوال جدید غیرفعال می‌باشد.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر عرفان دوشنبه ۱ شهریور ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 172 مشاهده پرسش
    با سلام و خسته نباشید من تقریبا 5 ماه پیش نصف شب با درد قلب از خواب بیدار شدم که با نفس کشیدن درد میگرفت و با نفس عمیق دردش بیشتر میشد پیش متخصص رفتم و نوار قلب و اکو گرفتم تپش قلب داشتم و ضربانم بالا بود و شلی دریچه میترال هم داشتم که متخصص گفت دردش به خاطر همینه و زیاد جدی نیست و گذشت تا اینکه دو هفته پیش دست چپم دقیقا بازوی چپم درد میکرد در حالت استراحت هم سوزش داشت و دو هفته طول کشید و بعدش یه حالت بی قراری داشتم ضربانم احساس میکردم نامنظمه و مکث بین ضربانم بود یهو قلبم وایمیسه بعد میزنه این بار پیش یه متخصص دیگه رفتم ضربانمو گرفت 86 بود گفت بالاست بعد معاینم کرد و فشارمو گرفت گفت فشار دیاستولت بالاست نه و نیم بود فشار سیستولم هم دوزاده و نیم بود برام قرص پرانول 20 و لوزامیکس اچ نوشت که هر شب نصفشو بخورم و نوار قلب و اکو قبلیمو نگاه کرد گفت مشکلی نیست و دوباره ازم نوار نگرفت الان دو روزه که میگذره ولی هیچ فرقی نکرده همچنان مکث تو ضربانم هست که باعث میشه استرس بگیریم و یه حال بدی بهم دست میده میخواستم بدونم مشکلم جدیه؟؟ 30 سالمه و مادرمم گرفتگی عروق قلبی داشته یعنی سابقه ارثی هم داریم اکو و نوار قلبیمو ضمیمه میکنم با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه دوشنبه ۱ شهریور ۰( 2 سال پیش)
      سلام و عرض ادب اکوکاردیوگرافی خود را هر دو سال یکبار تکرار بفرمایید و نیز یک هولتر نوار قلب ۴۸ ساعته انجام دهید. فعلا لوزامیکس اچ را قطع بفرمائید
  • تصویر کاربر فاطمه دوشنبه ۲۵ مرداد ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 158 مشاهده پرسش
    سلام ببخشین من دو هفته میشه که تپش قلب دارم احساس میکنم قلبم کمی مکث میکنه وبعد میزنه .ضربان قلبم حالت کوبیدن داره .البته قرص فشار هم میخورم .۵۳ سالم هست و دوهفته پیش واکسن هم زدم لطفا بگین چکار باید بکنم ممنون.
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه دوشنبه ۲۵ مرداد ۰( 2 سال پیش)
      سلام و عرض ادب در مرحله اول نیاز به گرفتن نوار قلب دارید
  • تصویر کاربر معصومه شنبه ۱۶ مرداد ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 467 مشاهده پرسش
    سلام خسته نباشید
    من پنج شنبه ها و جمعه ها قرص لووتیروکسبن ۱۰۰میخورم از دیروز تپش قلب نامنظم و حالت تهوع و بیقرارم
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه شنبه ۱۶ مرداد ۰( 2 سال پیش)
      سلام و عرض ادب لطفاً یک نوار قلب بگیرید
  • تصویر کاربر اناهیتا چهارشنبه ۱۳ مرداد ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 168 مشاهده پرسش
    سلام خسته نباشید من اندازه دو سه سال هست که متوجه این شدم که قلبم کمی نامنظم میزنه به طوری که اولین بار خودبه خود توجه ام به ضربان قلبم جلب شد دیدم قلبم چندتا میزنه بعد یک دفعه ای انگار نمی زنه دوباره این زنجیره تکرار میشه علاعمی مانند غش کردن وسرفه کردن،درد قفسه سینه و یا بیماری قلبی تا به حال نداشته ام می خواستم بدونم مشکل قلبی دارم یا اینکه نیازی به نوار قلب هست یا خیر لطفا جواب بدید الان دو شبه درست حسابی نخوابیدم و بخاطر شرایط کرونا نتونستم به پزشک مراجعه کنم خواهش میکنم جواب بدید لطفا
    در زمن من خیلی ادم استرسی هستم وسر بعضی مساعل سریع تپش قلب میگیرم و من ۱۸ ساله هستم تمنا می کنم جواب بدید
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه چهارشنبه ۱۳ مرداد ۰( 2 سال پیش)
      سلام و عرض ادب احتمالاً مبتلا به آریتمی هستید و برای تصمیم گیری در مورد نیاز و یا عدم نیاز به درمان و در صورت لزوم درمان مناسب برای شما توصیه می‌کنم که یک هولتر نوار قلب ۴۸ ساعته انجام دهید
  • تصویر کاربر منصوره یکشنبه ۳ مرداد ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 316 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکترخسته نباشید من دچاره دردقفسه سینه وتنگی نفس شدم رفتم اکو پزشک گفتن شلی میترال داری و فشار ریت ۲۹ هست که بالاعه بهم قرص مونته لوکاست ۱۰ و سبکس و متورال ۵۰ دادن ...الان قرصو میخورم مونته لوکاست سردردمیگیرم ی مقدارو یکم تنگی نقسم بیشتر میشه بایدچیکارکنم ایا فشارریم اصلاخوب میشع چون نوشته تو گوگل درمان نداره و بیمارانی ک این مریضیودارن عمرشون خیلی کم میشه تروخدا کمکم کنید پراز ناامیدی و نگرانیم
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه یکشنبه ۳ مرداد ۰( 2 سال پیش)
      سلام و عرض ادب فشار شریان ریوی در حد اعلام شده در اکو طبیعی است و نیاز به اقدامی ندارد
  • تصویر کاربر فاطمه دوشنبه ۲۸ تیر ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 353 مشاهده پرسش
    باسلام جناب آقای دکتر یزدانخواه،طبق سیتی آنژیوگرافی که من انجام دادم مبتلا به اسپاسم قلبی هستم،وفشار خونم امروز ۱۷ روی ۹ بود،پزشکم لوزارتن اچ تجویز کردند و به خوردن آسپرین که داروی همیشگی است تاکید کردندو رزوکسین نیز میخورم ومتورال و آرزوهای دیگر مثل متفورمین و غیره،آیا داروی دیگری لازم است؟ضمنا امروزفروفورت دیودهای نیز تجویز شده است؟
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه دوشنبه ۲۸ تیر ۰( 2 سال پیش)
      سلام و عرض ادب برای کنترل مناسب فشارخون نیاز به تغییر داروها دارید لطفاً لیست کامل داروهای مصرفی را بهمراه دوز مصرفی بفرمایید
  • تصویر کاربر پیمان یکشنبه ۲۷ تیر ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 190 مشاهده پرسش
    سلام دکتر وقت بخیر من ضربان قلبم نامنظم میزنع و احساس تنگی میشم موقع خواب اذیت نمیشم ولی موقع بیداری اذیت کننده هستش پرانول هم استفاده میکنم زیاد تاثیری ندارد
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه یکشنبه ۲۷ تیر ۰( 2 سال پیش)
      سلام و عرض ادب لطفاً یک هولتر نوار قلب ۴۸ ساعته انجام دهید
  • تصویر کاربر علیرضا پنجشنبه ۲۴ تیر ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 320 مشاهده پرسش
    آقای دکتر من یک عدد قرص آتنولول 100 برای فشار خون مصرف میکردم با شما مشورت کردم فرمودید بیزوپرولول 5 به جای آتنولول مصرف کن و من 4 ماه هست نصف قرص بیزوپرولول 2/5 هر شب مصرف میکنم و فشارم کنترل است سونو و آزمایش از پروستات انجام دادم پروستاتم 1/33 و فری پی اس آ 26 صدم و اندازه پروستات 30 سی سی بود سه سال قبل هم 30 سی سی بود. متخصص ارولوژی گفت خوبه. فقط تری گلیسریدم 197 بود کمی بالا هست. سوال این هست آیا بیزوپرولول در پیشگیری از سرطان پروستات موثر نیست؟ چون در تحقیقات ثابت شده که آتنولول حدود 50 درصد در پیشگیری موثر است. آقای دکتر درسته من برای پیشگیری از سرطان پروستات به جای بیزوپرولول من آتنولول مصرف کنم؟ قبلا آتنولول مصرف میکردم ضربانم زیر 60 می آمد و فشارم خوب کنترل نبود ولی بیزوپرولول برام عوارضی نداره و با نصف 2/5 فشارم کنترل است.
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه پنجشنبه ۲۴ تیر ۰( 2 سال پیش)
      سلام و عرض ادب خیر بیزوپرولول در این مورد نقشی ندارد. مصرف آتنولول را توصیه نمی کنم
  • تصویر کاربر سهرابی یکشنبه ۱۳ تیر ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 189 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    فرمودید که مدارک پزشکی رو بفرستم
    چندتا آزمایش اردیبهشت ماه هم هست اگر لازمه بفرستم
    لطف کنید نظرتون در مورد عکس ها رو بگیدو اینکه احتیاج است بیشتر پیگیری کنم؟
    یک بار عکس هارا ب صورت گیف فرستادم ک فرمودید جداگانه بفرستم
    ممنون خسته نباشید
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه یکشنبه ۱۳ تیر ۰( 2 سال پیش)
      پاسخ شما در آخرین سوال شما داده شد
  • تصویر کاربر بهلول یکشنبه ۱۳ تیر ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 295 مشاهده پرسش
    سلام به دکتر عزیز و مهربان
    دختر ۱۱ ساله ای دارم و در اهواز زندگی می کنیم. که مدتی از تیر کشیدن سمت چپ و همچنین تنگی نفس لزوما هنگام خستگی زیاد و تک سرفه های از ته سینه داشت.که با مراجعه به دکتر قلب فرمودنند افتادگی دریچه میترال دارند .سوال اول من این است باتوجه به پیوست ها شامل اکو گرافی و گزارش شدت آن چقدر است؟و احتیاج به چه درمانی است؟،سوال دوم ایا درمان قطعی دارد؟سوال سوم در موارد عمل جراحی ایا در ایران عمل کم تهاجمی یعنی از طریق رگ های پا و برش کم در ناحیه سبنه است؟سوال سوم در خصوص تغذیه و ورزش چه مواردی را رعایت کند؟سوال چهارم آیا پرواز مشکلی ندارد.ممنون و بسیار متشکرم از صب و حوصله بابت پاسخ ها.
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه یکشنبه ۱۳ تیر ۰( 2 سال پیش)
      سلام و عرض ادب تصویری ارسال نشده است
درحال دریافت اطلاعات