نامنظم بودن ضربان قلب | ضربان قلب خطرناک چند است؟

فیبریلاسون‌ دهلیزی یا ضربان نامنظم قلب در نتیجه ی اختلال در سیستم الکتریکی قلب اتفاق می افتد. به طور طبیعی جریان الکتریکی قلب از دهلیز به سمت بطن، موجب انقباض نرمال قلب می‌شود. در فیبریلاسون‌ قلبی اما جریان الکتریکی نامنظم موجب ضربان نامنظم قلب می‌گردد.

نبض نامنظم

همان‌طور که گفته شد فیبریلاسون‌ باعث ضربان نامنظم می‌شود. از این رو اگر دستتان را روی نبض خود قرار دهید، متوجه این بی نظمی خواهید شد. تند بودن و بی نظمی ضربان قلب در صورت عدم درمان و کنترل به موقع، می‌تواند بسیار خطرناک باشد.

ضربان قلب خطرناک چند است؟

ضربان قلب به خودی خود خطرناک نیست. در حالت کلی تعداد ضربان بیشتر از ۱۰۰ ضربان در دقیقه بالا در نظر گرفته می شود. با این حال چنین ضربان قلبی نشان دهنده ی خطر برای قلب نیست. چرا که به عنوان مثال، یک پیاده روی سریع ۱۰ تا ۱۵ دقیقه ای به طور معمول ضربان قلب را به ۱۱۰ تا ۱۲۰ ضربان در دقیقه افزایش می دهد. بنابراین مهم این است که چه عاملی سبب افزایش چنین ضربان قلبی شده است؟!

علائم ضربان قلب نامنظم

در صورت ابتلا به تپش نامنظم قلب، فرد ممکن است علائم خطرناکی را تجربه کند. ضربان نامنظم می‌تواند باعث بروز علائمی از قبیل موارد زیر گردد:

👈 مطلب مرتبط: بسیاری از افراد دردهای قفسه سینه را در نتیجه ی حملات قلبی می دانند، اما درد در ناحیه قفسه سینه به دلایل متعددی می تواند اتفاق افتد. در این مقاله ۹ راهکار خانگی جهت درمان درد قفسه سینه به شما پیشنهاد می شود.

درمان درد قفسه سینه

نامنظم بودن ضربان قلب و سکته

مهم است که افراد ضربان قلب نرمال داشته باشند. نامنظم زدن قلب یکی از علائم جدی سکته است و حدود ۱۵ درصد از افراد مبتلا به این نوع عارضه، دچار سکته می‌شوند. جریان نامنظم خون در قلب باعث تشکیل لخته های خونی کوچکی در حفره قلبی می‌شود. لخته های خونی از طریق جریان خون وارد مغز شده و در نهایت موجب سکته می‌شوند. از این رو معمولا برای افراد مبتلا به ضربان نامنظم قلبی شدید، داروهای رقیق کننده خون تجویز می‌گردد.

‼ توجه: در صورت ابتلا به ضربان نامنظم و مشاهده علائمی همچون درد قفسه سینه، احساس ضعف و بی حالی، ضربان تند قلب (بیش از ۱۰۰ بار در دقیقه) و همچنین هرگونه علائم سکته به سرعت شماره ۱۱۵ را شماره گیری نمایید.

علت نامنظم بودن ضربان قلب چیست؟

نامنظم بودن ضربان و ریتم قلب نوعی ناهنجاری رایج است و برخی از موارد می‌تواند موجب تشدید آن گردد. این موارد عبارت‌اند از:

  • فشار خون بالا
  • اختلالات دریچه قلب
  • اختلالات کرونری
  • مصرف بیش ازحد مشروبات الکلی
  • اضافه وزن و چاقی
  • احساس خفگی در خواب
  • اختلالات تیروئیدی
  • عمل جراحی قلب : عمل جراحی قلب باز و بای پس قلب از جمله موارد جدی در بروز ضربان نامنظم هستند.

👈 مطلب مرتبط: عمل بای پس قلب چگونه انجام میشود؟ مراقبت های لازم بعد از عمل بای پس قلب کدامند؟ برای یافتن پاسخ برروی لینک زیر کلیک کنید.

عمل بای پس قلب

عوامل خطرزا در نامنظم زدن قلب

داشتن سابقه خانوادگی ابتلا به ریتم نامنظم قلب، یکی از موارد جدی و غیرقابل پیشگیری در ابتلا به این اختلال است. همچنین افزایش سن باعث افزایش خطر ابتلا به این اختلال می‌شود. علاوه بر این افراد سفید پوست در مقایسه با دیگر افراد، بیشتر در معرض خطر هستند.

رعایت بعضی موارد مانند داشتن رژیم غذایی سالم، کنترل وزن، عدم مصرف بیش از حد مشروبات الکلی و همچنین اجتناب از مصرف دخانیات، در کنترل و پیشگیری از نامنظم زدن قلب بسیار مؤثر هستند.

 ضربان نامنظم قلب مفرد

ضربان نامنظم قلب مفرد زمانی اتفاق می افتد که افراد زیر ۶۰ سال بدون علت خاصی دچار این عارضه گردند. ورزش و فعالیت، خوردن، خوابیدن و نوشیدن مشروبات الکلی از جمله موارد تشدید کننده آن است. ضربان نامنظم قلب مفرد گاهی نیاز به درمان ندارد و خود به خود بهبود می یابد. در این زمینه باید با توجه به نظر پزشک عمل کرد.

تشخیص نامنظم زدن قلب

تشخیص ضربان و تپش نامنظم قلب از طریق بررسی نوار قلب توسط پزشک صورت می‌گیرد. در صورتی که ضربان نامنظم قلب منقطع باشد، برای تشخیص این عارضه مستلزم استفاده از دستگاه کنترل هولتر Holter خواهد بود.

پس از تشخیص ضربان نامنظم قلب، برخی آزمایش های دیگر به منظور بررسی دریچه و عضلات قلب و همچنین تشخیص لخته خون توسط پزشک تجویز می‌گردد. آزمایش های دیگر شامل الکتروکاردیوگرام، بررسی میزان استرس و حتی گاهی میل زدن به منظور بررسی انسداد های عروقی می‌باشد.

👈 مطلب مرتبط: نحوه ی نصب هولتر قلب چگونه است؟ هولتر قلب چه چیزی را نشان می دهد؟ برای یافتن پاسخ برروی لینک زیر کلیک کنید.

هولتر قلب

دوره فیبریلاسون‌ دهلیزی

ضربان نامنظم قلب گاهی به صورت منقطع اتفاق می افتد. تپش نامنظم قلب به دلیل فیبریلاسون‌ دهلیزی ممکن است آغاز شود، ادامه یابد و علائم آن به حدی تشدید شود که نیازمند کنترل و درمان باشد.

درمان ضربان نامنظم قلب

کاردیو ورژن

در مواردی درمان نامنظم زدن قلب به وسیله شوک الکتریکی مؤثر است و به آن کاردیو ورژن گفته می‌شود. در موارد بسیار حاد، تنها گزینه کنترل این عارضه شوک الکتریکی است.

پیش از انجام کاردیو ورژن برای بیمار چند نمونه دارو تجویز می‌شود. در صورتی که مصرف دارو مؤثر واقع نگردد و تپش نامنظم قلب بیش از ۴۸ ساعت ادامه یابد، کاردیو ورژن در مورد فرد بیمار انجام نمی‌شود. دلیل انجام ندادن این عمل به خاطر لخته های خون است زیرا ممکن است منجر به سکته گردد.

عمل جراحی

در مواردی نیز درمان این اختلال مستلزم عمل جراحی است. ماز Maze نوعی عمل جراحی است که با ایجاد شکاف های کوچکی روی دهلیز باعث کنترل ضربان نامنظم قلب می‌شود. این عمل از طریق فرستادن رشته های کوچک به قلب انجام می‌شود.

دارو

معمولاً برای بیماران مبتلا به تپش نامنظم قلب به منظور پیشگیری از عوارض و خطرات، دارو تجویز می‌شود. داروهای رقیق کننده خون و ضد انعقاد خون موجب پیشگیری از خطر سکته می‌گردد. علاوه بر این داروهای تنظیم کننده میزان ضربان قلب مانع از ضربان قلب بسیار تند می‌شوند. همچنین برخی داروها به منظور کنترل ضربان الکتریکی قلب طراحی شده اند و مانع از بی نظمی آن می‌شوند.

ابلیشن قلبی

در موارد خاصی مصرف دارو و کاردیو ورژن ممکن است مؤثر واقع نگردد. از این رو عمل آبلِیشن توسط پزشک الکتروفیزیولوژیست به منظور رفع این مشکل ممکن است انجام شود.

در این روش جریان برق با ولتاژ پایین و فرکانس بالا از طریق میله رشته ای که در قلب قرار می‌گیرد، به محدوده ای از قلب که موجب ضربان نامنظم قلب می‌شود فرستاده می‌شود. این روش باعث از بین رفتن قسمتی از بافتی که موجب ضربان نامنظم قلب می‌شود، می‌گردد.

مطلب مرتبط: عمل ابلیشن قلب چگونه انجام می شود؟ مراقبت های لازم بعد از عمل ابلیشن کدامند؟ آیا سوزاندن رگ قلب خطرناک است؟ برای دانستن کلیک کنید.

عمل ابلیشن قلب

پیس میکر

در موارد بسیار نادری پس از انجام آبلیشن، ممکن است پیس میکر توسط پزشک در قلب قرار داده شود. پیس میکر برای درمان نامنظم زدن قلب طراحی نشده است بلکه به منظور درمان ضربان اندک قلب ساخته شده است. به همین دلیل در این مورد با پزشک کاردیولوژیست خود صحبت کنید.

پیشگیری از ابتلا به نبض نامنظم

داشتن رژیم غذایی سالم و پرهیز از برخی عادت های نادرست غذایی می‌تواند سبب کاهش ابتلا به ریتم نامنظم شود. فعالیت ورزشی مستمر، پرهیز از مصرف دخانیات، کنترل فشار خون و مصرف غذاهای کم چرب و کم نمک نیز در پیشگیری از ابتلا به این عارضه بسیار حائز اهمیت است.

توصیه پزشک

در صورت تشخیص و درمان به موقع، نامنظم زدن قلب بهبود می یابد. مصرف دارو به خصوص داروهای رقیق کننده خون برای افراد مبتلا به ضربان قلب نامنظم شدید ضروری است. برخی از این داروها نیز ممکن است همراه با عوارض طولانی مدت باشد که در این مورد توصیه می‌شود با پزشک خود مشورت نمایید.

 

دکتر سعید یزدانخواه متخصص قلب و عروق و فوق تخصص آنژیوپلاستی

برای پرسش از دکتر روی مشاوره پزشکی کلیک کنید.

[wp_ulike]

.برای ارتقاء کیفیت مطالب امتیاز دهید

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

ثبت سوال جدید غیرفعال می‌باشد.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر راحله چهارشنبه ۲۰ اسفند ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 554 مشاهده پرسش
    سلام وقتتون بخیر بفرمایید با این اکو آیا فرد می تونه ازدواج کنه و بارداری موفقی داشته باشه یا خیر؟
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه چهارشنبه ۲۰ اسفند ۹۹( 3 سال پیش)
      سلام و عرض ادب به احتمال زیاد مشکلی برای بارداری نیست ولی بهتر است که ابتدا یک اکو مری انجام دهید
  • تصویر کاربر محمد دوشنبه ۱۸ اسفند ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 236 مشاهده پرسش
    عمل کرد کامل قرص انژیپول؟
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه دوشنبه ۱۸ اسفند ۹۹( 3 سال پیش)
      سلام و عرض ادب این دارو نام برند متوپرولول ساکسینات است و یک مهار کننده گیرنده بتا است
  • تصویر کاربر اشکان شنبه ۱۶ اسفند ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 208 مشاهده پرسش
    سلام دکتر . مسکن برای درد قلب و دست چه دارویی تجویز می کنید؟
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه شنبه ۱۶ اسفند ۹۹( 3 سال پیش)
      سلام و عرض ادب درست متوجه سوال شما نشدم
  • تصویر کاربر محمد دوشنبه ۱۱ اسفند ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 225 مشاهده پرسش
    سلام خسته نباشید
    من ۱۸ سالمه و دارای اضافه وزن هستم
    موقع استرس وترس و ورزش سنگین ضربان قلبم بسیار بالا و کوبنده است
    هیچ دردی و هیچ گیجی و .... نفسمم تنگ نمیشود
    دلیل ضربان قلبم چیست؟؟؟
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه دوشنبه ۱۱ اسفند ۹۹( 3 سال پیش)
      سلام و عرض در تمام موارد اشاره شده تعداد ضربان قلب بطور طبیعی افزایش می یند
  • تصویر کاربر محمدی پنجشنبه ۷ اسفند ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 436 مشاهده پرسش
    با سلام و تشکر از بذل توجه جنابعالی به سوال اینجانب موارد خواسته شده را که فرمودید برایتان ارسال نمودم
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه پنجشنبه ۷ اسفند ۹۹( 3 سال پیش)
      لطفاً تصویر گزارش اکوکاردیوگرافی خود را بفرستید
  • تصویر کاربر اردلان دوشنبه ۴ اسفند ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 402 مشاهده پرسش
    سلام و عرض ادب آقای دکتر ۳۵ سال سن مشکل نامنظم بودن ضربان قلب دارم وقتی این حالت میشم بی‌حال میشم احساس گیجی دارم قفسه سینه درد میگیره البته اولین بار که اینجوری شدم خیلی شدید بود مجبور شدم بیمارستان رفتم سه الی چهار ساعت بستری شدم و ضربانم به حالت عادی برگشت من ده ساله دکتر قرص فلوکستین مصرف میکنم پنج ساله قرص بوسپیرون و ایمی پرامین و کونتیاکس و پنتوپرازول هم صبح ناشتا و متورال ۵۰ نصف صبح و شب مصرف میکنم البته مشکل گوارش هم دارم و دارو یه مدت مصرف کردم نفخ معده هم دارم
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه یکشنبه ۳ اسفند ۹۹( 3 سال پیش)
      سلام و عرض ادب لطفاً تصویر نوار قلب زمانی که نامنظمی برقرار بود و در بیمارستان بستری شده بودید را بفرستید
    2. تصویر کاربر اردلان یکشنبه ۳ اسفند ۹۹( 3 سال پیش)
      متاسفانه ندارم دکتر
    3. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه دوشنبه ۴ اسفند ۹۹( 3 سال پیش)
      با عرض پوزش نمی‌توانم اظهار نظری داشته باشم
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر یوسفی سه شنبه ۲۸ بهمن ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 176 مشاهده پرسش
    سلام دکتر خسته نباشید .خانم 18 ساله هستم چن وقته قلبم درد میکنه . متخصص قلب رفتم قرص پروپرانولول داد بهم . میخورم . اکو رفتم یکی از دریچه های قلبم لق میزنه . الان سه چهار روزه خیلی درد میکنه قرص ملوکسیکام دکتر بهم داد بدتر شدم . قفسه سینم و قلبم کلن درد میکنه . سمت چپ قلبم هم تیر میکشه . میگرن هم دارم
    چکار کنم ؟؟
    مچکرم راهنمایی کنید
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه دوشنبه ۲۷ بهمن ۹۹( 3 سال پیش)
      سلام و عرض ادب لطفاً از پروپرانولول و پنتوپرازول استفاده بفرمائید
    2. تصویر کاربر یوسفی سه شنبه ۲۸ بهمن ۹۹( 3 سال پیش)
      ینی ممکنه مشکل از معدم باشه و ربطی ب قلب نداشته باشه؟
    3. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه سه شنبه ۲۸ بهمن ۹۹( 3 سال پیش)
      بله این امکان وجود دارد
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر علی جمعه ۱۷ بهمن ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 184 مشاهده پرسش
    با عرض سلام و خسته نباشید فراوان به دکتر غیور و مهربان اقای سعید یزدان خواه من 28ساله هستم حدود شش ماه میشه قلبم تیر میکشه یه میکث کوتاهی قلبم میکنه بعد ضربان قلبم تند تند میزنه طوری که ۲۲۰بار در یه دیقیقه یه هفته پیش تجربه کرد قلبم رفتم دکتر بدون استرس بدون ورزش در شرایط عادی قلبم ۹۵تا ۱۳۵
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه جمعه ۱۷ بهمن ۹۹( 3 سال پیش)
      سلام و عرض ادب و تشکر از لطف شما لطفاً یک هولتر نوار قلب ۴۸ ساعته انجام دهید
  • تصویر کاربر علی جمعه ۱۷ بهمن ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 168 مشاهده پرسش
    با عرض سلام و خسته نباشید فراوان به دکتر غیور و مهربان اقای سعید یزدان خواه من در حدود شش ماه میشه قلبم تیر میکشه یه میکث کوتاهی قلبم میکنه بعد ضربان قلبم تند تند میزنه طوری که ۲۲۰بار در یه دیقیقه یه هفته پیش تجربه کرد قلبم
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه جمعه ۱۷ بهمن ۹۹( 3 سال پیش)
      لطفاً تصویر نوار قلب حین طپش قلب خود را بفرستید
  • تصویر کاربر آرمان پنجشنبه ۱۶ بهمن ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 180 مشاهده پرسش
    با سلام و عرض خسته نباشید من 33 سالمه و مدت تقریبا 5 ساله که احساس آننرمال بودن ضربان قلبم رو احساس میکنم البته تعدادش خیلی کم بوده تا اینکه جدیدا مواقعی که خیلی ناراحت و یا مظطرب میشم این خارج شدن از ریتم رو به همراه تنگی نفس حس میکنم ...من 3 ساله پیش یه اتفاق خیلی ناراحت کننده برام افتاد و از اون زمان این ماجرا برام خیلی پررنگتر شده خواستم ببینم باید چه اقدامی انجام بدم و آیا ممکنه خطرناک باشه برام ؟ ممنون میشم راهنماییم بفرمایید با سپاس فراوان از شما .
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه پنجشنبه ۱۶ بهمن ۹۹( 3 سال پیش)
      سلام و عرض ادب لطفاً یک هولتر نوار قلب ۴۸ ساعته انجام دهید
درحال دریافت اطلاعات