مراقبتهای بعد از فنر گذاشتن قلب

بسیاری از افراد ظرف مدت یک الی دو هفته پس از انجام عمل استنت گذاری یا فنر گذاشتن قلب ، قادر به انجام فعالیت های روزمره خود خواهند شد. در این مقاله به بررسی مراقبت بعد از فنر زدن قلب خواهیم پرداخت.

بیشتر افرادی که آنژیوپلاستی انجام می دهند، در شریان مسدود شده استنت نیز می گذارند. معمولا بعد از باز شدن شریان توسط بالن، استنت گذاری انجام می شود. مراقبت های بعد از استنت گذاری از گرفتگی مجدد عروق جلوگیری می کند.

استنت از دیواره شریان ها محافظت کرده تا پس از آنژیوپلاستی دوباره تنگ نشوند. استنت شبیه یک سیم حلقه ای کوچک است.

دستورالعمل های جزئی در مورد ورزش کردن، مصرف دارو، زمان مراجعات بعدی و مراقبت از زخم، قبل از مرخص شدن از بیمارستان به بیمار داده می‌شود.

رژیم غذایی پس از استنت گذاری قلب

یکی از مهم ترین مراقبت های بعد از استنت گذاری، داشتن رژیم غذایی سالم است. داشتن رژیم غذایی سالم باعث تسریع بهبود و کاهش برخی خطرات احتمالی می‌شود. کاهش خطر رسوب مجدد در داخل دیواره عروق را می توان به عنوان یکی دیگر از مزایای رژیم غذایی سالم نام برد.

بر اساس مطالعات فراوان می‌توان ادعا کرد، رژیم غذایی سالم شامل میوه، سبزی، غلات، مغزها و آجیل می‌شود. این مواد غذایی خطر ابتلا به بیماری های قلبی را کاهش می دهند.

رژیم غذایی سالم مواد مغذی مورد نیاز بدن از قبیل ویتامین ها، مواد معدنی، فیبرهای لبنی و آنتی اکسیدان ها را تأمین می‌کند. رژیم غذایی ایده آل باید در برگیرنده مواد غذایی زیر باشد:

رژِیم غذایی سالم

✅ گوشت

یا مواد غذایی جایگزین گوشت مانند تخم مرغ، بقولات و آجیل

✅ ماهی

مصرف ماهی به خصوص ماهی های سالمون، ماکرل‌ و ساردین که سرشار از امگا ۳ هستند به صورت دو بار در هفته به شدت توصیه می‌شود.

✅ غلات

از قبیل نان، کراکر، برنج قهوه ای، پاستا و جو

✅ لبنیات

مصرف لبنیات به خصوص لبنیات کم چرب، از جمله شیر و پنیر کم چرب

✅ آب

مصرف زیاد آب و پرهیز از نوشیدن نوشابه های قندی و مشروبات الکلی

✅ چربی های مفید

آجیل ها، آووکادو و برخی از ماهی ها دارای این نوع چربی ها هستند.

دو نمونه دیگر از موارد مرتبط با رژیم غذایی عبارت‌اند از:

✅ کاهش مصرف نمک

کاهش مصرف نمک باعث کاهش فشار خون بالا می‌شود.

✅ پرهیز از مصرف مواد غذایی شیرین

مصرف مواد غذایی شیرین، مضرات بسیاری دارند که یکی از آن‌ها افزایش وزن و چاقی است.

مصرف دارو پس از فنر گذاشتن قلب

مصرف دارو پس از فنر گذاشتن قلب ، یکی دیگر از مراقبتهای بعد از فنر گذاشتن قلب است، که باعث کاهش عوارض ناشی از بیماری های قلبی می‌شود.

مراقبت های بعد از استنت گذاری - دارو

باید توجه داشت مصرف دارو زمانی مؤثر است که همراه با ورزش، پرهیز از مصرف دخانیات و داشتن رژیم غذایی سالم باشد. به طور کلی مصرف انواع داروهای ذیل برای بیمار تجویز می‌شود:

❇ داروهای ضد پلاکت

این داروها مانع از انعقاد خون در داخل استنت می شوند و موجب پیشگیری از حمله قلبی می‌شوند.

❇ داروهای کاهش دهنده کلسترول

این داروها علاوه بر این که موجب کاهش کلسترول یا چربی خون می‌شوند، همچنین بر اساس نتایج تحقیقات انجام شده سبب کاهش خطر بیماری های قلبی و عروقی مانند سکته و حملات قلبی می‌شوند.

👈 مطلب مرتبط: تغییر سبک زندگی و رژیم غذایی، یکی از ساده‌ترین راه‌های کاهش کلسترول و پیشگیری از بیماری‌های قلبی است. اما برای کاهش کلسترول چی بخوریم؟ برای دانستن برروی لینک زیر کلیک کنید.

کاهش کلسترول

❇ داروهای فشار خون

در صورت داشتن سابقه ی مشکلات قلبی، بیمار ممکن است از داروهایی مانند بتابلاکرها استفاده نماید، این داروها باعث کنترل فشار خون بالا و پیشگیری از آنژین قلبی و حملات قلبی می‌شوند.

داروهای ضد انعقاد خون، سبب نازک شدن رگ‌های خونی می‌شوند. از این رو ممکن است این داروها باعث بروز مشکلاتی از قبیل موارد زیر شوند:

  • کبودی
  • خونریزی

برنامه مصرف دارو برای هر بیمار مختص خود اوست. به همین دلیل هرگونه سؤال و مشکل در این زمینه باید با پزشک در میان گذاشته شود.

کنترل فشار خون

❇ مصرف آسپرین بعد از استنت گذاری

برای بسیاری از بیمارانی که آنژیوپلاستی شده و در رگ های ایشان استنت تعبیه می شود، دو داروی آسپیرین و پلاویکس تجویز می گردد.

بسیاری از بیماران در مورد مدت زمان لازم مصرف آسپرین بعد از استنت گذاری عروق قلب پرسیده بودند، دکتر یزدانخواه متخصص قلب و عروق و فوق تخصص آنژیوپلاستی در پاسخ به این پرسش می گویند :

رعایت مصرف منظم داروها پس از تعبیه استنت در عروق کرونر به جهت جلوگیری از تکرار گرفتگی عروق بسیار اهمیت دارد. برای بیمار آنژیوپلاستی شده، مصرف قرص آسپیرین روزانه باید مادام العمر ادامه داشته باشد.

❇مصرف پلاویکس بعد از استنت

در مورد پلاویکس نیز حداقل تا ۶ ماه بعد از عمل بیمار باید روزانه آن را مصرف کند و پس از اتمام دوره، با نظر پزشک معالج تصمیم به قطع یا ادامه مصرف دارو بگیرد.

مصرف آسپرین بعد از فنر گذاری قلب

مراقبت بعد از فنر زدن قلب

داشتن سبک زندگی سالم پس از عمل استنت گذاری و رعایت برخی نکات به منظور کاهش خطرات احتمالی مجدد، بسیار حائز اهمیت است. موارد ذیل نیز از جمله مواردی هستند که پس از عمل استنت گذاری باید آنها را کاملاً جدی گرفت:

  • کنترل فشار خون بالا
  • کنترل کلسترول بالا
  • کنترل قند خون و دیابت
  • کاهش اضافه وزن
  • عدم مصرف دخانیات
  • انجام فعالیت ورزشی

انجام برخی آزمایشات از قبیل آزمایش خون، نوار قلب و عکس‌برداری توسط اشعه ایکس در سال اول پس از انجام عمل آنژیوپلاستی نیز ممکن است توسط پزشک برای بیمار تجویز گردد.

در بعضی اوقات ممکن است ناراحتی در ناحیه قفسه سینه احساس شود. این ناراحتی ممکن است منقطع و به صورت سوزش در این ناحیه باشد که علت آن مربوط به عمل آنژیوپلاستی می‌شود و هیچ جای نگرانی ندارد.

⚠ نکته: در صورتی که دردهای قفسه سینه بیش از ۱۰ دقیقه طول بکشد، باید به سرعت به پزشک مراجعه کرد.

مراقبت های بعد از استنت گذاری - پیاده روی

ورزش بعد از استنت گذاری

ورزش باعث تسریع در روند بهبودی بیمار شده و همچنین باعث کنترل فشار خون، وزن و کلسترول می‌شود. برای انجام فعالیت های ورزشی توصیه می‌شود ابتدا با حرکات ساده آغاز کرده و سپس شدت و زمان بیشتری را به آن اختصاص دهید.

پیاده روی یکی از ورزش های ایده آل برای هر فرد است. علاوه بر این نیز می‌توان هرگونه سؤال راجع برنامه ورزشی را از پزشک خود سؤال کرد.

علت درد بعد از گذاشتن فنر در قلب

در ارزیابی درد سینه بعد از آنژیوپلاستی زمان شروع درد اهمیت دارد در صورتی که آنژیوپلاستی بصورت موفقیت آمیز انجام شده باشد و درد در زمان بین سه تا شش ماه بعد از آنژیوپلاستی شروع شده باشد احتمال تنگی مجدد داخل استنت هست و در صورتی که زمان شروع درد در فاصله زمانی کمی بعد از آنژیوپلاستی باشد معمولا در این افراد عروق حساستر بوده و تمایل بیشتری به اسپاسم عروقی دارند.

حالت اخیر در بیست درصد افرادی که آنژیوپلاستی می‌شوند دیده می‌شود. علت دیگر این دردها میتواند بعلت اتساع زیاد رگ توسط استنت باشد.

انجام فعالیت های روزمره پس از انجام فنر گذاشتن قلب

بعد از آنکه بهبودی حاصل شد، فرد نیز به مرور قادر به انجام فعالیت هایی روزمره خود خواهد شد، از قبیل:

◼ رانندگی

در صورتی که فرد بیمار دچار حملات قلبی نشده باشد، پس از گذشت دو روز از عمل، قادر به رانندگی خواهد بود. اما در غیر این صورت، رانندگی باید با توجه به نظر پزشک انجام شود.

◼ برداشتن اجسام سنگین

پس از عمل باید از برداشتن و بلند کردن اجسام سنگین تر از ۵ کیلوگرم خودداری کرد. انجام فعالیت و ورزش که مستلزم بلند کردن اجسام سنگین است نیز باید بر اساس نظر پزشک انجام شود.

👈 مطلب مرتبط: بالون زدن قلب ( آنژیوپلاستی ) چگونه انجام میشود؟ آیا بالون زدن قلب با خطر همراه است؟ برای یافتن پاسخ برروی لینک زیر کلیک  کنید.

بالون زدن قلب

دکتر سعید یزدانخواه متخصص قلب و عروق و فوق تخصص آنژیوپلاستی
برای پرسش از دکتر سعید یزدانخواه برروی لینک مشاوره پزشکی کلیک کنید.

[wp_ulike]

.برای ارتقاء کیفیت مطالب امتیاز دهید

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

ثبت سوال جدید غیرفعال می‌باشد.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر سمیرا جمعه ۱۰ دی ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 172 مشاهده پرسش
    همسر من دو رگ بسته داشته که یک فنر گذاشتن الان ۱۰ روز استراحت کرده تا کی باید استراحت کنه و تا چه زمانی نمیتونند نزدیکی کنند ؟
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه جمعه ۱۰ دی ۰( 2 سال پیش)
      سلام و عرض ادب در صورتی که مشکلی در حین فعالیت ندارند می توانند به کار مشغول شوند و در صورتی که سکته قلبی نکرده اند می توانند نزدیکی داشته باشند
  • تصویر کاربر بهروز چهارشنبه ۸ دی ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 391 مشاهده پرسش
    مدت سی و پنج سال ورزش رزمی می کنم. چندسال پیش به علت مشغله زیاد تمریناتم نامنظم وکم شد. مشکل قلبی پیداکردم .با مراجعه به پزشک متخصص آنژیو شدم. یکی از رگهام الآن فنر دارد. درحال حاضر ورزش می کنم. آسپرین وآترواستاتین 40مصرف می کنم.خیلی شادابم. وتمریناتم رو به موقع انجام می دم .
    امآ اخیرآ احساس کم آوردن نفس دارم و ضربانم خیلی بالاست. تکلیف چیه؟ ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه چهارشنبه ۸ دی ۰( 2 سال پیش)
      سلام و عرض ادب لطفاً تصویر نوار قلب و گزارش اکوکاردیوگرافی و آنژیوگرافی و آنژیوپلاستی خود را بفرستید
  • تصویر کاربر مرضیه چهارشنبه ۸ دی ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 180 مشاهده پرسش
    باسلام آقای دکتر بیمار بنده وزن سنگین بیشتر از 50 کیلو بلند کرده و الان هم از ناحیه قلب و دست چپ احساس درد دارد الان 4 روز هست این مشکل رو دارد احتمال جابجایی فنر هست یا باید به دکتر مراجعه شود باتشکر از شما آقای دکتر
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه چهارشنبه ۸ دی ۰( 2 سال پیش)
      سلام و عرض ادب استنت‌های کار گذاشته شده در عروق قلب جابجا نمی‌شوند
  • تصویر کاربر رز شنبه ۴ دی ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 186 مشاهده پرسش
    سلام جناب دکتر وقت شما بخیر
    ببخشید همسر بنده ۷۴ سالشون هست.۵ ماه پیش سکته قلبی شدید کردن.۲تا رگشون کامل گرفته بود.و بعد آنژیو و فنر گذاشتن ..کامل خوب شده بودن و تا یک ماه پیش گاهی فشارشون ۱۳ روی ۹ و ۱۴ روی ۹ میشد.دکتر کاپتوپریل بهشون داد یک چهارم صبح و شب ..و اسپرونولاکتون روزی ۱ عدد و کنکور ۲/۵ روزی ۱عدد.. حبعد از مصرف این داروها فشارشون خیلی پایین میاد ۷ روی ۴ .. و خیلی ادرارشون زیاد شده و خوابشون زیاد شده ..کوفتگی بدن ..سردرد.سرگیجه.ضعف و بی حالی .. قدرت جنسی ندارن..و تنگی نفس شدید .. اسپیرو نولاکتون رو کردن روزی یک چهارم و دفع ادرارشون کمتر شد.. خیلی چشماشون و دهانشون خشک میشه و همچنان فشارشون پایین هست و ضعف و بی حالی دارن.اشتهاشون کم هست..حافظشون کم شده .. و متوجه شدیم که بخاطر قرص کنکور هست..چون تا قبل از اون اصلا مشکلی نداشتن و ضربان قلبشون هم خیلی پایین و روی ۶۰ اومده.. چطور میتونن کنکور رو قطع کنن .. چشماشون کامل گود رفته و خودشون بیماری شوگرن هم دارن.. و از نظر قلبی کاملا خوبن و هیچ مشکلی ندارن و لطفا راهنمایی بفرمایید .. داروهایی که مصرف میکنن.. آسپرین.پلاویکس.کاپتوپریل.پردونیزون ۵ برای آرتروز. سوستاک. آتورو استاتین.پورترال برای پروستات. پنتوپرازول برای معده. و قرص اسپرونولاکتون و کنکور که جدیدا دکتر اضافه کردن .. ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه شنبه ۴ دی ۰( 2 سال پیش)
      پاسخ شما در سوال قبلی داده شد
  • تصویر کاربر رز شنبه ۴ دی ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 392 مشاهده پرسش
    سلام جناب دکتر وقت شما بخیر
    ببخشید همسر بنده ۷۴ سالشون هست.۵ ماه پیش سکته قلبی شدید کردن.۲تا رگشون کامل گرفته بود.و بعد آنژیو و فنر گذاشتن ..کامل خوب شده بودن و تا یک ماه پیش گاهی فشارشون ۱۳ روی ۹ و ۱۴ روی ۹ میشد.دکتر کاپتوپریل بهشون داد یک چهارم صبح و شب ..و اسپرونولاکتون روزی ۱ عدد و کنکور ۲/۵ روزی ۱عدد.. حبعد از مصرف این داروها فشارشون خیلی پایین میاد ۷ روی ۴ .. و خیلی ادرارشون زیاد شده و خوابشون زیاد شده ..کوفتگی بدن ..سردرد.سرگیجه.ضعف و بی حالی .. قدرت جنسی ندارن..و تنگی نفس شدید .. اسپیرو نولاکتون رو کردن روزی یک چهارم و دفع ادرارشون کمتر شد.. خیلی چشماشون و دهانشون خشک میشه و همچنان فشارشون پایین هست و ضعف و بی حالی دارن.اشتهاشون کم هست..حافظشون کم شده .. و متوجه شدیم که بخاطر قرص کنکور هست..چون تا قبل از اون اصلا مشکلی نداشتن و ضربان قلبشون هم خیلی پایین و روی ۶۰ اومده.. چطور میتونن کنکور رو قطع کنن .. چشماشون کامل گود رفته و خودشون بیماری شوگرن هم دارن.. و از نظر قلبی کاملا خوبن و هیچ مشکلی ندارن و لطفا راهنمایی بفرمایید .. داروهایی که مصرف میکنن.. آسپرین.پلاویکس.کاپتوپریل.پردونیزون ۵ برای آرتروز. سوستاک. آتورو استاتین.پورترال برای پروستات. پنتوپرازول برای معده. و قرص اسپرونولاکتون و کنکور که جدیدا دکتر اضافه کردن .. ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه شنبه ۴ دی ۰( 2 سال پیش)
      سلام و عرض ادب لطفاً تصاویر گزارش اکوکاردیوگرافی و نوار قلب ایشان را بفرستید
  • تصویر کاربر مرتضی دوشنبه ۲۹ آذر ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 188 مشاهده پرسش
    سلام پدرم ۷۷سالش یهو قلبش گرفت بردیم دکتر گفتن سکته بعد بستری شدن فنر گزاشتن چند روزی بیمارستان بستری بودن الان پنج روز مرخص شدن اما موقع غذاخوردن میگه درد میکنه ومیسوزه .بعد موقع دیگه میگه احساس خفگی میکنم هیچی نمیخوره شکمش کار نمیکنه دلیلش چیه ممنون میشم راهنمایی کنید
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه دوشنبه ۲۹ آذر ۰( 2 سال پیش)
      پاسخ شما در سوال قبلی داده شد
  • تصویر کاربر امید دوشنبه ۲۹ آذر ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 159 مشاهده پرسش
    با سلام. من ۵۱ سال سن دارم. آخرین بار تقریبا ۶ ماه پیش استند گذاری کردم. اما هنوز درد در سمت چپ قفسه سینه حس میکنم و فکر میکنم ریه سمت چپ نصفه هوا میگیرد‌.
    چند بار که این موضوع رو با دکتر جراح مطرح کردم ایشون گفت عمل موفقیت آمیز بوده و رگ کاملا باز شده و مشکل دیگری بجز قلب وجود دارد.
    به ترتیب جراح سینه و جراح ریه معاینه شدم و بعد از توموگرافی هیچ مشکلی تشخیص داده نشد.
    جراح ارتوپدی بعد از ام آر آی پارگی عضله تشخیص داد و حالا دکتر داخلی برای معده آندوسکوپ و تست گوآتر دستور داره که منتظر نوبت هستم.
    آیا مشکل تنفسی مربوط به نا رسایی قلبی فقط مربوط به ریه چپ میشه و یا کلا تنگی نفس ایجاد میکنه؟
    ممنون میشم اگر پاسخ بدید.
    در ضمن من در ترکیه زندگی میکنم و امکان مراجعه حضوری ندارم‌ .
    با سماس
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه دوشنبه ۲۹ آذر ۰( 2 سال پیش)
      سلام و عرض ادب تنگی نفس ناشی از نارسایی قلبی محدود به یک ریه نیست و اصولاً فرد نمی تواند مشخص کند که تنگی نفس ناشی از کدام ریه است. احتمالاً مشکل تنفسی را بادرود سینه جابجا عنوان می‌کنید
  • تصویر کاربر فریبرز شنبه ۲۷ آذر ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 391 مشاهده پرسش
    سلام
    پس از تقریبا سه هفته پس از استنت گذاری در یکی از عروق اصلی قلبم تنهایی به خرید رفتم و باری حدودا بیست کیلویی از فروشگاه تا پارکینگ حدودا پنجاه قدم حمل کردم و پس از این عمل بطور پراکنده و در بعضی از فعالیت های معمولی روزمره یک احساس مبهمی از درد در ناحیه قلبم دارم اما مستمر نیست و گاهی ایجاد و قطع میشه
    لطفا راهنمایی فرمایید که آیا نیاز به پیگیری داره یا نه ؟
    باتشکر
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه شنبه ۲۷ آذر ۰( 2 سال پیش)
      سلام و عرض ادب به احتمال زیاد مسئله مهمی نیست ولی در صورت تکرار به پزشک محترم معالج خود مراجعه بفرمائید
  • تصویر کاربر . چهارشنبه ۲۴ آذر ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 158 مشاهده پرسش
    سلام
    خسته نباشید
    پدر من ۱سال پیش بالن زده و الان در قفسه سینه اش درد و سفتی احساس می‌کنه دقیقا جایی که بالن زده باید حتما بره پیش دکترش؟یا از علائمش هست؟
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه چهارشنبه ۲۴ آذر ۰( 2 سال پیش)
      سلام و عرض ادب لطفاً به پزشک محترم معالج خود مراجعه کنند احتمالاً نیاز به آنژیوگرافی مجدد دارند
  • تصویر کاربر ریحانه جمعه ۱۹ آذر ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 260 مشاهده پرسش
    بعد از فنر گذاشتن کی باید راه برن و چه نوع ورزشی کنن
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه جمعه ۱۹ آذر ۰( 2 سال پیش)
      سلام و عرض ادب بعد از ترخیص از بیمارستان می‌توانند راه بروند حتی اگر آنژیوپلاستی از طریق کشاله ران انجام شده باشد
درحال دریافت اطلاعات