آیا آمبولی ریه درمان می شود؟

آمبولی ریه به یک لخته خون گفته می شود که در ریه ها به وجود می آید. این لخته خون می تواند به بخشی از ریه آسیب برساند. این آسیب به وسیله ی محدود شدن جریان خون آن قسمت، کاهش سطوح اکسیژن در خون و تاثیر بر دیگر اندام ها صورت می گیرد.

لخته های خونی بزرگ یا متعدد می توانند کشنده باشند. این نوع انسداد می تواند تهدید کننده زندگی فرد باشد. طبق تحقیقات، این انسداد سبب مرگ یک سوم افرادی می شود که در آن ها تشخیص یا درمان لخته صورت نمی گیرد. با این حال، درمان اورژانسی و فوری آمبولی ریه به شدت احتمال ابتلا به آسیب دائمی ریوی را کاهش می دهد.

علت آمبولی ریه

لخته های خون می توانند به دلایل متعددی تشکیل شوند. آمبولی های ریوی اغلب توسط ترومبوز ورید های عمقی صورت می گیرند.

در این مورد، لخته های خون در سیاهرگ هایی تشکیل می شوند که در عمق بدن وجود دارند. لخته های خونی که اغلب سبب آمبولی های ریوی می شوند در پاها یا لگن تشکیل می شوند. لخته های خون در ورید های عمقی بدن می توانند چندین عامل مختلف داشته باشند که شامل موارد زیر می شوند:

# آسیب یا جراحت

جراحاتی مانند شکستگی های استخوانی یا پارگی های عضلانی می توانند سبب آسیب به عروق خونی شده و منجر به تشکیل لخته خون شوند.

# بی تحرکی

در دوره های طولانی بی تحرکی، جاذبه سبب می شود تا خون در پایین ترین قسمت های بدن جمع شود که این حالت منجر به تشکیل لخته خون می شود.

این اتفاق می تواند هنگامی رخ دهد که فرد در یک سفر طولانی مدت دائما نشسته و یا در دوره بهبودی پس از یک بیماری در تخت دراز کشیده است.

# شرایط پزشکی

برخی وضعیت های سلامتی می توانند لخته شدن خون را بسیار آسان کنند که این در نهایت به آمبولی ریه منجر می شود. برخی روش های درمانی بیماری ها مانند جراحی یا شیمی درمانی برای سرطان نیز می توانند سبب تشکیل لخته های خون شوند. عوامل خطر دیگری هم وجود دارند که احتمال ابتلای فرد به نوعی از لخته های خونی را افزایش داده و سبب آمبولی ریه می شوند.

درد قفسه سینهعوامل خطر آمبولی ریه

عواملی که خطر ابتلا به ترومبوز ورید های عمقی و آمبولی ریوی را افزایش می دهند شامل موارد زیر می شوند:

  • سرطان
  • سابقه خانوادگی آمبولی
  • شکستگی های استخوان پا یا لگن
  • حالات پر انقعادی یا اختلالات ژنتیکی در انعقاد خون از جمله فاکتور V leiden، جهش ژنی پروترومبین و افزایش میزان هموسیستئین
  • داشتن سابقه حمله قلبی یا سکته مغزی
  • عمل جراحی بزرگ
  • چاقی
  • سبک زندگی کم تحرک
  • سن بالای ۶۰ سال
  • مصرف استروژن یا تستوسترون

علائم آمبولی ریه

علائم آمبولی ریوی به اندازه لخته و محل انسداد ریه بستگی دارند. شایع ترین علامت آمبولی ریه تنگی نفس است. این تنگی نفس می تواند ناگهانی و یا تدریجی باشد. دیگر علائم آمبولی ریوی شامل موارد زیر می شوند:

  • اضطراب
  • سردی یا آبی رنگ شدن پوست
  • درد در قفسه سینه که می تواند تا به بازو، فک، گردن و شانه منتشر شود.
  • غش کردن
  • ضربان غیر عادی قلب
  • احساس سبکی در سر
  • تنفس سریع
  • ضربان سریع قلب
  • بی قراری
  • بالا آوردن خون
  • ضعیف بودن نبض

⚠نکته: در صورتی که فرد یک یا بیش از یک مورد از این علائم و مخصوصا تنگی نفس را داشته باشد، باید فورا پیگیر مراقبت پزشکی باشد.

انواع آمبولی ریه

 شایع ترین نوع آمبولی ریوی یک لخته خون می باشد. امکان دارد هر چیزی که در جریان خون وارد شده و سبب انسداد شریان های کوچک تر شود یک آمبولی ریوی باشد. برای نمونه می توان به چربی مغز یک استخوان شکسته شده، بخشی از یک تومور یا بافت دیگر و حباب های هوا اشاره کرد.

یک نوع نادر از آمبولی در دوران بارداری اتفاق می افتد که معمولا در حین زایمان یا فورا پس از تولد نوزاد رخ می دهد. در این مورد، مقداری از مایع آمنیوتیک (مایعی که نوزاد را احاطه کرده است) به درون جریان خون مادر وارد شده و به ریه ها می رسد.

تشخیص آمبولی ریه

تشخیص آمبولی ریه

در برخی موارد، تشخیص یک آمبولی ریوی می تواند دشوار باشد. این مخصوصا زمانی صادق است که فرد به یک بیماری زمینه ای قلبی یا ریوی مانند آمفیزم یا فشار خون بالا مبتلا باشد.

هنگامی که فرد برای علائم خود به دکتر مراجعه می کند، او در ارتباط با سلامت عمومی فرد و هرگونه بیماری که از قبل به آن ابتلا دارد سوال می پرسد. پزشک معمولا یک مورد یا بیش تر از آزمایش های زیر را برای تشخیص علت علائم فرد انجام می دهد:

#تصویر برداری اشعه ایکس از قفسه سینه

این آزمایش استاندارد و غیر تهاجمی پزشک را قادر می سازد تا قلب، ریه و هرگونه مشکل در استخوان های اطراف ریه را به همراه جزئیات مشاهده کند.

#الکترو کاردیوگرافی (ECG)

آزمایش الکتروکاردیوگرافی فعالیت الکتریکی قلب را سنجش می کند.

#MRI

این آزمایش با استفاده از امواج رادیویی و میدان مغناطیسی تصاویری با جزئیات به وجود می آورد.

#سی تی اسکن

این آزمایش تصویر برداری پزشک را قادر می سازد تا تصاویری را از چند مقطع (زاویه دید) ریه مشاهده کند. همچنین، احتمال دارد انجام یک آزمایش خاص به نام اسکن V/Q درخواست شود.

#آنژیوگرافی ریوی

این آزمایش شامل ایجاد یک برش کوچک می شود که از آن طریق پزشک می تواند یک ابزار مخصوص را به درون سیاهرگ های فرد هدایت کند. پزشک یک نوع رنگ مخصوص را تزریق خواهد کرد تا عروق خونی ریه قابل دیدن شوند.

#سونوگرافی داپلکس عروقی

این آزمایش از امواج رادیویی استفاده می کند تا جریان خون و وجود لخته ها را در پاها بررسی و قابل دیدن کند.

#ونوگرافی (رگ نگاری)

این مورد یک تصویر برداری ویژه از سیاهرگ های پا به وسیله اشعه ایکس است.

#آزمایش دی دایمر

آزمایش دی دایمر یک نوع آزمایش خون است.

جراحی

درمان آمبولی ریه

درمان آمبولی ریوی به اندازه لخته و موقعیت آن بستگی دارد.

#درمان دارویی

در صورتی که مشکل جزئی بوده و زود هنگام تشخیص داده شود پزشک می تواند مصرف برخی دارو ها را به عنوان درمان برای فرد در نظر گیرد. برخی دارو ها می توانند لخته های خونی را تجزیه کنند. دارو هایی که پزشک می تواند تجویز کند شامل موارد زیر می شوند:

✔ضد انعقادها

نمونه هایی از این داروها که بنام رقیق کننده های خون نیز شناخته می شوند، هپارین و وارفارین هستند. این داروها مانع از تشکیل لخته های خونی جدید شده و می توانند در مواقع اورژانسی جان بیمار را نجات دهند.

✔تجزیه کننده های لخته خون (ترومبولیتیک ها)

این داروها سرعت تجزیه لخته خون را افزایش می دهند. این داروها معمولا برای مواقع اورژانسی استفاده می شوند، زیرا عوارض جانبی آن ها می تواند شامل مشکلات خونریزی خطرناکی شود.

#جراحی

ممکن است جهت برداشتن لخته های خونی مشکل ساز، مخصوصا آن هایی که جریان خون قلب یا ریه را محدود می کنند به جراحی نیاز باشد. طبق تحقیقات، برخی فرایند های جراحی که ممکن است پزشک در موارد آمبولی ریوی استفاده کند شامل موارد زیر می شوند:

✔فیلتر وریدی

در این روش، پزشک یک برش کوچک ایجاد کرده و سپس از یک سیم نازک استفاده می کند تا یک فیلتر کوچک را در بزرگ سیاهرگ زیرین بیمار قرار دهد. بزرگ سیاهرگ زیرین، وریدی اصلی است که از پاها به سمت راست قلب منتهی می شود. این فیلتر مانع رفتن لخته های خون از پاها به سمت ریه ها می شود.

✔برداشت لخته

یک لوله باریک به نام کاتتر لخته های خونی بزرگ را از درون شریان به بیرون مکش می کند. این روش کاملا موثر نیست زیرا دشواری هایی به همراه داشته و همواره روش درمانی نیست که بر دیگر روش ها ترجیح داده شود.

✔جراحی باز

پزشکان تنها در مواقع اورژانسی از جراحی باز استفاده می کنند. در این مواقع شخص در شوک قرار داشته یا داروهای تجزیه کننده لخته پاسخگو نیستند.

مراقبت پس از درمان

پس از اینکه فرد درمان مناسب را برای آمبولی ریوی در بیمارستان دریافت کرد، به او توصیه می شود که عامل زمینه ای این مشکل را درمان کند، این عامل معمولا ترومبوز وریدهای عمقی می باشد.

فرد احتمالا شروع به مصرف داروهای ضد انعقاد مانند هپارین و وارفارین خواهد کرد تا از تشکیل دوباره لخته های خونی جلوگیری شود. احتمالا بیمار نیاز داشته باشد تا جوراب های فشاری (مانند جوراب هایی تنگ هستند) پوشیده یا از وسیله دیگری برای جلوگیری از تشکیل لخته در پاهای خود استفاده کند.

ورزش دادن پاها به طور منظم یک مورد کلیدی، پس از آمبولی ریه می باشد. پزشک دستورالعمل های کامل را در ارتباط با چگونگی مراقبت از خود جهت پیشگیری از لخته های خونی در آینده به بیمار خواهد داد.

دکتر سعید یزدانخواه متخصص قلب و عروق و فوق تخصص آنژیوپلاستی

[wp_ulike]

.برای ارتقاء کیفیت مطالب امتیاز دهید

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

ثبت سوال جدید غیرفعال می‌باشد.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر ابوالفضل شنبه ۱۴ دی ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 267 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    ۲۱سالمه ،حدودا۳ماهی میشه که قلبم بعد چند ضربه یدونه میکوبه بطوری که وقتی نبض دستم رو که حس میکنم میبینم یدونه جا میندازه.به اندازه ۴انگشت زیر بغلم درد میکنه در این ۳ماه ۸کیلو بی جهت کم کردم ولی اشتهایم کم نشده .دوماه پیش اکو گرفتم گفتن سالمی ،نوار قلبم گرفتن گفتن سالمی ،من نمیدونم بر چه اساسی میگن سالمم که خودم دارم حتی ضربه قلبم رو تو گردنم حس میکنم.میترسم به نارسایی قلبی دچار شم.اهل سیگار و این جور چیزا نیستم.مطالبتونو در این مورد خوندم میخوام بدونم آیا استرس باعث pvcمیشه یا pvc مادرزادیه.۳ماه پیش که قلبم شروع کرد به یدونه جا انداختن عضلات بدنم هم میپره ولی قبلا اینطوری نبود.ممنون میشم بگین چکار کنم.
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه شنبه ۱۴ دی ۹۸( 4 سال پیش)

      سلام و عرض ادب
      توصیه می کنم که ابتدا تست های عملکرد تیروئیدی و هولتر نوار قلب ۲۴ ساعته انجام دهید و در صورت طبیعی بودن موارد فوق از داروی پروپرانولول ده میلی گرم روزانه سه بار استفاده بفرمایید

  • تصویر کاربر هانیه چهارشنبه ۴ دی ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 624 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر..وقت به خیر...در اولین پاسختون عکس گزارش اکوروخواسته بودین که در سوال دومی ام ارسال کردم و پایین سوالم توضیحات مربوط به اکو رو نوشتم(این که اکوی امسالو تکنسین انجام داده و دکتر بعدی به علت وجودتناقض درگزارش وعدم اعتماد به تفسیر تکنسین توصیه به تکرارش در سال بعدداشتن)...ولی در پاسخ دومی تون نظرتون رو راجع به گزارش اکو نفرمودین...مجدد عکس خود اکو و تفسیرشو میفرستم...مایلم نظرتون رو بدونم..با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه چهارشنبه ۴ دی ۹۸( 4 سال پیش)

      بر اساس این گزارش نمی‌توان نتیجه دقیق گرفت بر اساس بخشی از آن مبتلا به تنگی دریچه آئورت هستید و در قسمت نتیجه گیری اشاره شده است که تنگی دریچه آئورت ندارید بنابراین این تناقض وجود دارد ولی احتمالاً مبتلا به تنگی دریچه هستید

  • تصویر کاربر سارا چهارشنبه ۲۷ آذر ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 277 مشاهده پرسش
    سلام من دو ماه پیش امبولی ریه شدم و روزی یک عدد وارفارین مصرف میکنم ولی همچنان درد تو قفسه سینه دارم ک نمیتونم نفس عمیق بکشم اکوی قلب هم شدم گفتن مشکلی تو قلبت نیس ایا امکان داره لخته بازم تشکیل شده باشه یا علت این دردای هر ازگاهی شدید چی هست؟؟
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه چهارشنبه ۲۷ آذر ۹۸( 4 سال پیش)

      سلام و عرض ادب
      درد سینه در آمبولی ریه میتواند به علت انفارکتوس ریوی و یا بالا رفتن فشار شریان ریوی باشد با فاصله زمانی دو ماه، منشاء انفارکتوس ریوی به عنوان عامل درد منتفی است و در صورتی که در اکوی انجام شده فشار شریان ریوی طبیعی باشد درد سینه شما ناشی از آمبولی نخواهد بود و نیاز به بررسی سایر علل دارد

  • تصویر کاربر زهرا شنبه ۱۶ آذر ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 247 مشاهده پرسش
    با سلام و احترام، خواستم بدانم اکوی مری در چه مواردی انجام می شود، با تشکر.
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه شنبه ۱۶ آذر ۹۸( 4 سال پیش)

      سلام و عرض ادب

       اگر بدست آوردن تصاویر شفاف از قلب شما به وسیله ی اکوکاردیوگرافی قلب استاندارد، سخت باشد یا اگر نیاز باشد، پزشک قلب و دریچه های آن را با جزییات بیشتری ببینند، ممکن است  اکوی از راه مری برای شما تجویز شود.

      می توانید در مقاله اکوی قلب اطلاعات بیشتری در این مورد بخوانید.

  • تصویر کاربر وحید دوشنبه ۱۱ آذر ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 252 مشاهده پرسش
    با سلام و خسته نباشید من 32سال دارم تنگی دریچه میترال در اثر رماتیسم قلبی دارم آیا باید داروی خاصی مصرف کنم دکتر به من فقط پروپونالول داده و آیا این بیماری واگیر دار است به عمل می انجامد و خطر ناک است یا نه
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه دوشنبه ۱۱ آذر ۹۸( 4 سال پیش)

      سلام و عرض ادب
      در صورت وجود تنگی نفس مصرف فروزماید هم علاوه بر پروپرانولول توصیه می‌شود این بیماری واگیر دار نیست نیاز به عمل و یا بالون بسته به شدت تنگی و میزان علائم است.
      در صورت وجود بی نظمی قلبی ممکن است به داروهای ضد انعقادی نیز نیاز داشته باشید

  • تصویر کاربر اشرف دوشنبه ۱۱ آذر ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 239 مشاهده پرسش
    مادرم 58سال دارن.تنگی نفس. سردرد.درمواقع راه رفتن تنگی نفس میگیره.بیماری لوپوس هم دارن.داخل بیمارستان نمازی بستری بودن اکو سی تی م ار ای همه چیزانجام دادن مشکلی نبود
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه دوشنبه ۱۱ آذر ۹۸( 4 سال پیش)

      سلام و عرض ادب لطفاً یک هولتر فشار خون ۲۴ ساعته انجام بدید همچنین با یکی از همکاران محترم متخصص بیماری های ریوی هم مشورت بفرمایید

  • تصویر کاربر Niloo دوشنبه ۴ آذر ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 276 مشاهده پرسش
    سلام دکتر خسته نباشید من دوستم ورزش می کردن سه روز در هفته ، روزی سک ساعت و نیم و بعد از یک هفته استراحت دوباره ورزش رو شروع کردن و خیلی خسته بودن و تپش قلب گرفتن وقتی رفتن تست آنزیم قبل ck رو دادن عدد این انزیم برای ایشون ۹۸۰ بوده که دکتر سریع بستری کردن و دوتا سرم بهش زدن اما ما نمی دونیم علت از چی می تونه باشه!!! و باید چه کاری انجام بدن
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه دوشنبه ۴ آذر ۹۸( 4 سال پیش)

      سلام و عرض ادب
      این آنزیم برای قلب اختصاصی نیست و آنزیم اختصاصی قلب در همین آزمایش طبیعی است لذا به احتمال بسیار زیاد با توجه به شرح حال ورزشکار بودن منشائ این افزایش آنزیم ها عضلات اسکلتی و ماهیچه های بدن می باشند که می تواند ناشی از علل مختلف نظیر تزریق عضلانی، کم کاری تیروئید ،ورزش خیلی زیاد، ضربه به عضلات و بسیاری دلایل دیگر باشد

  • تصویر کاربر علي چهارشنبه ۲۴ مهر ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 280 مشاهده پرسش
    باسلام من طي دوسال اخير دوبار آمبولي ريه شدم البته باردوم خودسرانه وارفارينم رو قطع کرده بودم که پس از چندروز بستري شدن مجدادا درمان باوارفارين رو ادمه دادم بار دوم دربيمارستان پس از چندروز درد شديد پاي راست پام دچار تورم شد که الان بعد شيش ماه بااينکه کمتر شده اما بازم تورم دارم مباتوجه به اينکه هنوز با پياده روي دچار سرفه ميشم آيا مجازهستم بهه ورزش بدنسازي البته به طور سبک رو بيارم و خطر حرکت يا تشکيل لخته خواهم داشت يانه ؟توضيح اينکه تقريبا 45 کيلو اضافه وزن هم دارم
    از طولاني شدن سوالمﺋپوزش ميخوام خواستم تصوير دقيقي از شرايطم داشته باشين
    باسپاس از شما
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه چهارشنبه ۲۴ مهر ۹۸( 5 سال پیش)

      سلام و عرض ادب
      توصیه می کنم قبل از شروع فعالیت های ورزشی یک اکو انجام دهید تا تخمینی از فشار شریان ریوی شما داشته باشیم
      در مورد سوال دوم احتمال کنده شدن و حرکت لخته از پا به سمت ریه وجود ندارد و تورم باقیمانده به علت مسدود ماندن بخشی از رگ لخته شده است و برای درمان آن فعلاً استفاده از جوراب واریس کافیست

  • تصویر کاربر مهدی چهارشنبه ۱۰ مهر ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 285 مشاهده پرسش
    سلام پدر من چند ساله سرفه های ریز دارند الان چند مدتی بیشتر شده و همراه با خون هستش دو سال پیش هم در مسافرت همین اتفاق افتاد الان دو سه روز سرفه همراه با خون هستش میخواستم بدونم چیکار کنم
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه چهارشنبه ۱۰ مهر ۹۸( 5 سال پیش)

      سلام و عرض ادب

      هر چه سریع تر به متخصص ریه مراجعه نمایید.

  • تصویر کاربر لیلا چهارشنبه ۳ مهر ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 253 مشاهده پرسش
    سلام. و خسته نباشید
    مادر من ۱۵ روز در بیمارستان بستری بود
    دکترها تشخیص دادن که مادر من دچار آمبولی شده است.مدتی تهته درمان بود.و قرص وارفارین استفاده میکنه.

    یک روزس هست مرخص کردند
    ولی متآسفانه از وقتی به خانه برگشتیم مادر من باز درد ففسه سینه را دارد. من دیگر نمیدانم چه باید کنم.تزسم از اینه ماد م از دست بدم
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه چهارشنبه ۳ مهر ۹۸( 5 سال پیش)

      سلام و عرض ادب
      تا مدتی بعد از بروز این عارضه درد در قفسه سینه و تنگی نفس قابل انتظار است در صورتی که بعد از معاینه و ویزیت پزشک محترم معالج نیاز به اقدام دیگری به غیر از درمان دارویی نباشد جای نگرانی وجود ندارد

درحال دریافت اطلاعات