آیا آمبولی ریه درمان می شود؟

آمبولی ریه به یک لخته خون گفته می شود که در ریه ها به وجود می آید. این لخته خون می تواند به بخشی از ریه آسیب برساند. این آسیب به وسیله ی محدود شدن جریان خون آن قسمت، کاهش سطوح اکسیژن در خون و تاثیر بر دیگر اندام ها صورت می گیرد.

لخته های خونی بزرگ یا متعدد می توانند کشنده باشند. این نوع انسداد می تواند تهدید کننده زندگی فرد باشد. طبق تحقیقات، این انسداد سبب مرگ یک سوم افرادی می شود که در آن ها تشخیص یا درمان لخته صورت نمی گیرد. با این حال، درمان اورژانسی و فوری آمبولی ریه به شدت احتمال ابتلا به آسیب دائمی ریوی را کاهش می دهد.

علت آمبولی ریه

لخته های خون می توانند به دلایل متعددی تشکیل شوند. آمبولی های ریوی اغلب توسط ترومبوز ورید های عمقی صورت می گیرند.

در این مورد، لخته های خون در سیاهرگ هایی تشکیل می شوند که در عمق بدن وجود دارند. لخته های خونی که اغلب سبب آمبولی های ریوی می شوند در پاها یا لگن تشکیل می شوند. لخته های خون در ورید های عمقی بدن می توانند چندین عامل مختلف داشته باشند که شامل موارد زیر می شوند:

# آسیب یا جراحت

جراحاتی مانند شکستگی های استخوانی یا پارگی های عضلانی می توانند سبب آسیب به عروق خونی شده و منجر به تشکیل لخته خون شوند.

# بی تحرکی

در دوره های طولانی بی تحرکی، جاذبه سبب می شود تا خون در پایین ترین قسمت های بدن جمع شود که این حالت منجر به تشکیل لخته خون می شود.

این اتفاق می تواند هنگامی رخ دهد که فرد در یک سفر طولانی مدت دائما نشسته و یا در دوره بهبودی پس از یک بیماری در تخت دراز کشیده است.

# شرایط پزشکی

برخی وضعیت های سلامتی می توانند لخته شدن خون را بسیار آسان کنند که این در نهایت به آمبولی ریه منجر می شود. برخی روش های درمانی بیماری ها مانند جراحی یا شیمی درمانی برای سرطان نیز می توانند سبب تشکیل لخته های خون شوند. عوامل خطر دیگری هم وجود دارند که احتمال ابتلای فرد به نوعی از لخته های خونی را افزایش داده و سبب آمبولی ریه می شوند.

درد قفسه سینهعوامل خطر آمبولی ریه

عواملی که خطر ابتلا به ترومبوز ورید های عمقی و آمبولی ریوی را افزایش می دهند شامل موارد زیر می شوند:

  • سرطان
  • سابقه خانوادگی آمبولی
  • شکستگی های استخوان پا یا لگن
  • حالات پر انقعادی یا اختلالات ژنتیکی در انعقاد خون از جمله فاکتور V leiden، جهش ژنی پروترومبین و افزایش میزان هموسیستئین
  • داشتن سابقه حمله قلبی یا سکته مغزی
  • عمل جراحی بزرگ
  • چاقی
  • سبک زندگی کم تحرک
  • سن بالای ۶۰ سال
  • مصرف استروژن یا تستوسترون

علائم آمبولی ریه

علائم آمبولی ریوی به اندازه لخته و محل انسداد ریه بستگی دارند. شایع ترین علامت آمبولی ریه تنگی نفس است. این تنگی نفس می تواند ناگهانی و یا تدریجی باشد. دیگر علائم آمبولی ریوی شامل موارد زیر می شوند:

  • اضطراب
  • سردی یا آبی رنگ شدن پوست
  • درد در قفسه سینه که می تواند تا به بازو، فک، گردن و شانه منتشر شود.
  • غش کردن
  • ضربان غیر عادی قلب
  • احساس سبکی در سر
  • تنفس سریع
  • ضربان سریع قلب
  • بی قراری
  • بالا آوردن خون
  • ضعیف بودن نبض

⚠نکته: در صورتی که فرد یک یا بیش از یک مورد از این علائم و مخصوصا تنگی نفس را داشته باشد، باید فورا پیگیر مراقبت پزشکی باشد.

انواع آمبولی ریه

 شایع ترین نوع آمبولی ریوی یک لخته خون می باشد. امکان دارد هر چیزی که در جریان خون وارد شده و سبب انسداد شریان های کوچک تر شود یک آمبولی ریوی باشد. برای نمونه می توان به چربی مغز یک استخوان شکسته شده، بخشی از یک تومور یا بافت دیگر و حباب های هوا اشاره کرد.

یک نوع نادر از آمبولی در دوران بارداری اتفاق می افتد که معمولا در حین زایمان یا فورا پس از تولد نوزاد رخ می دهد. در این مورد، مقداری از مایع آمنیوتیک (مایعی که نوزاد را احاطه کرده است) به درون جریان خون مادر وارد شده و به ریه ها می رسد.

تشخیص آمبولی ریه

تشخیص آمبولی ریه

در برخی موارد، تشخیص یک آمبولی ریوی می تواند دشوار باشد. این مخصوصا زمانی صادق است که فرد به یک بیماری زمینه ای قلبی یا ریوی مانند آمفیزم یا فشار خون بالا مبتلا باشد.

هنگامی که فرد برای علائم خود به دکتر مراجعه می کند، او در ارتباط با سلامت عمومی فرد و هرگونه بیماری که از قبل به آن ابتلا دارد سوال می پرسد. پزشک معمولا یک مورد یا بیش تر از آزمایش های زیر را برای تشخیص علت علائم فرد انجام می دهد:

#تصویر برداری اشعه ایکس از قفسه سینه

این آزمایش استاندارد و غیر تهاجمی پزشک را قادر می سازد تا قلب، ریه و هرگونه مشکل در استخوان های اطراف ریه را به همراه جزئیات مشاهده کند.

#الکترو کاردیوگرافی (ECG)

آزمایش الکتروکاردیوگرافی فعالیت الکتریکی قلب را سنجش می کند.

#MRI

این آزمایش با استفاده از امواج رادیویی و میدان مغناطیسی تصاویری با جزئیات به وجود می آورد.

#سی تی اسکن

این آزمایش تصویر برداری پزشک را قادر می سازد تا تصاویری را از چند مقطع (زاویه دید) ریه مشاهده کند. همچنین، احتمال دارد انجام یک آزمایش خاص به نام اسکن V/Q درخواست شود.

#آنژیوگرافی ریوی

این آزمایش شامل ایجاد یک برش کوچک می شود که از آن طریق پزشک می تواند یک ابزار مخصوص را به درون سیاهرگ های فرد هدایت کند. پزشک یک نوع رنگ مخصوص را تزریق خواهد کرد تا عروق خونی ریه قابل دیدن شوند.

#سونوگرافی داپلکس عروقی

این آزمایش از امواج رادیویی استفاده می کند تا جریان خون و وجود لخته ها را در پاها بررسی و قابل دیدن کند.

#ونوگرافی (رگ نگاری)

این مورد یک تصویر برداری ویژه از سیاهرگ های پا به وسیله اشعه ایکس است.

#آزمایش دی دایمر

آزمایش دی دایمر یک نوع آزمایش خون است.

جراحی

درمان آمبولی ریه

درمان آمبولی ریوی به اندازه لخته و موقعیت آن بستگی دارد.

#درمان دارویی

در صورتی که مشکل جزئی بوده و زود هنگام تشخیص داده شود پزشک می تواند مصرف برخی دارو ها را به عنوان درمان برای فرد در نظر گیرد. برخی دارو ها می توانند لخته های خونی را تجزیه کنند. دارو هایی که پزشک می تواند تجویز کند شامل موارد زیر می شوند:

✔ضد انعقادها

نمونه هایی از این داروها که بنام رقیق کننده های خون نیز شناخته می شوند، هپارین و وارفارین هستند. این داروها مانع از تشکیل لخته های خونی جدید شده و می توانند در مواقع اورژانسی جان بیمار را نجات دهند.

✔تجزیه کننده های لخته خون (ترومبولیتیک ها)

این داروها سرعت تجزیه لخته خون را افزایش می دهند. این داروها معمولا برای مواقع اورژانسی استفاده می شوند، زیرا عوارض جانبی آن ها می تواند شامل مشکلات خونریزی خطرناکی شود.

#جراحی

ممکن است جهت برداشتن لخته های خونی مشکل ساز، مخصوصا آن هایی که جریان خون قلب یا ریه را محدود می کنند به جراحی نیاز باشد. طبق تحقیقات، برخی فرایند های جراحی که ممکن است پزشک در موارد آمبولی ریوی استفاده کند شامل موارد زیر می شوند:

✔فیلتر وریدی

در این روش، پزشک یک برش کوچک ایجاد کرده و سپس از یک سیم نازک استفاده می کند تا یک فیلتر کوچک را در بزرگ سیاهرگ زیرین بیمار قرار دهد. بزرگ سیاهرگ زیرین، وریدی اصلی است که از پاها به سمت راست قلب منتهی می شود. این فیلتر مانع رفتن لخته های خون از پاها به سمت ریه ها می شود.

✔برداشت لخته

یک لوله باریک به نام کاتتر لخته های خونی بزرگ را از درون شریان به بیرون مکش می کند. این روش کاملا موثر نیست زیرا دشواری هایی به همراه داشته و همواره روش درمانی نیست که بر دیگر روش ها ترجیح داده شود.

✔جراحی باز

پزشکان تنها در مواقع اورژانسی از جراحی باز استفاده می کنند. در این مواقع شخص در شوک قرار داشته یا داروهای تجزیه کننده لخته پاسخگو نیستند.

مراقبت پس از درمان

پس از اینکه فرد درمان مناسب را برای آمبولی ریوی در بیمارستان دریافت کرد، به او توصیه می شود که عامل زمینه ای این مشکل را درمان کند، این عامل معمولا ترومبوز وریدهای عمقی می باشد.

فرد احتمالا شروع به مصرف داروهای ضد انعقاد مانند هپارین و وارفارین خواهد کرد تا از تشکیل دوباره لخته های خونی جلوگیری شود. احتمالا بیمار نیاز داشته باشد تا جوراب های فشاری (مانند جوراب هایی تنگ هستند) پوشیده یا از وسیله دیگری برای جلوگیری از تشکیل لخته در پاهای خود استفاده کند.

ورزش دادن پاها به طور منظم یک مورد کلیدی، پس از آمبولی ریه می باشد. پزشک دستورالعمل های کامل را در ارتباط با چگونگی مراقبت از خود جهت پیشگیری از لخته های خونی در آینده به بیمار خواهد داد.

دکتر سعید یزدانخواه متخصص قلب و عروق و فوق تخصص آنژیوپلاستی

[wp_ulike]

.برای ارتقاء کیفیت مطالب امتیاز دهید

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

ثبت سوال جدید غیرفعال می‌باشد.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر سعید دوشنبه ۱۸ بهمن ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 349 مشاهده پرسش
    سلام.احتراما .اینجانب حدود ده سال است که تحت نظر متخصص فشار هستم و با مصرف دارو فشار امکنترل شده هست . تا اینکه حدود دوهفته قبل متوجه شدم فشارم بالا هست .گاها 18 روی 10.
    آخرینداروی تجویزی :شب ها اعدد والسارتان160 و 1 عدد متفور مین وصبحها 1 عدد هیدروکلروتیازید .
    البته قبلا پزشکام آنژیپول 47.5 صبح استفاده می کردم که فشارم تنظیم بود .
    ایا امکان داره افزایش فشار خون بخاطر قطع این دارو بوده باشد ؟
    با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه دوشنبه ۱۸ بهمن ۰( 2 سال پیش)
      سلام و عرض ادب بله ممکن است لطفاً بفرمایید که میزان ضربان قلب چقدر است؟
    2. تصویر کاربر سعید دوشنبه ۱۸ بهمن ۰( 2 سال پیش)
      سلام .با تشکر .
      ضربان در چند مورد از 78 تا 88 بوده است .
      امروز فشار 135 روی 99 با ضربان 80.(امروز یک عدد انژیپول صبح استفاده کردم .علاوه بر قرص های تجویزی پزشکم .)
      فشار های قبلی :
      133 روی 89 با ضربان74
      153 روی 100 با 78
      135روی 95 با ضربان 88
      فشار های بالاتر مربوط به دست راستم هست .دست راستم اعداد یک تا یک ونیم واحد بیشتر از دست چپم هست .
      سپاس
    3. تصویر کاربر سعید دوشنبه ۱۸ بهمن ۰( 2 سال پیش)
      سلام
    4. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه دوشنبه ۱۸ بهمن ۰( 2 سال پیش)
      لطفاً والسارتان را با والزومیکس 5/160 روزانه یک عدد جایگزین بفرمایید
    5. نمایش سایر 3 پاسخ
  • تصویر کاربر سپیده دوشنبه ۱۸ بهمن ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 338 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر مادر من 59 سالشه در اثر عمل جراحی دچار Dvtاندام تحتانی و به همچنین دچار آمبولی ریه وسیع شده است الان 19روز بیمارستان بستریه و در فواصل زمانی مختلف هپارین می‌گیرد ولی متاسفانه مشکلش حل نشده یعنی تا کی باید هپارین بگیره که آمبولی و لخته ها از بین برن
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه دوشنبه ۱۸ بهمن ۰( 2 سال پیش)
      سلام و عرض ادب مدت زمان مصرف داروی یکسال است
    2. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه دوشنبه ۱۸ بهمن ۰( 2 سال پیش)
      و ممکن است که بخشی قابل توجهی از لخته ها باقی بمانند و یا دارو از بین نروند
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر فاطمه دوشنبه ۱۱ بهمن ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 286 مشاهده پرسش
    مادرم ۶۵ سال دارند وپوکی استخوان ورماتیسم دارند وباتوجه به عکس های ام آرآی واکو وکارکرد قلب ۱۵درصد بفرمائید که نیاز به باطری لازم است وبرای ایشان داروهایی قلبی زیادی نوشتند که آیا تداخل باداروهای پوکی داداستخوان نداردوتمام بدنش درد دارد
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه دوشنبه ۱۱ بهمن ۰( 2 سال پیش)
      سلام و عرض ادب لطفاً تصویر نوار قلب و لیست داروهای مصرفی ایشان را بفرستید
  • تصویر کاربر محمد سه شنبه ۲۸ دی ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 490 مشاهده پرسش
    سلام .اقای دکتربنده۵۰سالمه وفشارم بعدازکشیدن شیره تریاک وسیگاربالامیره و۱۴روی۱۰میشه اماقبل ازمصرف وصبحانه وشام۱۲روی۸ میباشداانیازی به مصرف قرص فشارمیباشدیاخیر.همیشه قبل ازکشیدن شیره وسیگارفشارم رابادستگه فشاردیجیتال میگیرم۱۲روی ۸ وبعدازکشید۱۴روی۱۰ میباشد لطفاراهنمایی بفرمایید.سپاسگزارم
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه سه شنبه ۲۸ دی ۰( 2 سال پیش)
      سلام و عرض ادب لطفاً یک هولتر فشار خون ۲۴ ساعته انجام دهید
  • تصویر کاربر میرزای جمعه ۲۴ دی ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 310 مشاهده پرسش
    قرص پروپرانولول و کلیدینیوم سی اما درد دستم و حتی سیخ کشیدن قلبم خوب نشده خیلی هم استرس دارم
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه یکشنبه ۱۹ دی ۰( 2 سال پیش)
      سلام و عرض ادب لطفاً سوال خود را به طور کامل مطرح بفرمائید
    2. تصویر کاربر میرزای یکشنبه ۱۹ دی ۰( 2 سال پیش)
      سلام آقای دکتر من در حال نشسته بودم ک یک دفعه کلا عرق سرد ب پشتم وپیش نیم و ب همراه حالت تهوع شدید وسر دلم شدید درد گرفت و زمانی ک دکتر رفتم نوار قلب گرفت و گفت مشکل قلبی و سکته کردی الان هم یک ماه هست ک دستم تا گردنم درد میکنه وسیله سنگین نمیتونم بلند کنم وب من قرص پرو پران لول وکلیدینیوم سی داد عکس نوار قلب و اکو هم جلو تر فرستادم
    3. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه جمعه ۲۴ دی ۰( 2 سال پیش)
      متاسفانه به نوار قلب شما دسترسی ندارم لطفاً تصویر آن را در ادامه همین سوال مجدداً ارسال بفرمایید
    4. تصویر کاربر میرزای جمعه ۲۴ دی ۰( 2 سال پیش)
      سلام آقای دکتر من چند بار سوال کردم جواب دقیقی نگرفتم سوزش قلب شدید درد دست چپ همراه با تنگی نفس درد گردن این روزا ی کم دردم بیشتر هم شده
    5. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه جمعه ۲۴ دی ۰( 2 سال پیش)
      علت آن است که در هر مرحله سوال خود را در یک فایل جدید ارسال کرده اید و دسترسی به اطلاعات قبلی ممکن نیست. در صورت وجود ریسک فاکتورهای قلبی نیاز به بررسی بیشتری از نظر گرفتگی عروق قلبی دارید
    6. نمایش سایر 4 پاسخ
  • تصویر کاربر الله شنبه ۱۸ دی ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 281 مشاهده پرسش
    سلام. ۳۵ سالمه چند روزی است که سینه چپم درد دره میزنه به زیر بغلم و گردن و بازوم سردرد،سرگیجه ،حالت تهوع، گز گز کردن و بی حسی دست و پا درد قفسه سینه وگرفتگی عضلات کمر دارم نوار قلب دادم گفت مشکلی نداره فشارم ۱۴ بود راهنمایی کنید به چه متخصصی مراجعه کنم؟؟
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه شنبه ۱۸ دی ۰( 2 سال پیش)
      سلام و عرض ادب لطفاً با یکی از همکاران محترم متخصص طب فیزیکی مشورت بفرمایید
  • تصویر کاربر بانو شنبه ۱۸ دی ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 299 مشاهده پرسش
    سلام وقتتون بخیر
    ببخشید من 1 سال و نیم تقریبا که سمت چپ قفسه سینه ام بالا سینه تقریبا حالت فرو رفتگی پیدا کرده و یه درد سوزش مانند داره (من سونو گرافی سینه انجام دادم و گفتن هیچ مشکلی که علت فرو رفتگی باشه مثل کیست و تومور و اینا ندارم) این درد معمولا با تپش قلب همراهه یعنی هروقت این درد و حس میکنم ضربان قلبم بیشتر از حد معمولیه و همچنین مال مواقعی که استرس یا ترس و ناراحتی دارم از 10 سالگی هم من موقع بلند شدن از حالت نشسته به ایستاده احساس سبکی سر و سیاه شدن دید رو داشتم که یکم شدید تر شده البته همه این ها به صورت مداوم نیس و گاهی کمتر و بیشتر میشه اما چیز هایی هستند که تقربا می تونم بگم هر ماه تجربشون میکنم
    همچنین مشکلات دریچه میترال و نارسایی قلبی توی خانواده به صورت مادر زادی وجود داره
    میخواستم بپرسم که فرورفتگی بالی فقسه سینه ام یا دردی که دارم امکانش هست که به خاطر مشکلات دریچه میترال باشه یا ربطی نداره به این موضوع
    مرسی که وقت میزارید
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه شنبه ۱۸ دی ۰( 2 سال پیش)
      سلام و عرض ادب در افرادی که دیفورمیتی قفسه سینه دارند مشکلات و بویژه پرولاپس دریچه میترال شایع‌تر است
  • تصویر کاربر شه پنجشنبه ۱۶ دی ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 301 مشاهده پرسش
    سلام مجدد. مادرم. ک گفتم تست ورزش اکو و نوار قلب گرفته بود قلبش مشکلی چندانی نشان نداد مادرم 45سالشه بلی قبلا برای مسئله ای استرس داشت ولی خدا شکر مشکل حل. شد حالا پیش دکترم رفته دکتر قرص روپیکسون والزومیکس اکتوسرک بتالکو سوستاک نوشته قرص چندان تحصیری نداشته بلکه بدتر شده و چه کنیم دکتر جان
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه پنجشنبه ۱۶ دی ۰( 2 سال پیش)
      علت مصرف داروهای فوق علیرغم بیمار نبودن چیست؟
  • تصویر کاربر smr سه شنبه ۷ دی ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 280 مشاهده پرسش
    سلام خدمت دکتر عزیز دکتر من بعد از یک دوره تپش و ضربان قلب بالا دچار پی وی سی شدم یک نوار قلب براتون ارسال کردم لطفا برام تشریح کنید و اینکه من حدودا روزانه حدودا۸۰ بار احساس میکنم قلبم یه مکث کوتاه و یک تپش محکم داره و چه دارویی معمولا واسه این نوع تپش میدن پرانول مصرف میکنم ۲۰
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه سه شنبه ۷ دی ۰( 2 سال پیش)
      سلام و عرض ادب تصویری ارسال نشده است
  • تصویر کاربر جعفر چهارشنبه ۱۷ آذر ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 289 مشاهده پرسش
    عرض سلام و ادب. پسرم 22ساله ست. به طور اتفاقی فشارخونشون رو گرفتن یک دست 13 بود و یک دست 18 . گاهی اوقات سردرد سمت چپ دارند. انگار که ناگهانی یکی ضربه به سرشون بزنه. این حالت وقتی یه ناحیه در سرشون لمس بشه اتفاق میفته و گاهی که گردنشون رو تکون میدن. ممنون میشم راهنمایی بفرمایید مشکل قلبی دارند؟ آیا اکو لازمه؟
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه چهارشنبه ۱۷ آذر ۰( 2 سال پیش)
      سلام و عرض ادب در صورتی که در تکرار اندازه گیری فشارخون اختلاف مورد اشاره تایید شود نیاز به ویزیت توسط یکی از همکاران محترم متخصص بیماریهای قلب و عروق جهت بررسی های لازم از جمله اکوکاردیوگرافی و سونوگرافی داپلر از شریان‌های دستی که فشارخون کمتری دارد، دارند
درحال دریافت اطلاعات