نامنظم بودن ضربان قلب | ضربان قلب خطرناک چند است؟

فیبریلاسون‌ دهلیزی یا ضربان نامنظم قلب در نتیجه ی اختلال در سیستم الکتریکی قلب اتفاق می افتد. به طور طبیعی جریان الکتریکی قلب از دهلیز به سمت بطن، موجب انقباض نرمال قلب می‌شود. در فیبریلاسون‌ قلبی اما جریان الکتریکی نامنظم موجب ضربان نامنظم قلب می‌گردد.

نبض نامنظم

همان‌طور که گفته شد فیبریلاسون‌ باعث ضربان نامنظم می‌شود. از این رو اگر دستتان را روی نبض خود قرار دهید، متوجه این بی نظمی خواهید شد. تند بودن و بی نظمی ضربان قلب در صورت عدم درمان و کنترل به موقع، می‌تواند بسیار خطرناک باشد.

ضربان قلب خطرناک چند است؟

ضربان قلب به خودی خود خطرناک نیست. در حالت کلی تعداد ضربان بیشتر از ۱۰۰ ضربان در دقیقه بالا در نظر گرفته می شود. با این حال چنین ضربان قلبی نشان دهنده ی خطر برای قلب نیست. چرا که به عنوان مثال، یک پیاده روی سریع ۱۰ تا ۱۵ دقیقه ای به طور معمول ضربان قلب را به ۱۱۰ تا ۱۲۰ ضربان در دقیقه افزایش می دهد. بنابراین مهم این است که چه عاملی سبب افزایش چنین ضربان قلبی شده است؟!

علائم ضربان قلب نامنظم

در صورت ابتلا به تپش نامنظم قلب، فرد ممکن است علائم خطرناکی را تجربه کند. ضربان نامنظم می‌تواند باعث بروز علائمی از قبیل موارد زیر گردد:

👈 مطلب مرتبط: بسیاری از افراد دردهای قفسه سینه را در نتیجه ی حملات قلبی می دانند، اما درد در ناحیه قفسه سینه به دلایل متعددی می تواند اتفاق افتد. در این مقاله ۹ راهکار خانگی جهت درمان درد قفسه سینه به شما پیشنهاد می شود.

درمان درد قفسه سینه

نامنظم بودن ضربان قلب و سکته

مهم است که افراد ضربان قلب نرمال داشته باشند. نامنظم زدن قلب یکی از علائم جدی سکته است و حدود ۱۵ درصد از افراد مبتلا به این نوع عارضه، دچار سکته می‌شوند. جریان نامنظم خون در قلب باعث تشکیل لخته های خونی کوچکی در حفره قلبی می‌شود. لخته های خونی از طریق جریان خون وارد مغز شده و در نهایت موجب سکته می‌شوند. از این رو معمولا برای افراد مبتلا به ضربان نامنظم قلبی شدید، داروهای رقیق کننده خون تجویز می‌گردد.

‼ توجه: در صورت ابتلا به ضربان نامنظم و مشاهده علائمی همچون درد قفسه سینه، احساس ضعف و بی حالی، ضربان تند قلب (بیش از ۱۰۰ بار در دقیقه) و همچنین هرگونه علائم سکته به سرعت شماره ۱۱۵ را شماره گیری نمایید.

علت نامنظم بودن ضربان قلب چیست؟

نامنظم بودن ضربان و ریتم قلب نوعی ناهنجاری رایج است و برخی از موارد می‌تواند موجب تشدید آن گردد. این موارد عبارت‌اند از:

  • فشار خون بالا
  • اختلالات دریچه قلب
  • اختلالات کرونری
  • مصرف بیش ازحد مشروبات الکلی
  • اضافه وزن و چاقی
  • احساس خفگی در خواب
  • اختلالات تیروئیدی
  • عمل جراحی قلب : عمل جراحی قلب باز و بای پس قلب از جمله موارد جدی در بروز ضربان نامنظم هستند.

👈 مطلب مرتبط: عمل بای پس قلب چگونه انجام میشود؟ مراقبت های لازم بعد از عمل بای پس قلب کدامند؟ برای یافتن پاسخ برروی لینک زیر کلیک کنید.

عمل بای پس قلب

عوامل خطرزا در نامنظم زدن قلب

داشتن سابقه خانوادگی ابتلا به ریتم نامنظم قلب، یکی از موارد جدی و غیرقابل پیشگیری در ابتلا به این اختلال است. همچنین افزایش سن باعث افزایش خطر ابتلا به این اختلال می‌شود. علاوه بر این افراد سفید پوست در مقایسه با دیگر افراد، بیشتر در معرض خطر هستند.

رعایت بعضی موارد مانند داشتن رژیم غذایی سالم، کنترل وزن، عدم مصرف بیش از حد مشروبات الکلی و همچنین اجتناب از مصرف دخانیات، در کنترل و پیشگیری از نامنظم زدن قلب بسیار مؤثر هستند.

 ضربان نامنظم قلب مفرد

ضربان نامنظم قلب مفرد زمانی اتفاق می افتد که افراد زیر ۶۰ سال بدون علت خاصی دچار این عارضه گردند. ورزش و فعالیت، خوردن، خوابیدن و نوشیدن مشروبات الکلی از جمله موارد تشدید کننده آن است. ضربان نامنظم قلب مفرد گاهی نیاز به درمان ندارد و خود به خود بهبود می یابد. در این زمینه باید با توجه به نظر پزشک عمل کرد.

تشخیص نامنظم زدن قلب

تشخیص ضربان و تپش نامنظم قلب از طریق بررسی نوار قلب توسط پزشک صورت می‌گیرد. در صورتی که ضربان نامنظم قلب منقطع باشد، برای تشخیص این عارضه مستلزم استفاده از دستگاه کنترل هولتر Holter خواهد بود.

پس از تشخیص ضربان نامنظم قلب، برخی آزمایش های دیگر به منظور بررسی دریچه و عضلات قلب و همچنین تشخیص لخته خون توسط پزشک تجویز می‌گردد. آزمایش های دیگر شامل الکتروکاردیوگرام، بررسی میزان استرس و حتی گاهی میل زدن به منظور بررسی انسداد های عروقی می‌باشد.

👈 مطلب مرتبط: نحوه ی نصب هولتر قلب چگونه است؟ هولتر قلب چه چیزی را نشان می دهد؟ برای یافتن پاسخ برروی لینک زیر کلیک کنید.

هولتر قلب

دوره فیبریلاسون‌ دهلیزی

ضربان نامنظم قلب گاهی به صورت منقطع اتفاق می افتد. تپش نامنظم قلب به دلیل فیبریلاسون‌ دهلیزی ممکن است آغاز شود، ادامه یابد و علائم آن به حدی تشدید شود که نیازمند کنترل و درمان باشد.

درمان ضربان نامنظم قلب

کاردیو ورژن

در مواردی درمان نامنظم زدن قلب به وسیله شوک الکتریکی مؤثر است و به آن کاردیو ورژن گفته می‌شود. در موارد بسیار حاد، تنها گزینه کنترل این عارضه شوک الکتریکی است.

پیش از انجام کاردیو ورژن برای بیمار چند نمونه دارو تجویز می‌شود. در صورتی که مصرف دارو مؤثر واقع نگردد و تپش نامنظم قلب بیش از ۴۸ ساعت ادامه یابد، کاردیو ورژن در مورد فرد بیمار انجام نمی‌شود. دلیل انجام ندادن این عمل به خاطر لخته های خون است زیرا ممکن است منجر به سکته گردد.

عمل جراحی

در مواردی نیز درمان این اختلال مستلزم عمل جراحی است. ماز Maze نوعی عمل جراحی است که با ایجاد شکاف های کوچکی روی دهلیز باعث کنترل ضربان نامنظم قلب می‌شود. این عمل از طریق فرستادن رشته های کوچک به قلب انجام می‌شود.

دارو

معمولاً برای بیماران مبتلا به تپش نامنظم قلب به منظور پیشگیری از عوارض و خطرات، دارو تجویز می‌شود. داروهای رقیق کننده خون و ضد انعقاد خون موجب پیشگیری از خطر سکته می‌گردد. علاوه بر این داروهای تنظیم کننده میزان ضربان قلب مانع از ضربان قلب بسیار تند می‌شوند. همچنین برخی داروها به منظور کنترل ضربان الکتریکی قلب طراحی شده اند و مانع از بی نظمی آن می‌شوند.

ابلیشن قلبی

در موارد خاصی مصرف دارو و کاردیو ورژن ممکن است مؤثر واقع نگردد. از این رو عمل آبلِیشن توسط پزشک الکتروفیزیولوژیست به منظور رفع این مشکل ممکن است انجام شود.

در این روش جریان برق با ولتاژ پایین و فرکانس بالا از طریق میله رشته ای که در قلب قرار می‌گیرد، به محدوده ای از قلب که موجب ضربان نامنظم قلب می‌شود فرستاده می‌شود. این روش باعث از بین رفتن قسمتی از بافتی که موجب ضربان نامنظم قلب می‌شود، می‌گردد.

مطلب مرتبط: عمل ابلیشن قلب چگونه انجام می شود؟ مراقبت های لازم بعد از عمل ابلیشن کدامند؟ آیا سوزاندن رگ قلب خطرناک است؟ برای دانستن کلیک کنید.

عمل ابلیشن قلب

پیس میکر

در موارد بسیار نادری پس از انجام آبلیشن، ممکن است پیس میکر توسط پزشک در قلب قرار داده شود. پیس میکر برای درمان نامنظم زدن قلب طراحی نشده است بلکه به منظور درمان ضربان اندک قلب ساخته شده است. به همین دلیل در این مورد با پزشک کاردیولوژیست خود صحبت کنید.

پیشگیری از ابتلا به نبض نامنظم

داشتن رژیم غذایی سالم و پرهیز از برخی عادت های نادرست غذایی می‌تواند سبب کاهش ابتلا به ریتم نامنظم شود. فعالیت ورزشی مستمر، پرهیز از مصرف دخانیات، کنترل فشار خون و مصرف غذاهای کم چرب و کم نمک نیز در پیشگیری از ابتلا به این عارضه بسیار حائز اهمیت است.

توصیه پزشک

در صورت تشخیص و درمان به موقع، نامنظم زدن قلب بهبود می یابد. مصرف دارو به خصوص داروهای رقیق کننده خون برای افراد مبتلا به ضربان قلب نامنظم شدید ضروری است. برخی از این داروها نیز ممکن است همراه با عوارض طولانی مدت باشد که در این مورد توصیه می‌شود با پزشک خود مشورت نمایید.

 

دکتر سعید یزدانخواه متخصص قلب و عروق و فوق تخصص آنژیوپلاستی

برای پرسش از دکتر روی مشاوره پزشکی کلیک کنید.

[wp_ulike]

.برای ارتقاء کیفیت مطالب امتیاز دهید

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

ثبت سوال جدید غیرفعال می‌باشد.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر سوره چهارشنبه ۱۰ اردیبهشت ۹۹( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 326 مشاهده پرسش
    سلام. حدود یکماه است متوجه شدم قلبم نامرتب می زند. یعنی گاهی محکم تر می زند و انگار می خواد از جایش کنده شود و حالت ارتعاشی دارد. احساس خوبی ندارم
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه چهارشنبه ۱۰ اردیبهشت ۹۹( 4 سال پیش)

      سلام و عرض ادب
      پیشنهاد می کنم که یک هولتر نوار قلب ۴۸ ساعت انجام دهید

  • تصویر کاربر علی جمعه ۱۵ فروردین ۹۹( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 297 مشاهده پرسش
    سلام جناب دکتر من مدتی هست احساس میکنم قلبم بعضی وقتها نامنظم میزنه هولتر بستم دکتر گفت چیزی نیست ولی الان حدود دوماه هست ادامه داره این بی نظمی خواستم بدونم علت چیست
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه جمعه ۱۵ فروردین ۹۹( 4 سال پیش)

      سلام و عرض ادب
      توصیه می‌کنم که در حین طپش قلب نوار قلب بگیرید
      با توضیحات ارائه شده نمیتوان در مورد بی نظمی اظهار نظر دقیقی کرد

  • تصویر کاربر بهنام یکشنبه ۳ فروردین ۹۹( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 258 مشاهده پرسش
    سلام وقتتون بخیر من ی مدتی بود معده درد داشتم و در گیر همین بودم ک تپش قلبم گرفتم به دکتر مراجعه کردم اکو انجام دادم گفتن مشکلی نداری فقط کمی نرمی دریچه میترال داری ی دوماهی گذشت ک نامنظمی قلبم بهش اضاف شده باز به دکتر مراجعه کردم برام تست ورزش نوشتن انجام دادم گفتن مشکلی نداره ولی باید ابیلیشن انجام بدم ک احتمال داره یکی از رگ های قلبم تحرک اضافی داره بسوزوننش برام قرص متورال تجویز کردن ک مصرف میکنم چند روز خوبم و میبینی باز تپش قلب با نامنظمی میگیرم فشارمم 9/6اومده و سرگیجه و حس میکنم بدنم میلرزه باید چیکار کنم؟ایا انجام ابلیشن خطرناک نیست ؟
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه یکشنبه ۳ فروردین ۹۹( 4 سال پیش)

      سلام و عرض ادب
      توصیه می کنم که یک هولتر نوار قلب ۴۸ ساعته بگیرید و بر اساس اطلاعات به دست آمده از آن در مورد نیاز تا عدم نیاز به ابلیشن تصمیم‌گیری شود

  • تصویر کاربر امير دوشنبه ۱۹ اسفند ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 249 مشاهده پرسش
    سلام اقاىردكتر دوسال پيش بعد از cabg دجار af شدم وارفارين و كونكور و لوزار و اخيرا نوع اچ ان وفورزمايد مصرف ميكنم ريت قلب حدود ٧٠ و ريتم گاهى نا منظم ايا نا منظمى ريتم خطر ناك است و درمان دارد بعلت نشخيص لخته پس از TEE كارديو ورژن انجام نشد و مدتى اميودارون مصرف كردم
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه دوشنبه ۱۹ اسفند ۹۸( 4 سال پیش)

      سلام و عرض ادب
      مهمترین خطر فیبریلاسیون دهلیزی همانطور که اشاره فرموده اید ایجاد لخته در قلب و احتمال لخته پرانی به ارگان های دیگر نظیر مغز و یا اندام ها و عروق احشایی میباشد
      خطر دیگر ان از بین رفتن شرکت انقباض دهلیزی در عملکرد قلب و پایین آمدن میزان کسر جهشی است که در بیمارانی که به علت سکته قلبی دچار افت کسر جهشی شده‌اند مشکل‌زا خواهد بود
      و نکته دیگر نیز ایجاد تپش قلب است که آزار دهنده خواهد بود
      همچنین در مواردی باعث افزایش نامتناسب ضربان قلب خواهد شد

  • تصویر کاربر مهدی شنبه ۱۰ اسفند ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 524 مشاهده پرسش
    سلام
    بعضی مواقع ضربان قلبم نا منظم میشود،بیمارستان قاب رفتم و چکاپ کردم به همراه ورزش ،دکتر گفت قلبت هیچ مشکلی ندارد،آیا دلیلش فشار خون بالا هست؟بیشتر موقعی نا منظم میشود که ناهار سنگین میخورم و غذا چرب هستش ،چی کار باید بکنم ممنوت
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه شنبه ۱۰ اسفند ۹۸( 4 سال پیش)

      سلام و عرض ادب

      احتمال فشار خون در شما مطرح است، لطفا یک هولتر فشارخون 48 ساعته انجام دهید.

  • تصویر کاربر فرهاد یکشنبه ۴ اسفند ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 226 مشاهده پرسش
    سلام
    اقای دکتر من یه ماه پیش قلبم درد میکرد رفتم دکتر اکو گرفت و گفتش خیلی خفیف دریچه میترال گشاد شده و دریچه ریوی و تریکوسپید هم خفیف تنگ شده برام قرص وراپامیل و فلوکستین و مولوکسیکام و کتوتیفن تجویز کرد ولی دوروز که قرص ها رو خوردم بیش از حد سست و بیحال میشدم بعد رفتم پیش یه فوق تخصص دیگه و اکو کرد و همونا رو گفت و گفتش قلبت نیاز به دارو نداره ولی الان یه مدتی میشه وقتی میخوابم ضربان رو در گوش و گردنم احساس میکنم و قلبم خیلی بینظم کار میکنه مثلا وقتی دستم رو میزارم روی قلبم احساس میکنم که ریتمش داره هر چند ثانیه یکبار عوض میشه
    حالا سوالم از شما ازنه که ایا وراپامیل رو مصرف کنم یا نه ؟
    مصرف وراپامیل باعث ضعف عضله قلب میشود؟
    راستی ازمایش کم خونی تیروئید هم سالم است
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه یکشنبه ۴ اسفند ۹۸( 4 سال پیش)

      سلام و عرض ادب
      شما نیاز به مصرف دارو ندارید
      لطفاً یک هولتر نوار قلب ۴۸ ساعته انجام دهید و تصاویر گزارش اکو خود را بفرستید

    2. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه یکشنبه ۴ اسفند ۹۸( 4 سال پیش)

      بله وراپامیل از داروهایی است که موجب کاهش میزان کسر جهشی قلب میشود

    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر صادق یکشنبه ۲۷ بهمن ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 275 مشاهده پرسش
    سلام من 29 سالمه نرمی دریچه دارم الان چند وقته دچار هراس بودم با کوچک ترین صدا میترسیدم الان کمی بهتر شده شرایطم ولی ضربان قلبم تا50 تپش میاد یه بارم اومد رو 130 تپش ولی الان بیشتر نگرانم تپش پایینم هستم قرص میخوردم وراپامیل 40 نصف صب نصف عصر ولی بهتر نشدم بعد دکتر گوترون 2.5 وداد ولی هنوز شرایط همونه باید چیکار کنم
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه یکشنبه ۲۷ بهمن ۹۸( 4 سال پیش)

      سلام و عرض ادب
      میزان ضربان قلب پایین شما به علت مصرف داروهای مورد اشاره است و در صورت قطع آنها ضربان قلب به حالت طبیعی باز خواهد گشت

  • تصویر کاربر ق یکشنبه ۲۷ بهمن ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 296 مشاهده پرسش
    باعرض سلام وخسته نباشی ب آقای دکتر من ۴۶سال دارم وحدود۵سال پیش تو خونه نشسته بودم ک یک مرتبه یک جرقه ای ازسرم ب قلبم واردشدوبی حال شدم ومنوبردن بیمارستان ۵روزبستری بودم ودکترب من گف قلبت یه خورده مشکوک میزنه ونوارقلب هم گرفتم ودکترگف ک بایدسیتی انژیو بشی والعان گاهی وقتا قلبم درنصفه های شب ودم دم های صبح نامنظم میزندودکتربرام قرص متر ال ۵۰نوشته است وبعضی موقع ها قلبم تیرمیکشدمیخاستم بگویم آیا خطری برای من دارد یاخیر؟خواهشمندم راهنمایی فرمائید باتشکر
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه یکشنبه ۲۷ بهمن ۹۸( 4 سال پیش)

      سلام و عرض ادب
      در صورتی که نتیجه سی تی آنژیوگرافی انجام شده نرمال باشد نوار قلب شما بی‌نظمی جدی نشان ندهد جای نگرانی نیست

  • تصویر کاربر شهرام یکشنبه ۲۷ بهمن ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 251 مشاهده پرسش
    با سلام
    مادرم ۶۵ سال سن دارد به تازگی دچار ضربان قلب شده بطوری که بالای ۱۰۰ میزنه حالت معمول رو ۶۰ هست از پشت کمر احساس درد میکنه الان تو سی سی یو تحت نظر هست تو شهرستان ممنون میشم راهنمایی بفرمایید خدمت برسیم
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه یکشنبه ۲۷ بهمن ۹۸( 4 سال پیش)

      سلام و عرض ادب
      در صورت وجود هر یک از عوامل ریسک فاکتورهای قلبی احتمال گرفتگی عروق در ایشان مطرح است و در مورد ضربان قلب نیز نیاز به رویت نوار قلب حین ضربان قلب بالا دارم

  • تصویر کاربر پيمان یکشنبه ۲۷ بهمن ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 250 مشاهده پرسش
    با سلام و خسته نباشين،بنده ٣٥سالمه،چند مدته به علت برخي مسائل أكثرا استرس دارم،چن روز پيش هم سمت راست نافم خيلي كم ورم كرد و درد داشت،رفتم پيش دكتر عمومي اونجا دردش كم شد كه گفت چيز مهمي نيست و با چنتا قرص ساده قبل و بعد شام مرخص شدم كه برا هضم قضا هستن،الان دو شبه قلبم خيلي نامرتب ميزنه و بعضًا جند صدم وايميسته،ناخونامم كم كبود ميشه و موقع بد شدن ضربان از نفس كم ميارم،خواستم ببينم برا اعصاب معدس،استرسه يا چي؟درد هم ندارم خدارو شكر،ممنون ميشم راهنمايي بفرمايين،با تشكر
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه یکشنبه ۲۷ بهمن ۹۸( 4 سال پیش)

      سلام و عرض ادب

      مشکل شما به علت اسنرس است، به همکاران محترم روانشناس مراجعه نمایید.

درحال دریافت اطلاعات