نامنظم بودن ضربان قلب | ضربان قلب خطرناک چند است؟

فیبریلاسون‌ دهلیزی یا ضربان نامنظم قلب در نتیجه ی اختلال در سیستم الکتریکی قلب اتفاق می افتد. به طور طبیعی جریان الکتریکی قلب از دهلیز به سمت بطن، موجب انقباض نرمال قلب می‌شود. در فیبریلاسون‌ قلبی اما جریان الکتریکی نامنظم موجب ضربان نامنظم قلب می‌گردد.

نبض نامنظم

همان‌طور که گفته شد فیبریلاسون‌ باعث ضربان نامنظم می‌شود. از این رو اگر دستتان را روی نبض خود قرار دهید، متوجه این بی نظمی خواهید شد. تند بودن و بی نظمی ضربان قلب در صورت عدم درمان و کنترل به موقع، می‌تواند بسیار خطرناک باشد.

ضربان قلب خطرناک چند است؟

ضربان قلب به خودی خود خطرناک نیست. در حالت کلی تعداد ضربان بیشتر از ۱۰۰ ضربان در دقیقه بالا در نظر گرفته می شود. با این حال چنین ضربان قلبی نشان دهنده ی خطر برای قلب نیست. چرا که به عنوان مثال، یک پیاده روی سریع ۱۰ تا ۱۵ دقیقه ای به طور معمول ضربان قلب را به ۱۱۰ تا ۱۲۰ ضربان در دقیقه افزایش می دهد. بنابراین مهم این است که چه عاملی سبب افزایش چنین ضربان قلبی شده است؟!

علائم ضربان قلب نامنظم

در صورت ابتلا به تپش نامنظم قلب، فرد ممکن است علائم خطرناکی را تجربه کند. ضربان نامنظم می‌تواند باعث بروز علائمی از قبیل موارد زیر گردد:

👈 مطلب مرتبط: بسیاری از افراد دردهای قفسه سینه را در نتیجه ی حملات قلبی می دانند، اما درد در ناحیه قفسه سینه به دلایل متعددی می تواند اتفاق افتد. در این مقاله ۹ راهکار خانگی جهت درمان درد قفسه سینه به شما پیشنهاد می شود.

درمان درد قفسه سینه

نامنظم بودن ضربان قلب و سکته

مهم است که افراد ضربان قلب نرمال داشته باشند. نامنظم زدن قلب یکی از علائم جدی سکته است و حدود ۱۵ درصد از افراد مبتلا به این نوع عارضه، دچار سکته می‌شوند. جریان نامنظم خون در قلب باعث تشکیل لخته های خونی کوچکی در حفره قلبی می‌شود. لخته های خونی از طریق جریان خون وارد مغز شده و در نهایت موجب سکته می‌شوند. از این رو معمولا برای افراد مبتلا به ضربان نامنظم قلبی شدید، داروهای رقیق کننده خون تجویز می‌گردد.

‼ توجه: در صورت ابتلا به ضربان نامنظم و مشاهده علائمی همچون درد قفسه سینه، احساس ضعف و بی حالی، ضربان تند قلب (بیش از ۱۰۰ بار در دقیقه) و همچنین هرگونه علائم سکته به سرعت شماره ۱۱۵ را شماره گیری نمایید.

علت نامنظم بودن ضربان قلب چیست؟

نامنظم بودن ضربان و ریتم قلب نوعی ناهنجاری رایج است و برخی از موارد می‌تواند موجب تشدید آن گردد. این موارد عبارت‌اند از:

  • فشار خون بالا
  • اختلالات دریچه قلب
  • اختلالات کرونری
  • مصرف بیش ازحد مشروبات الکلی
  • اضافه وزن و چاقی
  • احساس خفگی در خواب
  • اختلالات تیروئیدی
  • عمل جراحی قلب : عمل جراحی قلب باز و بای پس قلب از جمله موارد جدی در بروز ضربان نامنظم هستند.

👈 مطلب مرتبط: عمل بای پس قلب چگونه انجام میشود؟ مراقبت های لازم بعد از عمل بای پس قلب کدامند؟ برای یافتن پاسخ برروی لینک زیر کلیک کنید.

عمل بای پس قلب

عوامل خطرزا در نامنظم زدن قلب

داشتن سابقه خانوادگی ابتلا به ریتم نامنظم قلب، یکی از موارد جدی و غیرقابل پیشگیری در ابتلا به این اختلال است. همچنین افزایش سن باعث افزایش خطر ابتلا به این اختلال می‌شود. علاوه بر این افراد سفید پوست در مقایسه با دیگر افراد، بیشتر در معرض خطر هستند.

رعایت بعضی موارد مانند داشتن رژیم غذایی سالم، کنترل وزن، عدم مصرف بیش از حد مشروبات الکلی و همچنین اجتناب از مصرف دخانیات، در کنترل و پیشگیری از نامنظم زدن قلب بسیار مؤثر هستند.

 ضربان نامنظم قلب مفرد

ضربان نامنظم قلب مفرد زمانی اتفاق می افتد که افراد زیر ۶۰ سال بدون علت خاصی دچار این عارضه گردند. ورزش و فعالیت، خوردن، خوابیدن و نوشیدن مشروبات الکلی از جمله موارد تشدید کننده آن است. ضربان نامنظم قلب مفرد گاهی نیاز به درمان ندارد و خود به خود بهبود می یابد. در این زمینه باید با توجه به نظر پزشک عمل کرد.

تشخیص نامنظم زدن قلب

تشخیص ضربان و تپش نامنظم قلب از طریق بررسی نوار قلب توسط پزشک صورت می‌گیرد. در صورتی که ضربان نامنظم قلب منقطع باشد، برای تشخیص این عارضه مستلزم استفاده از دستگاه کنترل هولتر Holter خواهد بود.

پس از تشخیص ضربان نامنظم قلب، برخی آزمایش های دیگر به منظور بررسی دریچه و عضلات قلب و همچنین تشخیص لخته خون توسط پزشک تجویز می‌گردد. آزمایش های دیگر شامل الکتروکاردیوگرام، بررسی میزان استرس و حتی گاهی میل زدن به منظور بررسی انسداد های عروقی می‌باشد.

👈 مطلب مرتبط: نحوه ی نصب هولتر قلب چگونه است؟ هولتر قلب چه چیزی را نشان می دهد؟ برای یافتن پاسخ برروی لینک زیر کلیک کنید.

هولتر قلب

دوره فیبریلاسون‌ دهلیزی

ضربان نامنظم قلب گاهی به صورت منقطع اتفاق می افتد. تپش نامنظم قلب به دلیل فیبریلاسون‌ دهلیزی ممکن است آغاز شود، ادامه یابد و علائم آن به حدی تشدید شود که نیازمند کنترل و درمان باشد.

درمان ضربان نامنظم قلب

کاردیو ورژن

در مواردی درمان نامنظم زدن قلب به وسیله شوک الکتریکی مؤثر است و به آن کاردیو ورژن گفته می‌شود. در موارد بسیار حاد، تنها گزینه کنترل این عارضه شوک الکتریکی است.

پیش از انجام کاردیو ورژن برای بیمار چند نمونه دارو تجویز می‌شود. در صورتی که مصرف دارو مؤثر واقع نگردد و تپش نامنظم قلب بیش از ۴۸ ساعت ادامه یابد، کاردیو ورژن در مورد فرد بیمار انجام نمی‌شود. دلیل انجام ندادن این عمل به خاطر لخته های خون است زیرا ممکن است منجر به سکته گردد.

عمل جراحی

در مواردی نیز درمان این اختلال مستلزم عمل جراحی است. ماز Maze نوعی عمل جراحی است که با ایجاد شکاف های کوچکی روی دهلیز باعث کنترل ضربان نامنظم قلب می‌شود. این عمل از طریق فرستادن رشته های کوچک به قلب انجام می‌شود.

دارو

معمولاً برای بیماران مبتلا به تپش نامنظم قلب به منظور پیشگیری از عوارض و خطرات، دارو تجویز می‌شود. داروهای رقیق کننده خون و ضد انعقاد خون موجب پیشگیری از خطر سکته می‌گردد. علاوه بر این داروهای تنظیم کننده میزان ضربان قلب مانع از ضربان قلب بسیار تند می‌شوند. همچنین برخی داروها به منظور کنترل ضربان الکتریکی قلب طراحی شده اند و مانع از بی نظمی آن می‌شوند.

ابلیشن قلبی

در موارد خاصی مصرف دارو و کاردیو ورژن ممکن است مؤثر واقع نگردد. از این رو عمل آبلِیشن توسط پزشک الکتروفیزیولوژیست به منظور رفع این مشکل ممکن است انجام شود.

در این روش جریان برق با ولتاژ پایین و فرکانس بالا از طریق میله رشته ای که در قلب قرار می‌گیرد، به محدوده ای از قلب که موجب ضربان نامنظم قلب می‌شود فرستاده می‌شود. این روش باعث از بین رفتن قسمتی از بافتی که موجب ضربان نامنظم قلب می‌شود، می‌گردد.

مطلب مرتبط: عمل ابلیشن قلب چگونه انجام می شود؟ مراقبت های لازم بعد از عمل ابلیشن کدامند؟ آیا سوزاندن رگ قلب خطرناک است؟ برای دانستن کلیک کنید.

عمل ابلیشن قلب

پیس میکر

در موارد بسیار نادری پس از انجام آبلیشن، ممکن است پیس میکر توسط پزشک در قلب قرار داده شود. پیس میکر برای درمان نامنظم زدن قلب طراحی نشده است بلکه به منظور درمان ضربان اندک قلب ساخته شده است. به همین دلیل در این مورد با پزشک کاردیولوژیست خود صحبت کنید.

پیشگیری از ابتلا به نبض نامنظم

داشتن رژیم غذایی سالم و پرهیز از برخی عادت های نادرست غذایی می‌تواند سبب کاهش ابتلا به ریتم نامنظم شود. فعالیت ورزشی مستمر، پرهیز از مصرف دخانیات، کنترل فشار خون و مصرف غذاهای کم چرب و کم نمک نیز در پیشگیری از ابتلا به این عارضه بسیار حائز اهمیت است.

توصیه پزشک

در صورت تشخیص و درمان به موقع، نامنظم زدن قلب بهبود می یابد. مصرف دارو به خصوص داروهای رقیق کننده خون برای افراد مبتلا به ضربان قلب نامنظم شدید ضروری است. برخی از این داروها نیز ممکن است همراه با عوارض طولانی مدت باشد که در این مورد توصیه می‌شود با پزشک خود مشورت نمایید.

 

دکتر سعید یزدانخواه متخصص قلب و عروق و فوق تخصص آنژیوپلاستی

برای پرسش از دکتر روی مشاوره پزشکی کلیک کنید.

[wp_ulike]

.برای ارتقاء کیفیت مطالب امتیاز دهید

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

ثبت سوال جدید غیرفعال می‌باشد.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر جربان شنبه ۲۰ مهر ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 311 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر من امروز یک دفعه دچار سر گیوه و تهوع شدم و فشارم بالا و پایین میشد وقتی به پزشک مراجعه کردم فرمودند ضربان قلبم نوسان دارد من فردا عازم سفر هستم آیا این موضوع برام مشکلی ایجاد میکنه
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه شنبه ۲۰ مهر ۹۸( 5 سال پیش)

      سلام و عرض ادب
      مشکلی نیست

  • تصویر کاربر زهرا یکشنبه ۱۴ مهر ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 273 مشاهده پرسش
    سلام
    من چند وقتی هست دچار تنگی نفس میشم مخصوصا شب ها سیگار و دخانیات هم مصرف نمیکنم ۳۰ساله هستم وزنم هم نرمال هست فشارم 10 روی ۷هست چربی خون ۲۱۵ بوده
    ولی نمیدونم چرا نفس کم میارم هنگام دم
    و همش نفس عمیق تر میکشم ممنون میشم راهنمایی کنید خیلی نگرانم😔
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه یکشنبه ۱۴ مهر ۹۸( 5 سال پیش)

      سلام و عرض ادب
      در صورتی که معاینه طبیعی باشد نیاز به مشورت با یکی از همکاران محترم متخصص بیماریهای ریوی و همچنین انجام اکوکاردیوگرافی دارید

  • تصویر کاربر Mahdiam شنبه ۱۳ مهر ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 267 مشاهده پرسش
    سلام من 24سالمه یه چند روزیه که احساس میکنم قلبم محکم میزنه وقتی دست گذاشتم روی قلبم دیدم بعد از چند بار زدن انگار یک بار نمیزنه
    استرس زیاد داشتم ایا ممکنه بیماری قلبی گرفته باشم؟ اگ بله ایا خطرناکه؟ قابل درمان قطعی هست؟
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه شنبه ۱۳ مهر ۹۸( 5 سال پیش)

      سلام و عرض ادب

      اطلاعات ارائه شده برای پاسخگویی کافی نیست، لطفا برای معاینات و آزمایش های اولیه به پزشک عمومی مراجعه کنید.

  • تصویر کاربر ارشیا چهارشنبه ۱۰ مهر ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 271 مشاهده پرسش
    جناب دکتر سلام.
    من پسری ۱۷ ساله هستم که مدت یکسال بدنسازی میرم.مدتی است که احساس تپش قلب نامنظم و تند میکنم که حتی وقتی دستم را روی قلب میزارم این نامنظمی مشهود است.و امروز تنگی نفس کمی را احساس کردم.دو روز پیش نوار قلب گرفتم که ضربان قلبم کمی بالا را نشان داد.از طرفی پدرم سابقه مشکا تیروئید داشته است.آیا علت به ورزش ارتباط دارد یا عوامل دیگر دخیل هستند.
    سپاس
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه چهارشنبه ۱۰ مهر ۹۸( 5 سال پیش)

      سلام و عرض ادب
      اطفا مواد بدن سازی مصرفی و نوار قلبی و آزمایش های دیگر را در صورت موجودی خود را ارسال نمایید.

  • تصویر کاربر امین چهارشنبه ۱۰ مهر ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 261 مشاهده پرسش
    سلام من مادرم ۶۰سالشه.صبح ها ضربانش بین ۵۷تا ۶۷هست.شبها ۴۷تا ۵۳.یه بار هم دچار نامنظمی شد ضربانش رفت بالای ۱۰۰ دچار سرگیجه شد و پنج ساعت بیمارستان بود گفتند خوب شده منظم شده مرخص.قرص کنکور ۲/۵ میلی گرم با هیدرو کلرتیازید میخوره.نوار قلب هم گرفت دکتر گفت خوبه.ولی الان دچار سرگیجه و بدن درد هست.
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه چهارشنبه ۱۰ مهر ۹۸( 5 سال پیش)

      سلام و عرض ادب
      لطفاً با یکی از همکاران محترم نورولوژیست مشورت بفرمایید
      همچنین توصیه می کنم که یک هولتر نوار قلب ۴۸ ساعته انجام دهید

  • تصویر کاربر نسیم چهارشنبه ۳ مهر ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 455 مشاهده پرسش
    سلام من 38 سالمه و نارسایی میترال دارم جدیدا توباشگاه ورزشی وقتی از حالت نشسته به ایستاده تغییر وضعیت میدم ضربان قلبم از حدود 90 تا به 150 تا میرسه آیا مشکلی پیش نمیاد با این وضعیت ضمن اینکه قرص متوهگزال هم مصرف میکنم
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه چهارشنبه ۳ مهر ۹۸( 5 سال پیش)

      سلام و عرض ادب
      این بستگی به شدت نارسایی دریچه دارد بنابراین خواهش می کنم که تصویر گزارش اکوکاردیوگرافی را بفرستید

  • تصویر کاربر Fatemeh دوشنبه ۱ مهر ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 291 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر وقت بخیر
    من دو روز پیش یه درد ناگهانی قفسه ی سینم احساس شد رفتم دکتر نوار قلب انجام دادم گفت ضربان قلب خیلی بالا نشون داده قرص داد گفت بخور یه ساعت بشین دوباره نوار بگیر ببینم انجام دادم ضربان قلبم اومده بود پایینتر ولی بازم کاملا از بین نرفته بود، من بیشتر بخاطر درد قفسه سینم مراجعه کردم که حتی اون درد حدودا ۱۲ ساعتی باهام بود..بهم گفت برم متخصص قلب
    من وقتی کارا و فعالیت روزانه هم انجام میدم ضربان قلبم میره بالا جوری که صداشو میشنوم و همچنین نفسمم سخت میشه، حالا با توجه به این موارد نیاز هست به متخصص مراجعه کنم؟ اصلا ممکنه از قلبم باشه؟
    معمولا ضربان قلبم بالاست دیگه در مواقع ناراحتی و شوک و استرس یا خواب بد هم شدیدا بالاتر میره
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه دوشنبه ۱ مهر ۹۸( 5 سال پیش)

      سلام و عرض ادب

      ابتدا برای آزمایش ها و معاینات عمومی به یک پزشک عمومی مراجعه نمایید، با نظر ایشان به پزشک متخصص مراجعه کنید.

  • تصویر کاربر Azaralimardani دوشنبه ۱ مهر ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 268 مشاهده پرسش
    سلام من یک خانم ۵۵ ساله هستم. من هر هفته یه بار
    همش تپش قلبم زیاد میشه و تا نزدیک ۲ ساعت میزنه و باعث عرق سرد میشه و پا هام خسته میشه و سر گیجه میگیرم ، تا وقتی قرص پرانول ۱۰ را میخوام خوب میشم . لطفا راهنمایی بفرمائید.
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه دوشنبه ۱ مهر ۹۸( 5 سال پیش)

      سلام و عرض ادب
      برای ادامه دارو به یک پزشک متخصص مراجعه کرده و معاینه شوید.

  • تصویر کاربر سارا شنبه ۳۰ شهریور ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 530 مشاهده پرسش
    سلام جناب من ١٣ سالم هست هر چند وقتي قلب يه سه ، چهار تپش تند و محكم ميزنه و بعد از اون وقتي دستم رو ميزارم خيلي تند تند ميزنه و بعد از ١٠ ثانيه خوب ميشه ولي در حالت عادي كه با گوشي پزشكي ضربان قلبم رو گرفتم ١٠٠ تا ميزد و درجا بعد از ١ دقيقه كه خواهرم گرفت گفت ١١٠ تا زد . البته پدر بزرگم سكته قلبي كرده پدرم هم آنژيو كرده . شايد ژنتيكي هست . ميخواستم بدونم كه نشون از بيماريه خاصي هست ؟
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه شنبه ۳۰ شهریور ۹۸( 5 سال پیش)

      سلام و عرض ادب
      مشکلی که اشاره می کنید به احتمال زیاد ژنتیکی نیست و ارتباطی با سکته قلبی پدر شما نداره توصیه می کنم که یک هولتر نوار قلب ۲۴ ساعته انجام دهید

    2. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه شنبه ۳۰ شهریور ۹۸( 5 سال پیش)

      سلام و عرض ادب
      مشکلی که اشاره می کنید به احتمال زیاد ژنتیکی نیست و ارتباطی با سکته قلبی پدر شما نداره توصیه می کنم که یک هولتر نوار قلب ۲۴ ساعته انجام دهید

    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر نازنین چهارشنبه ۲۷ شهریور ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 506 مشاهده پرسش
    من دختری 18ساله ام تقریبا دو روزه احساس سختی میکنم هنگام نفس کشیدن و حس میکنم قلبم نامنظم میزنه و قفسه سینه ام درد میکنه بنظرشما ب پزشک مراجعه کنم یا نیازی نیست
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه چهارشنبه ۲۷ شهریور ۹۸( 5 سال پیش)

      سلام و عرض ادب
      در صورت تکرار نشدن نیازی به مراجعه به پزشک نیست.

درحال دریافت اطلاعات