برای کاهش سریع چربی خون چه بخوریم؟

تغییر سبک زندگی و رژیم غذایی، یکی از ساده‌ترین راه‌های کاهش چربی خون و پیشگیری از بیماری‌های قلبی است. در این مقاله ۱۴ راهکار ساده جهت کاهش کلسترول بالا آمده است.

در کنار داروهایی که متخصص قلب برای کاهش چربی خون شما تجویز می کند، تغییر رژیم غذایی و فعالیت‌های ورزشی را که برای سلامت قلب بسیار مهم است، نباید نادیده گرفت.

کلسترول بالا

برای کاهش کلسترول چه بخوریم؟

بدن انسان به کلسترول بسیار اندکی نیاز دارد، اما بسیاری از مردم با مصرف بیش‌ از حد غذاهای چرب، کلسترول بالا و مضر مانند LDL را وارد بدن خود می‌کنند. درصورتی‌که سطح LDL بالا باشد، چربی در خون رسوب می کند و در نهایت این امر منجر به بیماری‌های قلبی و عروقی می‌شود. کلسترول مفید (HDL) برخلاف LDL نه‌ تنها مضر نیست بلکه باعث پاکسازی خون از کلسترول مضر LDL می‌شود.

✅ از دستانتان کمک بگیرید!

زیاده‌روی در خوردن بسیار آسان است و همین عامل موجب افزایش وزن و همچنین افزایش کلسترول می‌شود. برای آنکه بدانید در یک وعده چه میزان گوشت و ماهی مصرف کنید، کافی است به‌ اندازه کف دست خود از آن بردارید. یک وعده میوه به‌ اندازه یک‌ مشت است. یک وعده آجیل، سبزی‌های پخته‌شده، برنج و پاستا به‌اندازه کف دست است.

✅ غذاهای خوشمزه و مغذی را انتخاب کنید.

مصرف میوه و سبزی، ۵ الی ۹ وعده در روز موجب پایین آمدن سطح کلسترول مضر LDL می‌شود. آنتی‌اکسیدان و فیبر موجود در این مواد، برای بدن بسیار مفید است. علاوه بر این مصرف میوه و سبزی سبب پایین آمدن فشار خون و وزن می‌شود.

ماهی سالمون

✅ مصرف امگا ۳

ماهی سرشار از پروتئین و امگا۳ است، به همین دلیل مصرف آن دو بار در هفته توصیه می‌شود. امگا ۳ نوعی چربی مفید و مورد نیاز بدن است و سبب کاهش چربی‌های تری گلیسیرید در خون می‌شود. امگا ۳ همچنین سبب پایین آمدن کلسترول و در نتیجه جلوگیری از رسوب آن در داخل عروق می‌شود.

ماهی سالمون، تن و ساردین از جمله ماهی‌هایی هستند که سرشار از امگا ۳ بوده و توصیه می‌شود آن‌ها را به صورت کبابی، پخته و آب‌پز مصرف نمایید و از سرخ کردن آن‌ها پرهیز کنید.

✅در وعده صبحانه از غلات استفاده کنید.

مصرف غلات در وعده صبحانه، انتخابی هوشمندانه است و از پرخوری در وعده ناهار جلوگیری می‌کند. فیبر موجود در غلات باعث کنترل کلسترول مضر می‌ شود. مصرف غلات فقط مختص صبحانه نیست و در وعده‌های دیگر در طی روز نیز می‌توان آن‌ها را مصرف کرد.

آجیل

✅ آجیل بخورید.

آجیل را جایگزین هله‌ هوله و میان وعده‌های مضر مانند چیپس و پفک کنید. این دانه‌های مغذی سرشار از کلسترول مفید هستند و باعث پایین آمدن کلسترول مضر (LDL) می‌شوند. بر اساس مطالعات انجام شده، افرادی که در روز یک‌ مشت آجیل می‌خورند، کمتر به بیماری‌ های قلبی و عروقی مبتلا می‌گردند. وعده‌های غذایی خود را کوچک کنید و از مصرف بیش‌ از حد چربی، نمک و شکر پرهیز نمایید.

✅ مصرف چربی‌های غیر اشباع

مصرف چربی در رژیم غذایی لازم است اما به مقدار بسیار اندک، علاوه بر این نوع چربی نیز مهم است. به همین دلیل مصرف روغن‌های زیتون، آفتابگردان و کانولا به دلیل غیراشباع بودن و همچنین کلسترول مفید HDL بسیار توصیه می‌شوند.

برخلاف روغن‌های گیاهی، روغن‌های جانوری جز چربی‌های اشباع به‌حساب می‌آیند. چربی موجود در گوشت، لبنیات پرچرب، کره و روغن پالم، چربی‌ اشباع است. مصرف بیش از حد این چربی ها که سرشار از کلسترول مضر هستند، سبب گرفتگی عروق می شود و خطر ابتلا به سکته قلبی را افزایش می دهد.

مطلب مرتبط: برای آگاهی از علائم سکته قلبی و چگونگی پیشگیری از بروز آن بر روی لینک زیر کلیک کنید.

سکته قلبی

✅ کربوهیدرات‌ها

حبوبات و غلات، از آنجا که سرشار از فیبر هستند سبب افزایش قند خون نمی‌شوند. این مواد سبب کاهش کلسترول می‌شوند و باعث می‌شوند فرد برای مدت طولانی تر احساس سیری کند.

برخی مواد مانند برنج سفید، سیب‌زمینی و نان سفید، شامل کربوهیدرات‌ هایی هستند که سبب افزایش سریع قند می شوند و باعث می‌ شوند فرد زودتر احساس گرسنگی کند. همین عامل موجب افزایش وزن و چاقی می‌ گردد.

✅ ۳۰ دقیقه فعالیت ورزشی

تنها ۳۰ دقیقه فعالیت ورزشی در ۵ روز هفته، سبب کاهش کلسترول مضر و افزایش کلسترول مفید می‌شود. داشتن فعالیت همچنین سبب داشتن وزن ایده آل و پیشگیری از بیماری‌ های قلبی و عروقی می‌شود.

پیاده روی

✅ پیاده‌روی

پیاده‌روی ساده‌ترین، راحت‌ترین و کم‌ هزینه‌ترین فعالیت است. ورزش‌های هوازی مانند پیاده‌روی خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی و سکته را کاهش می دهند، استخوان‌ ها را قوی می کنند و برای کنترل استرس بسیار مناسب هستند. اگر به پیاده‌روی عادت ندارید، کافی است ابتدا با روزی ۱۰ دقیقه شروع کنید.

✅ مراقب غذاهای فست فود باشید.

غذاهای فست فود سرشار از چربی‌های اشباع، کالری و سدیم هستند. از این‌ رو در هنگام صرف غذاهای فست فود به موارد زیر دقت کنید:

  • بجای غذاهای سرخ‌کردنی از غذاهای پخته‌شده، کبابی و آب پز استفاده نمایید.
  • از خوردن چاشنی‌هایی مانند سس، پرهیز کنید.

✅ توضیحات روی بسته محصولات را به‌دقت مطالعه نمایید.

در هنگام انتخاب مواد غذایی، نوشته‌های روی محصول را مطالعه نمایید. به مواد تشکیل‌دهنده محصول مانند روغن‌های اشباع، سدیم، کالری و کلسترول دقت نمایید و سعی کنید محصولاتی را انتخاب نمایید که دارای ارزش غذایی بالایی باشند.

ریلکس کردن

✅ آرام باشید.

در بسیاری از مواقع استرس باعث مشکلات دیگر می‌شود. به‌ عنوان‌ مثال استرس در برخی افراد می‌تواند سبب افزایش فشار خون و حتی افزایش کلسترول شود.

برای آرام شدن کافی است در هنگام استرس فقط چند نفس عمیق بکشید. در صورتی‌ که برخی چیزها موجب استرس شما می‌شوند، کافی است از آن‌ها دوری نمایید.

✅ وزنتان را کنترل کنید.

اضافه‌وزن سبب مشکلات دیگر مانند افزایش چربی خون، فشارخون و ابتلا به دیابت نوع ۲ می‌شود. تمام این موارد نیز می‌توانند موجب رسوب در دیواره عروق شوند. کاهش وزن به‌ خصوص سوزاندن چربی‌های دور شکم کمک شایانی به کاهش کلسترول مضر می‌کند.

دکتر سعید یزدان خواه متخصص قلب و عروق و فوق تخصص آنژیوپلاستی

برای پرسش از دکتر برروی لینک مشاوره پزشکی کلیک کنید.

[wp_ulike]

.برای ارتقاء کیفیت مطالب امتیاز دهید

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

ثبت سوال جدید غیرفعال می‌باشد.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر اسماعيل چهارشنبه ۱۰ آذر ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 166 مشاهده پرسش
    اقادکترسلام خسته نباشیداقادکترمن 37سالمه بعدخیلی زودخسته میشم بیحال میشم زودبه زودعرق میکنم نمیدونم ازچربی خونم ازمایش ندادم ولی احساس میکنم چربیم بالاست غذاهای چربی هم زیادمیخورم یه راهنمای میکنیدممنون
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه چهارشنبه ۱۰ آذر ۰( 2 سال پیش)
      سلام و عرض ادب لطفاً جهت ویزیت به یکی از همکاران محترم متخصص بیماریهای داخلی مراجعه بفرمایید
  • تصویر کاربر سامك پنجشنبه ۴ آذر ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 194 مشاهده پرسش
    سلام
    عرض ادب و احترام
    بنده ٣٨سال سن دارم ًو ١٧٥قد ٧٥كيلو وزن با سابقه چربي خون تقريبا ١٥٠٠كه با مصرف كپسول فنوفيبرات ٢٠٠ميلي گرم همچنان خستگي بسيار زياد بي حالي احساس سنگيني در پست سر والان نزديك به در هفته كه دچار تاري در ديد شدم
    لطفا راهنمايي بفرمايد
    با تشكر و سپاس
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه پنجشنبه ۴ آذر ۰( 2 سال پیش)
      سلام و عرض ادب بجای فنوفیبرات از جم فیبوزیل ۳۰۰ میلی گرم روزانه سه بار استفاده بفرمائید
  • تصویر کاربر محمد سه شنبه ۲ آذر ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 203 مشاهده پرسش
    باسلام خدمت آقای دکتر ۴۴سالمه باوزن ۹۵وقد۱۹۲فعالیت بدنی متوسط دارم،حدود ۳۰سال تنگی نفس دارم هر دکتری رفتم تشخیص سیستم عصبی دادن وچند سال پیش کلینیک آسم وآلرژی هم توتهران گفتن باید هیپنوتیزم بشم،مواقع ناراحتی تنگی نفسم بیشتر میشه وحالت خمیازه بهم دست میده واکثر مواقع تنگی نفس مشکل معده هم دارم وحالت آروغ بهم دست میده بغیر از آسپرین ۸۰ قرص دیگری مصرف نمیکنم موقع تنگی نفس سردرد دردوطرف سرم دارم انگار سرم یخ بزنه،اگه راهنمایی کنید ممنون میشم به کجا مراجعه کنم
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه سه شنبه ۲ آذر ۰( 2 سال پیش)
      سلام و عرض ادب لطفاً بفرمائید که علت مصرف آسپرین چیست و در پیگیری های کلینیک آلرژی تشخیص نهایی چه بود؟ مطلقا عصبی بود و یا بخشی از مشکلات هم ناشی از سیستم ریوی بود؟ آیا توسط همکاران محترم متخصص بیماریهای ریوی نیز مشورت ویزیت شده اید و در صورت مثبت بودن پاسخ تشخیص چه بوده است؟
  • تصویر کاربر بیمار جمعه ۲۸ آبان ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 155 مشاهده پرسش
    سلام من کف پاهام از بهار تا پاییز اتیش میگیره اما فصل سرما که میشه پاهام یخ میزنه سرما کل بدنم میگیره یعنی چربی خونم بالاست ممنون میشم جوابم رو بدهید
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه جمعه ۲۸ آبان ۰( 2 سال پیش)
      سلام و عرض ادب تشخیص بالا بودن چربی خون بر اساس نتایج آزمایشگاهی است و نه علائم
  • تصویر کاربر rezakhodaei207@gmail.com چهارشنبه ۲۶ آبان ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 178 مشاهده پرسش
    سلام وقت بخیر من ۴۴ سالمه و الان نزدیک دو سه ماهی هست پاهایم از سر پنجه پا تا زیر زانو هم درد میکنه هم گز گز احتمالش هست مال چربی خون باشه ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه چهارشنبه ۲۶ آبان ۰( 2 سال پیش)
      سلام و عرض ادب خیر
  • تصویر کاربر حسینی جمعه ۲۱ آبان ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 201 مشاهده پرسش
    سلام خسته نباشید
    من 30 سالمه و رفتم ازمایش چکاب دارم متوجه شدم چربی خونم بالاس
    حالا با این وضعیت با رژیم غذایی خوب و پیاده روی مشکل حل میشه یا باید دارو مصرف کنم
    جواب ازمایش رو فرستادم واستون
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه جمعه ۲۱ آبان ۰( 2 سال پیش)
      سلام و عرض ادب لطفاً آزمایش را تکرار بفرمایید
  • تصویر کاربر رزگار پنجشنبه ۲۰ آبان ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 194 مشاهده پرسش
    سلام وقت بخیر
    من سنم ۳۰ ساله
    وزن ۹۸ قد ۱۷۴ چربی خون ۲۷۵
    ایا چربی خون من خطرناک هستش یا اینکه با یه ورزش و تحرک وضعیت سلامتیم درست میشه
    ممنونم از شما
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه پنجشنبه ۲۰ آبان ۰( 2 سال پیش)
      سلام و عرض ادب لطفاً تصویر گزارش آزمایش های خود را بفرستید
  • تصویر کاربر مریض چهارشنبه ۱۲ آبان ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 200 مشاهده پرسش
    سلام من ۳۹سالمه و کلسترول چربی بد بالا دارم
    با قد ۱۶۰و وزن ۷۵ کیلو گرم
    و همش سر گیجه دارم و گوشم هم صدا دارد و در کل حال ندارم و در حال حاضر از دارو های روپیکسون ۲۰ و لیپوسولوین استفاده می کنم اما هیچ تاثیری نداشته
    چیکار باید کنم؟
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه چهارشنبه ۱۲ آبان ۰( 2 سال پیش)
      سلام و عرض ادب علایم فوق بعلت بالا بودن چربی خون نیست و نیاز به بررسی علت خود دارد. لطفاً تصویر گزارش آزمایش های خود را نیز بفرستید
  • تصویر کاربر زهرا سه شنبه ۱۱ آبان ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 157 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر من اضافه وزن دارم رژیم هم گرفتم ولی الان به چربی خون هم مشکل شده راهی دارید برای درمان
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه سه شنبه ۱۱ آبان ۰( 2 سال پیش)
      سلام و عرض ادب لطفاً تصویر گزارش آزمایش های خود را بفرستید
  • تصویر کاربر عدنان شنبه ۸ آبان ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 175 مشاهده پرسش
    سلام‌ من ۳۲سالمه قدم ۱۸۲ وزنم ۸۰ کلسترول ۲۸۶
    ترگرلسید ۱۸۶
    همش احساس خستگی بیش از حد خواب آلودگی و سردرد و‌سرگیجه دارم
    چکار باید بکنم؟
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه شنبه ۸ آبان ۰( 2 سال پیش)
      سلام و عرض ادب لطفاً بفرمائید که میزان LDL چقدر است؟ علائم فوق ارتباطی با بالا بودن چربی خون ندارد
درحال دریافت اطلاعات