نامنظم بودن ضربان قلب | ضربان قلب خطرناک چند است؟

فیبریلاسون‌ دهلیزی یا ضربان نامنظم قلب در نتیجه ی اختلال در سیستم الکتریکی قلب اتفاق می افتد. به طور طبیعی جریان الکتریکی قلب از دهلیز به سمت بطن، موجب انقباض نرمال قلب می‌شود. در فیبریلاسون‌ قلبی اما جریان الکتریکی نامنظم موجب ضربان نامنظم قلب می‌گردد.

نبض نامنظم

همان‌طور که گفته شد فیبریلاسون‌ باعث ضربان نامنظم می‌شود. از این رو اگر دستتان را روی نبض خود قرار دهید، متوجه این بی نظمی خواهید شد. تند بودن و بی نظمی ضربان قلب در صورت عدم درمان و کنترل به موقع، می‌تواند بسیار خطرناک باشد.

ضربان قلب خطرناک چند است؟

ضربان قلب به خودی خود خطرناک نیست. در حالت کلی تعداد ضربان بیشتر از ۱۰۰ ضربان در دقیقه بالا در نظر گرفته می شود. با این حال چنین ضربان قلبی نشان دهنده ی خطر برای قلب نیست. چرا که به عنوان مثال، یک پیاده روی سریع ۱۰ تا ۱۵ دقیقه ای به طور معمول ضربان قلب را به ۱۱۰ تا ۱۲۰ ضربان در دقیقه افزایش می دهد. بنابراین مهم این است که چه عاملی سبب افزایش چنین ضربان قلبی شده است؟!

علائم ضربان قلب نامنظم

در صورت ابتلا به تپش نامنظم قلب، فرد ممکن است علائم خطرناکی را تجربه کند. ضربان نامنظم می‌تواند باعث بروز علائمی از قبیل موارد زیر گردد:

👈 مطلب مرتبط: بسیاری از افراد دردهای قفسه سینه را در نتیجه ی حملات قلبی می دانند، اما درد در ناحیه قفسه سینه به دلایل متعددی می تواند اتفاق افتد. در این مقاله ۹ راهکار خانگی جهت درمان درد قفسه سینه به شما پیشنهاد می شود.

درمان درد قفسه سینه

نامنظم بودن ضربان قلب و سکته

مهم است که افراد ضربان قلب نرمال داشته باشند. نامنظم زدن قلب یکی از علائم جدی سکته است و حدود ۱۵ درصد از افراد مبتلا به این نوع عارضه، دچار سکته می‌شوند. جریان نامنظم خون در قلب باعث تشکیل لخته های خونی کوچکی در حفره قلبی می‌شود. لخته های خونی از طریق جریان خون وارد مغز شده و در نهایت موجب سکته می‌شوند. از این رو معمولا برای افراد مبتلا به ضربان نامنظم قلبی شدید، داروهای رقیق کننده خون تجویز می‌گردد.

‼ توجه: در صورت ابتلا به ضربان نامنظم و مشاهده علائمی همچون درد قفسه سینه، احساس ضعف و بی حالی، ضربان تند قلب (بیش از ۱۰۰ بار در دقیقه) و همچنین هرگونه علائم سکته به سرعت شماره ۱۱۵ را شماره گیری نمایید.

علت نامنظم بودن ضربان قلب چیست؟

نامنظم بودن ضربان و ریتم قلب نوعی ناهنجاری رایج است و برخی از موارد می‌تواند موجب تشدید آن گردد. این موارد عبارت‌اند از:

  • فشار خون بالا
  • اختلالات دریچه قلب
  • اختلالات کرونری
  • مصرف بیش ازحد مشروبات الکلی
  • اضافه وزن و چاقی
  • احساس خفگی در خواب
  • اختلالات تیروئیدی
  • عمل جراحی قلب : عمل جراحی قلب باز و بای پس قلب از جمله موارد جدی در بروز ضربان نامنظم هستند.

👈 مطلب مرتبط: عمل بای پس قلب چگونه انجام میشود؟ مراقبت های لازم بعد از عمل بای پس قلب کدامند؟ برای یافتن پاسخ برروی لینک زیر کلیک کنید.

عمل بای پس قلب

عوامل خطرزا در نامنظم زدن قلب

داشتن سابقه خانوادگی ابتلا به ریتم نامنظم قلب، یکی از موارد جدی و غیرقابل پیشگیری در ابتلا به این اختلال است. همچنین افزایش سن باعث افزایش خطر ابتلا به این اختلال می‌شود. علاوه بر این افراد سفید پوست در مقایسه با دیگر افراد، بیشتر در معرض خطر هستند.

رعایت بعضی موارد مانند داشتن رژیم غذایی سالم، کنترل وزن، عدم مصرف بیش از حد مشروبات الکلی و همچنین اجتناب از مصرف دخانیات، در کنترل و پیشگیری از نامنظم زدن قلب بسیار مؤثر هستند.

 ضربان نامنظم قلب مفرد

ضربان نامنظم قلب مفرد زمانی اتفاق می افتد که افراد زیر ۶۰ سال بدون علت خاصی دچار این عارضه گردند. ورزش و فعالیت، خوردن، خوابیدن و نوشیدن مشروبات الکلی از جمله موارد تشدید کننده آن است. ضربان نامنظم قلب مفرد گاهی نیاز به درمان ندارد و خود به خود بهبود می یابد. در این زمینه باید با توجه به نظر پزشک عمل کرد.

تشخیص نامنظم زدن قلب

تشخیص ضربان و تپش نامنظم قلب از طریق بررسی نوار قلب توسط پزشک صورت می‌گیرد. در صورتی که ضربان نامنظم قلب منقطع باشد، برای تشخیص این عارضه مستلزم استفاده از دستگاه کنترل هولتر Holter خواهد بود.

پس از تشخیص ضربان نامنظم قلب، برخی آزمایش های دیگر به منظور بررسی دریچه و عضلات قلب و همچنین تشخیص لخته خون توسط پزشک تجویز می‌گردد. آزمایش های دیگر شامل الکتروکاردیوگرام، بررسی میزان استرس و حتی گاهی میل زدن به منظور بررسی انسداد های عروقی می‌باشد.

👈 مطلب مرتبط: نحوه ی نصب هولتر قلب چگونه است؟ هولتر قلب چه چیزی را نشان می دهد؟ برای یافتن پاسخ برروی لینک زیر کلیک کنید.

هولتر قلب

دوره فیبریلاسون‌ دهلیزی

ضربان نامنظم قلب گاهی به صورت منقطع اتفاق می افتد. تپش نامنظم قلب به دلیل فیبریلاسون‌ دهلیزی ممکن است آغاز شود، ادامه یابد و علائم آن به حدی تشدید شود که نیازمند کنترل و درمان باشد.

درمان ضربان نامنظم قلب

کاردیو ورژن

در مواردی درمان نامنظم زدن قلب به وسیله شوک الکتریکی مؤثر است و به آن کاردیو ورژن گفته می‌شود. در موارد بسیار حاد، تنها گزینه کنترل این عارضه شوک الکتریکی است.

پیش از انجام کاردیو ورژن برای بیمار چند نمونه دارو تجویز می‌شود. در صورتی که مصرف دارو مؤثر واقع نگردد و تپش نامنظم قلب بیش از ۴۸ ساعت ادامه یابد، کاردیو ورژن در مورد فرد بیمار انجام نمی‌شود. دلیل انجام ندادن این عمل به خاطر لخته های خون است زیرا ممکن است منجر به سکته گردد.

عمل جراحی

در مواردی نیز درمان این اختلال مستلزم عمل جراحی است. ماز Maze نوعی عمل جراحی است که با ایجاد شکاف های کوچکی روی دهلیز باعث کنترل ضربان نامنظم قلب می‌شود. این عمل از طریق فرستادن رشته های کوچک به قلب انجام می‌شود.

دارو

معمولاً برای بیماران مبتلا به تپش نامنظم قلب به منظور پیشگیری از عوارض و خطرات، دارو تجویز می‌شود. داروهای رقیق کننده خون و ضد انعقاد خون موجب پیشگیری از خطر سکته می‌گردد. علاوه بر این داروهای تنظیم کننده میزان ضربان قلب مانع از ضربان قلب بسیار تند می‌شوند. همچنین برخی داروها به منظور کنترل ضربان الکتریکی قلب طراحی شده اند و مانع از بی نظمی آن می‌شوند.

ابلیشن قلبی

در موارد خاصی مصرف دارو و کاردیو ورژن ممکن است مؤثر واقع نگردد. از این رو عمل آبلِیشن توسط پزشک الکتروفیزیولوژیست به منظور رفع این مشکل ممکن است انجام شود.

در این روش جریان برق با ولتاژ پایین و فرکانس بالا از طریق میله رشته ای که در قلب قرار می‌گیرد، به محدوده ای از قلب که موجب ضربان نامنظم قلب می‌شود فرستاده می‌شود. این روش باعث از بین رفتن قسمتی از بافتی که موجب ضربان نامنظم قلب می‌شود، می‌گردد.

مطلب مرتبط: عمل ابلیشن قلب چگونه انجام می شود؟ مراقبت های لازم بعد از عمل ابلیشن کدامند؟ آیا سوزاندن رگ قلب خطرناک است؟ برای دانستن کلیک کنید.

عمل ابلیشن قلب

پیس میکر

در موارد بسیار نادری پس از انجام آبلیشن، ممکن است پیس میکر توسط پزشک در قلب قرار داده شود. پیس میکر برای درمان نامنظم زدن قلب طراحی نشده است بلکه به منظور درمان ضربان اندک قلب ساخته شده است. به همین دلیل در این مورد با پزشک کاردیولوژیست خود صحبت کنید.

پیشگیری از ابتلا به نبض نامنظم

داشتن رژیم غذایی سالم و پرهیز از برخی عادت های نادرست غذایی می‌تواند سبب کاهش ابتلا به ریتم نامنظم شود. فعالیت ورزشی مستمر، پرهیز از مصرف دخانیات، کنترل فشار خون و مصرف غذاهای کم چرب و کم نمک نیز در پیشگیری از ابتلا به این عارضه بسیار حائز اهمیت است.

توصیه پزشک

در صورت تشخیص و درمان به موقع، نامنظم زدن قلب بهبود می یابد. مصرف دارو به خصوص داروهای رقیق کننده خون برای افراد مبتلا به ضربان قلب نامنظم شدید ضروری است. برخی از این داروها نیز ممکن است همراه با عوارض طولانی مدت باشد که در این مورد توصیه می‌شود با پزشک خود مشورت نمایید.

 

دکتر سعید یزدانخواه متخصص قلب و عروق و فوق تخصص آنژیوپلاستی

برای پرسش از دکتر روی مشاوره پزشکی کلیک کنید.

[wp_ulike]

.برای ارتقاء کیفیت مطالب امتیاز دهید

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

ثبت سوال جدید غیرفعال می‌باشد.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر بیمار چهارشنبه ۲۱ مهر ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 238 مشاهده پرسش
    با سلام
    لطفا دلیل نامنظم بودن ضربان قلب و بالا و پایین شدن فشار و حالت ضعف و ناتوانی جسمی بعد از استنت گذاری عروق قلبی را بفرمایید.
    قرص های مصرفی لوزار، اس او ایکس، کنکور و...
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه چهارشنبه ۲۱ مهر ۰( 3 سال پیش)
      سلام و عرض ادب نامنظم بودن ضربان قلب می‌تواند ناشی از مشکل زمینه ای قلب باشد و تغییرات فشارخون احتمالاً ناشی از نامناسب بودن دوز دارو های مصرفی است
  • تصویر کاربر حسین یکشنبه ۱۱ مهر ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 220 مشاهده پرسش
    سلام پسرم حسین ۴ماهه است تشخیص پزشکان تتالوژی است اگر حسین رو عمل نکنیم براش چه اتفاقی می افته
    آیا زمان عمل رو اگر شرایط بالینی خوب باشه میشه به بعد از یک‌سالگی موکول کرد یا حتما باید زیر یک سال باشه تا خوب جواب بده
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه یکشنبه ۱۱ مهر ۰( 3 سال پیش)
      سلام و عرض در صورت عدم جراحی و اصلاح مشکلات قلبی کبودی ظاهری خواهند داشت و بتدریج قلب راست بزرگ شده و انگشتان چماقی شده و غلظت خون شدیدی خواهند داشت که منجر به سردرد و سرگیجه خواهد شد و ریسک سکته مغزی را افزایش خواهد داد. در صورتی که شرایط بالینی مناسب باشد می توان جراحی را به پس از یکسالگی نیز به تاخیر انداخت پیشنهاد می‌کنم که در این مورد به توصیه پزشک محترم معالج وی عمل کنید
  • تصویر کاربر فروغ چهارشنبه ۷ مهر ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 255 مشاهده پرسش
    سلام خسته نباشید من بیماری تیروئید کم کار هست حدود ۳الی ۴ سال فشار خونم ۱۰رو ۷ یا ۸رو ۷میشه
    ایا مشکل فشار خونم که پایین از قلبم میشه
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه چهارشنبه ۷ مهر ۰( 3 سال پیش)
      پاسخ شما در سوال قبلی داده شد
  • تصویر کاربر غفوری جمعه ۲ مهر ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 206 مشاهده پرسش
    سلام خانم پنجاه ساله هستم فروردین ماه دچار ضربان قلب ۲۰۰ و فشار خون بالا توسط اورژانس به بیمارستان رفتم.واز اونموقع تحت نظر پزشک وراپامیل نصرف میکنم.ضربان قلبم ۷۵ تا در دقیقه هست ولی هرچند دقیقه یه ضربان بژرگ رو حس نیکنم.البته بیماری افسردگی و اضطراب هم دارم.لطفا راهنمایی بفرمایید احتمال عمل سوزاندن مویرگ با لیزر هست.یا با دارو برطرف میشه؟ ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه جمعه ۲ مهر ۰( 3 سال پیش)
      سلام و عرض ادب احتمالاً نیاز به ابلیشن دارید لطفاً تصویر نوار قلب حین طپش قلب خود را بفرستید
  • تصویر کاربر مریم سه شنبه ۲۳ شهریور ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 214 مشاهده پرسش
    سلام خدمت شما.
    چند وقته دست چپ وپای چپ بی حس وسنگین میشن.. زود نفس کم میارم وتپش قلبم بالا میره..
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه سه شنبه ۲۳ شهریور ۰( 3 سال پیش)
      سلام و عرض ادب لطفاً با یکی از همکاران محترم جراح اعصاب مشورت بفرمایید
  • تصویر کاربر مهدی جمعه ۱۹ شهریور ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 226 مشاهده پرسش
    سلام.پدر من ۸۴ سال دارد و ۲ماه پیش کرونا گرفت ودر بیمارستان خوب شد ولی دکتر گفت مشکل قلبی پیدا کرده الان چند وقته دارو قلب استفاده میکنه ولی چند روزه حالش یهو بد میشه فشارشو ک میگیرم علامت ضربان نامنظم میزنه بعد اروم اروم بهتر میشه با مایعاتی ک بهش میدم خیلی نگرانم لطفا راهنماییم کنید.ریه هاش هم هنوز خس خس میکنه یکم اب اورده فکر میکنم.ممنون از شما
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه جمعه ۱۹ شهریور ۰( 3 سال پیش)
      سلام و عرض ادب لطفاً تصویر نوار قلب و اکوکاردیوگرافی ایشان را بفرستید
  • تصویر کاربر رضا چهارشنبه ۱۷ شهریور ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 246 مشاهده پرسش
    مدتی است که شکمم احساس خالی بودن میکندحتی بعد از غذا و احساس نوعی گرفتگی شکم که توام با مکث کوتاهی در ضربان قلب است. قبلأ گاهی این حالت برایم پیش می‌آمد ولی خیلی زیاد شده. مشکل گوارشی یا قلبی؟
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه چهارشنبه ۱۷ شهریور ۰( 3 سال پیش)
      سلام و عرض ادب مشکل گوارشی است ولی احتمال آریتمی نیز مطرح است
  • تصویر کاربر حمید یکشنبه ۱۴ شهریور ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 260 مشاهده پرسش
    سلام علیک اقای دکتر من تقریبا ۵ ۶ماهی میشه زیرقفسه سینه ام ووسط قفسه سینه ام درد دارم هردکتری که رفتم یه دارویی داده ولی تاثیری نداشته فقط یه دکتر داروداد بهتر شدم داروهاکه تموم شد دوباره درد اومد پهلوی سمت چپم روهم وقتی فشار میرم ترق ترق صدامیده بازیر قفسه سینه ام سمت چپ بعضی وقتا هم طرف راست هم صدامیده ولی کم دکترگفتم گفت که چیزمهمی نیست ولی این مشکل درد زیر قفسه سینه ام معلوم نشد فقط میگن مشکل معده بعضی وقتا هم احساس سوزش روپوستم میکنم بنظرشمامعده ام مشکل داره اگه هم داره چه مشکلی ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه شنبه ۱۳ شهریور ۰( 3 سال پیش)
      سلام و عرض ادب لطفاً در مورد سن، وجود ریسک فاکتورهای قلبی و ارتباط درد با فعالیت، غذا خوردن، استرس، و تشدید درد با نفس کشیدن عمیق و انتشار به سایر نقاط توضیح بیشتری دهید.
    2. تصویر کاربر حمید یکشنبه ۱۴ شهریور ۰( 3 سال پیش)
      سلام سن ۲۷سال درمورد قلب ازمایش اکو ونوارقلب گرفتم گفتن مشکلی نداره بافعالیت هم مشکلی ندارم غذاخوردن هم ازوقتی این مشکلات دارم نمیتونم زیاد غذابخورم بانوشابه وقهوه وچیزهای گازدار بدتر میشم چند وقتی هست که هم نمیخورم این چیزهارواسترس هم ازوقتی این مشکلات دارم استرس هم دارم بانفس کشیدن درد تشدیدنمیشه ولی درد رودست سمت چپم وپهلو پایین قفسه سینه ام سمت چپ ووست قفسه سینه ام هست میچرخه میاد میره هرسری یجا درد میگیره بعضی وقتا دستم بعضی وقتا وسط قفسه سینه ام وبعضی وقتا طرف معده ام هم میره وبعضی وقتا سمت چپ قفسه سینه ام پایینش اوایل که اینجوری شدم ازخواب میپریدم احساس نفس تنگی میکردم الان اینجوری نیستم الان بعضی وقتا احساس سوزن سوزن شدن روقفسه سینه ام هم دارم همیشه نیست ولی بعضی وقتا دیگه هرچندوقت یبارهم فقط پیشانیم داغ میشه کمی چند دقیقه ای بعد خوب میشه دکتر رفتم چندباری یبار گفتن زخم معده داروخوردم خوب نشدم الان میگن عفونت معده این یکی دکتر که گفت عفونت معده سه باررفتم اوایل داروهارو خوردم بهتر شدم ولی دوباره شروع شد الان دوباره رفتم این داروهاروبهم داد مبورین ۲۰۰وبیسموتان تاوانکس۷۵۰واموکسی سیلین۵۰۰ قطره رفرش وامپرازول ۲۰ونئوتادین۵ بعضیارو دوتا باهم گفت بخورم هر۱۲ساعت یکی چرک خشک کن ویکی بیسموتان ولی ازوقتی میخورمشون درددستم ودردقفسه سینه ام وسطش تشدید شده الان چهارروزه داروهارومصرف میکنم ممنون از پاسخ گویی تون
    3. تصویر کاربر حمید یکشنبه ۱۴ شهریور ۰( 3 سال پیش)
      دیگه دکتر مغزاعصاب هم رفتم نوارمغزگرفت مشکلی نداشت تقریبا پنج شیش بار نوارقلب گرفتم ولی گفتن مشکلی نداره
    4. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه یکشنبه ۱۴ شهریور ۰( 3 سال پیش)
      از پنتوپرازول ۴۰ میلی گرم هر صبح و فاموتیدین ۴۰ میلی گرم هر شب برای حداقل سه تا شش ماه استفاده بفرمایید
    5. نمایش سایر 3 پاسخ
  • تصویر کاربر وحیدامیرثنایی شنبه ۶ شهریور ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 489 مشاهده پرسش
    سلام خوب هستین دکترمن 45ساله هستم واصلاسابقه بیماری بنده درخانواده نیست اما بنده مشکلم این است که قلبم تپش نامنظم دارد دوتا میزنه سومی روردمیکنه این درنوارقلب هم دیده شدووقتی نبض راهم دکتر گرفت گفتن کاملاصحت دارداکوکردن ودکترگفت که علت های فراوان داشته باشه ولی گفتن افتادگی دریچه قلب دارم که مادرزادی هم میتونه باشه میخوام نظرشماروهم بدونم چون خیلی نگرانم کرده البته دکتربرام قرص اسپرین 80میلی وسیتالوپرام10وکارودیلدل6/25تجویزکردن دوروزه استفاده کردم ولی وسواس پیداکردم ونگرانم لطفا راهنماییم کنین که چیکاربایدبکنم وایا خطرناک هست ووزنمهم59کیلوهست وکل ازمایش روتین دادم که فقط کم خونی جزئی دارم وبعداهم کرونا گرفته یک سال پیش دوز اول واکسن استرازنکاروزدم ودردوز دوم این اریتم شدت گرفته واذیتم میکنه که همراه تب وعرق وافت فشارهست ممنونم لطفا برایم راهکارونتیجه ای اعلام بفرماییدالبته خودم درانتقال خون کارمندهستم ممنونم وسپاس فراوان دارم
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه شنبه ۶ شهریور ۰( 3 سال پیش)
      سلام و عرض ادب توصیه می کنم که برای بررسی بهتر در مورد نیاز به درمان دارویی و با ابلیشن و یا عدم مصرف دارو ابتدا یک هولتر نوار قلب ۴۸ ساعته انجام دهید. لطفاً تصویر گزارش اکوکاردیوگرافی خود را نیز بفرستید
  • تصویر کاربر حانیه سه شنبه ۲ شهریور ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 234 مشاهده پرسش
    سلام روزتون بخیر.بنده ۲۰سالمه و مدام تپش قلب میگرفتم و نوارقلب گرفتم دوبار و مشکلی دیده نشده اما الان چند روزی هست ضربانم بین ۶۹تا ۹۰ متغیره و کمتر دچار تپش قلب میشم و فکر میکنم قلبم کند میزنه...مشکلی وجود داره یا خیر؟!سپاس از شما
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه سه شنبه ۲ شهریور ۰( 3 سال پیش)
      سلام و عرض ادب خیر ضربان قلب شما طبیعی است
درحال دریافت اطلاعات