نامنظم بودن ضربان قلب | ضربان قلب خطرناک چند است؟

فیبریلاسون‌ دهلیزی یا ضربان نامنظم قلب در نتیجه ی اختلال در سیستم الکتریکی قلب اتفاق می افتد. به طور طبیعی جریان الکتریکی قلب از دهلیز به سمت بطن، موجب انقباض نرمال قلب می‌شود. در فیبریلاسون‌ قلبی اما جریان الکتریکی نامنظم موجب ضربان نامنظم قلب می‌گردد.

نبض نامنظم

همان‌طور که گفته شد فیبریلاسون‌ باعث ضربان نامنظم می‌شود. از این رو اگر دستتان را روی نبض خود قرار دهید، متوجه این بی نظمی خواهید شد. تند بودن و بی نظمی ضربان قلب در صورت عدم درمان و کنترل به موقع، می‌تواند بسیار خطرناک باشد.

ضربان قلب خطرناک چند است؟

ضربان قلب به خودی خود خطرناک نیست. در حالت کلی تعداد ضربان بیشتر از ۱۰۰ ضربان در دقیقه بالا در نظر گرفته می شود. با این حال چنین ضربان قلبی نشان دهنده ی خطر برای قلب نیست. چرا که به عنوان مثال، یک پیاده روی سریع ۱۰ تا ۱۵ دقیقه ای به طور معمول ضربان قلب را به ۱۱۰ تا ۱۲۰ ضربان در دقیقه افزایش می دهد. بنابراین مهم این است که چه عاملی سبب افزایش چنین ضربان قلبی شده است؟!

علائم ضربان قلب نامنظم

در صورت ابتلا به تپش نامنظم قلب، فرد ممکن است علائم خطرناکی را تجربه کند. ضربان نامنظم می‌تواند باعث بروز علائمی از قبیل موارد زیر گردد:

👈 مطلب مرتبط: بسیاری از افراد دردهای قفسه سینه را در نتیجه ی حملات قلبی می دانند، اما درد در ناحیه قفسه سینه به دلایل متعددی می تواند اتفاق افتد. در این مقاله ۹ راهکار خانگی جهت درمان درد قفسه سینه به شما پیشنهاد می شود.

درمان درد قفسه سینه

نامنظم بودن ضربان قلب و سکته

مهم است که افراد ضربان قلب نرمال داشته باشند. نامنظم زدن قلب یکی از علائم جدی سکته است و حدود ۱۵ درصد از افراد مبتلا به این نوع عارضه، دچار سکته می‌شوند. جریان نامنظم خون در قلب باعث تشکیل لخته های خونی کوچکی در حفره قلبی می‌شود. لخته های خونی از طریق جریان خون وارد مغز شده و در نهایت موجب سکته می‌شوند. از این رو معمولا برای افراد مبتلا به ضربان نامنظم قلبی شدید، داروهای رقیق کننده خون تجویز می‌گردد.

‼ توجه: در صورت ابتلا به ضربان نامنظم و مشاهده علائمی همچون درد قفسه سینه، احساس ضعف و بی حالی، ضربان تند قلب (بیش از ۱۰۰ بار در دقیقه) و همچنین هرگونه علائم سکته به سرعت شماره ۱۱۵ را شماره گیری نمایید.

علت نامنظم بودن ضربان قلب چیست؟

نامنظم بودن ضربان و ریتم قلب نوعی ناهنجاری رایج است و برخی از موارد می‌تواند موجب تشدید آن گردد. این موارد عبارت‌اند از:

  • فشار خون بالا
  • اختلالات دریچه قلب
  • اختلالات کرونری
  • مصرف بیش ازحد مشروبات الکلی
  • اضافه وزن و چاقی
  • احساس خفگی در خواب
  • اختلالات تیروئیدی
  • عمل جراحی قلب : عمل جراحی قلب باز و بای پس قلب از جمله موارد جدی در بروز ضربان نامنظم هستند.

👈 مطلب مرتبط: عمل بای پس قلب چگونه انجام میشود؟ مراقبت های لازم بعد از عمل بای پس قلب کدامند؟ برای یافتن پاسخ برروی لینک زیر کلیک کنید.

عمل بای پس قلب

عوامل خطرزا در نامنظم زدن قلب

داشتن سابقه خانوادگی ابتلا به ریتم نامنظم قلب، یکی از موارد جدی و غیرقابل پیشگیری در ابتلا به این اختلال است. همچنین افزایش سن باعث افزایش خطر ابتلا به این اختلال می‌شود. علاوه بر این افراد سفید پوست در مقایسه با دیگر افراد، بیشتر در معرض خطر هستند.

رعایت بعضی موارد مانند داشتن رژیم غذایی سالم، کنترل وزن، عدم مصرف بیش از حد مشروبات الکلی و همچنین اجتناب از مصرف دخانیات، در کنترل و پیشگیری از نامنظم زدن قلب بسیار مؤثر هستند.

 ضربان نامنظم قلب مفرد

ضربان نامنظم قلب مفرد زمانی اتفاق می افتد که افراد زیر ۶۰ سال بدون علت خاصی دچار این عارضه گردند. ورزش و فعالیت، خوردن، خوابیدن و نوشیدن مشروبات الکلی از جمله موارد تشدید کننده آن است. ضربان نامنظم قلب مفرد گاهی نیاز به درمان ندارد و خود به خود بهبود می یابد. در این زمینه باید با توجه به نظر پزشک عمل کرد.

تشخیص نامنظم زدن قلب

تشخیص ضربان و تپش نامنظم قلب از طریق بررسی نوار قلب توسط پزشک صورت می‌گیرد. در صورتی که ضربان نامنظم قلب منقطع باشد، برای تشخیص این عارضه مستلزم استفاده از دستگاه کنترل هولتر Holter خواهد بود.

پس از تشخیص ضربان نامنظم قلب، برخی آزمایش های دیگر به منظور بررسی دریچه و عضلات قلب و همچنین تشخیص لخته خون توسط پزشک تجویز می‌گردد. آزمایش های دیگر شامل الکتروکاردیوگرام، بررسی میزان استرس و حتی گاهی میل زدن به منظور بررسی انسداد های عروقی می‌باشد.

👈 مطلب مرتبط: نحوه ی نصب هولتر قلب چگونه است؟ هولتر قلب چه چیزی را نشان می دهد؟ برای یافتن پاسخ برروی لینک زیر کلیک کنید.

هولتر قلب

دوره فیبریلاسون‌ دهلیزی

ضربان نامنظم قلب گاهی به صورت منقطع اتفاق می افتد. تپش نامنظم قلب به دلیل فیبریلاسون‌ دهلیزی ممکن است آغاز شود، ادامه یابد و علائم آن به حدی تشدید شود که نیازمند کنترل و درمان باشد.

درمان ضربان نامنظم قلب

کاردیو ورژن

در مواردی درمان نامنظم زدن قلب به وسیله شوک الکتریکی مؤثر است و به آن کاردیو ورژن گفته می‌شود. در موارد بسیار حاد، تنها گزینه کنترل این عارضه شوک الکتریکی است.

پیش از انجام کاردیو ورژن برای بیمار چند نمونه دارو تجویز می‌شود. در صورتی که مصرف دارو مؤثر واقع نگردد و تپش نامنظم قلب بیش از ۴۸ ساعت ادامه یابد، کاردیو ورژن در مورد فرد بیمار انجام نمی‌شود. دلیل انجام ندادن این عمل به خاطر لخته های خون است زیرا ممکن است منجر به سکته گردد.

عمل جراحی

در مواردی نیز درمان این اختلال مستلزم عمل جراحی است. ماز Maze نوعی عمل جراحی است که با ایجاد شکاف های کوچکی روی دهلیز باعث کنترل ضربان نامنظم قلب می‌شود. این عمل از طریق فرستادن رشته های کوچک به قلب انجام می‌شود.

دارو

معمولاً برای بیماران مبتلا به تپش نامنظم قلب به منظور پیشگیری از عوارض و خطرات، دارو تجویز می‌شود. داروهای رقیق کننده خون و ضد انعقاد خون موجب پیشگیری از خطر سکته می‌گردد. علاوه بر این داروهای تنظیم کننده میزان ضربان قلب مانع از ضربان قلب بسیار تند می‌شوند. همچنین برخی داروها به منظور کنترل ضربان الکتریکی قلب طراحی شده اند و مانع از بی نظمی آن می‌شوند.

ابلیشن قلبی

در موارد خاصی مصرف دارو و کاردیو ورژن ممکن است مؤثر واقع نگردد. از این رو عمل آبلِیشن توسط پزشک الکتروفیزیولوژیست به منظور رفع این مشکل ممکن است انجام شود.

در این روش جریان برق با ولتاژ پایین و فرکانس بالا از طریق میله رشته ای که در قلب قرار می‌گیرد، به محدوده ای از قلب که موجب ضربان نامنظم قلب می‌شود فرستاده می‌شود. این روش باعث از بین رفتن قسمتی از بافتی که موجب ضربان نامنظم قلب می‌شود، می‌گردد.

مطلب مرتبط: عمل ابلیشن قلب چگونه انجام می شود؟ مراقبت های لازم بعد از عمل ابلیشن کدامند؟ آیا سوزاندن رگ قلب خطرناک است؟ برای دانستن کلیک کنید.

عمل ابلیشن قلب

پیس میکر

در موارد بسیار نادری پس از انجام آبلیشن، ممکن است پیس میکر توسط پزشک در قلب قرار داده شود. پیس میکر برای درمان نامنظم زدن قلب طراحی نشده است بلکه به منظور درمان ضربان اندک قلب ساخته شده است. به همین دلیل در این مورد با پزشک کاردیولوژیست خود صحبت کنید.

پیشگیری از ابتلا به نبض نامنظم

داشتن رژیم غذایی سالم و پرهیز از برخی عادت های نادرست غذایی می‌تواند سبب کاهش ابتلا به ریتم نامنظم شود. فعالیت ورزشی مستمر، پرهیز از مصرف دخانیات، کنترل فشار خون و مصرف غذاهای کم چرب و کم نمک نیز در پیشگیری از ابتلا به این عارضه بسیار حائز اهمیت است.

توصیه پزشک

در صورت تشخیص و درمان به موقع، نامنظم زدن قلب بهبود می یابد. مصرف دارو به خصوص داروهای رقیق کننده خون برای افراد مبتلا به ضربان قلب نامنظم شدید ضروری است. برخی از این داروها نیز ممکن است همراه با عوارض طولانی مدت باشد که در این مورد توصیه می‌شود با پزشک خود مشورت نمایید.

 

دکتر سعید یزدانخواه متخصص قلب و عروق و فوق تخصص آنژیوپلاستی

برای پرسش از دکتر روی مشاوره پزشکی کلیک کنید.

[wp_ulike]

.برای ارتقاء کیفیت مطالب امتیاز دهید

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

ثبت سوال جدید غیرفعال می‌باشد.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر زارعی جمعه ۱۱ تیر ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 547 مشاهده پرسش
    با سلام. من ۳۲ ساله هستم و مدتی هست که دچار بی حالی و سوزن سوزن شدن دست و پای چپ میشوم. اخیرا خیلی بیشتر شده. چند روز پیش با استفاده از پالس سنج تردمیل، متوجه شدم که قبل از شروع پیاده روی، ضربان قلبم بین ۷۵ تا ۱۱۷ مرتب بالا و پایین میشه و اصلا هم روی یک عدد ثابت نمیمونه. چند سالی هم هست که گه گاه دچار تپش قلب میشوم که طی یک سال گذشته، بیشتر شده.
    ممنون میشوم راهنماییم کنید.
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه جمعه ۱۱ تیر ۰( 3 سال پیش)
      سلام و عرض ادب پالس سنج تردمیل منبع معتبری برای ارزیابی تعداد ضربان قلب نیست. توصیه می‌کنم که یک هولتر نوار قلب ۴۸ ساعته انجام دهید
  • تصویر کاربر سکینه پنجشنبه ۲۷ خرداد ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 368 مشاهده پرسش
    سلام واحترام حضور آقای دکتر.
    مادرم بیمار شما هستن ، دوشنبه هفته گذشته ویزیت شدند، ازدیروز داروهای جدید رو شروع کردند و از دیروز فشارشون می ره بالا ، دیروز 15 بود.امروز صبح چهارده روی نه، امشب از 16 روی ده سروع شد و یکساعت بعد رسید به هجده روی دوازده. بعدیک قرص زیر زبانی را به صورت نیمه استفاده کردند، فشار شون شد سیزده روی نه.
    اسامی قرص هایی که تجویز کردید: آ اس آ روزی یک عدد. فروزماید ۴۰ نصف صبح ناشتا - الاکوئیت ۵ یکی صبح یکی شب - متورال ۵۰ نصف صبح ، نصف شب - قرص آتورو استاتین ۲۰ شبی یکعدد- قرص سووالتان ۸۰ که دکتر نفرولوژی تجویز کردند روزی دو عدد.
    سپاس از زحمات شما دکتر بزرگوار.
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه پنجشنبه ۲۷ خرداد ۰( 3 سال پیش)
      سلام و عرض ادب و پوزش از تاخیر در پاسخگویی. لطفاً بفرمائید که چه دارویی با چه دارویی جابجا شده است و و فشارخون امروز ایشان چه میزان است؟
  • تصویر کاربر راضیه جمعه ۷ خرداد ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 326 مشاهده پرسش
    سوتالول هم بلوک بتا و هم بلوک کانال پتاسیم را در پی دارد

    سوال اینجاست ک هنگام استفاده توسط بیمار هردو مورد بلوک میشود؟

    ایا عوارضی ندارد ب علت بلوک یک مورد که نیاز به بلوک آن نیست؟
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه جمعه ۷ خرداد ۰( 3 سال پیش)
      سلام و عرض ادب خیر در صورت استفاده همه عملکرد دارو رخ می‌دهد. طبیعتاً عوارض جانبی خاص خود را نیز دارد.
  • تصویر کاربر مریم چهارشنبه ۱۵ اردیبهشت ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 363 مشاهده پرسش
    سلام دختری سی و‌پنج ساله هستم که چهار ساله بخاطر آسم خفیف هرروز اسپری سرفلو ۲۵۰ و تلفست ۱۸۰ و ایروکاست استفاده میکنم.ضربان قلبم در حالت استراحت بین صدو چهار تا نود و شش در رفت و‌آمده ،با توجا به اینکه مادرم مشکل دریچه ی میترال داشتند آیا من هم مشکلی دارم؟ الان چند روزه نگران این موضوع شدم
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه چهارشنبه ۱۵ اردیبهشت ۰( 3 سال پیش)
      سلام و عرض ادب برای پاسخ به این سوال نیاز به انجام اکوکاردیوگرافی دارید
  • تصویر کاربر Dd یکشنبه ۵ اردیبهشت ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 246 مشاهده پرسش
    سلام اگر قرص ازیپم 20مصرف کنم و بلافاصله بعدش ویتامین Dبخورم مشکلی نیست
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه یکشنبه ۵ اردیبهشت ۰( 3 سال پیش)
      سلام و عرض ادب خیر مشکلی نیست
  • تصویر کاربر مهرداد یکشنبه ۲۹ فروردین ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 635 مشاهده پرسش
    سلام و خسته نباشین
    مردی ۳۰ ساله هستم دو سوال داشتم اول اینکه هرگاه که نزد پزشک مراجعه میکنم فشارمو که چک میکنن همیشه ۱۴۰ روی ۹۰ هستش ولی همیشه تو خونه که چک میکنم از ۱۲۰ روی ۸۵ تجاوز نمیکنه حالا نمیدونم کدومش دقیق است و چقدر میتونه خطرناک باشه،
    سوال دوم اینکه باریک شدن و یا انسداد عروق گردنی کاروتید رو میشه با سونوگرافی مشخص کرد؟
    خیلییی ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه یکشنبه ۲۹ فروردین ۰( 3 سال پیش)
      سلام و عرض ادب احتمالاً مبتلا به فشارخون روپوش سفید هستید و نه بیماری فشارخون لذا توصیه می‌کنم که یک هولتر فشارخون ۲۴ انجام دهید. سونوگرافی داپلر روش تشخیصی مناسبی برای تنگی شرایین کاروتید است
  • تصویر کاربر حامد دوشنبه ۳۰ فروردین ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 696 مشاهده پرسش
    سلام‌ آقای دکتر
    بنده ۳۱ سال سن دارم مدتی است که بصورت تصادفی متوجه شدم که هنگام برخاستن بدون کدوم فعالیت فزیکی تعداد نبضم بالا میره و همین که‌ دوباره مینشینم نورمال میشه ، نوار، اکو و تست ورزش نزد متخصص قلب انجام دادم همه نورمال بود ، تست کمخونی و تیرویید هم نرمال بود حالا نمیدونم پس مشکل در چه است؟؟
    لطفن کمکم کنید
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه یکشنبه ۲۹ فروردین ۰( 3 سال پیش)
      سلام و عرض ادب در صورتی که در هنگام ایستادن دچار سرگیجه نمی شوید و یا افت هوشیاری و غش کردن نداشته اید مسئله مهمی نیست
    2. تصویر کاربر حامد دوشنبه ۳۰ فروردین ۰( 3 سال پیش)
      بعضی اوقات که بر میخیزم یه مقداری چشمام سیاهی میری و بعد دو تا سه ثانیه نرمال میشه، آیا این مسئله جدی هست؟
    3. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه دوشنبه ۳۰ فروردین ۰( 3 سال پیش)
      خیر مهم نیست این تغییر وضعیت را به آهستگی انجام دهید
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر خیبر شنبه ۲۸ فروردین ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 436 مشاهده پرسش
    با عرض سلام و خسته نباشید
    بنده ۳۰ سال سن دارم میخواستم اینو بپرسم که انحراف قلبی چقدر میتونه جدی باشه و درمانی داره؟البته سابقه چندین سال ورزش رو دارم.
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه جمعه ۲۷ فروردین ۰( 3 سال پیش)
      سلام و عرض ادب لطفاً منظور خود را از انحراف قلبی واضح تر بفرمایید
    2. تصویر کاربر خیبر جمعه ۲۷ فروردین ۰( 3 سال پیش)
      همین که به از مشاهده ‌نوار قلب میگن که قلب به جهت راست و یا هم چپ دچار انحراف است
    3. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه شنبه ۲۸ فروردین ۰( 3 سال پیش)
      لطفاً تصویر نوار قلب خود را بفرستید
    4. تصویر کاربر خیبر شنبه ۲۸ فروردین ۰( 3 سال پیش)
      فرستادم
    5. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه شنبه ۲۸ فروردین ۰( 3 سال پیش)
      نوار قلب شما طبیعی است و انحراف محور ندارد
    6. نمایش سایر 4 پاسخ
  • تصویر کاربر کیوان شنبه ۱۴ فروردین ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 668 مشاهده پرسش
    سلام وقت بخیر آقای دکتر هر چند گاهی روی قلبم احساس سنگینی میکنم دست چپم هم درد میکند علت چیست
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه شنبه ۱۴ فروردین ۰( 3 سال پیش)
      سلام و عرض ادب لطفاً در مورد سن، وجود ریسک فاکتورهای قلبی و ارتباط درد با فعالیت، غذا خوردن، استرس، و تشدید درد با نفس کشیدن عمیق و انتشار به سایر نقاط توضیح بیشتری دهید.
    2. تصویر کاربر کیوان شنبه ۱۴ فروردین ۰( 3 سال پیش)
      تشکر.اقای دکتر مردی هستم با80کیلو وزن و42ساله سنگینی روی قلبم اذیتم می‌کنه یکماه پیش نوار قلب گرفتن خوب بود استرس هم ندارم .سوپر مارکت دارم بی تحرک هستم هر روز 15ساعت صندل میشوم تحرک کمی دارم نفش خیلی خوب میکشم از درد قلبم دستم می‌زارم روی قلبم دقیقا روی قلبم آزارم میده از صبح امروز شروع کرده الان هم هست .
    3. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه شنبه ۱۴ فروردین ۰( 3 سال پیش)
      نوار قلب در حال استراحت خیلی کمک کننده نیست و نیاز به بررسی بیشتری دارید لذا توصیه می‌کنم که جهت بررسی های لازم به یکی از همکاران محترم متخصص بیماریهای قلب و عروق مراجعه فرمایید
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر پرنیا جمعه ۱۳ فروردین ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 556 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر من از سال 95دچار بیماری پانیک شدم از اون به موقع هم گاها حس میکنم یه دونه نبضم نمیزنه قرص فلوکسامین و بوسپیران مصرف میکنم حس جا افتادن نبضم در این چند ماه خیلی بیشتر شده بخصوص وقتی که اعصابم خسته میشه
    برای بررسی قلب هم نرفتم فقط یه بار نوار قلب دادم که نرمال بود
    میخام بدونم آیا من آریتمی دارم یا فقط بخاطر استرس و پانیک هست که حس جا افتادن نبض رو دارم
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه جمعه ۱۳ فروردین ۰( 3 سال پیش)
      سلام و عرض ادب بله به احتمال بسیار زیاد آریتمی دارید و توصیه می‌کنم که یک هولتر نوار قلب ۴۸ ساعته انجام دهید
    2. تصویر کاربر پرنیا جمعه ۱۳ فروردین ۰( 3 سال پیش)
      ببخشین آقای دکتر اگه دچار آریتمی قلبی بشم
      آریتمی قلبی چقدر خطرناکه؟؟
    3. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه جمعه ۱۳ فروردین ۰( 3 سال پیش)
      بستگی به نوع آریتمی دارد
    4. تصویر کاربر پرنیا جمعه ۱۳ فروردین ۰( 3 سال پیش)
      معذرت میخام آقای دکتر البته مواقع کوه نوردی یا از پله بالا رفتن و ورزش هیچ‌مشکلی ندارم فقط،موقعی که استرس و وقتی افکار منفی دارم حس میکنم گاها نبضم نمیزنه
      خیلی میترسم که آریتمی خطرناک باسع
    5. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه جمعه ۱۳ فروردین ۰( 3 سال پیش)
      همانطور که عرض کردم بدون ثبت آریتمی نمی توان در مورد آن اظهار نظر کرد
    6. نمایش سایر 4 پاسخ
درحال دریافت اطلاعات