بررسی علائم و راهکارهای درمانی گرفتگی رگ قلب

گرفتگی رگ قلب و یا به عبارتی بیماری عروق کرونری ( CAD ) یکی از رایج ترین انواع بیماری های قلبی است. این بیماری زمانی به وجود می آید که عروق حاوی خون به سمت عضله قلب، سفت و تنگ شوند. دلیل این موضوع نیز انباشته شدن کلسترول و دیگر مواد معدنی به نام پلاک بر روی دیواره های داخلی عروق بدن است.

به این انباشه ها آترواسکلروز گفته می شود. با رشد این مواد بر روی دیواره ها، خون کمتری در عروق به جریان می افتد. در نتیجه، عضله قلب نمی تواند خون یا اکسیژن مورد نیاز خود را دریافت کند. در نتیجه مشکل درد قفسه سینه ( آنژین ) یا حمله قلبی برای فرد به وجود می آید. بیشتر حمله های قلبی زمانی رخ می دهند که یک لخته خون مسیر حرکت خون به سمت قلب را مسدود کرده و منجر به آسیب دائمی به عضله قلب می شوند.

علت گرفتگی رگ قلب

علت گرفتگی رگ قلب

اضافه وزن، عدم فعالیت بدنی، تغذیه ناسالم و کشیدن سیگار و تنباکو از جمله فاکتور های ریسکی برای بروز بیماری عروق کرونری به حساب می آیند.

داشتن سابقه خانوادگی در بیماری های قلبی نیز ریسک بیماری های عروق کرونری را بالا میبرد. به خصوص اگر اعضای خانواده در گذشته سابقه بیماری های قلبی قبل از پنجاه سالگی را داشته باشند.

  • سن، مخصوصا بالاتر از ۶۵ سالگی
  • اضافه وزن یا چاق بودن
  • دیابت
  • سابقه خانوادگی ، به ویژه اگر یکی از نزدیکان شما در سنین جوانی به بیماری قلبی مبتلا شده باشد
  • مردان در معرض خطر جدی تری برای حمله قلبی قرار دارند.
  • فشار خون بالا و کلسترول بالا
  • استرس بالا
  • عدم فعالیت بدنی
  • نژاد: آمریکایی های آفریقایی تبار در خطر جدی تری نسبت به افراد نژاد های دیگر هستند زیرا میزان فشار خون در آن ها بالاتر است. همچنین افزایش وزن و دیابت در برخی از افراد آسیایی و اسپانیایی ممکن است خطر ابتلا به بیماری های قلبی را به وجود آورد.
  • سیگار کشیدن
  • رژیم ناسالم ، از جمله غذاهایی که دارای چربی اشباع شده بالا ، چربی ترانس ، نمک و قند هستند.
مردان در معرض خطر جدی تری برای حمله قلبی قرار دارند و در مقایسه با خانم ها زودتر دچار این مشکل می شوند. البته این ریسک بروز بیماری قلبی در ۷۰ سالگی در هر دو جنسیت مشابه هم خواهد بود

علائم بیماری عروق کرونری قلب

اگر عروق کرونری شما تنگ شوند توانایی رساندن خون حاوی اکسیژن به اندازه کافی به قلب را نخواهند داشت، به خصوص زمانی که قلب در حین ورزش و حرکت ضربان بالایی داشته باشد. البته توجه داشته باشید علائم گرفتگی رگ قلب در جوانان مشابه با این علائم در افراد مسن است.

در ابتدا ممکن است جریان خون کاهش یافته علائم خاصی را به وجود نیاورد. با گذر زمان و افزایش پلاک در دیواره عروق کرونری فرد ممکن است علائم و نشانه های خاص بیماری های عروق کرونری را تجربه کنید که در ادامه به آن ها اشاره خواهیم داشت:

درد در قفسه سینه

ممکن است در قفسه سینه خود حس فشار یا تنگی داشته باشید، انگار که کسی روی سینه شما ایستاده است. به این درد آنژینا گفته می شود و معمولا در وسط و یا سمت چپ از قفسه سینه بروز می کند. آنژینا عموما به واسطه استرس بدنی یا ذهنی به وجود می آید. معمولا درد ناشی از آن بعد از چند دقیقه از پایان فعالیت پر استرسی که دارید ناپدید می شود. در برخی افراد، به خصوص در بانوان، ممکن است درد کوتاه اما قوی باشد و در گردن، دست یا کمر احساس شود.

تنگی نفس

اگر قلب شما نتواند خون کافی را برای نیاز بخش های مختلف بدن پمپاژ کند، ممکن است با مشکل تنگی نفس یا خستگی شدید در حین فعالیت ورزشی مواجه شوید.

 حمله قلبی

عروق کرونری که به شکل کامل مسدود شده باشند از عوامل اصلی بروز حمله قلبی هستند. نشانه ها و علائم همیشگی و مهم حمله قلبی شامل فشار شدید در قفسه سینه، شانه و درد دست چپ هستند و گاهی اوقات با تنگی نفس یا تعریق روبرو می شوید.

معمولا احتمال بروز علائم حمله قلبی نظیر درد گردن و فک در آقایان به نسبت بانوان کمتر است. بانوان ممکن است علائم دیگری همچون تنگی نفس، خستگی یا حالت تهوع را تجربه کنند. گاهی اوقات حمله قلبی بدون هیچگونه علائم و نشانه های خاصی در فرد به وجود می آید.

چگونه متوجه گرفتگی عروق قلب شویم

چگونه متوجه گرفتگی عروق قلب شویم

اگر شما در خطر ابتلا به بیماری های قلبی قرار داشته باشید و یا علائم خاصی در بدنتان وجود داشته باشند، پزشک معالج جهت تشخیص مشکل ممکن است آزمایش های مختلفی را پیشنهاد کند که در ادامه آن ها را با هم بررسی می کنیم.

الکتروکاردیوگرام

این آزمایش سطح فعالیت الکتریکی قلب، ضربان و سرعت تکرار آن را اندازه گیری می کند.

اکوکاردیوگرام

از سونوگرافی ( امواج مخصوص صدا ) جهت تولید تصاویری از قلب استفاده می کند.

تست ورزش ( تست استرس )

در تست ورزش در حین راه رفتن بر روی تردمیل ضربان قلب شما اندازه گیری می شود. این کار کمک می کند تا پزشک متوجه شود زمانی که نیاز به پمپاژ خون بیشتری به نواحی مختلف بدن است، قلب شما چگونه کار می کند.

آنژیوگرام کرونری

این آزمایش وضعیت انسداد و جریان خون عروق کرونری را بررسی می کند. این کار با استفاده از ایکس ری و وارد کردن رنگ مخصوصی در رگ ها انجام می شود.

اسکن کلسیم عروق کرونری

آزمایش سی تی اسکن به پزشک در مشاهده عروق کرونری کمک می کند تا هرگونه انباشته کلسیم و پلاک در آن ها مشخص شود.

درمان گرفتگی عروق قلب

درمان بیماری عروق کرونری می تواند شامل موارد زیر شود:

تغییرات در سبک زندگی

اگر سیکار می کشید باید این عادت را ترک کنید. از غذاهای فراوری شده کمتر استفاده کرده و به سمت رژیمی با شکر کم، نمک کم و چربی های اشباع شده محدود بروید. اگر بیماری دیابت دارید، قند خون خود را در حالت کنترل شده حفظ کنید. به شکل مرتب ورزش کنید.( اما قبل از شروع هرگونه برنامه تمرینی حتما با پزشک خود مشورت داشته باشید)

درمان گرفتگی رگ قلب با دارو

اگر ایجاد تغییرات در سبک زندگی مطابق با موارد بالا کافی نیست، ممکن است به دارو نیاز داشته باشید. دارو های مصرفی شما به وضعیتی که در آن قرار دارید بستگی دارند.

اگر بیماری عروق کرونری در شما تشخیص داده شده باشد، ممکن است نیاز باشد آسپیرین مصرف کرده و همچنین از داروی استاتین به جهت کاهش کلسترول خون استفاده کنید. البته ممکن است داروی دیگری برایتان تجویز شود.

عمل گرفتگی رگ قلب

از جمله موارد رایج در درمان بیماری عروق کرونری می توان به آنژیوپلاستی بالن، عمل جراحی بای پس عروق کرونری و قرار دادن استنت اشاره کرد.

تمامی این پروسه های درمانی می توانند جریان خون به سمت قلب را بهبود بخشند اما هیچ کدام توانایی درمان کامل بیماری عروق کرونری را ندارند.

همچنین پزشکان در حال تحقیق و آزمایش جهت یافتن روش های نوآورانه در درمان بیماری های قلبی هستند که از جمله آن ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:

آنژیوژنز

برای این پروسه درمانی، به کمک رگ ها و به صورت مستقیم به بافت آسیب دیده قلب، سلول های استم و دیگر موارد ژنتیکی تزریق می شوند. این کار به رشد رگ های خونی و دور زدن رگ های بسته شده کمک می کند.

پروسه EECP

افرادی که از آنژینا مزمن رنج می برند اما داروهای نیتراتی به آن ها کمکی نکرده و یا کاندیدای مناسب برخی پروسه های درمانی خاص نیستند باید از EECP استفاده کنند.

این پروسه به شکل سرپایی انجام می شود و نیازی به بستری شدن در بیمارستان نیست. در این روش از بند های خاصی استفاده شده و در پا بسته می شوند. این بند ها باز و بسته شده و جریان خون در عروق کرونری را تقویت خواهند کرد.

دکتر سعید یزدان خواه متخصص قلب و عروق در تهران

[wp_ulike]

.برای ارتقاء کیفیت مطالب امتیاز دهید

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

ثبت سوال جدید غیرفعال می‌باشد.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر مهدیه دوشنبه ۱۸ بهمن ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 593 مشاهده پرسش
    سلام...مادرم ۷۰ سال سن دارند مدتی هست دچار فشار خون شدند روی ۱۴ هست و دایم دلشوره و استرس دارند ..روزی دو تا قرص فشار بخورن؟ کمی کلسترول هم دارند چه کار دیگه نیاز هست انجام بدن
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه دوشنبه ۱۸ بهمن ۰( 2 سال پیش)
      سلام و عرض لطفاً لیست داروهای مصرفی ایشان را بفرمایید و تصویر نوار قلب ایشان را نیز بفرستید
    2. تصویر کاربر مهدیه دوشنبه ۱۸ بهمن ۰( 2 سال پیش)
      سلام .
      آقای دکتر نوار قلب نگرفتند..
      داروها کلردیازپوکساید ۵

      لوزار ۲۵
      ویتامین مثل c و ب هم مصرف میکنند.
    3. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه دوشنبه ۱۸ بهمن ۰( 2 سال پیش)
      لطفاً داروهای پروپرانولول ۱۰ میلی گرم روزانه دو بار، روزاواستاتین روزانه ۲۰ میلی گرم و آسپیرین را به داروهای مصرفی اضافه بفرمائید و جهت ویزیت به یکی از همکاران محترم متخصص بیماریهای قلب و عروق نیز مراجعه بفرمایید
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر حمید جمعه ۸ بهمن ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 322 مشاهده پرسش
    باسلام، مکانیک هستم مدت يه ساله هنگام کار سنگین یا هول دادن ماشین یا استرس کاری قفسه سینم درد میگیره نفسم سنگین میشه واحساس بیماری عمومی میکنم یا مقدار اسهال میشم وحالم خیلی بد میشه دکتر متخصص رفتم. نوار قلب،اکو،تست ورزش دادم. داروالانزاپین،میرتازاپین وپرانول10برام تجویز کرد بعد اتمام داروها دوباره حالم بد ميشه ولی بامصرف پرانول بهتر میشم. چه بیماری دارم ممنون ميشم
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه جمعه ۸ بهمن ۰( 2 سال پیش)
      سلام و عرض ادب لطفاً یک سی تی آنژیوگرافی عروق قلب انجام دهید
  • تصویر کاربر شنبه ۱۸ دی ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 512 مشاهده پرسش
    سلام اوقاتتون بخیر و خوشی
    ببخشید خشک شدن دهان موقع استرس میتونه منشأ بیماری قلبی داشته باشه؟ یا مربوط به افت قند و... هست؟
    و اینکه سرگیجه در زمان بلند شدن چه علتی میتونه داشته باشه؟
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه شنبه ۱۸ دی ۰( 3 سال پیش)
      سلام و عرض ادب خیر بعلت افزایش ترشح اپی نفرین است. علت سرگیجه در هنگام برخاستن تجمع خون در پاها است
  • تصویر کاربر فرجی دوشنبه ۲۹ آذر ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 391 مشاهده پرسش
    سلام
    مادر من ۷۶ سال سن داشته و دیابت هم دارد. یک ماه قبل آنژیوپلاستی کرده و بعد از آن داروهای زیر را مصرف می کند:
    ۱- متوپرولول ۴۷/۵ نصفی صبح
    ۲- قرص oneptus 97/100 صبح و عصر نصفی
    ۳- پلاویکس شبی یک عدد
    ۴- آسپرین ۸۱ ظهر یک عدد
    ضمنا داروهای پارکینسون و چربی و اسید اوریک و خواب هم مصرف می کند :
    trazodone 50 نصفی شب
    parkisol 0.7 نصفی صبح و ظهر و شب
    isicom 100/25 نصفی صبح و ظهر و شب
    نوراستور ۱۲۵ نصفی صبح و ظهر و شب
    آلوپورینول ۱۰۰ صبح و عصر یک عدد
    آتورواستاتین ۴۰ یکی شب
    مشکل در حال حاضر این است که در این یک ماهه فشارش اغلب حدود ۸/۵ روی ۵ یا ۷ روی ۴ می باشد در حالیکه قبلا ۱۱ به بالا بود.
    لطفا راهنمایی فرمائید برای بالا رفتن فشار خون چکار کنیم؟
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه دوشنبه ۲۹ آذر ۰( 3 سال پیش)
      سلام و عرض ادب علت پایین بودن فشارخون ایشان داروهای مصرفی است لطفاً با مراجعه به پزشک محترم معالج ایشان با توجه به وضعیت بالینی ایشان داروهای مصرفی به گونه‌ای تعدیل گردد که ضمن بهره گیری از مزایای مصرف دارو آثار سوء داروها به حداقل ممکن کاهش یابد
  • تصویر کاربر زنگنه چهارشنبه ۲۴ آذر ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 354 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر من یک ماهی میشه شبا فشارم می‌ره بالا الان هم قرص لوزرتان ۲۵ میخورم الان فشارم شبا که میگیرم ۱۱ هست میشه قرص رو نخورم؟؟
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه چهارشنبه ۲۴ آذر ۰( 3 سال پیش)
      سلام و عرض ادب در صورتی که فشارخون شما با مصرف دارو کنترل شده است با قطع دارو مجدداً بالا خواهد رفت
  • تصویر کاربر آرش جمعه ۱۲ آذر ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 3792 مشاهده پرسش
    سلام. خداقوت آقای دکتر، بنده 46 ساله هستم. 40 روز قبل آزمایش چربی خون با این نتایج انجام شد: کلسترول 234 و ال دی ال 163 بقیه موارد در محدوده نرمال بود؛ پزشک مصرف آتورواستاتین 10 شبی یک عدد را تجویز کردن ، بعد از مصرف 40 روزه دارو دوباره آزمایش انجام شد و نتایج به شرح: کلسترول 138 و ال دی ال 75 ، البته در مصرف چربی هم رعایت کردم و ورزش هم می کنم. نظر پزشک این بود که آتورواستاتین رو مادام العمر مصرف کنم ، به نظر شما آیا لازمه هر شب استفاده کنم ؟ یا شب درمیان آتورواستاتین 10 مصرف کنم؟(اگر بخواهم شب در میان مصرف کنم مشکلی پیش می آید؟) با سپاس از شما.
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه پنجشنبه ۱۱ آذر ۰( 3 سال پیش)
      سلام و عرض ادب برای اطلاق برچسب بالا بودن کلسترول خون نیاز تائید بالا بودن میزان کلسترول خون در حداقل دو و ترجیحا سه نوبت آزمایش است و با انجام یک نوبت آزمایش که نشان دهنده کلسترول بالا است لزومی به مصرف دارو نیست ولی در صورت تایید، دارو باید بطور مرتب و روزانه استفاده شود
    2. تصویر کاربر آرش جمعه ۱۲ آذر ۰( 3 سال پیش)
      سلام. سپاسگزارم از پاسخ شما. قبل از اینکه امسال آزمایش بدهم ، آخرین بار سال 1396 آزمایش چربی خون انجام شد که در همان زمان (41 سالگی) ، کلسترول مقدار 216 بود که پزشک معالج فرمودند قدری در مصرف چربی پرهیز کنم و نیازی به دارو نیست . بعد هم که در سال 98 کرونا شایع شد و دیگر به آزمایش نرفتم و الان هم که نتایج بالا رو خدمتتان نوشتم. از پاسخ شما برداشت کردم که اگر نیاز به مصرف آتورواستاتین 10 میلی گرم باشه باید هر شب بعد از شام مصرف کنم و ظاهرا نمیتوانم شب در میان استفاده کنم ، درسته؟ بسیار از پاسخ شما سپاسگزارم. سلامت باشید.
    3. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه جمعه ۱۲ آذر ۰( 3 سال پیش)
      بله درست متوجه شده اید ولی هنوز در مورد نیاز شما به مصرف دارو نمی توان اظهار نظر کرد
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر هدیه پنجشنبه ۲۷ آبان ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 341 مشاهده پرسش
    سلام دکتر ببخشید من مدتیه سمت چپ بدنم به خصوص فک وگردنم در میگیره وفشارم هم گرفتم فشارم حدودا ۱۴ بر روی ۱۰ است نوار قلب واکو هم گرفتم که ضمیمه است دکتر رفتم گفتند مشکل ندارم اما خودم حس میکنم مشکل دارم
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه پنجشنبه ۲۷ آبان ۰( 3 سال پیش)
      سلام و عرض ادب تصویری ارسال نشده است در صورت بالا بودن فشارخون به میزان اشاره شده در اندازه گیری های مکرر نیاز به انجام آزمایش و درمان دارویی دارید. فشارخون بالا توجیه کننده علائم شما نیست
  • تصویر کاربر الهام یکشنبه ۲۳ آبان ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 319 مشاهده پرسش
    باسلام و احترام اقای دکتر عزیز سوال قبلیم کد 9879بود قدرت قلبدمادرم 10درصد و سنش 67است دریچه میترال قلبش مشکل اصلی اش است دکتر کرمانشاه گفتن عمل ریسکه فقط دارو بیمارستان شهیدرجایی تهران هم فقط دارو دادن اما هشت ماه پیش قدرت قلب 25بود ولی با همین داروها به 10درصد رسید و بهبودی حاصل نشد ایا عمل تعویض دریچه ب صلاح است یا باطری کمک کننده است برای این مشکل خیلی نگرانم اقای دکتر توروخدا راهنمایی بفرمایید باتشکر
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه یکشنبه ۲۳ آبان ۰( 3 سال پیش)
      لطفاً تصویر گزارش اسکن هسته ای و اکوکاردیوگرافی که توسط همکاران محترم فلوشیپ اکوکاردیوگرافی انجام شده است را در ادامه همین سوال و نه در سوال جداگانه ای بفرستید.
  • تصویر کاربر مریم شنبه ۲۲ آبان ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 351 مشاهده پرسش
    سلام خسته نباشید
    اقای دکتر اینکه بعضیا میگن هرکس در جوانی فشار خونش پایین باشه در محدوده ۱۱ رو ۷ یا ۱۰ رو۶ .. در بزرگسالی فشار خون بالا میگیره صحت داره ؟؟؟ مثلا افرادی که هنگام برخاستن چشاشون سیاهی میره بعدها باعث بیماری افزایش فشار خون میشه؟؟
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه شنبه ۲۲ آبان ۰( 3 سال پیش)
      سلام و عرض ادب خیر صحت ندارد
  • تصویر کاربر مینا دوشنبه ۱۹ مهر ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 340 مشاهده پرسش
    با عرض سلام وخسته نباشید مادرم هفت سال قرص لوزارتان وتریامترون ومتورال۵۰ استفاده میکرد خیلی خوب بود فقط حالت گیجی داشت حرف هارا متوجه نمیشد وجوابی غیر معقول میداد .بعد به مدت چهار ماه از دارو های گیاهی استفاده کرد ان هم اثر خوبی داشت چند روز پیش با یک شوک عصبی فشار خونش بالا رفت وبا دارو خودش هم پایین نیامد یک شب هم بیمارستان بستری شد ولی افاقه نکرد الان دکتر قرص والزومیکس ۵/۸۰ وآنژیپول ۴۷/۵ تجویز کرد الان نگرانیه من این است که عوارض این قرص بالا باشد وبعداز مدتی این دارو هم جواب ندهد از شما راهنمایی میخواهم ممنونم.
    1. تصویر کاربر دکتر سعید یزدانخواه دوشنبه ۱۹ مهر ۰( 3 سال پیش)
      سلام و عرض ادب طبیعتاً هر دارویی از جمله داروهای مصرفی قبلی ایشان عوارض جانبی خاص خود را خواهد داشت که بدون مصرف نمی توان در مورد آن پیش بینی کرد لطفاً از دستورات پزشک محترم معالج پیروی کنید و در صورت بروز مشکل مجدداً با ایشان مشورت بفرمایید
درحال دریافت اطلاعات